Rebelmind 3738 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Godzinę temu, joker5513 napisał: Zostaje MSI, Asus, Zotac, EVGA. Msi nie pozawala zdjąć coolera imho odpada. Co z tego, że świetne karty robią skoro nie mogę wymienić pasty, termopadow, wrzucić bloku wodnego bez utraty gw - a po 2 z 3 lat to aż się prosi. Zotac ma famę problematycznej firmy jeśli chodzi o proces RMA - i to nawet na naszym forum były takie tematy. Ja bym do Asusa i Evga dołożył KFA2 (Galax po rebrandingu). Podobnie jak Gigabyte nie wrzucają plomb; czytam kolejne recenzje i nawet najtańsze modele z serii 1-click-oc czy GS wypadają bardzo przyzwoicie. No i modele HoF ("Hall of Fame") tj topka światowa, poziom Kingpina od EVGA. Cytuj Link to post Share on other sites
k0zik 123 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Joker ale generalnie jesteś zadowolony z przesiadki z 3080 na 3080TI ? Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2784 Napisano 9 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Jeżeli tak jak w moim przypadku koszty przesiadki to ~250zł to jest to zmiana na plus. Do +-10% wydajności przyrosło spokojnie, zależnie od gry. Rozczarowałem się tylko konkretnym modelem który mam - po flagowej konstrukcji od Palita spodziewałem się więcej. Do RTX 3080Ti MSI Suprim X Czy Asusa Strix'a musiałbym dopłacić dużo więcej a nie chciałem ponosić za dużych kosztów. Jakby ktoś miał dopłacać różnicę tak jak obecnie wyglądają ceny na rynku (ponad 1,5 tys zł) to nie ma to absolutnie sensu i lepiej wybrać jakąś topową konstrukcję 3080 niż biedne 3080ti. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 A kiedy to Palit robił topowe konstrukcje? SJS, GR były przyzwoite, ale zdecydowanie nie był to TOP. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 SJS w rzeczy samej, złego słowa nie można było o nich powiedzieć. Palit może i nie był wybitny ale jakoś nie słyszało się o wielu ewidentnie spapranych modelach czy ponadprzeciętnie awaryjności. Sam miałem kilka ich kart i dobrze wspominam, ale to było do końca serii GTX, widocznie przy RTX'ach księgowy miał za dużo do gadania. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 @Up albo konkurencja po prostu dokręciła mocniej śrubę. Asus TUF Amper, we wszystkich segmentach jest praktycznie minimalnie tylko za Strix, z fantastyczną kultura pracy, bez miliona ledów itp - co znajduję potwierdzenie w odbiorze tego modelu na rynku. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2784 Napisano 9 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Napisałem "flagowej konstrukcji od Palita" znaczy sie lepszego od tego producenta w gamie ni ma A że okazało sie że mimo wysokiego power limitu osiąga zegary jak słabiutkie konstrukcje od Zotaca z limitem na 320W (co pokazał Konrad na filmiku) to już inna para kaloszy. Ogólnie to tęsknię za czasami gdy karty graficzne miały tryb 2d i określony do niego zegar i tryb 3d z "pełno moco" i finito. Ładowało się więcej napięcia, ustawiało zegar i cześć. A nie obecne busty srusty.... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tokacz 96 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 8 minut temu, Rebelmind napisał: @Up albo konkurencja po prostu dokręciła mocniej śrubę. Asus TUF Amper, we wszystkich segmentach jest praktycznie minimalnie tylko za Strix, z fantastyczną kultura pracy, bez miliona ledów itp - co znajduję potwierdzenie w odbiorze tego modelu na rynku. Potwierdzam. Miałem tufa 3070 oc- świetny model niesłyszalny na performance (wylądował w koparce u jakiegoś górnika), teraz testuję 3080 tuf oc też ok - na biosie performance jest już słyszalny, a na quiet jakieś 2-5 stopni cieplejszy i cisza. Jak ktoś nie przepada za świecidełkami i nie kręci ekstremalnie to tuf jest dobrą kartą. W obu nie słyszałem piszczących cewek, jedyny pisk mam od arctica p14 pst co. Cytuj Link to post Share on other sites
human_2010 225 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Jest szansa, że karta piszczy przez przedłużki? Ktoś badał temat? Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2784 Napisano 9 Września 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Poprzedni Gainward RTX 3080 phoenix lekko popiskiwał na zasilaczu Seasonic 750W. Po wymianie na obecnego Corsaira sie uspokoił zupełnie, więc moga byc róznice między zasilaczami. Co do przedłużek nie wiem, nigdy nie miałem. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 3 godziny temu, joker5513 napisał: Ogólnie to tęsknię za czasami gdy karty graficzne miały tryb 2d i określony do niego zegar i tryb 3d z "pełno moco" i finito. Ładowało się więcej napięcia, ustawiało zegar i cześć. A nie obecne busty srusty.... Fajnie by było jakby producenci kart udostępniali wybór automatycznego lub manualnego OC, tak jak to jest np. w nowych procesorach. Też tęsknie za tymi czasami. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 https://www.purepc.pl/nvidia-geforce-rtx-3000-super-z-debiutem-w-styczniu-nowa-generacja-geforce-rtx-4000-z-premiera-w-pazdzierniku-2022 Mocfele i Xscum szykują przedsprzedaż RTX 3000 Super. Podobno można będzie się przenieść z kolejki non-super bezpośrednio Cytuj Link to post Share on other sites
