Skocz do zawartości

Recommended Posts

6 godzin temu, TitoBandito01 napisał:

Soon™

Na własne życzenie wszedł na głęboką kolejkę %-)

jak gra w 1080p / 1440p to i tak ten dodatkowy power limit w STRIX-się mu nie wiele pomoże bo 3080 / 3080Ti / 3090 bottlenockują w tych rozdzielczościach

Dla tego ja zamówiłem tego GIGABAJTA ze względu na mniejszą popularność zamówień + inne zalety takie jak brak plomb czy dłuższe GW

a reszta fanbojów czeka na swoje popularne modele :zamykamy:

najbezczelniej MSI zrobiło wycofało modele RTX3080 GAMING X TRIO - sklepy naturalnie anulowały zamówienia, natomiast w sieci nie znalazłem informacji jaki był powód zaprzestania produkcji przez "EME-SAJ" (znając obecny rynek pewnie wiadomo dla kogo przekierowali moce produkcyjne xD)

W dniu 22.07.2021 o 20:20, Artok napisał:

więc można na luzie wymienić termopady, aby się pamięci mniej grzały

Jako ciekawostkę dodam że na moim egzemplarzu GIGABYTE RTX3080 GAMING OC z Rev 1.0 nie trzeba wymieniać termo-sów, gdyż jest to tak naprawdę:

"Rev 1.0 poprawiona edycja",  nazwijmy może ją Rev 1.1, szkoda że GIGABYTE nie zmienił jej nazwy, bo różni się kulturą pracy od pierwszej Rev 1.0, zacznijmy od różnic które dostrzegłem:

Rev 1.0 (pierwsze egzemplarze, widać na youtubie jak ludzie je rozbierali, link do filmiku od HU)

(mining GDDR6X 100-110'C)

• top pamięci: białe termo-pady 
  • top sekcja: białe termo-pady
  • backplate pamięci: brak
  • backplate sekcja: brak
  • backplate GPU: brak
  • Resize BAR: brak, trzeba zaktualizować
  • LHR: brak

Rev 1.0 (nowsze egzemplarze rev 1.1, zdjęcie boku z mojej sztuki

(mining GDDR6X 80-90'C)

• top pamięci: szare termo-pady
  • top sekcja: białe termo-pady
  • backplate pamięci: szare termo-pady
  • backplate sekcja: białe termo-pady
  • backplate GPU: biały termo-pad
  • Resize BAR: prawdopodobnie zaktualizowany? (nie wiem jak to sprawdzić, bo jak zwykle aorus engine zbugowany jest ...)
  • LHR: brak

Rev 2.0 (najnowsze egzemplarze) 

(mining idk... )

• top pamięci: prawdopodobnie to samo co (rev 1.1)
  • top sekcja: prawdopodobnie to samo co (rev 1.1)
  • backplate pamięci: prawdopodobnie to samo co (rev 1.1)
  • backplate sekcja: prawdopodobnie to samo co (rev 1.1)
  • backplate GPU: prawdopodobnie to samo co (rev 1.1)
  • Resize BAR: zaktualizowany do najnowszej wersji
  • LHR: zainstalowany

• Lubię to 2
5 godzin temu, mutissj napisał:

Na własne życzenie wszedł na głęboką kolejkę %-)

jak gra w 1080p / 1440p to i tak ten dodatkowy power limit w STRIX-się mu nie wiele pomoże

Gram w 3440x1440 i procek w większości gier się nudzi na mojej 3080 więc.... :)

Teraz to mi już w sumie wisi kiedy i czy w ogóle zrealizuują to zamówienie. Chyba że szło by jeszcze zarobić na odsprzedaży - cofnęło by mi się to czym "nakarmiłem janusza" kupując mojego Gainwarda. Ale perspektywy na to już coraz mniejsze więc.... Dla 500zł nie mam zamiary robić z siebie pajaca.

Edytowane przez joker5513
  • Lubię to 4
  • Popieram 2
W dniu 26.07.2021 o 14:46, mutissj napisał:

najbezczelniej MSI zrobiło wycofało modele RTX3080 GAMING X TRIO - sklepy naturalnie anulowały zamówienia, natomiast w sieci nie znalazłem informacji jaki był powód zaprzestania produkcji przez "EME-SAJ" (znając obecny rynek pewnie wiadomo dla kogo przekierowali moce produkcyjne xD)

MSi zdecydowało na zmianę backplatu w X Trio z plastikowego (niby grafen) na metalowy. I tak powstał model Z Trio, a X Trio przestał być produkowany.:sciana:

• Haha 1

Czy ktoś może mnie nakierować na kompetentne źródła informacji jaka będzie konkretnie odczuwalna przewaga procesora Ryzen 5 5600X nad Ryzen 5 3600 przy karcie RTX 3080 Ti?

