Skocz do zawartości

Recommended Posts

5 godzin temu, s2awek napisał:

Nie ma w biose jakiejś opcji która mogłaby polepszyć świergotanie cewek ? Coś z zarządzania energią itp (z490 tomachawk), trochę lipa z tą x trio 3080, uv nie pomaga nic, nawet w idle mając pc na biurku w odległości 60cm przy przesuwaniu myszką po ekranie dodatkowo cicho piszczy.. . W Time Spy z 6 metrów nawet wyraźnie słychać cewki. Chyba szmelc do zwrotu.

Msi nie to co kiedyś, jak backplate plastic ?

58 minut temu, wiwat napisał:

Msi nie to co kiedyś, jak backplate plastic ?

tak, ale nie wygląda źle, ogólnie karta w PC mi bardziej pasuje od najładniejszego jak by się wydawało Mastera(mam 3070 master jeszcze), przynajmniej majac ją na wysokości oczu. 

43 minuty temu, wrobel_krk napisał:

Tylko te 3070 w cenie 3080fe, czy może są w normalnych cenach?

Foxkomputer, który ma 3080 po 4.8-5k, sprzedaje 3070 po 2.8-3,1k, widzę 5 modeli, msi trio, ventusy 2x/3x, palit gamingpro, asus dual.

Nie jest to może cena FE, ale nie jest to chyba cena która była kiedykolwiek dostępna na 3070.

A to oznacza tylko jedno, kiedy karty pojawią się już "na stanach" w większości sklepów cena w końcu zjedzie tam gdzie jej miejsce, czyli do poziomu ~2,5k a "Władek secondhand market" z allegro będą zawijać manatki. Aczkolwiek na taki stan rzeczy przyjdzie jeszcze chwilę poczekać.

6 minut temu, pendzel_3 napisał:

A to oznacza tylko jedno, kiedy karty pojawią się już "na stanach" w większości sklepów cena w końcu zjedzie tam gdzie jej miejsce, czyli do poziomu ~2,5k a "Władek secondhand market" z allegro będą zawijać manatki. Aczkolwiek na taki stan rzeczy przyjdzie jeszcze chwilę poczekać.

Nie sądzę. Przecieki od insiderów mówią, że ceny MSRP Nvidii są nierealne, zagrali pod publiczkę, AIB się wkurzają bo na tym się nie da zarobić, a sama Nvidia sprzedaje do firm minerskich żeby ograniczyć podaż i podtrzymać wyższe ceny "uliczne" (Sklepy które nazywacie Januszami pewnie biorą od alternatywnych dostawców, którymi pewnie są podmioty podległe AIB, którym te drożej sprzedają niż MSRP - to już nie od insiderów, ale moje podejrzenie na podstawie tego co wyżej, bo jak inaczej AIB by zarabiali na tym, a nie sklepy-Janusze)

Tak więc nie wiem czy cena kiedykolwiek wróci do normalności.

35 minut temu, mirai99 napisał:

Januszami

Nie wiem jak inni ale ja nazywam "Januszami" ludzi którzy zwęszyli na tym biznes, w taki czy inny sposób nabyli karty i opylają je drożej jako osoby prywatne, nie płacąc przy tym podatku dochodowego.

35 minut temu, mirai99 napisał:

ceny MSRP Nvidii są nierealne, zagrali pod publiczkę,

A tutaj to już samej Nvidii powinny podziękować osoby które wyzbyły się swoich Turingów za bezcen po tym jak facet w skórzanej kurteczce obiecał im, że niebawem za 2300zł kupią GPU o takiej samej wydajności jak 2080Ti, a za niecałe 3k, o połowę szybszą. Nigdy nie wierzę w to co się podaje na prezentacjach, ale NV podniosła poprzeczkę, ich oświadczenia można z powodzeniem od razu tagiem spam/scam traktować, łącznie z tym w którym twierdzą, że oni nie wiedzieli iż braknie kart - popyt ich zaskoczył.

@Marekpe od polityki jest tutaj kompletnie inny dział w HydeParku.

• Lubię to 3
5 minut temu, pendzel_3 napisał:

Nie wiem jak inni ale ja nazywam "Januszami" ludzi którzy zwęszyli na tym biznes, w taki czy inny sposób nabyli karty i opylają je drożej jako osoby prywatne, nie płacąc przy tym podatku dochodowego.

A tutaj to już samej Nvidii powinny podziękować osoby które wyzbyły się swoich Turingów za bezcen po tym jak facet w skórzanej kurteczce obiecał im, że niebawem za 2300zł kupią GPU o takiej samej wydajności jak 2080Ti, a za niecałe 3k, o połowę szybszą. Nigdy nie wierzę w to co się podaje na prezentacjach, ale NV podniosła poprzeczkę, ich oświadczenia można z powodzeniem od razu tagiem spam/scam traktować, łącznie z tym w którym twierdzą, że oni nie wiedzieli iż braknie kart - popyt ich zaskoczył.

@Marekpe od polityki jest tutaj kompletnie inny dział w HydeParku.

Leciały już określenia Januszo-sklepów, a sytuacja może nie być tak oczywista, bo serio mogą mieć zaopatrzenie 3080 z jakiś alternatywnych dostawców, i mogą sami drogo kupować.

Panowie bez polityki w temacie,wrzucanie na siebie byle czym,niezwiązanym z tematem oraz sprzedaży czegokolwiek (jest do tego dział). Mareczka proponuje ignorować dla dobra forum. Jego zachowanie naruszyły zasady społeczności. Kolejne osobiste wycieczki będą nagradzane,jak i rozmowy o polityce. 

• Popieram 2

Nie, no to co się dzieje z cenami to jakaś lichwa normalnie. Sam się łudziłem, że upoluję jakąś 3060/3060 Ti na święta, ale widzę że to będzie pewnie za 2500/2700 zł chodzić. Poprzedniej generacji albo nie ma (2060S) albo jakieś chore ceny (1660 Ti za 1519 zł?!) :cenzura: Nie mam zamiaru kupować po chorych cenach, więc zostaje czekania do kolejnych świąt. Może na Wielkanoc sytuacja się unormuję, chociaż znając życie to podnieść ceny o kilkaset złotych to nie problem, ale opuścić to już Paaaaniee, daj Pan spokój. :sciana:

• Lubię to 1

28 minut temu, human_2010 napisał:

Ktoś chciałby 3070 eagle za 2700+przesyłka?

Widzę, że że każdy ma po 3 karty w kolejce:) nie to że hejtuje - było jak było z dostępnością, nie dziwię się, że ludzie zamawiali gdzie się dało.

I tak jak pisałem wczoraj cena 2,5K za poczciwą wersję 3070. Jeszcze chwila i tak będzie.

Natomiast za "promocje" 500/1000/1500+ dziękuję - postoję.

E:literówka

Edytowane przez pendzel_3
  • Lubię to 1
  • Popieram 1