tokacz 96 Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 (edytowane) I superki wejdą na miejsce zwykłych 3000 z nowymi wyższymi cenami niż obecnie i dostępnością od ręki dla górników. A gracze obejrzą sobie testy na jutubie bo nieliczni je dostaną. Edytowane 9 Września 2021 przez tokacz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dzejson_ 70 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Dostałem telefon i X-KOM realizuje moje zamówienie na RTX 3060Ti z grudnia co prawda z dopłatą 250zł względem ceny z zamówienia ale dostanę gamingZ zamiast gamingX. Mi pasuje 1 Cytuj Link to post Share on other sites
k0zik 123 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 A ja zamówiłem na morelach... Jedyne co się zmieniło od października to to, że teraz moje zamówienie jest wytłuszczone czerwoną czcionką... Dobrze, że są jeszcze dobrzy ludzie którzy potrafią odsprzedać kartę bez w normalnej cenie Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 8 minut temu, k0zik napisał: A ja zamówiłem na morelach... Morele ma całkowicie w pompie te zamówienia. Modele LHR spadły im z nieba, ponieważ mogą sprzedawać karty w nowych, lepszych cenach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Cartera 0 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 3 godziny temu, Dzejson_ napisał: Dostałem telefon i X-KOM realizuje moje zamówienie na RTX 3060Ti z grudnia co prawda z dopłatą 250zł względem ceny z zamówienia ale dostanę gamingZ zamiast gamingX. Mi pasuje U mnie wygląda to podobnie, z tym że zaproponowali mi zmianę poprzez formularz z RTX 3060 Ti MSI GAMING X TRIO na wersję LHR. Po 4 dniach wysłali maila, że jednak proponują RTX3060 Ti ASUS TUF Gaming OC z dopłatą 200 zł. Twierdzą, że nie mają informacji czy dostaną karty od MSI, więc mam brać co dają albo anulują zamówienie. Cytuj Link to post Share on other sites
Dzejson_ 70 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Tydzień temu miałem 120 miejsce w kolejce a przed wakacjami jakoś 300+ czyli X-KOM jako jedyny w Polsce realizuje te zamówienia. Krypto padną a szacun na dzielni zostanie a po morelach smród a jeszcze tak niedawno gdzieś czytałem, że morele planują rozwój i pozostać na rynku oferując usługi na wysokim poziomie... Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 8 minut temu, Dzejson_ napisał: a po morelach smród a jeszcze tak niedawno gdzieś czytałem, że morele planują rozwój i pozostać na rynku oferując usługi na wysokim poziomie... Skończyło się na planach 2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Naprawdę ktoś z was uważa, że morele jakoś wielce ucierpi wizerunkowo? I co, może zniknie z rynku? No proszę was... Cytuj Link to post Share on other sites
JanekD 76 Napisano 10 Września 2021 Udostępnij Napisano 10 Września 2021 (edytowane) Przy tak niszowym produkcie jak GPU >5k chyba by musieli wziąć takiego RTXa i kogoś nim zabić, żeby im to zaszkodziło. Jakoś narzekania na zawyżone ceny i długi okres oczekiwania na Ferrari nie przebijają się na pierwsze strony gazet. "Komputer dla najbardziej wymagających graczy" w Media Markt ma na pokładzie zazwyczaj coś w okolicach GTX1650. Edytowane 10 Września 2021 przez JanekD 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 12 godzin temu, Dzejson_ napisał: morele 12 godzin temu, Dzejson_ napisał: usługi na wysokim poziomie Wybierz jedno 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 (edytowane) Tak po prawdzie to ja o morelach złego słowa powiedzieć nie mogę. Za mną dwie reklamacje oraz dziesięć razy tyle zwrotów i nigdy nie miałem z nimi problemów. Edytowane 11 Września 2021 przez Artok Cytuj Link to post Share on other sites
tokacz 96 Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 (edytowane) Ja z morelami też nie miałem problemów. Od 2012 r. tylko 2 reklamacje rozpatrzone szybko i sprawnie. a towar wymieniony na nowy (a trochę sprzętu było i zawsze nowy dostawałem). Edytowane 11 Września 2021 przez tokacz Cytuj Link to post Share on other sites
Dzejson_ 70 Napisano 11 Września 2021 Udostępnij Napisano 11 Września 2021 Szybko poszło- wczoraj telefon z x-kom a dziś już odebrałem kartę. Sprzęt cichutki i najwydajniejszy jaki do tej pory posiadałem ale niestety względem zwykłego trio 3060, które miałem pamięci ma Hynixa a nie Samsung'a. Jest też cieplejsza bo przy defaultowych ustawieniach 68 na rdzeniu i 80 stopni hot spot oraz 1200rpm wentyle (nadal ciche). Osobiście uważam, ze wielkość tej karty to już przegięcie ale coś za coś... Dzięki X-Kom za miłą niespodziankę bo realizacji już się nie spodziewałem i oficjalnie przyznaje Wam unbana na moje zakupy i dodaję do listy ulubionych sklepów 3 1 3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts