ernorator 3643 Napisano 6 Października 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Ja tam czekam na ustawkę wojowników Maryji i rycerzy Chrystusa, nawet zapłacę za transmisję 1 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 6 Października 2021 Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Nie no całkiem serio pytam, może ktoś jest w czymś takim albo kojarzy kogoś ktos jest... Bo ja kiedyś należałem do jakieś oazy (krótko, bo szybko zauważyłem, że to tylko strata czasu), ale tam była koedukacja. Tutaj sami faceci i to jak czytamy na oficjalnej stronie... "By stać się Wojownikiem Maryi, trzeba przejść przez formację podczas cyklicznych, organizowanych przez wspólnotę spotkań zarówno ogólnopolskich jak i regionalnych, oraz po uprzedniej weryfikacji, przystąpić do uroczystego zawierzenia tzw. Pasowania Mieczy, które odbywa się raz w roku." Brzmi z lekka jak typowy nabór do sekty. cyt: By stać się wojownikiem, trzeba przejść formację, zdać egzamin i przystąpić do uroczystego zawierzenia, tzw. Pasowania Mieczy, które odbywa się raz w roku. Pasowani sprawiają sobie prawdziwy miecz, który zgodnie z zasadami trzymają w reprezentacyjnym miejscu w swoim domu ****************** 2 Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 6 Października 2021 Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Jak ja lubię ten temat czemu nie pójdziecie na takie spotkanie zobaczyć jak jest faktycznie, przecież nikt wam nerki raczej nie wytnie a i ciekawość zaspokojona zostanie Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 6 Października 2021 Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Nerki może i nie wytnie, ale bardziej zrobi egzorcyzmy a na końcu spali na stosie. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 7 Października 2021 Udostępnij Napisano 7 Października 2021 14 godzin temu, RuLeR napisał: zobaczyć jak jest faktycznie, @RuLeR, ja nie muszę tam iść żeby wiedzieć jak to wygląda i że nie wycinają tam nerek. To wspólnota religijna jak każda inna, jak kółko różańcowe w Hebzi dolnej w męskim wykonianiu. Tylko nie rozumiem po co ta szopka z mieczami, inscenizacje (edit: rekonstrukcje) chcą robić? to są już różne lepsze grupy wystarczy do nich dołączyć. @worm coś o tym wie A może raczej krucjaty chcą wskrzeszać? „To jest armia na nasze czasy – modlitwa różańcem, a jak trzeba, w obronie wiary i rodziny, mieczem”, komentował w czerwcu 2019 r. złożenie przysięgi przez 120 wojowników w klasztorze w Niepokalanowie Bartłomiej Pejo, zięć Janusza Korwin-Mikkego. Pod takimi hasłami jak "wojownicy" i z mieczem w dłoni ja tam widzę tylko taki mierny pokaz siły, a w skarjnych przypadkach dobre miejsce do radykalizowania się pewnych grup fanatyków religijnych. Wygląda to słabo, "zostaw kobietę w domu przy garach tam gdzie jej miejsce i przyjdz do nas pomachać mieczem bo swój masz za krótki"... 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17832 Napisano 7 Października 2021 Udostępnij Napisano 7 Października 2021 17 minut temu, pendzel_3 napisał: coś o tym wie Należę do grupy rekonstrukcji historycznej, więc opieramy swój ubiór, wyposażenie itp. na podstawie opracowań, odkryć archeologicznych itd. Oczywiście wszystkie elementy to rękodzieło. Jak ktoś ma ochotę kiedyś zobaczyć czym się zajmujemy to zapraszam Utgard Gliwice. Na fb mamy fanpage. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 7 Października 2021 Udostępnij Napisano 7 Października 2021 21 godzin temu, pendzel_3 napisał: I Pytanie zasadnicze z kim oni chcą "wojować"? Z godnością i rozumem człowieka. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 7 Października 2021 Udostępnij Napisano 7 Października 2021 pendzel_3 co dla ciebie jest lepszego nie znaczy że dla wszystkich ma tak być. Ktoś może latać w marszach z dildo w odbycie a inny z mieczem na spotkaniu rycerzy Maryi lub tak jak worm w rekonstrukcjach. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 7 Października 2021 Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Co do tego latania z mieczem i używania różańca jako broni -> jak to się ma do nauk Chrystusa, który kazał miłować każdego bliźniego i nadstawiać drugi policzek? Czy wy uważacie, że Matka Boska jest zbyt słaba by sobie poradzić z grzesznikiem, że musi mieć rycerzy? Nie mówiąc o tym, że pewnie by zupełnie inaczej załatwiła tą sprawę niż ci jej obrońcy. Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 7 Października 2021 Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Ty jak zwykle odleciałaś i bez sensu żeby ci tłumaczyć Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 7 Października 2021 Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Każdy powód dobry by spełnić dziecięce marzenie o byciu rycerzem Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 7 Października 2021 Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Możliwe aż zapytam panów u mnie w parafii czy spełnili swoje marzenie choć raczej przypominają mi muszkieterów 2 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 7 Października 2021 Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Biorąc pod uwagę jakie życie prowadzili muszkieterowie.... Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 7 Października 2021 Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Trochę zabłądziłem, bo przypadkiem myszka mi kliknęła na ten temat. Ale widzę, że tu grubo jest 3 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 7 Października 2021 Udostępnij Napisano 7 Października 2021 1 minutę temu, Andrew napisał: Ale widzę, że tu grubo jest To sobie przewiń z 10-15 stron wcześniej, tu to można powiedzieć że nie ma nic. Cytuj Link to post Share on other sites
Arthass 541 Napisano 15 Października 2021 Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Czytał ktoś Sokratesa? Jakieś przemyślenia na temat infinite regress problem w kontekście epistemologii naukowej metodologii pozyskiwania wiedzy? Ciekawe czy komuś zaświeci lampka, jeśli zrozumie przynajmniej ten jeden z fundamentalnych problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 15 Października 2021 Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) Miło powitać, dawno Cie nie było. 5 godzin temu, Arthass napisał: epistemologii naukowej metodologii pozyskiwania wiedzy? Szczerze mówiąc nie rozumiem tego zdania. Epistemologia to filozoficzna teoria poznania co by wykluczało dalszą część zdania. Domyślam się, że poddajesz w wątpliwość naukowy sposób pozyskiwania wiedzy i percepcję otaczającego nas świata na jej podstawie. Można by założyć czysto hipotetycznie, że to wszystko co widzimi, poznajmy i odczuwamy może być w miejszym czy większym stopniu iluzoryczne, ale nie ma na to jednak żadnych dowodów. Wiem doskonale - z twojej strony mógłbym usłyszeć, że nie da się takich dowodów dostarczy przez fakt, że siedzimy własnie za ścianą w takiej "jaskini Platońskiej". Nie mniej nawet jeśli w niej "siedzimy" nie znaczy to, że teraz mamy wierzyć w czysto hipotetyczne teorie. No chyba, że potrafisz jednak wysunąć jakieś dowody to naprawdę poziom tej dyskusji ponieślibyśmy do niebotycznego stopnia, a tak kręcimy się w kółko. Jednymi słowy - Na jakiej podstawie, mamy wierzyć i ufać, że za ścianą jest inny świat,wymiar? a nie taki sam jakim go widzimy obecnie. Dotychczasowe osiągnięcia nauki w tej materii pozostają w dalszym ciągu na etapie dziurawych teorii. Edytowane 15 Października 2021 przez pendzel_3 literówka Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 23 Października 2021 Udostępnij Napisano 23 Października 2021 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 25 Października 2021 Udostępnij Napisano 25 Października 2021 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Brak słów. do czego przyczyniła się sekta katolicka. Zbrodnia na narodzie, inaczej tego nie nazwę.. 6 Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 2 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Bezsilność i złość, delikatnie ujmując. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 No i mamy efekty... dramat całej rodziny, osierocone dziecko, owdowiały mąż a płód i tak martwy, wszystko w rzekome imię życia niepoczętego. Gotuje się w człowieku. 5 Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 3 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Gotuje się w człowiekuGotuje się to mało powiedziane. Tym bardziej jak wychodzi taki Suski i mówi, że ludzie umierają, to jest biologia.I pomyśleć,że tych fanatyków oburzały słowa, że taki mamy klimat!!!! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 4 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Ale dobrze, że bronią granic przed kalifatem!!! A nie czekaj.... Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 4 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 https://oko.press/baba-jak-inkubator-a-dziecko-tez-sie-meczy-nie-ma-czym-oddychac-pisala-izabela-przed-smiercia/ Nie do pomyślenia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts