Skocz do zawartości

Spalanie / technika jazdy

Gość Kotecek

Recommended Posts

BMW 530i ~272km e60 - spalanko od 8 w trasie do 12 w mieście.Jak się ma ochotę na zabawę to i 15 łyknie :-)

Nie uznaję ecodrivingu i innych pierdół trzeba się poruszać płynnie.Oczywiście przepisowo również...;-)

Edytowane przez ostry.77

Nie brałbym w życiu czegoś takiego jak 525d..chociaż lepsze już to niż 520d ;)

Ogólnie cieszę się że wyrzekłem się 540i , R6 spisuje się dobrze i co najważniejsze jest wystarczająca do e60 na Polskie warunki - chociaż za naszą zachodnią granicą przy 200 brakuje troszkę mocy ale jest fajnie.

A co do spalania to troszkę dużo Ci pali...chyba że to u mnie jest tak dobrze?Ogólnie ile wlejesz tyle spalisz.Amen.

PS. Piękny kolor wiśni to +10 do mocy i spalania ahahah :D

Edytowane przez ostry.77
Moja E60 pali podobnie, z tym, że ja mam 525D F**k diesel engines.

525d w automacie?? Raczej normalne spalanie. Automat w M57N sporo podnosi spalanie. 

Edytowane przez nissky

Eeee tam.Automat=brak zabawy.Ile to ja szukałem porządnej e60 2-3 letniej w manualu z bogatym wyposażeniem...Silniczek jest tak elastyczny że mogę wrzucić 3ke zaraz pod domem i spokojnie dotoczę się na zakupy - nie no żarcik.

Ale fakt faktem że 530d jest także dobrym wyborem - wg. mnie jedyny godny diesel na świecie.

Gość Kotecek

Kto posiada umiejętność hamowania biegami? :menda:
Kotecek zawsze hamuje biegami :) Paliwo i podatki sa za drogie aby nim nie hamować. Nawet w rowerze staram sie to stosować ale tam słabiej wychodzi.

Ups... nadal mam tu konto :) Ale miło, nie chcą mnie sie pozbyć :) Auto pokazało 3,75l./100km ostanio. To chyba w ramach ocieplenia. Najsłabszy wynik zimą to 4,42 jak był śnieg i zimnośc oraz jada miejska.

Króliku a masz chociaż ostre koło, że hamujesz "biegami" w rowerze?
Gdyby mial ostre, to nie mialby biegow ;)

A ja bardzo lubie ecodriving. Daje sporo frajdy z jazdy tylko trzeba do niego odpowiednio podchodzic. Miszcze prostej antyeco przed zakretem hamuja i potem noga w podloge, a ja przed zakretem nie hamuje i wale go z piskiem opon. Jak eco to eco - nie bede przeciez zwalnial :D

• 2 tygodnie później...
Gość Kotecek

Źle się wyraziłem. Z przyzwyczajenia jeżdżę rowerem jak autem… płynnie. Jak nieco zwalniam to robię redukcję. Oczywiście nie ma to wpływu na hamowanie, bo to wykonuje hamulcami ręcznymi. Ale jak wiem, ze zaraz musze zahamować lub zwolnić to nie rozpędzam. Oszczędzam siłę i hamulce.

Ostatnie tankowanie za cały luty wyszło 3.87l./100km PB95. Jakie auto ktoś pytał… Podałem w pierwszym poście tego wątku.

UWAGA!!! OFF TOPIC

Postanowiłem napisać tutaj, aby nie pisać dwóch postów…

Z racji ostatniego dymu z użytkownikami twierdzącymi jaki to mają wysoko poziom (pewnie swego ego) doszedłem do wniosku, który tu kilka osób zadowól. Do Na Luzie/Hyde Parku nie warto zaglądać. Jest tu kilka/kilkanaście osób (w tym moderatorzy piszący o wysokiej kulturze i poziomie, SIC!), które jak zobaczą wpis niezgodny z ich światopoglądem to zaraz im się kultura obniża do poziomu podłogi i agresja bierze górę aby nawrócić/ośmieszyć/pozbyć się kogoś kto ma inne przekonania niż oni. Nie warto pisać na tematy ujawniające jakiekolwiek poglądy. Najlepiej się ograniczyć do porad, krótko na temat bo można dostać bęcki za byle kupę. Tutaj niejaki moderator Drachenfeles nazwał mnie skur… za to że nie chcę jeździć tak szybko jak on… I nie będę!!! Bullysjaj nazwał mnie tak samo a Michael też jeździł niezbyt kulturalnie. Nie, nie Panowie. Nie będę robił wg waszego widzi mi się. Nadal jeżdżę ekonomicznie i 70km/h nie przekraczam czy to się wam czy TIR’owi nie podoba i nie przykro mi z tego powodu. Tobie Drachenfeles się dziwię, bo zawsze CI uważałem za kogoś z duża wiedzą w dziedzinie monitorów ale widać masz problem z zaakceptowaniem tego, ze ktoś używa inaczej auta niż Ty. Ja tu nikogo w taki sposób nie wyzywałem. Za to, że gram w 1024x768 do tego na CRT i starcza mi 20-30fps tez mi się dostało… widać to komuś przeszkadza algo ktoś został urażony ty, że wydał masę kasy na sprzęt i monitor FullHD 120Hz a ja zadowalam się czymś co nie wymaga tyle zachodu :) A mi tyle starcza do szcześcia i nie życze sobie nawracania na LCD czy 1920x1080, bo ktoś takie coś ma. Niech ma i o... Mnie to lata co ma a czego mu brak.

Inną sprawą jest oddział „gramatycznyh nazistów”… a raczej mających za dużo czasu gimbusuw przeglądających forum w szukaniu błęduf. Spoko… aczkolwiek to żałosne… Mi na prawde na tej osrtografi jakoś tam nie zależy ale jak macie (gramatyczni…) mieć podjare po wklejeniu tego do słownika ortograficznego to wklejajcie, bo napisałem ten akapit bez dubletuw i podwójnego ii :) A… i sprawdzę czy wkleiliście, bo takie bzdury tam wklejacie, że takiego zagęszczenia bykuf nie możecie przegapić.

Tym samym mykam. Możecie mi dać kolejny punkt w nagrodę, że napisałem że coś mi się nie podoba ale wczoraj napisałem czwartego maila do administracji o usunięcie konta i nadal tu jestem. Pewnie porady będę sobie przeglądał w dziale programowym i sprzętowym ale Hyde Park/Na Luzie zostawiam.

KONIEC OT.

Powiedziałem co myślałem i o... Co kolwiek o mnie tu teraz napiszecie juz mnie tu nie zobaczycie.

Szerokiej drogi i taniego paliwa. Sajonara :)

Edytowane przez Kotecek

Musisz się pogodzić z tym, że jesteś... "oryginał" i tak Cię będzie otoczenie odbierało. W niektórych tekstach ocierasz się o taki absurd, że kiedyś ktoś zada Ci pytanie w ilu ruchach przygotujesz sobie kanapkę i czy nie chcesz tego zoptymalizować w przyszłości żeby oszczędzać na sile ; - )

Poradnik jazdy ekonomicznej zawierał ciekawe informacje. Ale masa ludzi będzie nadal jeździła latem nad jezioro z wszystkimi szybami opuszczonymi i łokciem na zewnątrz. I wcale im się nie dziwię, chcą korzystać z tego co oferuje życie.

Mi na prawde na tej osrtografi jakoś tam nie zależy

Naprawde piszemy razem :D sorki, musialem. I nie sprawdzalem tego w slowniku, niedawno sam wymyslilem sposob jak zapamietac pisownie naprawde, na pewno :)

Co do eko jazdy to coz, sam uwazam ze jak jakiemus szybkiemu i wscieklemu na moim tylnym zderzaku przeszkadza moja wolna jazda, to niech mi kupi szybsze auto i zapas paliwa, to bede jezdzil szybciej. Choc wiem, ze sa sytuacje gdy naprawde sie spieszy i ja sam wowczas na paliwo nie patrze. Inna sprawa ze na codzien tez jezdze raczej w okolicach 100 niz 70 ;) Tylko ze ja nikomu swoich pogladow nie narzucam i prawde mowiac nie odczulem tu na forum by ktos narzucal swoje mnie. 

Jeszcze apropo roweru, to lubie sie rozpedzac na maxa na krotkich odcinkach zeby myknac na wariata i potem hamowac przed swiatlami :D Takie interwaly sa przyjemne.

Edytowane przez verul
  • Popieram 1

Poradnik jazdy ekonomicznej zawierał ciekawe informacje. Ale masa ludzi będzie nadal jeździła latem nad jezioro z wszystkimi szybami opuszczonymi i łokciem na zewnątrz. I wcale im się nie dziwię, chcą korzystać z tego co oferuje życie.

Czyli z mega przeciągu w aucie że po 2h głowę urywa ?:D

Raz popełniłem ten grzech i jechałem ponad 300km bez dachu i nigdy więcej, i nie chodzi tu o spalanie :)

Ostatnio, Renault Kangoo 1.5DCI chyba spalił mi 6L, z ciężką nogą i to wynik mega dobry dla mnie :) ale co tam spalanie, mam hulajnogę elektryczną w sam raz na dojazdy do pracy :D

Pewne rzeczy trzeba robić z głową inaczej się cierpi ; - )

Jak chcesz wyskoczyć 30km nad jezioro, a nie lubisz klimy lub nie masz to po opuszczeniu wszystkich szyb przy 90-100km/h i 30C będzie przyjemnie wewnątrz, miły przewiew. Jak chcesz jechać 300km, a zwłaszcza z większa prędkością to wiadomo, że jazda z otwartymi oknami to męka.

ale np mnie przy dłuższej trasie na klimie strasznie bolą zatoki

znaczy się masz zagrzybioną instalację

Czytałem też gdzieś, że jest niezdrowa. Ciekawe ile w tym prawdy.

jak nie czyścisz przed i po sezonie to nawet bardzo niezdrowa, z wyżej wymienionego powodu