radosuaf 807 Napisano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Czy ktoś instalował może Windows 10 na tablecie Lenovo Yoga 2 8"? Czy ktoś ma porównanie Win 10 i Win 8.1 na tablecie i może coś pokrótce napisać na ten temat? Przymierzam się do tego tabletu, a do tej pory miałem styczność tylko z Androidem. Cytuj Link to post Share on other sites
lojewuti 208 Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Wrażenia To się podzielę małą ich ilością: Niedawno poddałem uaktualnieniu swoją kopię Win10 z wer. 10240 do 10586, a następnie do ostatniej 14393. O ile w 10240 można było jakoś nad tym systemem panować, to teraz jest istny cyrk Powstały jakieś dziwne serwisy z co ciekawe zmiennymi przy każdej nowej sesji numerami - co oznacza, po co jest mogę się tylko domyślać. Aby je wyłączyć nie obejdzie się bez edycji rejestru i zmuszenia os, aby nie mógł nadpisać tego miejsca w przyszłości: http://files.tinypic.pl/i/00811/ekxmgv4hkrzx.jpg i z edytora rejestru przykładowo: http://images.tinypic.pl/i/00811/7ii903qrt0j1.jpg Dodatkowo OS robi sam co chce nie wiadomo co np wywołuje "ustawienia" (SystemSettings.exe) i gdzie to można znaleźć (najprawdopodobniej jest to zaszyte w kodzie, bo harmonogram zadań, rejestr i wiele innych miejsc w OS zarówno ja jak i ludzie na forach na całym świecie już przeglądali - niestety bez skutku (jak chcecie się pobawić, to za wywołanie "ustawień" bez parametrów odpowiada dźwignia: "ms-settings:"). Proces wyskakuje sam po kilku minutach idle os: http://images.tinypic.pl/i/00811/r5ztyabfej13.jpg Co to za os nad którym nie może panować administrator? Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez lojewuti 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Zaczyna się... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
lojewuti 208 Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Zaczyna się Może zmienisz os na nowszy i dołączysz do "zabawy" Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Ale ja już miałem Windows 10... Aktywowany, klucz przypisany, Windows 7 postawiony . Cytuj Link to post Share on other sites
lojewuti 208 Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 I jak doświadczenia z 10? Ja zaczynam teraz doceniać xp na starszym komputerze, a pod względem wyglądu vistę. Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 10-tkę miałem od pierwszej chyba kompilacji Insider - cały czas miałem wrażenie, że w którymś momencie ktoś usiądzie do interfejsu i to jakoś ujednolici. Ponieważ system nie miał jednej daty premiery, cały czas wygląda jak "work in progress"... Bardzo lubiłem XP, jak wyszła 7-ka, też brałem udział w testach i gdy tylko pojawiła się wersja finalna, poszedłem kupić do sklepu. 8-kę skreśliłem od razu, 10-tce dawałem szanse, ale jak na razie nie spełnia moich oczekiwań - nie miałem z nią żadnych problemów, zawieszek itp., chodzi raz ciut szybciej, raz ciut wolniej od 7 (pomijając uruchamianie oczywiście), ale ten interfejs to jest dla mnie temat nie do przejścia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Dziesiątka chodzi u mnie od początku właściwie bez problemów. Te,które się pojawiły,były związane z opóźnieniami w sterownikach do urządzeń w komputerze.Potem długo,długo spokój. Natomiast od chyba paru dni pojawił się dziwny i czasami wnerwiający problem (może po ostatniej lub przedostatniej aktualizacji). Gdy gram w jakąś grę,na ułamek sekundy miga mały,DOSowski ekranik i gra ucieka do paska. W trakcie jakiegoś trudnego odcinka w rajdzie to może człowieka hoj strzelić. Nie bardzo wiem co to może być,ale chyba spróbuję odinstalować te dwie ostatnie aktualizacje i zobaczę. Nie podejrzewam nic innego bo nic nie instalowałem. To potrafi też "mrugnąć" w innych sytuacjach ale przeglądarki nie pakuje do paska... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Dziesiątka chodzi u mnie od początku właściwie bez problemów. Te,które się pojawiły,były związane z opóźnieniami w sterownikach do urządzeń w komputerze. Ano dobra, przypomniałem sobie, jednak miałem problemy z X-Fi i tak do końca to ta karta nie jest obsługiwana w W10 albo przynajmniej ta obsługa jest problematyczna. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lojewuti 208 Napisano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Ja ze sprzętem (sterownikami nie miałem problemów). Dźwiękówkę mam też od creativa, ale akurat soft się zgadza. Nie o to chodzi, że coś nie działa, coś się wyłącza itd, wszystko gra i to szybko. Dla mnie problemem w tym os jest to, że robi coś sam, nad czym ja jako admin swojego domowego pc nie mam pełnej kontroli, a jestem przyzwyczajony (jeszcze z dawnych czasów), że lubię sam decydować, co ma działać i kiedy. Tu jest kilka takich tajemnic - właśnie rozgryzam, nawet skryptulę w ps, aby sobie wszystko poustawiać. interfejs to jest dla mnie temat nie do przejścia Międzymordzie można trochę poprawić za sprawą http://www.glass8.eu/ (przynajmniej w 10240 i 586 działało, teraz chyba są problemy z dwm, ale pewnie twórca zadba o to, aby ruszyło na nowszym wydaniu) i jakoś to w miarę wygląda - jak ktoś lubi. Co do samych okienek - to można przywyknąć (wiesz wszystko zależy: jeśli wymagasz od os aby działał i robił dla ciebie robotę, to nie musi on wyglądać ale przecież przy okazji też może). To potrafi też "mrugnąć" w innych sytuacjach ale przeglądarki nie pakuje do paska... Zupełnie nie wiem - u mnie nie wystąpiło jeszcze. Był co prawda jakiś pasek XBOX (co mi coś tam proponował jak odpaliłem coś w 3d), ale zaraz szybciutko wyleciał u mnie z hukiem, aby mi więcej nie zawracał gitary (zresztą jak wszystkie procesy, usługi dotyczące xbox itd). Może to coś od karty graficznej? Może od integry (jeśli też posiadasz) - ja mam jedną grafikę, bo cpu mam akurat pozbawiony gpu. Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Międzymordzie można trochę poprawić za sprawą http://www.glass8.eu/ (przynajmniej w 10240 i 586 działało, teraz chyba są problemy z dwm, ale pewnie twórca zadba o to, aby ruszyło na nowszym wydaniu) i jakoś to w miarę wygląda - jak ktoś lubi. Co do samych okienek - to można przywyknąć (wiesz wszystko zależy: jeśli wymagasz od os aby działał i robił dla ciebie robotę, to nie musi on wyglądać ale przecież przy okazji też może). Tak - dla mnie system ma działać. Czyli nie mam ochoty się zastanawiać, które ustawienie jest w Ustawieniach, a które w Panelu Sterowania, które serwisy muszę wyłączyć, jakie opcje przestawić, żebym nie służył jako hub do ściągania aktualizacji dla innych itp. W7 stawiam, instaluję Office i kilka pierdółek, podpinam katalogi Steam, Origin i po kłopocie. A w W10 to miałem nawet problem ze zmianą nazwy katalogu na pulpicie, bo się nie chciała odświeżać... Cytuj Link to post Share on other sites
lojewuti 208 Napisano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 A w W10 to miałem nawet problem ze zmianą nazwy katalogu na pulpicie, bo się nie chciała odświeżać... Ja po update z 10240 do 10586 nie mogłem zmieniać praw do plików Musiałem wywalić całe konto użytkownika (bo wszystkie inne próby nie zdały rezultatu) i założyć nowe konto na nowych prawach.. Testowałem za to server 2016 tp5 i powiem, że zapowiada się bardzo, ale to bardzo dobrze - nawet jako stacja robocza. Cytuj Link to post Share on other sites
gothic1210 45 Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Mam taki dość banalny problem z Edge. Mianowicie zaimportowałem zakładki z Chrome. Mam je w tym bocznym menu, jednak na pasku zakładek nic nie ma poza propozycją importu. Nowo dodane zakładki też się nie pojawiają. Co robię nie tak? Cytuj Link to post Share on other sites
Balrogos 207 Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Panowie mam licencje Windows 7 w sumie na 50 stanowisk, mam w domu 2 pc i 2 lapki, na moim mam windows 10(upgrade z win7) a na pozostalych windows7 i jak to wyglada? ponad to chce zainstalowac od nowa windowsa 10 na swoim pc przy pomocy "media creation tool" i jak tutaj sie sprawa ma? normalnie moge uzywac tutaj win10 a tam win7? na tym samym kluczu? i jak wyglada instalowanie od swieza windows 10? musze podac klucz windows 7? czy dopiero po instalacji i pierwszym uruchomieniu podaje sie klucz. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 http://9494.pl/firma/microsoft-polska - radzę jednak do nich zadzwonić... Cytuj Link to post Share on other sites
Michaelz 71 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Mam takie pytanko, czy po ostatniej aktualizacji nie zaczęło wam zwieszać gier? U mnie wszystko chodziło idealnie a teraz zbiegły mi się w czasie aktualizacja win, grafiki i samej gry. (r6 siege) Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Czytałem o problemach po ostatniej aktualizacji i mają w przeciągu paru dni,wypuścić jakąś poprawkę.(informacja ze strony Microsoftu) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Jeśli macie na myśli 1607, to na pracowym laptopie nie mam problemów, ale w domu już tak - nie działa wyszukiwarka, freezy na pulpicie, w przegladarce internetowej, czasem w grze. Dlatego odinstalowałem i dałem do pomijanych aktualizacji. Cytuj Link to post Share on other sites
wujaszekcarlos 100 Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 http://forum.benchmark.pl/topic/222740-freezy-problemy-po-instalacji-anniversary-updatewindows10-rozwi%C4%85zanie/ Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 1607 to KB3176934 i 36. To poprawka do Anniversary update. Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Panowie wiem, że nie wszystkim to może pasować ale do pobrania jest już build 14393 1607 iso i można zainstalować świeżutki system. Na ten moment po aktualizacji mają jakiś problem chyba z obsługą ssd Cytuj Link to post Share on other sites
Michaelz 71 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Czytałem o problemach po ostatniej aktualizacji i mają w przeciągu paru dni,wypuścić jakąś poprawkę.(informacja ze strony Microsoftu) dzięki za info Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Zainstalowałem Windows 10 na tablecie żony i nawet fajnie się to obsługuje - ten interfejs jest wyraźnie nadal bardziej pod dotyk, niż pod myszkę i klawiaturę. Jedyny istotny minus w porównaniu z Androidem (pomijając ilość aplikacji oczywiście, co żonie akurat nie przeszkadza, bo używa tabletu do poczty i www głównie), to brak info nt. stanu baterii podczas ładowania, kiedy tablet jest wyłączony. Polecam instalację na czysto, bo po aktualizacji z 8.1 chodzi tak sobie. Cytuj Link to post Share on other sites
cyrylmb 1 Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Gdzie najlepiej kupić Windows 10 i jaką wersję ? Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 W sklepie. Pro bądź Home. Ze względu na możliwośc panowania np. nad aktualizacjami, polecę od siebie Pro. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts