1234567890 287 Napisano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 No mi zwrócili ale na samym końcu I trzebało mieć adres portfela Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Godzinę temu, 1234567890 napisał: No mi zwrócili ale na samym końcu I tym samym, jeśli prawdą jest, że sami się okradli, zarobili spory grosz na różnicy kursu. Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 5 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 4.04.2021 o 19:35, Player1 napisał: "Aby wypłacić PLX, wystarczy wprowadzić numer konta bankowego oraz dane odbiorcy, po czym potwierdzić swoją transakcję za pomocą bezpiecznej weryfikacji dwuetapowej." czyli ostatecznie i tak dokonujemy wymiany coinów na fiata. To nie oznacza powstania obowiązku podatkowego? Mechanizm: Masz 1 BTC. Ten 1 BTC zamieniasz na dowolny stablecoin - niech to będzie ten nieszczęsny PLX. (wymiana jednej waluty wirtualnej na drugą jest neutralna podatkowo) 1BTC = 229818PLX. Teraz wymieniasz 229818PLX na 229818zł. Od czego chcesz zapłacić podatek skoro ten stablecoin jest 1:1 PLN ? Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez DarkSideOfTheMoon 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Teraz, DarkSideOfTheMoon napisał: Od czego chcesz zapłacić podatek skoro ten stablecoin jest 1:1 PLN ? Ja wcale nie chcę.. ale sądziłem, że US "ma cię na widelcu" w momencie wyjścia z tokenów do fiata a stable coin to w końcu też token, czy nie? Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 5 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Player1 napisał: Ja wcale nie chcę.. ale sądziłem, że US "ma cię na widelcu" w momencie wyjścia z tokenów do fiata a stable coin to w końcu też token, czy nie? Wprowadziłem Cię w błąd ! -> zerknij niżej. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez DarkSideOfTheMoon Wprowadzenie w błąd ! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Godzinę temu, DarkSideOfTheMoon napisał: W rozumieniu polskiego prawa - NIE Ależ oczywiście że TAK, chyba czegoś nie zrozumiałeś. Przykład #1 Grasz na giełdzie BTC/PLN. W PIT-38 za dany rok musisz przedstawić WSZYSTKIE transakcje wymiany, za każdym razem jak wymieniasz BTC na PLN i na odwrót. Robi się niezły burdel co nie? Przychody i koszty mogą bez problemu pójść w miliony złotych. Przykład #2 Wymieniasz sobie BTC/PLX. Możesz to robić ile razy chcesz, nawet codziennie. Pod koniec roku wymieniasz PLX na PLN, rozliczasz się tylko z tej JEDNEJ transakcji pomiędzy krypto a fiat. Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 5 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) 6 minut temu, zbiku90 napisał: Ależ oczywiście że TAK, chyba czegoś nie zrozumiałeś. Przykład #1 Grasz na giełdzie BTC/PLN. W PIT-38 za dany rok musisz przedstawić WSZYSTKIE transakcje wymiany, za każdym razem jak wymieniasz BTC na PLN i na odwrót. Robi się niezły burdel co nie? Przychody i koszty mogą bez problemu pójść w miliony złotych. Przykład #2 Wymieniasz sobie BTC/PLX. Możesz to robić ile razy chcesz, nawet codziennie. Pod koniec roku wymieniasz PLX na PLN, rozliczasz się tylko z tej JEDNEJ transakcji pomiędzy krypto a fiat. Zwracam honor. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez DarkSideOfTheMoon Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Ja dzisiaj "zarobiłem" prawie 500zł wymieniając rano BTC na m. in. XRP i MITH. Mogę to z powrotem wymienić na BTC i jest to neutralne podatkowo. Gdybym chciał wymienić na PLN czy EUR to muszę się rozliczyć z dochodu. Czyli przedstawić wszystkie transakcje zakupu i sprzedaży krypto <-> fiat. Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 5 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 53 minuty temu, zbiku90 napisał: Ja dzisiaj "zarobiłem" prawie 500zł wymieniając rano BTC na m. in. XRP i MITH. Mogę to z powrotem wymienić na BTC i jest to neutralne podatkowo. Gdybym chciał wymienić na PLN czy EUR to muszę się rozliczyć z dochodu. Czyli przedstawić wszystkie transakcje zakupu i sprzedaży krypto <-> fiat. Skąd Ty wytrzasnąłeś ten MITH ? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 No Mithril, kupiłem trochę od krasnoludów z Morii Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 9 godzin temu, zbiku90 napisał: Czyli przedstawić wszystkie transakcje zakupu i sprzedaży krypto <-> fiat Wiem, że tak było jeszcze 2-3 lata temu, ale czy nie uprościli zasad rozliczania od tego czasu? Czy nie jest tak, że obecnie "zbiorczo" w zeznaniu podatkowym wskazujemy, ile fiata przeznaczyliśmy na zakup tokenów i ile fata wyciągnęliśmy z ich sprzedaży bez konieczności rozliczania każdej transakcji osobno? BTW eth nieźle poszybowało przez święta. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Nie wiem na 100% bo się jeszcze nigdy nie rozliczałem (na PLN wymieniałem ostatnio w 2017) ale wydaje mi się że właśnie zbiorczo. No ale tak czy siak musisz zsumować wszystkie transakcje zakupu i sprzedaży, niektóre giełdy chyba udostępniają takie gotowce. Nie tylko ETH, wczoraj grubasom się chyba nudziło bo bardzo dużo walut poszło do góry ale większość już pomału spada. Dobrze trzymać min. z 10 w portfelu i sprzedawać jak wystrzeli do góry, no ale wiadomo trzeba mieć trochę farta. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 21 minut temu, zbiku90 napisał: trzeba mieć trochę farta Ja uciułane grosiki ETH sprzedałem jak było po 2k USD, a w ciągu kolejnej doby poszło o ponad 100 USD do góry... Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Rozwiązania uniknięcia podatku znalazłem trzy 1. Kupno rezydentury. 2. Kupno/znalezienie żony z raju podatkowego. 3. Wypłacam z Binance na Legera z legara na bitomat i mam żywą gotówkę za którą funkcjonuje. Jeśli skarbówka, jakimś cudem dotrze, że wypłaciłem z Binance to pokazuje Legera i mówię że tu wszystko jest a klucze są moje/ lub że zgubiłem klucze i mogą wziąć legera Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) Opcja nr 3 wydaje się mieć przysłowiowe ręce i nogi. Widzę, że nawet u mnie na wsi jest taki bitomat. Muszę obczaić. Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez Player1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 6 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Jest chyba jeszcze kolejna opcja: na Binance zamawiamy kartę Visa i ją używamy. Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 7 godzin temu, wodego napisał: Jest chyba jeszcze kolejna opcja: na Binance zamawiamy kartę Visa i ją używamy. Jeśli skarbówka, jakimś cudem dotrze, że wypłaciłem z Binance to pokazuje Legera i mówię że tu wszystko jest a klucze są moje/ lub że zgubiłem klucze i mogą wziąć legera i mówię że tu wszystko jest a klucze są moje/ lub że zgubiłem klucze i mogą wziąć legera Taką ? Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 A czy przy płatności taka kartą nie zachodzi przypadkiem konwersja z tokena do fiata? Przecież standardowy terminal płatniczy nie obsługuje BTC. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 Na Binance możesz trzymać tokeny, możesz trzymać także gotówkę. Chcesz korzystać z karty płatniczej, to sobie wymieniasz tokeny na złotówki czy inne dolary i idziesz na zakupy. Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 8 godzin temu, Player1 napisał: A czy przy płatności taka kartą nie zachodzi przypadkiem konwersja z tokena do fiata? Przecież standardowy terminal płatniczy nie obsługuje BTC. @wodego nie zrozumiał Twojego pytania. Tak, płacąc Binance zachodzi wymiana na fiat. Tak, teoretycznie powinieneś to zgłosić. Przecież standardowy terminal płatniczy nie obsługuje BTC Możesz mieć na karcie Binance: Fiat: Euro stablecoin: BUSD crypto: BTC, ETH, ADA, FIL, DOT, SXP, VAI, SVS. Ustalasz kolejność, następnie podczas płatności Binance przewalutuje (pobiera opłatę). Generalnie jeżeli masz jedynie BTC to bez problemu możesz korzystać z karty i płacić za chleb, fajki, ulicznice, czy inne dobra. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 12 minut temu, DarkSideOfTheMoon napisał: Tak, płacąc Binance zachodzi wymiana na fiat Mnie chodziło o to, że lepiej wymienić wcześniej na fiat po dobrym kursie, niż na samych zakupach ma być bezpośrednia wymiana, gdy np. kurs słabo stoi. Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) 8 minut temu, wodego napisał: Mnie chodziło o to, że lepiej wymienić wcześniej na fiat po dobrym kursie, niż na samych zakupach ma być bezpośrednia wymiana, gdy np. kurs słabo stoi. Ja wiem o co Ci chodziło i jest to teoretycznie logiczne. Jest jedno ALE. Korzyść wyjścia do stablecoin jest taka sama jak fiat, pomijając bagatela 20% Gdy jest korekta, jak na przykład dzisiaj, to ja uciekam do BUSD -> stablecoin. Ucieczka do fiat wiąże się z koniecznością zapłacenia podatku Wątek podatkowy jest wałkowany od dwóch dni, @Player1 pytał o "Belkowe" Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez DarkSideOfTheMoon Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 3 godziny temu, DarkSideOfTheMoon napisał: Ucieczka do fiat wiąże się z koniecznością zapłacenia podatku Czyli jak to działa? Wymieniam tokeny na euro żeby płacić kartą Binance i z automatu podatek pobierają? Cytuj Link to post Share on other sites
DarkSideOfTheMoon 137 Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) 47 minut temu, wodego napisał: Czyli jak to działa? Wymieniam tokeny na euro żeby płacić kartą Binance i z automatu podatek pobierają? Oczywiście, że nie. Natomiast jak będziesz rozliczać PIT, powinieneś taką transakcję zgłosić. Możesz wymienić, lub zostawić to Binance. Dla niewielkich kwot nawet mi się nie chce wchodzić na spot i płacę BTC Tak to wygląda: Przewalutowało sobie z BTC/BNB na Euro. Płatność dokonała się EURO. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez DarkSideOfTheMoon Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Gdzie teraz warto kupować BTC/ETH? Używałem czasem XTB do handlu akcjami, ale na krypto mają zbyt wysokie prowizje. Z czego warto korzystać i gdzie teraz najlepiej trzymać swoje waluty? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts