Skocz do zawartości

Recommended Posts

17 godzin temu, mirai99 napisał:

Co się stało tym heatpipe'om na środku?

Pewnie zwykłe utlenienie. Klasyka na heatpipe'ach w laptopach MSI i Alienach z mojego doświadczenia (nawet mój GF66 to ma już w paru miejscach). Jedynie na Clevo nigdy tego nie doświadczyłem (i w HP Elitebooku). Ale to jest tylko wizualna sprawa, nie wpływa na nic. 

Zawsze byłem fanem serii GT u MSI. Bardzo ciche (poziom PC, szczególnie np. w GT73VR), świetne audio (jedynie topowe kadłubki Clevo typu P870DM mogą pod nie podchodzić, ale i tak przegrywają ostatecznie z MSI). Warte ceny (imo dużo bardziej niż Alieny od ponad 5 lat). 

Przy zakupie karty jest paragon imienny?

To jak kupię kartę w Niemieckim sklepie online który nie wysyła kart do Polski tylko skorzystam z pośrednika (są takie firmy, za 20 euro paczka idzie do nich i przesyłają ją dalej, kolega tak ogarniała karty do swojej koparki kiedyś ) to papiery wystawią na pośrednika czy na mnie?

Czyli suma sumarum muszę szukać tylko i wyłącznie kart EVGA co zagwarantuje mi obsługę gwarancji w Polsce + da gwarancję 5 lat (gdzie i komu i kiedy trzeba zgłąszać,żeby móc taką gwarancję dostać/kupić?) + dokumenty muszą być na mnie tak?

2 godziny temu, under555 napisał:

Czyli suma sumarum muszę szukać tylko i wyłącznie kart EVGA co zagwarantuje mi obsługę gwarancji w Polsce + da gwarancję 5 lat (gdzie i komu i kiedy trzeba zgłąszać,żeby móc taką gwarancję dostać/kupić?) + dokumenty muszą być na mnie tak?

Wczoraj w X-KOMie były EVGI RTX 3070 FTW3 za 4699 zł. W Niemczach masz gdzieś taniej?

2 godziny temu, under555 napisał:

to papiery wystawią na pośrednika czy na mnie?

Dane do faktury podajesz swoje, jedynie dane do wysyłki mają być na pośrednika. W Mailbox.de i tak podajesz swoje imię i nazwisko w adresie dostawy. 

Moim zdaniem do warto dopłacić do 3070ti dosłownie ze 300zł bo więcej to sie chyba nie opłaca.

Myślałem też o zrobieniu OC karty później.

Temperatur się nie boję myślę aż tak. Moja obecna 1080ti zotac amp extreme też ma 70 kilka stopni po długiej rozgrywce ,

Ta 3070ti pewnie nie pobije wyniku 1080ti

Nie patrz 3070 vs 3070 Ti a porównuj konkretny model z innym (a najlepiej te, które widzisz dostępne).

Gigabyte Gejming OC / Pro / Master kijem bym nie ruszył, tak samo Palita czy Gainwarda. Msi ma u mnie karnego "q" za politykę z pastą termo (i uJ, że robią dobre karty). Zotac mi ewidentnie nie podchodzi pod wzg. designu (z pominięciem 3090 Arctic Storm), tak samo PNY i Inno3d (pomijając modele Frostbite). 

Zostaje Evga, Asus i Kfa2 / Galax. Kfa2 HoF, Asus Strix / TUF, Evga FTW3 możesz brać w ciemno. Z racji gw ja preferuję EVGA (szczególnie, gdy kupujesz za granicą). Jestem zapisany w kolejce na 3080 Ti FTW3 Ultra Hydro (1200€) na stronie producenta (pierwszy wybór, rejestracja 6/2021) i coś czuję, że jeszcze z drugie pół roku poczekam - nie spieszyć się, Pascal zaś ciągle zyskuje na wartości.

