Skocz do zawartości

Coronavirus ( Covid-19 ) Czy wszyscy umrzemy?

Recommended Posts

2 godziny temu, sznib napisał:

Google.pl

Naprawdę nie chce mi się szukać gdzie o tym czytałem, bo to tylko strata czasu, jak potem wszystko się uważa za kłamstwo, co nie jest zgodne z czyimś światopoglądem.

No jak wy nie linkujecie żadnych poważnych źródeł tylko profile wzajemnej adoracji z fb albo filmiki z yt, to o czym w ogóle mamy tutaj dyskutować jak brak jakichkolwiek argumentów, tylko zasłyszane anegdoty? Czasem ktoś zalinkuje do jakichś badań naukowych, ale koniecznie z opisem który traktuje treść wybiórczo i stronniczo pod z góry założoną tezę. Wytworzyliście sobie bańkę informacyjną, okopaliście się na pozycjach i tak tkwicie. Śmiesznie i tragicznie to wygląda zarazem jak się patrzy z boku.

2 godziny temu, Presidente napisał:

Ale wiesz, że EMA jest finansowane właśnie przez przez przemysł farmaceutyczny?

No kto by się spodziewał że Europejska Agencja LEKÓW współpracuje z producentami LEKÓW? BTW pod podanym linkiem nie znalazłem żadnych odnośników do producentów szczepionek na covid, możesz mi pokazać paluszkiem na co zwrócić uwagę? Czy mam sam sobie poszukać? :rotfl:

• Haha 1
Godzinę temu, zbiku90 napisał:

brak jakichkolwiek argumentów, tylko zasłyszane anegdoty?

Tja, a jak podałem wcześniej linka do konkretnego artykułu cytującego szefa EMA to co, też anegdota? Zresztą jeden już pisał ze niewiarygodne, dlatego uważam że szkoda mojego czasu na szukanie i linkowanie.

Ed/ zrobię jeszcze wyjątek i dam linka potwierdzającego konflikt interesów rady medycznej:

https://wprawo.pl/pobierali-pieniadze-od-producentow-szczepionek-maciej-pawlicki-demaskuje-czlonkow-covidowej-rady-medycznej/

tylko dlatego że czytają temat też osoby rozsądne i myślące.

Edytowane przez sznib
26 minut temu, zbiku90 napisał:

No jak wy nie linkujecie żadnych poważnych źródeł tylko profile wzajemnej adoracji z fb albo filmiki z yt

Pod filmem (x podstron wcześniej, nie ja linkowałem), gdzie wypowiadała się lekarka, która się przedstawiła (wywiad online), zajmująca jakieś wyższe stanowisko w placówce medycznej (sprawdziłem), gdzie omawiała ogólnodostępne dokumenty z różnych poważnych źródeł - jakoś nie było żadnego negatywnego komentarza, nie było pytań, nie było wątpliwości. Dlaczego? Zbyt poważne źródła? Zbyt poważne linki? Przejrzałem kilka linków z tego filmu... tak, wszystko istnieje na oficjalnych stronach, dokumenty, artykuły są dalej z cytowanych źródeł... więc o co chodzi? Na filmy, których treść można zweryfikować (linki były) zakładacie klapki na oczy? W sumie nie mogę mieć pretensji, bo sam reklamowałem tanie klapki na oczy na znanym portalu, więc ok.

Powiązania członków RM z firmami? W czasach lockdownu w ramach zabezpieczeń odłączyliście też wtyczkę od internetu? Nie słyszeliście o Simon+Pfizer, bo google wam zablokowali? Wziąłem pierwsze lepsze nazwisko innego członka, który się ewakuował - powiązanie jest. Chciałem tutaj wkleić... ale jak kol. @sznibpowiedział, szkoda czasu.

Zapytanie o ewentualne powiązania z firmami, jest też odpowiedź: nie muszą składać oświadczeń.

Członkowie RM są osobami publicznym. Skoro Konfederacja oczerniła ich nieskazitelne oblicza, gdzie są pozwy o zniesławienie?

• Lubię to 1

Wystarczy że to mądry człowiek był. To jest dopiero absurd uważać że nie ma prawa wypowiadać się na tematy zdrowia ktoś kto nie ma wykształcenia medycznego, w kraju gdzie minister zdrowia takowego nie ma.