Niestety to co znajduję w sieci mnie nie przekonuje do ew. wymiany procesora.

Mowa o rozdzielczości 4K.

1 godzinę temu, Krzysztof Miś napisał:

Czy ktoś może mnie nakierować na kompetentne źródła informacji jaka będzie konkretnie odczuwalna przewaga procesora Ryzen 5 5600X nad Ryzen 5 3600 przy karcie RTX 3080 Ti?

miałem 3600 z 3080, frametime, skoki klatek. Ja polecam zmienić na 5600x minimum :)

• Dzięki 1
  • Popieram 1

Jak wyżej. Średni fps pokazywany na wykresach nic nie mówi. Liczą się te sekundowe spadki nawet do 40 fps czyli 0.1% low i 1% low. Tu dopiero Ryzeny 5 robią robotę. Wcześniej średnio - do średnich kart graficznych.

W testach które zobaczysz to nawet Ryzen 1600 w 4K zapewnia sporo fps i niewiele mniej niż 3600. I co z tego jak 0.1% low będzie ze spadkami do 38 fps i nie zobaczysz tego w średniej.

Edytowane przez korzychxp
  • Dzięki 1
  • Popieram 1
4 godziny temu, Krzysztof Miś napisał:

Generalnie parowanie RTX 3080 Ti z R5 3600 to jak oblanie bolidu F1 betonem i liczenie na to, że będzie śmigać efektywnie po torze. Tak jak napisali przedmówcy, odczujesz wręcz przepaść w kontekście 1% low, min fps. Przy czym również maxy i avg będziesz miał zauważalnie wyższe na 5600X. Dodatkowo jak poświęcisz czas na kalibracje platformy, a w tym naturalnie pamięci to efektywniej wykorzystasz potencjał GA102-225. R5 5600X to takie można rzec rozsądne minimum nawet do karty pokroju RTX 3070. Chyba, że sytuacja gdzie przykładowo na 5600X miałbyś min fps 72, a na 3600 - 54,  1% low zamiast 66 to 47, jest dla Ciebie akceptowalna. Szkoda potencjału karty, bottleneck będziesz miał absolutnie w każdej rozdzielczości przy R5 3600 sparowanym z RTX 3080 Ti. Totalnie poroniony pomysł i bardzo zła droga, oszczędzanie na CPU w momencie kiedy idzie się w topowe GPU. Inwestycja w kartę jest wtedy całkowicie nieekonomiczna bo generalnie nigdy nie wykorzystasz jej potencjału, a wręcz będziesz miał nadzwyczaj często przypadki gdzie ktoś na szybszym CPU i wolniejszym GPU notował będzie lepsze osiągi niż Ty na topce.

Edytowane przez EH_Gosu
  • Lubię to 1
  • Dzięki 1

Nie wiem ja mam 3700x plus 32 gb ramu 3600 cl16 i z 3060ti nie zauważyłem jakichś cięć i spadków w 3440x1440. Dlatego radzilbym pograć i zobaczyć samemu jak się gra. Z drugiej strony koszt upgradu do 5600x jest znikomy w stosunku do ceny karty.

1 minutę temu, wrobel_krk napisał:

Nie wiem ja mam 3700x plus 32 gb ramu 3600 cl16 i z 3060ti nie zauważyłem jakichś cięć i spadków w 3440x1440. Dlatego radzilbym pograć i zobaczyć samemu jak się gra. Z drugiej strony koszt upgradu do 5600x jest znikomy w stosunku do ceny karty.

A, miałeś okazję na swojej platformie sprawdzić jak wygląda wydajność RTX 3060 Ti z jakimś Zen3? :) Jeśli nie to polecam obadać. Mocno się zaskoczysz i już R7 3700X nie będziesz chciał trzymać w kompie. Po za tym pomiędzy RTX 3060 Ti, a RTX 3080 Ti jest "subtelna" różnica. Fakty są jakie są, żaden nawet najlepiej skalibrowany Zen2 (a, o symbolicznym OC i XMP można zapomnieć) nie jest w stanie efektywnie wykarmić wydajnych GPU nawet w 4K. Pograć pograsz, stutterów mieć nie musisz ale aspekty takie jak min fps, 1% low to będzie przepaść na korzyść Zen3.

