Skocz do zawartości

Lemmingi, czyli zbiorczy temat o kopaniu kryptowalut

Recommended Posts

3 godziny temu, k0zik napisał:

Czyli przepłacanie dziś 3 - 4 kpln za 3080

Gdzie masz do kupienia 3080 za 7-8 kpln? Bo chyba nie w Polsce :D 

Link dla przypomnienia z jakiego pułapu startowaliśmy:

https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce/buy/

4 godziny temu, Player1 napisał:

Teraz można brać poniżej 40 tysi, a ether poniżej 3. Z jednej strony jestem lekko obesrany, a z drugiej korci mnie, żeby dokupić...

Ja tam mam nadzieję że to początek końca obecnej bańki, z odblokowania rynku GPU będę się bardziej cieszył niż z jakichś wirtualnych cyferek. Tym bardziej że nie mam dużo więc tak bardzo nie boli :D

53 minuty temu, zbiku90 napisał:

Gdzie masz do kupienia 3080 za 7-8 kpln? Bo chyba nie w Polsce :D 

Liczyłem, że sprzedałbym swoje GPU za 5500 i dołożył 3500 do 3080 to czy bym odkopał te 3500 do końca roku.

• Haha 1

Na giełdach czuć lekką panikę. Sprawdziłem sobie stan portfela, jakieś 60% tego co miałem w szczycie - w przeliczeniu na PLN. MATIC też się już stabilizuje po tygodniowym wzroście o 100%, akurat z niego się wycofałem trochę przedwcześnie.

Spoiler

bitcoin dziś chyba jeszcze nie było - Superhiper - Wykop.pl

10 minut temu, DarkSideOfTheMoon napisał:

Poza tym spadek wartości akcji powoduje znaczny wzrost RENTOWNOŚCI wydobycia :) 

Czy mógłbyś przybliżyć więcej szczegółów dotyczących wzrostu rentowności przy spadku wyceny instrumentu?

13 minut temu, 7ym0n napisał:

Czy mógłbyś przybliżyć więcej szczegółów dotyczących wzrostu rentowności przy spadku wyceny instrumentu?

Nie mógłbym gdyż te terminy się  (pomijam short) wykluczają.

Rentowność wydobycia, przy spadku wyceny instrumentu już tak :) 

Edytowane przez DarkSideOfTheMoon
55 minut temu, FeX napisał:

Ja to się dziwę, że ktoś się jeszcze dziwi, że takie sytuacje mają miejsce na giełdach krypto

Ja się nie dziwię, wręcz nie mogę się doczekać krachu. Trzeba kupić jakąś grafikę w końcu za normalną cenę a za hajs z krypto przy następnej bańce sobie wymienię samochód jak dobrze pójdzie :D Ewentualnie jak silna wola pozwoli to odłożę na później jako fundusz emerytalny (obarczony oczywiście dużym ryzykiem bo to wszystko może być w przyszłości warte gó**o)

1 godzinę temu, DarkSideOfTheMoon napisał:

Nie mógłbym gdyż te terminy się  (pomijam short) wykluczają.

Oho, właściciele MBSów z odwróconym principalem zaczęli nerwowo przebierać nogami po tym oświadczeniu:)

1 godzinę temu, DarkSideOfTheMoon napisał:

Rentowność wydobycia, przy spadku wyceny instrumentu już tak :) 

No to dajesz.

No nieźle. Ci co teraz nie sprzedadzą tego co wykopali nieźle stracą. Najgorzej jak ktoś dalej myśli, że kopanie będzie rentowne bo mniej osób będzie kopać i wydobywanie będzie szybsze. Co z tego że będzie szybsze jak wartość tego co się wykopie będzie bliska zeru.

Godzinę temu, plebs napisał:

Ci co teraz nie sprzedadzą tego co wykopali nieźle stracą.

Równie dobrze można napisać, że stracą ci którzy teraz, w panice, sprzedają w dołku...

Godzinę temu, plebs napisał:

Co z tego że będzie szybsze jak wartość tego co się wykopie będzie bliska zeru.

Mało prawdopodobne

10 godzin temu, 7ym0n napisał:

No to dajesz.

Tymczasowo wzrasta wynagrodzenie, ponieważ przy dużym spadku cen spora część, w głównej mierze prywatnych inwestorów, sprzedaje w panice swoje ETH. Żeby to zrobić szybko, decydują się na zapłacenie wyższych niż standardowe opłat za przelew a część tych opłat trafia do górników. Panika na rynku = górnicy, tymczasowo, zarabiają więcej.

• Dzięki 1
16 minut temu, Player1 napisał:

Mało prawdopodobne

Nawet bardzo prawdopodobne bo spadek kryptowalut nie wynika po prostu z typowego zjawiska wzrostu i spadku jak na giełdzie tylko z powodu ataków na kryptowaluty przez np. Elona Muska, Chiny, Indie. Nie porównuj tej sytuacji do jakiejkolwiek innej bo tak źle jeszcze nie było

8 minut temu, Player1 napisał:

A do czego tu się przyznawać? Każdy realizuje zyski kiedy uzna za stosowne.

Tak ale nie każdy tak jak wyżej wymieniony użytkownik chwali się swoim zaangażowaniem i dotychczasowymi osiągnięciami w tej dziedzinie

a niech się kręci

lotto jest bardziej przewidywalne

inwestując w jeden zakład za trzy zeta nie spodziewam się niczego poza tym że spróbowałem dać szczęściu szansę

ponoć da się coś wygrać

ale ja nie wierzę w garbate aniołki

żeby ktoś coś zarobił na giełdzie to ktoś inny musi stracić

sze la wiu :D

chleb ze smalcem jest bardziej konkretny niż kawior który jeszcze w astrachaniu sobie pływa i nie wie że jest tylko dodatkiem do blinów:rotfl:

4 godziny temu, plebs napisał:

Ja tam jeszcze tylko czekam aż DarkSideOfTheMoon (chyba największy zwolennik kryptowaluty tutaj) się przyzna że sprzedał swoje udziały krypto

Dlaczego zakładasz, że owczy pęd mnie również dotyczy. Nie sprzedałem ani jednego ETH i w najbliższym czasie nie zamierzam. 

Nie jestem największym zwolennikiem kryptowalut tutaj. Jestem osobą, która umie się do tego przyznać, co więcej nie widzi w tym nic zdrożnego.

Godzinę temu, 7ym0n napisał:

Ale sam chętnie do niej nawiązujesz.

Górnik nie zarabia jedynie na wzroście krypto, ale przede wszystkim na obrocie. Ponieważ rynek jest zdecentralizowany a mój komputer liczy blockchainy, dobrze mi za to płacą. 

2 godziny temu, DarkSideOfTheMoon napisał:

Jestem osobą, która umie się do tego przyznać

Kluczowe zdanie, każdy z gpu zdatnym do kopania ciupie jak nie na pełny etat to po godzinach, a reszta ma ból części ciala,  w której plecy tracą swoją szlachetną nazwę. 

Edytowane przez Player1

Jak tam wasze krypto? Ja trochę zaspałem i dzisiaj dopiero wymieniłem wszystkie gównocoiny na BTC %-)  W przeliczeniu na PLN zostało mi jakieś 40% tego co miałem w szczycie i kurczy się z każdą godziną. Chyba to jednak krach a nie chwilowa promocja :D Obstawiam że zatrzyma się dopiero w okolicach 10k $ / BTC i 500$ / ETH.