uberas 110 Napisano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 To ja myślałem że tylko iPhone-ki spowalniają żeby kupić nowe a tu i karty graficzne;)Nikt mi nigdy iphone nie spowolnił Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) I jak niby pozbawić te widełki? Z tego co wiem biosów nie można modyfikować. Więc chyba podkręcanie na sztywno i tyle. nie możesz ,mało tego nvidia zbanowala pełne mody biosu jakieś 3 lata temu w sterach i pojawia sie kod 43 wiec tylko maxell i jakieś stery z np 2016 roku zeby to udowodnić ze na starych grach np l2 leci z pełnymi mhz a na nowych z mniejszymi tworząc wąskie gardło i zmniejszając fps Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Nikt mi nigdy iphone nie spowolnił To było w 2017, https://www.google.com/amp/s/businessinsider.com.pl/firmy/apple-ukarany-za-spowalnianie-starszych-telefonow/k8lpzzd.amp Swoją drogą jak by się dało to udowodnić (spowalnianie kart) to UE czy jakiś sąd mógłby po kieszeni NVIDIA walnąć, albo chociaż reputację popsuć. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 owszem ale tak to nie działa ,nvidia nie ma słabych punktów a to filtrowanie a to teselacja i te flopsy nic nie znaczą bo gpu jest tak szybkie jak jego najsłabszy punkt a jak nie starcza to przytną na jakości obrazu ( znany myk nvidii od 20 lat) Za czasów Pascala jednostki fp16 były wydajniejsze po stronie AMD ale z racji tego, że AMD to tylko 25% rynku developerzy nie przerzucali obliczeń na fp16 Zmieniło się to dopiero po premierze turinga, który fp16 ma na tym samym poziomie co AMD dlatego od tego momentu dveloperzy zaczęli odciążać GPU poprzez fp16 więc Pascal zaczął odstawać od Turinga jak i od Polarisa. I to jest jedyna różnica, która sprawia, że starsza generacja z czasem jest słabsza. Różnice w architekturze. Wystarczy pozbawić widełek zegarów nvidie i juz mamy w najnowszych grach boost fps o kilkadziesiąt procent np turing przynajmniej jest juz od pól roku postarzany.Monitorowany zegar masz tylko jeden a w chipie nvidii jest przynajmniej 5 ,6 Bzdury, które wielokrotnie były obalane poprzez testy sterowników z różnych ram czasowych. Widzę, że nadal lubisz rozsiewać głupoty! Przypomnę Ci tylko, że taktowanie może być różne w zależności od wersji sterownika ale wynika to z efektywności wykorzystania GPU. Im wyższa efektywność GPU tym szybciej dobijasz do limitu mocy i taktowanie jest niższe. Bardzo łatwo to sprawdzić - wystarczy zrobić porównanie GPU bez oc pamięci vram i z oc pamięci vram w sytuacji gdzie balansujesz na granicy limitu mocy. Gwarantuje, że na karcie z podkręconą pamięcią od razu przekroczysz limit mocy bo wydajniejszy podsystem pamięci podniesie efektywność GPU co przełoży się na niższe taktowanie z racji przekroczenia limitu mocy. Cytuj Link to post Share on other sites
uberas 110 Napisano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 To było w 2017, https://www.google.com/amp/s/businessinsider.com.pl/firmy/apple-ukarany-za-spowalnianie-starszych-telefonow/k8lpzzd.amp Swoją drogą jak by się dało to udowodnić (spowalnianie kart) to UE czy jakiś sąd mógłby po kieszeni NVIDIA walnąć, albo chociaż reputację popsuć. No tak, jak ktoś miał trupa a nie telefon to rzeczywiście spowalniali bez informowania, ja takich problemów nie miałem. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 1 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2020 To dziś jest ta konferencja Pana "skórzanej kurteczki" ? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Ale będzie jazda. Jeszcze 8 godzin i 40 minut Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 840 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 (edytowane) Ja tam jazdy nie przewiduję. Zrobią masę szumu jakie to nie jest super i potem uargumentują tym wzrost ceny - zupełnie jak rok temu. RT jest mega-hiper i musi być drogo. A przez pół roku po premierze wszystkich łatali to RT, żeby było używalne nawet na topowych konstrukcjach. Nie wspomnę, jak często padały nowe RTX przez pierwsze dwa miechy. Dlatego podchodzę do tego na zimno - daję sobie kwartał na obserwację potencjalnych wtop, poprawę sterowników, itp. Przy okazji będą już dobre testy wydajności i będzie wiadomo, czy 3090 da przyzwoite (90+) FPS w 4K czy jednak schodzę na 1440p. Po pięciu latach mam dość 4K w 60FPS. Edytowane 1 Września 2020 przez Karister Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 To dziś jest ta konferencja Pana "skórzanej kurteczki" ? Ta, ja też mam swoją już przygotowaną. Tylko muszę powieki podkleić by były bardziej skośne. Tuż przed przedstawieniem cen musimy zacząć szamanistyczny skórzany taniec szamana - bo inaczej może być tęgo. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 @@Revenant, wolę abyś ty te karty prezentował, przynajmniej ceny byłyby normalne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Nie, no co Ty - skórzana kurtka + skośne oczy i mata-morfujesz się z automatu w Super Sajan Jensen lll. A on ma w firmware Boost do ceny na podniesionych ostro wynikach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 (edytowane) Widzę ekipa Benchmark Forum gotowa do premiery, to się fala goryczy poleje. Chyba zrobię sobie popcorn - gdzie to można obejrzeć ten spektakl na live? Edytowane 1 Września 2020 przez pendzel_3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Twitch nVidii. Możemy zrobić sobie tutaj live chata podczas premiery Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 (edytowane) @up. Czytasz mi w myślach bo już o to samo zapytałem @Rebela czy robimy coś. Może wideokonferencja na skype? Edytowane 1 Września 2020 przez pendzel_3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Skype czy Discord wszystko jedno. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Wiecie, że jest forumowy discord? 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Teraz już wiemy. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Teraz już wiemy Ja miałem proponować zoom, bo video konfy mam już tam trochę przećwiczone, ale discord / TeamSpeak jak najbardziej! Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 (edytowane) Teraz już wiemy. Ok, to tak: 1.link do namiarów na nasz serwer. http://forum.benchmark.pl/topic/245781-oficjalny-serwer-forumbenchmarkpl-discord/ 2.Link do konferencji NV https://www.twitch.tv/nvidia Ja się na discordzie nie znam, tam trzeba założyć jakiś osobny pokój? Widzę ze @Mabro moderuje skrobnę do niego. Edit: Room "hw-rozmówki" dziś godzina 18:00 Zapraszam(y)..... Edit2: 17:30 Before Party Edit3: Discorda z tego co widzę nawet nie trzeba instalować, może działa też w przeglądarce. j/n wystarczy założyć konto i kliknąć w link : >> https://discord.gg/ZfWFK3w << Edytowane 1 Września 2020 przez pendzel_3 Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 A jest jakiś warunek dołączenia? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Posiadanie konta na Discordzie i kliknięcie w link. Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Aha,ok. Posiadanie konta na Discordzie i kliknięcie w link. Myślałem,że to dla wybranych. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Jeszcze 10 minut. Czekamy na państwa na Discordzie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Niestety gnije w robocie do 19. :<Ale przygotowałem się, mam tablet z apkmą tłicza! Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 1 Września 2020 Udostępnij Napisano 1 Września 2020 (edytowane) Zaraz się okaże o ile stracą na wartości stare karty :E Edytowane 1 Września 2020 przez DjXbeat 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts