Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych AMD Big Navi / Navi 2 / RDNA2

Recommended Posts

6 minut temu, Gadget napisał:

PNY 3080 dopiero teraz jest za 3600 w morelach, a radeona kupiłem w zeszłym tygodniu

Dwa dni temu był także Palit 3080 za 3650 oraz ASUS TUF 3080 za 3779. 

7 minut temu, Gadget napisał:

Ten powercolor ma średnio 88 i jak na niedowentylowaną budą nie uważam tego wyniku za zły. Zresztą, co się dzisiaj nie grzeje w tych czasach

88 stopni na hotspocie to spoko wynik, generalnie wszystko poniżej 100°C będzie akceptowalne. 

9 minut temu, Gadget napisał:

Pomijam już fakt, że pewien duży serwis z ameryki co naprawia elektronikę ma bardzo dużo kartonów z GPU do naprawy. Jakich? RTX'y.

Górnicy dbający o karty jak o swoją żonę to mit i każdy jest tego świadomy :)

21 minut temu, zbiku90 napisał:

@wodego Oczywiście musiałeś wybrać najgorszy przykład pod założoną tezę. Znajdź mi proszę lepszą okazję w PL

PS. Jakby co to jeszcze Pulse i Fighter są po 419E

Jak się doliczy wszystkie przesyłki to wyjdą ceny tożsame jak sądzę.

obraz.png

obraz.png

Generalnie jest bardzo pozytywnie zaskoczony kulturą pracy AsRocka Challengera 6600 XT. W pokoju 23 stopnie, a karta chłodna mimo cienkiego radiatora.

obraz.png

• Lubię to 1
9 godzin temu, Artok napisał:

Generalnie jest bardzo pozytywnie zaskoczony kulturą pracy AsRocka Challengera 6600 XT. W pokoju 23 stopnie, a karta chłodna mimo cienkiego radiatora.

Czym obciążałeś? Furmarkiem?

Pytam bo wyniki ciut lepsze od mojego Pulse'a, a widzę że jeszcze rdzeń podkręcony. Jak mozesz to puść Furmarka w 1440p i Time Spy żeby było bezpośrednie porównanie.

2 godziny temu, zbiku90 napisał:

Czym obciążałeś? Furmarkiem?

Chivalry 2 i najbardziej wymagającą mapą Najazd na Aberfell. 

2 godziny temu, zbiku90 napisał:

Jak mozesz to puść Furmarka w 1440p i Time Spy żeby było bezpośrednie porównanie

Chcesz wyniki stock? Bo te wyżej są po delikatnym undervolcie (1150 -> 1100 mV). 

Panowie kolega sobie kupił Rx6800xt miało być fajnie a jest dramat. Karta nówka że sklepu PowerColor , a BIOS ma od Asusa tak znajomy mówi. Do tego masa problemów, a to mu się nie chce uruchomić Dirt 2.0 a to wywala podczas gry w Assetto Copetizione. Już przeinstalował system bo miał NVIDIA bo odinstalowanie ddu nic nie dało. Win 10 problem , zrobił up do win11 nadal problemy. Macie jakieś pomysły?. Jego pc to 10600K zasilacz 650 W Gold od SPC, płyta MSI z490 Mag czy tam meg . 2x8gb tam DDR 3600mhz. Wcześniej jak usunął pod win10 ddu sterowniki NVIDIA to w grach pamięć RAM całą komp zaczął wciągać grając w ACC ponad 16GB, u mnie koło 8GB . Jakieś sterowniki są dobre czy całość to kupa ?

31 minut temu, MariuszB35PL napisał:

Panowie kolega sobie kupił Rx6800xt miało być fajnie a jest dramat. Karta nówka że sklepu PowerColor , a BIOS ma od Asusa tak znajomy mówi. Do tego masa problemów, a to mi się nie chce uruchomić Dirt 2.0 a to wywala podczas gry w Assetto Copetizione. Już przeinstalował system bo miał NVIDIA bo odinstalowanie ddu nic nie dało. Win 10 problem zrobił up do win11 nadal problemy. Macie jakieś pomysły?. Jego pc to 10600K zasilacz 650 W Gold od SPC, pokusa MSI z490 Mag czy tam meg . 2x8gb tam DDR 3600mhz. Wcześniej jak usunął pod win10 ddu sterowniki NVIDIA to w grach pamięć RAM całą komp zaczął wciągać grając w ACC. Ponad 16GB u mnie koło 8GB . Jakieś sterowniki są dobre czy całość to kupa ?

