Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych AMD Big Navi / Navi 2 / RDNA2

Recommended Posts

Jutro ma przyjść - będę testować. Musze pogrzebać w mojej Meshify C i ściągnąć wentylator z przodu bo nie wejdzie :)

Pytanie - ktoś może doradzić czy lepiej będzie ścignąć z przodu obudowę zasilacza i przesunąć ten wentylator całkiem na dół,

czy lepiej go zdementować i z przedniego panelu i zamontować na dole ?

front.jpg

Edytowane przez padres84
12 godzin temu, Pretorian0208 napisał:

Ja mam HP omen x 34 ze sprzetowym G-symc. Kupilem 6800 Tuf Asus i chodzi na moim monitorze natywnie 100. Mysle ze nie bedzie problemu z twoim monitorem -- po prostu natywnie ile ma tyle bedzie wyswietlał. No wiadomo Free sync nie ma - ale ta 6800 w 3440 /1440 ma prawie zawsze 100 fps w grach.

2 godziny temu, Monio napisał:

Ja mam HP omen x 34 ze sprzetowym G-symc. Kupilem 6800 Tuf Asus i chodzi na moim monitorze natywnie 100. Mysle ze nie bedzie problemu z twoim monitorem -- po prostu natywnie ile ma tyle bedzie wyswietlał. No wiadomo Free sync nie ma - ale ta 6800 w 3440 /1440 ma prawie zawsze 100 fps w grach.

No to powiem ci zwóciłes moją uwage ponownie na radki. Wmawiano mi ,że gdy mam gsync monitor to mogę zapomnieć o radeonie bo będzie jedna wielka kupa z takim monitorem. 6800xt prędzej wyrwę niż 3080 w sensownych cenach. Poza tym gram w 1440p 

Edytowane przez Pretorian0208
8 godzin temu, Pretorian0208 napisał:

No to powiem ci zwóciłes moją uwage ponownie na radki. Wmawiano mi ,że gdy mam gsync monitor to mogę zapomnieć o radeonie bo będzie jedna wielka kupa z takim monitorem. 6800xt prędzej wyrwę niż 3080 w sensownych cenach. Poza tym gram w 1440p 

Czemu na monitorze g-sync z z radeonem miałaby być kupa?

Miałem 5700XT, teraz mam 6800XT, działam na monitorze z g-sync 120Hz i jestem bardzo zadowolony.

Na pewno zawsze lepiej sparować NV + g-sync ale w aktualnej sytuacji...

• Popieram 1
9 minut temu, k0zik napisał:

Czemu na monitorze g-sync z z radeonem miałaby być kupa?

Miałem 5700XT, teraz mam 6800XT, działam na monitorze z g-sync 120Hz i jestem bardzo zadowolony.

Na pewno zawsze lepiej sparować NV + g-sync ale w aktualnej sytuacji...

Serio tak usłyszałem od ,, fachowca ,, że tylko opcja od Nvidii w moim przypadku. Jak sprawa ze sterownikami ? Chyba na serio zainteresuje sie Radkiem. Tylko jaki model ? 

A ten Asrock 6800xt w tej cenie to spoko sprawa --- rano jeszcze był

Tylko mi się wydaje ze to tylko 1 rok gwarancji.

Tak było z 6800 którą chciałem kupić w klonie X-com-  a tam zrobili mnie w wała ---ch**e nic więcej o nich lepszego nie mogę powiedzieć

Edytowane przez Monio
3 godziny temu, Pretorian0208 napisał:

Serio tak usłyszałem od ,, fachowca ,, że tylko opcja od Nvidii w moim przypadku. Jak sprawa ze sterownikami ? Chyba na serio zainteresuje sie Radkiem. Tylko jaki model ? 

Najlepiej od Sapphire, ale to będzie najdroższa opcja, jeśli znajdziesz.

Poza tym, nie sądzę, że będzie Ci dane przebierać w modelach :) Ja bym raczej patrzył na cenę.

No i rzecz jasna porównuj ceny z RTXami, bo jeśli w podobnej cenie będzie RTX to wiadomo, lepiej brać NV.

Ze sterownikami różnie. Ja problemów nie mam, ktoś tam pisał wcześniej, że również ich nie ma.

Ale są osoby które zgłaszają problemy w tym temacie.

• Dzięki 1

Co do producentów mogę polecić:

AMD: sapphire (nawet biedniejszy pulse jest zwykle w czołówce porównań), powercolor (od red dragon w górę, choć sam mam duala i jest lepszy od referenta)

NV: evga, asus, msi (warunkowo, raczej tylko gaming), zotac (warunkowo też, starsze ampy były za******e, 30xx ponoć kiepskie ale nie miałem w rękach jeszcze)

Miałem karty w tych konfiguracjach i osobiście nie miałem problemów, w sieci zdania są podobne

Do tej pory kupowałem karty z wyższej półki, teraz mam tego duala z powercolor i żałuję że nie dołożyłem do czegoś lepszego bo kultura pracy jednak robi różnicę.

• Dzięki 1

Oby sprzedali jak najwięcej to może będą mieli motywację do ogarnięcia RT na swoich kartach.

Quake II w 3440x1440 z RT na 6800XT śmiga w 35fps. Z tego co pamiętam to na 2080TI śmigał gdzieś w okolicach 43 więc... ;)

No i nie mogę nie wspomnieć, że ja dzięki uprzejmości kolegi mirai99 swoją 6800XT tez kupiłem praktycznie w cenie msrp.