• Lubię to 2
  • Popieram 1

Zależy też od gry. Jak się nie gra w gry naciskające na procesor typu Watch Dogs, Asasyny, Far Cry no to ... no ale z drugiej ktoś ma monitor 60Hz, gra mu w 4k wypluje 65 fps to też mówi "jest okej, nic nie czuję". No ale nie ma porównania jak naprawdę karta by chodziła przy odpowiednio dopasowanym procku. Jeszcze ten fps MAX słabo poruszony - ten się liczy bardziej do monitorów większych niż 60Hz np 144Hz. Tam im bliżej 144Hz tym lepiej, a tylko dobry procek zapewni większy fps max

Edytowane przez korzychxp
2 godziny temu, korzychxp napisał:

Zależy też od gry. Jak się nie gra w gry naciskające na procesor typu Watch Dogs, Asasyny, Far Cry no to ... no ale z drugiej ktoś ma monitor 60Hz, gra mu w 4k wypluje 65 fps to też mówi "jest okej, nic nie czuję". No ale nie ma porównania jak naprawdę karta by chodziła przy odpowiednio dopasowanym procku. Jeszcze ten fps MAX słabo poruszony - ten się liczy bardziej do monitorów większych niż 60Hz np 144Hz. Tam im bliżej 144Hz tym lepiej, a tylko dobry procek zapewni większy fps max

No to naturalnie również bardzo istotny element jaki ma się monitor oraz częstotliwość odświeżania. Przy czym na monitorze 60 Hz min fps przykładowo 43 będzie już mocno odczuwalny immersyjnie względem przykładowo 56. Na monitorze 120 Hz poczucie płynności przy 60 fps jest również większe niż takie 60 fps na monitorze 60 Hz. Długi temat.

Tak czy inaczej parowanie topowego GPU z prockiem (nie można wtedy zapominać o memkach również) o zbyt niskim IPC i nieefektywnym podsystemie pamięci, zawsze kończy się źle. Bolączką Zen2 są wysokie w porównaniu do Zen3 latencje no i zbyt mało wydajne IPC. Generalnie zamiast inwestować wtedy w RTX 3080 Ti i na siłę go ładować do R5 3600, lepiej zainwestować w R5 5600X + RTX 3080. Co prawda różnica wydajnościowa pomiędzy RTX 3080, a RTX 3080 Ti w warunkach gdzie ani karty nie throttlują, ani platforma ich zbyt mocno nie ogranicza zamyka się w przedziale 13-18% uśredniając co małą różnicą nie jest, ale jakbym miał sam przed wyborem takim stać i istotny byłby dla mnie w tym wypadku budżet to wziął bym RTX 3080 + R5 5600X oraz mobasa i memki jakie pozwoliłyby mi efektywnie taki konfig wykorzystać. RTX 3080 Ti w tym wypadku będzie przestrzałem i nieefektywną inwestycja. Szkoda ładować kasę w kartę której potencjału nie ma szans się wykorzystać.

Zen2 w postaci R7 3700X / R7 3800X / R9 3900X / R9 3950X testowałem jeszcze za czasów kiedy miałem RTX 2080 Ti oraz TITAN RTX i dostawały te proce łomot totalny od 9700K / 9900K / 7920X / 7940X / 7960X / 7980XE / 9940X / 10920X / 10980XE (mowa o grach bo w renderze 3950X dostawał łomot dopiero od 7960X wzwyż) - tyle tego cholerstwa potestowałem, że mam dość ;-) Z kolei z Ampere już testowałem R7 3800X vs R7 5800X (tu i tu RTX 3070) jak i R5 5600X / R9 5900X / R9 5950X z RTX 3090 i przyznam, że spokojnie można pakować się w GA102-300 oraz GA102-225 z tymi procami. Nie jest to poziom 10 gen i 11 gen Intela w kontekście gier (oraz co kluczowe kiedy KAŻDA platforma jest pieczołowicie skalibrowana) ale jest naprawdę bardzo dobrze, nawet mnie zaskoczyło to jak sobie dobrze R5 5600X radzi. Testy od dawna czekają na montaż ale mam tyle roboty, że nie jestem w stanie tego teraz ogarnąć.

Edytowane przez EH_Gosu
  • Lubię to 2

Dziękuję za odpowiedzi, bo w zasadzie wszystko się wyjaśniło - wymiana procesora jest uzasadniona i konieczna.

Uważam jednak, że wnioski z różnych dostępnych testów, wykonywanych przez wiele szanownych i znanych portali, nie koncentrują się na poruszanych tu zagadnieniach i po prostu mogą wprowadzać w błąd.

• Popieram 1

https://www.3dmark.com/compare/spy/21801836/spy/21317660

Cholera, muszę dorobić TSE z jedną 3090 na 11900K :D

https://www.3dmark.com/3dm/64282266

Niestety nie mam mobasa pod X299 z rozstawem PCI-E 4 slotowym, a mostki do Ampere są 4 slotowe. Także na kurduplu 11900K się bawię, benche, benche i lecim z testami w 8K ;-)

Jutro te maluszki na X570 Dark Hero + R9 5950X posadzę to sobie powalczę o Hall Of Fame dla 2x GPU. i9-11900K za mało pary ma w multi.

Edytowane przez EH_Gosu
15 godzin temu, Krzysztof Miś napisał:

Damn.

Lepiej niż 99% przesłanych wyników :-)

High-end i premium pc gamer konfig wygląda przy Twoim wyniku po prostu śmiesznie.

Cieszy taka pasja.

A, dziękuje. Cóż gdyby tylko były do Ampere 3 slotowe mostki NVLINk, to bym poleciał na backupowaym Encore + 7980XE (siedzą w szafce i czekają na różne testy) i tam dopiero punktacja byłaby szalona. Mój prywatny konfig ze stopki z jednym 3090 (z SLI zrezygnowalem gdyż wraz z nadejściem Ampere jest niepragmatyczne) robi +/- 4K mniej pkt od 2x 3090 na 11900K. No ale wraz z premierą next gen NV oraz chipów MCM możliwe, że nastąpi reaktywacja mGPU które tak uwielbiam i znowu wrócę do dwóch kart. Póki co "ATLANTIS" zadowala się jednym GPU ;-)

https://www.3dmark.com/spy/18812758

Poniżej EH "ATLANTIS" jeszcze przed nadchodzącą przebudową. Jak się obrobię z budową zamówionych konfigów to wlatuje aktywny backplate oraz dodatkowe wentyle pomiędzy dolnym segmentem chłodnic co zaowocuje kolejną zbitką temperatur :D

https://builds.gg/builds/eh-atlantis-31566

Edytowane przez EH_Gosu
  • Lubię to 2
6 godzin temu, EH_Gosu napisał:

Widzę, że build na tyle ekstremalnie wymaksowany co kompletny - znalazło się miejsce także na bardzo dobry podsystem audio w postaci karty dźwiękowej Creative Sound Blaster AE-9.

Sferę audio cenię sobie szczególnie, nawet w ramach wewnętrznej karty w komputerze stacjonarnym.

Brakuje tylko słuchawek w tym zestawieniu (sam użytkuję Fostexy TH 610 przy komputerze stacjonarnym).

• Dzięki 1

Dzięki, cóż dbam o wszelkie szczegóły i rozbudowuje sobie powoli dalej "maluszka" :) Czekam na next gen HEDT Intela i wtedy wysłużone, acz niezwykle sprawne i wydajne (szczególnie po kalibracjach moich) X299 oraz i9-7980XE zastąpię nową platformą. Wcześniej na pewno RTX 3090 wymienię na jego godnego następcę. Co do słuchawek używam Senek HD 380 PRO ale noszę się z zamiarem wymiany ich na coś nowszego, również ze stajni Sennheisera. Pewnie też do następnego konfigu będzie grana customowa obudowa bo już miejsca w ogromnej Enthoo Elite nie mam na moje pomysły. W sumie dobrze to podsumował Lipton w PC Ranks 10 gdzie wcześniejszy mój konfig w postaci EH "GANTRITHOR" pokazywał. 

Od 11:03

E :

No i to mi się podoba, 2x GPU na jednym pcb czyli to na co od dawna czekałem. Oby się dało łączyć karty dodatkowo i uzyskać moc 4x GPU :D

https://videocardz.com/newz/next-gen-flagship-gpus-nvidia-ad102-and-amd-navi31-might-both-draw-more-than-400w-of-power

Oczywiście istotne jest to, że karta AMD to konstrukt MCM, a NVIDII Monolit jak dotychczas. Także jeśli typowe single GPU NVIDII podwoi wydajność RTX 3090, a podobnego wyczynu AMD dokona przy budowie modułowej to ciekaw jestem co za podwójnego asa w rękawie wywali NVIDIA...

No i też pozostaje kwestia tego jak taki MCM w świecie GPU będzie się sprawował. Jeśli wydajność będzie należyta, a przy tym brak przykrych niespodzianek to ciekawy obrót spraw będzie miał miejsce.