Wygląda na to, że karta ze zwrotu i sobie ktoś podmienił bios, napotkał problemy i zwrócił. Albo reflash biosa na zgodny z tym modelem (iGPU czy inne dedykowane GPU jako główne, karta pacjent w drugim slocie dla największej pewności udanego reflasha) albo niech po prostu do sklepu pisze o zaistniałej sytuacji bo dostał bubla. Wiadomo, należy wybrać opcję nr 2 :)

• Popieram 2

Coś tam się jeszcze pobawił i zrobił undervolting i karta zaczęła się normalnie zachowywać. Boże że userzy muszą poprawiać fabrykę i sterowniki AMD . Tragedia. Kolega to masochista że się chce z tym bujać jeszcze. Ja rozumiem że 3100 za Rx6800xt to dobra cena. Ale... Czy AMD nie może zrobić normalnie tych sterowników? Ile to już lat trwa. Miałem 5700xt to się pozbyłem po 3mc ciągłej walki z tym i sterownikami. Kupiłem 2080S i 2.5 roku spokoju i normalnej pracy karty. Serio mam wrażenie że karty AmD są dla masochistów co mają za dużo wolnego czasu. Ja kiedyś fan AMD , teraz ich unikam bo szkoda mi nerwów.

Godzinę temu, MariuszB35PL napisał:

Coś tam się jeszcze pobawił i zrobił undervolting i karta zaczęła się normalnie zachowywać. Boże że userzy muszą poprawiać fabrykę i sterowniki AMD . Tragedia. Kolega to masochista że się chce z tym bujać jeszcze. Ja rozumiem że 3100 za Rx6800xt to dobra cena. Ale... Czy AMD nie może zrobić normalnie tych sterowników? Ile to już lat trwa. Miałem 5700xt to się pozbyłem po 3mc ciągłej walki z tym i sterownikami. Kupiłem 2080S i 2.5 roku spokoju i normalnej pracy karty. Serio mam wrażenie że karty AmD są dla masochistów co mają za dużo wolnego czasu. Ja kiedyś fan AMD , teraz ich unikam bo szkoda mi nerwów.

Jeżeli ma bios od innej karty to się nie dziwić że coś nie hula... pewnie zasilanie inne albo coś.

1 godzinę temu, MariuszB35PL napisał:

Narazie po tym undervoltingu kolega zadowolony, cóż począć

Chyba każdy musi przez to przejść. Ja po swoich przygodach z Vegą 56 nie akceptuję jakiekolwiek czarowania z kartą. Płacę niemałe pieniądze to sprzęt to ma działać bez problemów. Oczywiście można wykonać undervolting dla lepszej kultury pracy, ale nie ma mowy o akceptacji znikającego obrazu albo wywalających się sterowników.

Kolega się raz sparzy i będzie mądrzejszy na przyszłość. 

• Lubię to 1
W dniu 30.11.2022 o 21:05, MariuszB35PL napisał:

Posiadam 6800XT Powercolora prosto od dystrybutora i nie mam absolutnie żadnego problemu z tym GPU. Jak 24 listopada ją zamontowałem, wgrałem sterowniki ze strony AMD i sobie po prostu gram wieczorami. Jedyny problem po części jaki napotkałem to Fallout 4 ale Creation Engine jest znany z tego, że pracuje troszkę gorzej niż na NV aczkolwiek w pewnych skopanych miejscach na mapie FPS siada tak samo nisko jak na moim GTX 970 więc tutaj nie doszukuję się winy kraty, bo gra jest zoptymalizowana jak jest. Parę modów, skrypt i doprowadziłem to w miarę do porządku, w przypadku tej gry przydałby mi się lepszy freesyncowy panel, bo moja iiyama coś nie bangla, naklejka jest, wg drivera non supported :D (Monitor z 2014 roku, pewnie dlatego)

Pośmieję się jeszcze, wróć. Tak miałem, raz black screen bo przecholowałem w wattmanie :P

Jeżeli kolega co to kupił wgrał sobie fabryczny bios i musi uv robić to ja bym takie GPU reklamował, bo powinno to działać po wyjęciu z pudełka stock. Przynajmniej z moją na szczęście tak było.

• 2 tygodnie później...

W sterownikach Radeon jest bardzo estetyczna nakładka pokazująca wszystkie niezbędne parametry podczas grania. Jednakże wczoraj oczywiście wdała się anomalia, a mianowicie gorszy FPS w grach w momencie aktywnej nakładki.

Brak nakładki z licznikiem FPS - gra płynna jak masełko

Włączona nakładka z licznikiem FPS - ścinki, dropy, szeroko pojęty stuttering.

Ale to i tak nie było najgorsze. W pewnym momencie w panel sterowników Adrenalin wstąpił szatan i samoistnie przesuwał mi ten suwaczek w lewo i w prawo.

obraz.png

Nakładka co pół sekundy pojawiała się i znikała. Nie szło tego wyłączyć.

• Lubię to 1