Edytowane przez k0zik
W dniu 10.02.2021 o 22:14, k0zik napisał:

Najlepiej od Sapphire, ale to będzie najdroższa opcja, jeśli znajdziesz.

Poza tym, nie sądzę, że będzie Ci dane przebierać w modelach :) Ja bym raczej patrzył na cenę.

No i rzecz jasna porównuj ceny z RTXami, bo jeśli w podobnej cenie będzie RTX to wiadomo, lepiej brać NV.

Ze sterownikami różnie. Ja problemów nie mam, ktoś tam pisał wcześniej, że również ich nie ma.

Ale są osoby które zgłaszają problemy w tym temacie.

Tak ja też myślę -- wszystkie modele są zbliżone do siebie z małymi lub większymi różnicami -- a wiec-- pamięci czy samsung czy micron . U mnie w Asus 6800 Tuf są samsungi i tu ma się ponad 100 mhz więcej niż u microna. Poza tym chłodzenie i sekcja zasilania. U mnie z zegaremi- 2360 - 2460 i napięcie +900 w buscie zawsze powyżej 2400 mhz a temperatury 48- 64 w porywach . Kartę okazyjnie kupiłem na OLX za 3800. Myślę ze cena spoko -- bo człowiek kupił ja za niecałe 60 mniej na Morele. Karty jeszcze całkowicie nie testowałem --- myślę że 2600 w buście to normalka.

Ostatnio miałem  GTX-y ale te karty AMD są super. Nawet jestem skłonny wymienić się na wyższy model oczywiście za dopłatą.

W dniu 9.02.2021 o 19:07, padres84 napisał:

Jutro ma przyjść - będę testować. Musze pogrzebać w mojej Meshify C i ściągnąć wentylator z przodu bo nie wejdzie :)

Pytanie - ktoś może doradzić czy lepiej będzie ścignąć z przodu obudowę zasilacza i przesunąć ten wentylator całkiem na dół,

czy lepiej go zdementować i z przedniego panelu i zamontować na dole ?

front.jpg

Od pewnego czasu widzę ż że modne są te obudowy z zasilaczem u dołu -- teraz i ja mam takie cos ale mam obudowę zupełnie inną. To powiem cos o tym rozstawieniu. To idiotyzm totalny zamykać zasilacz w pojemniku. Druga sprawa to że powietrze ciepłe zawsz idzie do góry i uważam że te rozwiązania montażu zasilacza u góry są zasadniczo o wiele lepsze. W tym konkretnym ustawieniu grafika dostaje cieple powietrze z zasilacza bo 100% ciepła nie wydmucha ten wentylator z zasilacza. Druga sprawa przydał by się tam wentylator u góry obudowy radiatora CPU -14 żeby pozbywać się ciepłego powietrza w budzie.

Edytowane przez Monio
10 godzin temu, Monio napisał:

Tak ja też myślę -- wszystkie modele są zbliżone do siebie z małymi lub większymi różnicami -- a wiec-- pamięci czy samsung czy micron . U mnie w Asus 6800 Tuf są samsungi i tu ma się ponad 100 mhz więcej niż u microna. Poza tym chłodzenie i sekcja zasilania. U mnie z zegaremi- 2360 - 2460 i napięcie +900 w buscie zawsze powyżej 2400 mhz a temperatury 48- 64 w porywach . Kartę okazyjnie kupiłem na OLX za 3800. Myślę ze cena spoko -- bo człowiek kupił ja za niecałe 60 mniej na Morele. Karty jeszcze całkowicie nie testowałem --- myślę że 2600 w buście to normalka.

Ostatnio miałem  GTX-y ale te karty AMD są super. Nawet jestem skłonny wymienić się na wyższy model oczywiście za dopłatą.

Od pewnego czasu widzę ż że modne są te obudowy z zasilaczem u dołu -- teraz i ja mam takie cos ale mam obudowę zupełnie inną. To powiem cos o tym rozstawieniu. To idiotyzm totalny zamykać zasilacz w pojemniku. Druga sprawa to że powietrze ciepłe zawsz idzie do góry i uważam że te rozwiązania montażu zasilacza u góry są zasadniczo o wiele lepsze. W tym konkretnym ustawieniu grafika dostaje cieple powietrze z zasilacza bo 100% ciepła nie wydmucha ten wentylator z zasilacza. Druga sprawa przydał by się tam wentylator u góry obudowy radiatora CPU -14 żeby pozbywać się ciepłego powietrza w budzie.

No ale ustawiasz zasilacz żeby wciągał powietrze dołem albo z obudowy i wydmuchiwał do tyłu... Poza tym porządne zasilacze są tak wydajne, że czasami do pewnej mocy są całkowicie pasywne, nie kręci się wogóle wiatrak, to chyba ci powinno powiedzieć ile to ciepła generuje...

No ale jak się tanie zasilacze kupuje to sorry batory.

• 2 tygodnie później...

Kurde tak czytam posty to widzę że miałem farta kupując 6800xt nitro za 4650zł 2 dni temu :D

Dodatkowo 5700xt Red Devil poszedł za 3450 zł.

Nawet na chyba najtańszym monitorze 1440p 144hz Freesync (Acer Vg270 ips) obraz jest piękny (nawet w Warzone :D  jedyna gra w jaką gram )

• Lubię to 3
18 minut temu, Frantic napisał:

czy dobrze kojarzę, że RX 6800 też na starcie miał MSRP na poziomie 479

100 więcej - 579$. Przecież to by było bez sensu, jakby dali wolniejszą kartę za tyle samo zielonych :P

• Dzięki 1