Czyli pod kątem 5 letniej gwarancji + realizowanej w Polsce + zakup karty w DE zostaje mi zotac albo evga prawda?

to ja wiem co zrobię, spiszę wszystkie modele 3070 i 3070ti od zotaca i evga. Posprawdzam (troche sam, troche Was poprosze o rady) które są ok a które się grzeją.

I zostanie mi lista kilku modeli ,które spełnią moje warunki i na te będę polował.

update

Evga 3070

Xc3 black

Black gaming

Xc3 ultra gaming

Ftw3 ultra gaming

Evga 3070ti

Xc3 gaming

Xc3 ultra gaming

Ftw3ultra gaming

Zotac 3070

Amp holo

Twin edge oc white edition (+ czarna wersja)

Twin edge wersja bez OC (też biała i czarna)

Zotac 3070ti

Amp extreme holo

Amp holo

Trinity OC

Jutro siądę do neta i przelecę testy i z tych powyższych wyeliminuję te które są non lhr(kopać nie będę a lhr pewnie będą tańsze i będzie ich więcej)

+ te z wadami wyeliminują – te ,które się przegrzewają + powiedzmy mają piszczące cewki (bo nie wiem co innego w kartach może być złego)… no chyba,że bardzo głośna praca

Jak ktoś z pamięci potrafi sypnąć, które z powyższych modeli są do eliminacji bo mają jakieś wady/non lhr to możecie na pisać ,będę wdzięczny bo oszczędzi mi to roboty jutro.

No i musze jakoś rozwiązać temat 3070vs 3070ti – samo w sobie, jako modelu ogólnie.
Bo 4 lata temu jak kupowałem swoją obecną kartę genialnie zrobiłem,że wybrałem 1080ti zamiast zwykłej 1080 bo różnica w wydajności jest duża.
zakup tej karty planuję znowu na 4-5 lat wiec nie chce,żebym później żałował,że Titanium nie kupiłem.

Obecnie mam 1080Ti zotac amp extreme i pod każdym aspektem jestem z niej zadowolony. Wizualnie nie wiem bo mam blaszaną obudowę wiec jej nie oglądam

38 minut temu, under555 napisał:

Czyli pod kątem 5 letniej gwarancji + realizowanej w Polsce + zakup karty w DE zostaje mi zotac albo evga prawda?

Zotak to połowicznie. Przez pierwsze trzy lata odsyłasz do sklepu, przez pozostałe dwa do producenta.

40 minut temu, under555 napisał:

wyeliminuję te które są non lhr(kopać nie będę a lhr pewnie będą tańsze i będzie ich więcej)

Wszystkie nowe karty są obecnie w wersji LHR. 

40 minut temu, under555 napisał:

powiedzmy mają piszczące cewki

To jest akurat kwestia losowa, nie da powiedzieć czy dany model będzie piszczał. 

41 minut temu, under555 napisał:

które z powyższych modeli są do eliminacji

Zotak Holo to wg. nabywców wyjec jest. W sensie hałasuje pod obciążeniem. 

Zotaka 3070 TwinEdge mam w swoim komputerze i nie narzekam na kulturę pracy. No ale on kosztował 3728 zł. 

Tyle że to było w grudniu w zeszłym roku :D

HIDjPdh.png

Obecny Pascal prawdopodobnie zostanie do czasu aż Evga załatwi mi 3080 Ti z blokiem w cenie obecnych 3070 Ti... Poza tym Pascal ma się dobrze, bardzo mnie ta karta cieszy - szczególnie z uwzględnieniem ile mnie kosztowała i co nadal potrafi zaoferować. 

Ja za swojego Gigola dałem 3478 PLN.
Jak widzę coś takiego:
https://www.x-kom.pl/p/661713-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-3060-gaming-oc-lhr-12gb-gddr6.html

To się przykro robi...
Konsole też poszły do góry.
W poniedziałek wystawiłem Xboxa Series X na allegro i po 4h był już sprzedany :O Mogę tylko nadmienić, że nie straciłem na konsoli (ale też nie przyjanuszowałem).