Skocz do zawartości

Recommended Posts

25 minut temu, joker5513 napisał:

Czy już w tych cholernych amperach oprócz Asusów nie ma żadnej normalnej karty która pozwoli na coś więcej niż jechanie na defaultach???

Czasy w których ustawiasz sobie jakieś stałe taktowanie na GPU czy CPU i sprzęt się tego sztywno trzyma niezależnie od okoliczności odeszły do lamusa. Trzeba się z tym pogodzić, teraz hardware "wie lepiej" od usera jak ma żyć ;)

• Haha 1
57 minut temu, joker5513 napisał:

Sloty PCIEX Ci się jeszcze nie skończyły?

na riserze jeszcze mogę wyprowadzić po za obudowę czy gdzieś dalej w budzie postawić, czy nawet powiesić na ziperki :menda:

https://allegro.pl/oferta/riser-009s-pcie-usb-3-0-eth-najlepszy-model-2021-10636069647

gorzej z zasilaczem Titanium 1000W bo jak będę chciał grać to może pociągnąć z gniazdka 1100-1200W,

ale teoretycznie powinien dać radę ponieważ to najwyższa klasa PSU i niby może chodzić ponad normę,

ewentualnie jak Titanium będzie się wyłączał to wrzucę jedną grafikę do drugiego kompa z Corsairem 650W w GOLDzie (najbardziej prawdopodobny scenariusz)

Generalnie w pokoju mam taką saunę że cały czas mam okna na roścież otwarte

i dodatkowe ustawiłem wentylator na parapecie żeby powietrze wtłaczał do środka :D

NZqJGL4.jpg

9 godzin temu, zbiku90 napisał:

Czasy w których ustawiasz sobie jakieś stałe taktowanie na GPU czy CPU i sprzęt się tego sztywno trzyma niezależnie od okoliczności odeszły do lamusa. Trzeba się z tym pogodzić, teraz hardware "wie lepiej" od usera jak ma żyć ;)

Na szczęście CPU (przynajmniej Intela) jeszcze idzie do tego zmusić :) 

Chyba trzeba zmienić przyzwyczajenia i zamiast bawić się ze sprzętem, wrzucić w PCIex, wyłączyć MSI AB i grać ... Bo klatek co by nie mówić solidnie karcina generuje. 

7 minut temu, joker5513 napisał:

Na szczęście CPU (przynajmniej Intela) jeszcze idzie do tego zmusić :) 

Ryzeny też da się zmusić ale po co jak daje to bardzo mało, albo wręcz szkodzi na wydajność jednowątkową. Z najnowszymi intelami jest podobnie. Mówię oczywiście o "normalnym" chłodzeniu, bo można podkręcić na 5,5-6,0ghz, stanąć obok i dolewać ciekłego azotu :D

6 godzin temu, joker5513 napisał:

Niestety wiadomo było od początku że w końcu ktoś to złamie :( Here we go again.... 

Dla kogo wiadomo, dlatego wiadomo. ;)

W dniu 14.06.2021 o 15:07, pendzel_3 napisał:

Jak za pół roku te zabezpieczenia będą dalej "działać" to uderzę się w pierś.;)

• Lubię to 1
W dniu 14.06.2021 o 20:25, zbiku90 napisał:

Za najwyżej miesiąc na ruskim/chińskim forum będzie działające obejście, stawiam dobrą flaszkę.

No ja byłem mniej optymistyczny i pomyliłem się o cały miesiąc :D Co prawda nie jest to jeszcze pełne obejście ale zawsze coś, a miało być "nie do złamania" a la Denuvo.

• Lubię to 1
54 minuty temu, Krzysztof Miś napisał:

Robię w tej chwili rozmaite testy na moim RTX 3080Ti i mam pierwszego killera tej karty.
Otóż Deus Ex: Rozłam ludzkości w rozdzielczości 4K i w maksymalnych ustawieniach graficznych daje na pierwszej mapie w Dubaju poniżej 20 FPS :-)

Nagraj video z OSD gdzie widać pobór karty (power draw) zegary, użycie GPU, ustawienia graficzne itd. Napisz jaką masz platformę i jak jest ustawiona. Do tego jeśli dałeś 4K + SSAA (Super-Sampled Anti-Aliasing) to nie grasz w 4K ale +/- 8K albo i wyżej, kwestia jaki Deus ma tryb SSAA czy tylko x2 czy również x4 co daje przy SSAAx4, 4x 4K :D. W natywnym 4K w tym tytule nawet RTX 2080 Ti nie ma problemu z utrzymaniem 60+ fps. Także spokojnie, Deus nie jest w stanie zarżnąć Twojej karty w 4K, jeśli dajesz supersamling i uzyskujesz skalowanie rozdzielczości do 8K czy więcej to cuda mogą mieć miejsce :) Niedawno testowałem RTX 3080 Ti vs RTX 3090 w rozdziałkach  3440x1440p, 3840x2160, 5160x2160, 6880x2880 i nic generalnie (nie licząc RT bez DLSS oraz sytuacji gdzie na RTX 3080 Ti VRAM się zapychał, gdzie 3090 zero problemów) tych kart nie zarzynało jakoś tragicznie, a korzystałem z wymagających tytułów. Przykład Deusa jest mi znany od dawna gdyż często ludzie wrzucają tam SSAA nie wiedząc co to jest i potem są zdziwini, że klatki lecą na łeb strasznie :) W sumie to mi chrapkę narobiłeś na "Deusa", akurat będę robił testy atywnego backplate na 3090 to trzeba pamięci smażyć :D

Edytowane przez EH_Gosu

Mam też ciekawe wnioski z zamiany Ryzena 5 3600 na 5600x na tym RTX 3080 Ti.

Na przykład pamięci wcześniej nie chciały iść więcej niż na tym co z profilu XMP, czyli 3733 MHz, a na razie testuję 4000 MHz i będę szedł dalej.

Jak będę miał to jakoś spisane to garść wniosków wrzucę.

28 minut temu, Krzysztof Miś napisał:

Na przykład pamięci wcześniej nie chciały iść więcej niż na tym co z profilu XMP, czyli 3733 MHz, a na razie testuję 4000 MHz i będę szedł dalej.

Zen 3 mają usprawniony kontroler pamięci ( IMC ) i lepiej się na nich pamięć prowadzi. Naturalnie nadal kluczowe jest synchro IF 1:1 (upewnij, że masz IF ustawiony na 1:1, bo mało który Ryzen 50xx jest w stanie ogarnąć 4000 MHz z IF 2000 do tego przy wydajnie dobranych timngach, na IF asynchro tracisz wydajność) dla jak najniższych latencji i optymalnej poprawie 1% low etc. To oraz znaczna poprawa IPC procka, przekłada się na przyjemne możliwości optymalizacji wydajności i możliwości procka  :)

Edytowane przez EH_Gosu
10 godzin temu, Krzysztof Miś napisał:

mało który ryzen 5xxx przy if 1:1 robi 4000 mhz bez błędów whea - sprawdź dokładnie.

• Lubię to 1
  • Popieram 1
W dniu 17.08.2021 o 14:12, Krzysztof Miś napisał:

Mam szukać jakiegoś konkretnego identyfikatora zdarzenia?

Nie widzę, ani w Aplikacja, ani w System nic niestandardowego. 

Tu masz program, szybko wyłapuje błędy https://mega.nz/file/vLhxBahB#WwJIpN3mQOaq_XsJUboSIcaMg3RlVBWvFnVspgJpcLY

Żeby przedłużyć test plik cfg się tam zmienia Cycles na 10, 20 czy ileś.

OCCT (30-40 min), Prime95 small fft (troche krócej) też odpal, bo tak to nic nie wiadomo.

Edytowane przez korzychxp
  • Dzięki 1

Na razie TestMem5 - zero problemów.

OCCT 2 x 30 minut RAM, CPU też nie wykazuje żadnych błędów, a  WHEA zwraca w raporcie zero błędów).

Dla mnie najlepszym benchmarkiem jest codzienna praca w środowisku CAD (AutoCAD, BIMVision) i w programach InstalSoft.

Widzę jednak, że następny przystanek to wymiana monitora na coś 144Hz lub więcej.

Edytowane przez Krzysztof Miś