BlackCoffe 14084 Napisano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Zapomniałam jeszcze dodać, że palących się baterii czy akumulatorów litowo-jonowych nie można gasić wodą bo lit w nich zawarty reaguje z wodą i sytuacja drastycznie się pogarsza. Trzeba używać specjalnych środków gaśniczych. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Się dzieje, mogą zmusić do złomowania złomu z USA...https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/auto-sprowadzone-naprawione-i-jezdzi-na-zlom-bo-to-odpad-z-usa/0xsf7dn?srcc=ucs&utm_v=2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 up - no ładnie. Tym bardziej, że ostatnimi latami jakby sporo tych aut z USA do nas przyjechało. To coś o elektrykach Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 5 godzin temu, Succubus napisał: To coś o elektrykach Nic odkrywczego. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 W dniu 29.01.2021 o 19:09, AudiAWX napisał: Się dzieje, mogą zmusić do złomowania złomu z USA...https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/auto-sprowadzone-naprawione-i-jezdzi-na-zlom-bo-to-odpad-z-usa/0xsf7dn?srcc=ucs&utm_v=2 Mój poprzedni szef , już 2 lata temu dostał skierowanie do kasacji prawie nowego forda f150 . Oczywiście auto naprawione i w pełni sprawne . Nie wiem jak sprawa się zakończyła . Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 3 godziny temu, dodo napisał: Nic odkrywczego. A Ty dodo sporo elektrykami jeździłeś w życiu? No bo ja w sumie może ze 3h razem - więc dla mnie ten filmik jednak trochę wniósł. Czyli nie jest tak wcale fajnie z tymi elektrykami. Chcąc naprawdę dobry elektryczny wóz, trzeba się liczy ze sporym wydatkiem, a jazda nim później to w zasadzie ciągłe planowanie trasy i martwienie się o ładowanie - tak przynajmniej wywnioskowałem z filmiku. Tam było wspomniane o wodorze. To rzeczywiście byłaby wygoda, bo mamy ciągle auto elektryczne, a prąd możemy zatankować w formie gazu (w przenośni oczywiście) w kilka minut, coś jak tankowanie benzyny obecnie. Test aut na wodór Przykładowe tankowanie wodoru Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 25 minut temu, Succubus napisał: Czyli nie jest tak wcale fajnie z tymi elektrykami. To raczej logiczne, że jak jeździsz w PL, sporo km poza miastem, to raczej nie jest auto dla Ciebie. Nie trzeba do tego filmiku. Jak mieszkasz w mieście i po nim się zwykle poruszasz ale mieszkasz w starym bloku na 4 piętrze - auto elektryczne to również średni pomysł. Do tego dochodzi fakt, że mieszkamy w PL, "kochamy" węgiel a Tesla raczej nie postawi ładowarek na A4. 25 minut temu, Succubus napisał: trzeba się liczy ze sporym wydatkiem Taka Tesla 3 LR realnie te 400-500km zrobi, to niewiele mniej km niż 318d bez powiększonego baku paliwa. Klasa auta ta sama, podobna cena. 25 minut temu, Succubus napisał: A Ty dodo sporo elektrykami jeździłeś w życiu? Tak. Obecnie 330e (co prawda to plug-in) P.S. Tesla jest tańsza niż poniższe auto, ma też większy zasięg. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Godzinę temu, Succubus napisał: A Ty dodo sporo elektrykami jeździłeś w życiu? Ja jeżdzę na codzień i do mojego użytkowania jak Dodo wspomniał auto sprawdza się idealnie, licząc koszta względem poprzedniej "spalinówki" leasing wychodzi mi gratis a może i na plus przy dystansach które robię "wokół komina" Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Coś ostatnio często trafiam na ataki na Łysego...Może dlatego że sam zajeżdżam japońce... Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 11 godzin temu, GreQonE napisał: Ja jeżdzę na codzień i3 o ile dobrze pamiętam? Po mieście to mała rakieta. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Co? 318d ma 40l w baku? Ja w pugu 508 przy 72l zrobię średnio 1100-1200km i gdyby zasięg był większy to bym się nie obraził. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 4 godziny temu, dodo napisał: i3 o ile dobrze pamiętam? Po mieście to mała rakieta. i3s Dokładnie tak, chociaż męczy mnie "standard" i3 - porównywalnie z serią 1 Przy obecnych rabatach na serię 7 kusi powrót do spalinowego... Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 18 godzin temu, GreQonE napisał: "wokół komina" No i chyba tak to ma to sens. Znajomy ma elektrycznego Nissana i garaż około domu na którym jest upchana fotowoltanika. On to sobie rozwiązał w ten sposób (też w zasadzie jeździ tylko po W-wie) i sobie chwali. Ładowarkę ma jakąś taką na ścianie, ale nie pytałem ile tam A idzie z niej - ale chyba wystarczająco, skoro na każdy ranek auto jest przygotowane do jazdy (przynajmniej tak mi mówił. 10 godzin temu, AudiAWX napisał: Może dlatego że sam zajeżdżam japońce... Mam tak samo. Ostatnie inne niż japońskie autko miałem jeszcze w latach 90 - było to Lanos i Polonez (przez bardzo krótką chwilę). Lanos miał bodaj silnik 1.5 - nie powiem nic się z nim nie działo, a poldka to może nie warto nawet opisywać (bo to dziadostwo było już po wyjechaniu z fabryki). Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Zaczynałem od poloneza, przez 126 po ladę fińska 2017 którą najlepiej wspominam. Później ople, skody, volva, Audi. Hymm, gdyby w czasach gdy dorwałem się do Audic ktoś powiedział że przejdę na japońce to siekiera w plecach.A przyszedł taki czas że awaryjność Niemców bije wszystko na łeb, i nagle się okazało że są auta i jest Honda, Mazda i Suzuki. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) 20 godzin temu, dodo napisał: Taka Tesla 3 LR realnie te 400-500km zrobi, to niewiele mniej km niż 318d bez powiększonego baku paliwa. Klasa auta ta sama, podobna cena. Niby tak , ale ropę zatankujesz w 3 minuty . I teslą na autostradzie pewnie nie będziesz jechał 140 lub więcej bo zasięg się zmniejszy i nie dojedziesz bez dłuższej przerwy . No i jak sam wspomniałeś kiedyś trzeba zamówić większy zbiornik do bmw za parę groszy i nie ma problemu z zasięgiem . Szwagier ostatnio kupił mini elektryczne , trochę tym pojeździłem . Owszem na miasto tak jak u niego idealna sprawa , ale nic po za tym . Paliwo można powiedzieć , że ma za darmo . Założona fotowoltanika . Ale to jest jako dodatkowe auto . W sumie właśnie znalazłem artykuł z testu tesli 3 lr . Zasięg przy 120kmh 450 km , przy 150kmh już tylko 315 . Edytowane 31 Stycznia 2021 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 16 minut temu, jakub1t napisał: Niby tak , ale ropę zatankujesz w 3 minuty . I teslą na autostradzie pewnie nie będziesz jechał 140 lub więcej bo zasięg się zmniejszy i nie dojedziesz bez dłuższej przerwy No jasne, auta elektryczne się są idealnym samochodem na wycieczkę po EU - to już chyba ustaliliśmy. Nie wypowiadam się za całą ludzkość a za siebie. W moim przypadku mam ładowarki w pracy, mogę też mieć w domu (gdybym kupił auto elektryczne) i takie 400 zasięgu jest dla mnie ok (do pracy mam 54km) Za jakiś czas widzę się w aucie elektrycznym. 4 godziny temu, GreQonE napisał: Dokładnie tak, chociaż męczy mnie "standard" i3 Właśnie dziś zdałem sobie sprawę, że trochę już staro wygląda ten samochód we wnętrzu. 6 godzin temu, FeX napisał: Co? 318d ma 40l w baku? Tak, w podstawowej wersji, możliwość dokupienia większego zbiornika (60L) za parę złotych. Zanim zaczniesz, chodzi o emisję. 32 minuty temu, jakub1t napisał: Zasięg przy 120kmh 450 km W PL są tylko 2 autostrady powyżej tej wartości. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 21 godzin temu, Succubus napisał: Tam było wspomniane o wodorze. Śmiać mi się chce, jak słyszę "wodór, to przyszłość motoryzacji". A to dlatego, że takie ciągle powtarzane slogany słychać od 40 lat. W latach 80-tych taki program "Sonda" był i tam też jeden odcinek był o przyszłości wodoru. Przez te 40 lat dzięki takiemu powtarzaniu tych słów dokonał się ogromny skok: jest już jeden komercyjny model samochodu (osobowy) na rynku! To niesamowity postęp w tak krótkim czasie! Stacji wodorowych jest zero (PL), ale za to jest jeden zarejestrowany samochód. Ten model jest bardzo atrakcyjny: cena kosmiczna, użytkowanie droższe jak tradycyjnego auta, więc to jest przyszłość. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Ludzie w dużych aglomeracjach może i się przesiądą na elektryki ale jak ktoś mieszka na wsi to elektryczny samochód sprawdzi się równie dobrze jak motorówka. Bezsens. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 @up, bo żeby dojechać ze wsi do miasta, to 300km w jedną stronę, to rzeczywiście - na wsi się nie sprawdzi. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Elektryk będzie miał jakiś sens tylko wtedy gdy przy braku pradu będzie jakiś generator na pokładzie pozwalający dojechać do domu, ładowarki czy jak tam... Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 @up, błyskotliwe. Powiedz to aktualnym użytkownikom elektryków. Modyfikuję: Telefony komórkowe będą miały sens tylko wtedy jeśli po rozładowaniu na mieście użytkownik podłączy je do własnego power banku. Noszenie telefonu bez power banku w ogóle nie ma sensu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 @dodoNie tyle o wygląd mi chodzi, ale o "creatures of comfort"Lane assist, elektryczne wentylowane fotele, lepszy tempomat, android auto, hud, domykanie drzwi i takie tam Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 W takim razie wolę pchać telefon. Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 3 godziny temu, AudiAWX napisał: gdy przy braku pradu Mieszkam od 5 lat na wsi, raz nie miałem prądu przez 4h. Mówiąc wieś, mam na myśli brak dróg na mapach google, brak Internetu poza radiem. 3 godziny temu, joker5513 napisał: ale jak ktoś mieszka na wsi to elektryczny samochód sprawdzi się równie dobrze jak motorówka Nie mam porównania, nie miałem motorówki. 1 godzinę temu, GreQonE napisał: Nie tyle o wygląd mi chodzi MI również nie, skróciłem myśl. Miało być "czujesz się jak w starszym aucie" ze względu na wygląd i brak niektórych funkcji. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 1 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 12 godzin temu, dodo napisał: Tak, w podstawowej wersji, możliwość dokupienia większego zbiornika (60L) za parę złotych. Zanim zaczniesz, chodzi o emisję. Wyobraź sobie, że nie zawsze jestem szyderczy Jak już wspomniałeś o małym zasięgu to się zastanawiałem, czy to o bak chodzi. Tylko jaki w sens w przełożeniu na emisję? To też mi się trochę nie klei, bo jedyne co można uzyskać to mniejszą masę zatankowanego auta, a przecież połowa Polaków i tak leje za "stówę" albo "pisiont" Dodo czy chodzi o mniejszą masę, czy jakiś inny powód? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts