Skocz do zawartości

Benchmark.pl Sprzedane

Recommended Posts

11 minut temu, wojciech spychała napisał:

że rentowne nie jest

Ale o jakiej rentowności mówimy? Czy wszystko musi się sprowadzać do czystej kalkulacji pieniądza? Forum jak sama nazwa wskazuje ma służyć do wymiany zdań, opini i doświadczeń każdego, kto tu się znajdzie. Ja wiem, że serwer kosztuje, oprogramowanie kosztuje, ale do cholery to chyba nie są aż takie grube pieniądze, że trzeba myśleć - żyć, czy przeżyć? Nie wiem. Nie znam się. Jeśli firmy stać, żeby pracownikom sponsorować kawę w pracy i inne rzeczy, to może WP będzie stać, żeby utrzymać forum przy życiu. 

2 minuty temu, marko22 napisał:

Jeśli firmy stać, żeby pracownikom sponsorować kawę w pracy i inne rzeczy, to może WP będzie stać, żeby utrzymać forum przy życiu. 

Będą trzymać forum przy życiu z powodu dużej powierzchni reklamowej a nie możliwości wymiany zdań i opinii.

19 minut temu, wojciech spychała napisał:

wiesz, że rentowne nie jest (...) konsekwencje zniknięcia z sieci takiej ilości przekierowań

Czyli jednak jest rentowne, skoro utrzymuje portal w Googlu na dobrym miejscu, a dzięki temu portal chwali się gemiusem...
Ty to masz takie pojęcie o ekonomii i biznesie jak i o wszystkim innym.

Ikea też nie zarabiała na klopsach, a po coś je tam mieli... taki food for thought (translacja dla mroza: jedzenie dla pomysłu)

• Haha 1
  • Popieram 1

@sid vicious Otóż właśnie to zupełnie nie tak działa. Obecnie forum nie generuje prawie w ogóle ruchu na portalu (to też wasza "zasługa" bo linkujecie zwykle do konkurencji), ale przynajmniej nie pluje 404. A gdyby zaczęło, to faktycznie popsuło by pozycjonowanie.  

21 minut temu, BlackCoffe napisał:

Będą trzymać forum przy życiu z powodu dużej powierzchni reklamowej a nie możliwości wymiany zdań i opinii.

Przy obecnych stawkach reklamowych? To jedynie na otarcie łez po podsumowaniu kosztów ;)

Ale tak jak wyżej napisano - my, jako redakcja, od dawna walczymy o to, aby forum trwało, nawet jeżeli przynosi straty (pieniężne), bo to niewątpliwie znaczny zysk merytoryczny dla portalu (a dawniej też społecznościowy). Przynajmniej do czasu pojawienia się lepszego medium ;) 

4 minuty temu, wojciech spychała napisał:

to też wasza "zasługa" bo linkujecie zwykle do konkurencji

Na forum od zawsze linkowało się tam, gdzie było kompetentnie - więc to Wasza zasługa że piszecie o wibratorach i odkurzaczach zamiast o czymś co można by podlinkować osobom szukającym wiedzy/pomocy ;) 

• Haha 1
  • Popieram 4

Dobrze wiecie, że od dawna (zawsze?) piszemy recenzje i testy na premiery nowego sprzętu komputerowego. Zapewniam (bo najwyraźniej nie mieliście okazji się przekonać), że robimy to rzetelnie. Wystarczy nie wyszukiwać w sieci tylko treści o "wibratorach", jak robi to najwyraźniej niejeden z powyższych użytkowników (nie oceniam zainteresowań), to się też te kluczowe artykuły wyłapie i można się nimi podpierać w ramach dyskusji :) 

14 minut temu, sid vicious napisał:

To zupełnie nie tak działa -> napisał to samo co ja innymi słowami

Napiszę dosadniej, aby ułatwić zrozumienie - kwestia SEO nie ma związku z korelacją Forum <--> Portal, bo ta niemalże nie istnieje. Niestety forum jest w tej samej domenie co portal, więc 404 na forum rzutuje na portal. Dokładnie już nie pamiętam, ale to było znacznie poniżej 1% odsłon portalu, które pochodzą z forum (czyli osób, które trafiły na portal z forum). Gdyby tylko o to chodziło, to forum od dekady byłoby zamknięte :P

1 minutę temu, wojciech spychała napisał:

Zapewniam (bo najwyraźniej nie mieliście okazji się przekonać), że robimy to rzetelnie.

Mordko, jak ty jeszcze niedawno byłeś ganiony za niekompetencje to skąd możesz wiedzieć, że rzetelnie?

Przecież żaden z userów wam nie napisał metodologii testów sprzętu xD

A nawet jeśli byście zaczęli dziergać rzetelne testy to jakieś 10 lat za późno...

Teraz to nikt na was czasu marnował nie będzie, liptona na youtube mogę se posłuchać siedząc na sraczu.

• Haha 2
1 minutę temu, Mrozinho napisał:

Mordko, jak ty jeszcze niedawno byłeś ganiony za niekompetencje to skąd możesz wiedzieć, że rzetelnie?

Przecież żaden z userów wam nie napisał metodologii testów sprzętu xD

To jest właśnie ten problem, że naszą opinię podpartą faktycznymi testami sprzętu, o którym się wypowiadamy, podważają eksperci, którzy wiedzę czerpią z słuchania randomowego "jutubera" na kiblu ;) (z całym szacunkiem dla Liptona, piszę tu ogólnie schemacie działania, a nie o nim konkretnie). Często są to też "eksperci" odznaczający się problemami z czytaniem ( i słuchaniem?) ze zrozumieniem, co potem w oczywisty sposób rzutuje na udzielane porady. 

3 minuty temu, BlackCoffe napisał:

To może jeszcze my podrzuciliśmy taki temat wam do napisania?! I wy biedactwa musieliście taki test zrobić?

Nie wszystko obraca się wokół Ciebie. Nie każda treść na portalu musi Ciebie interesować. 

3 minuty temu, wojciech spychała napisał:

Nie wszystko obraca się wokół Ciebie. Nie każda treść na portalu musi Ciebie interesować. 

No właśnie coraz jest mniej jest treści na portalu, którą bym mogła wykorzystać przy pomocy userom z ich problemami. 

6 minut temu, BlackCoffe napisał:

To może jeszcze my podrzuciliśmy taki temat wam do napisania?! I wy biedactwa musieliście taki test zrobić?

:facepalm:

A jesteś pewna, że to nie Ty? :jupi::hahaha:

12 minut temu, wojciech spychała napisał:

Zapewniam (bo najwyraźniej nie mieliście okazji się przekonać), że robimy to rzetelnie.

Polemizowałbym.....

13 minut temu, wojciech spychała napisał:

Wystarczy nie wyszukiwać w sieci tylko treści o "wibratorach"

No...ale jak jest rzetelny test na benchmark.pl, to czemu mam nie wejść i nie poczytać :co::rotfl:

• Haha 1
1 minutę temu, wojciech spychała napisał:

że naszą opinię podpartą faktycznymi testami sprzętu

Super, tylko, że jak masz spieprzoną metodologię testu, z której bierzesz wiedzę, bądź jest ona niemiarodajna, ewentualnie napisana przez kogoś, kto kąkutery pamięta z czasów przycisków turbo na obudowie, to ta Twoja wiedza jest i tak mniej warta niż moja zasłyszana na sraczu. Pomijam fakt, że dużo osób tutaj, które wypowiadają się w sprawach PC, zmacało więcej kąkuterów niż Ty na oczy widziałeś na obrazkach w internecie. 

• Haha 1
  • Popieram 2

@wojciech spychałamówiąc szczerze, portal jest tak masakrycznie nieczytelny, gdzie czytelnik zalewany jest treściami... o wszystkim, byle czym wielkimi nieraz klikbajtowymi tytułami, a na telefonie to juz w ogóle dramat jest.

Forum jest stricte techniczne, bo tak jakoś ten kierunek się utrwalił - wchodząc na benchmark masz masło maślane.

https://web.archive.org/web/20190617233538/http://www.benchmark.pl/ a jak to teraz wygląda?

Ja dałem sobie spokój z zaglądaniem na portal już dawno.

Zobacz sobie na ithardware i wyciągnij wnioski, portal który ze 2-3 lata temu w zasadzie nie istniał a obecnie ludzie wolą opierać się na nich, na ich testach, newsach i ogólnie layout bije na głowę bełtczmarka - kasowo benchmark stoi na pewno wyżej bo jest "z prehistorii" ale obecnie odarte z odcinania kuponów popularności to wygląda marnie.

Czy coś się zmieni? no nie wiem... życzę tego, bo pluralizm w tej kwestii jest zdecydowanie na plus.

A co do tych wibratorów - to macie chyba na myśli jakąś odnogę "spółki" w postaci hamag? bo tam to jakieś faktycznie dziwne rzeczy się dzieją... i jakiś test męskich narzędzi rozkoszy wisi :D

Edytowane przez wid3l3c
  • Lubię to 1
  • Popieram 1
2 minuty temu, wid3l3c napisał:

hamag?

IIRC wibratory były też na benczu, na jakieś walentynki czy coś. O hamagu nie wspominam bo klauzula sumienia - tam to jest tylko odepilatorach, feministkach i ekspresach do kawy.

9 minut temu, wojciech spychała napisał:

eksperci, którzy wiedzę czerpią z słuchania randomowego "jutubera" na kiblu

Póki co, eksperci którzy sumarycznie wydali na własny sprzęt więcej niż kapitał zakładowy benchmarka, słuchają (?) randomowego typa z internetu który stara się sprawić wrażenie jakby cokolwiek znaczył, wypowiada się za redakcje mimo że jest tam od przedwczoraj i opowiada o forum jakby cokolwiek o nim wiedział. Typa który nadal twierdzi, że do komputera z high-endu dobrym pomysłem jest wolnoobrotowy HDD... i na tej podstawie orzeka, że jest rzetelny. 

To już dawno przerosło definicję cyrku.

• Haha 1
  • Popieram 2

image.png.8b45d34e7e878f5db1a7587fc92c5455.png

image.png.f65eaf53fbb3bb951d87efe4f82395e7.png

image.png.54c830167e3af772e28370d146be67db.png

image.png.c4c49d65bff16bb9ad70555341568ea8.png

image.png.54c06bbb096d51e68c978e2709153fb9.png

Kilka przykładowych klikbaitowy gównowpisów z głównej, naprawdę chcesz wmówić, że skupiacie sie na ważnych rzeczach?

Poza tym xD patafiana polecać jako laptop dla biznesu, jak to gorsze guano niż vostro jest. Polecanie laptopa bez onsajtowego nextbiznesdeja powinno być karalne :V

6 minut temu, sid vicious napisał:

że do komputera z high-endu dobrym pomysłem jest wolnoobrotowy HDD...

aż do tego miejsca jeszcze podejrzewałem że o mnie piszesz, ale teraz to już sam nie wiem - od kilku lat polecam ludziom wyciągać HDD z PC, nawet jeżeli pełnią rolę tylko magazynu, a wcześniej, kiedy jeszcze nie dało się w rozsądniej cenie kupić 2-4 TB SSD to jedynie pod magazyn zdarzało mi się HDD polecić (choć zwykle i tak sugerowałem NAS). 

O kim w takim razie piszesz?