Wystarczy być "mądrym", aby automatycznie być traktowanym jako ekspert i autorytet w dziedzinie z którą nie ma się nic wspólnego? Miodzio! Czyli przykładowo do publicznej debaty o szkodliwości konserwantów w żywności weźmy doświadczonego warszawskiego tramwajarza. Albo inżyniera budowlanego, przecież głupi nie jest. A może noblistkę Tokarczuk, przecie nagrodzona to i pewnie mądra.

I oczywiście wypowiadać się każdy może na tematy jakie tylko dusza zapragnie. Tyle, że w/w opinie będą znacznie mniej warte niż tezy wygłaszane przez ekspertów w danej dziedzinie.

Czytałeś w ogóle poprzednie posty czy palisz głupa?

Czytałem ostatnie posty. I widzę jedynie zastrzeżenie co do źródła informacji jakim jest forsal i cytowany w nim komentarz, który w zasadzie nie jest oficjalnym stanowiskiem. Co prawda, osobiście skłaniam się ku cytowanej opinii pana Marco Cavaleri, aczkolwiek nie traktuję tego jako pewnika - bo to tylko komentarz.

News.

Australia w szczepieniach to światowy sprinter. Izrael się chowa. Jeszcze parę miesięcy temu ledwo 40% było.

Australia uratowała społeczeństwo od wielkiego zagrożenia. Niezaszczepiony przetestowany sportowiec nie będzie chodził po ziemi australijskiej. Było to wielkie zagrożenie, bo taka osoba z kasą mogłaby odwiedzić wiele domów publicznych w okolicy siejąc zagrożenie. Dodatkowo przemieszczając się pomiędzy domami uciech doszłoby do pstrykania selfiaków z przygodnymi osobami. Tysiące zaszczepionych osób zagrożonych... Na szczęście udało się zażegnać katastrofie.

Ale nie jest tak dobrze. Nie chcę nic sugerować, ale chyba jakaś klątwa została rzucona. Mianowicie w ostatnich dniach słupki poszybowały w górę i zdarzyło się najwięcej zgonów od czasów wiadomych. Ponieważ w Australii zadziabanych jest prawie 93% społeczeństwa, tych gorszych jedynie głęboko w buszu ze świeczką szukać. Oczywiście grubo przesadziłem, bo świecę w środku lata w australijskim buszu lepiej nie używać ze względu na zagrożenie pożarowe.

W Nowej południowej Walii zmarło 36 osób - cztery po trzeciej dawce, a reszta po dwóch. W innym stanie żadna z osób nie miała dawki przypominającej - standardowe dwie dawki tylko zaliczone. Dlatego rząd apeluje o zgłaszanie się po trzecią dawkę. Nic nie pisali o niezaszczepionych, bo komu w upały chce się po buszu biegać?

• Lubię to 1

wprawo.pl, wkraju24.pl, nie zawiedliście mnie z tymi źródłami ;) Brakuje jeszcze nczas.com i mamy komplet. A no i zapomniałem o tej kancelarii adwokackiej która była tu namiętnie linkowana jakiś czas temu. To już nie jest nawet bańka, to zabetonowana forteca.

• Haha 1
2 godziny temu, 40rozbojnik napisał:

Wystarczy być "mądrym", aby automatycznie być traktowanym jako ekspert i autorytet w dziedzinie z którą nie ma się nic wspólnego?

Umiejętność logicznego myślenia- często wystarcza, i nie jest domeną tylko ekspertów. Najlepiej interesować się wieloma dziedzinami. Eksperci specjalizują się w jednej i też mogą mieć problem ze spojrzeniem na sprawę z perspektywy. Wydaje się że właśnie tego w kryzysie zabrakło..

4 minuty temu, zbiku90 napisał:

wprawo.pl, wkraju24.pl, nie zawiedliście mnie z tymi źródłami

Jak to sobie wyobrażasz? Że w TVN w "Faktach" powiedzą o chorobie prezydenta po trzeciej dawce? Abo przeprowadzą wywiad z rodziną, której zaszczepiony członek odszedł? Przecież zaraz by ktoś stracił pracę. A wyobrażasz sobie, żeby w TVP powiedzieli o zakupie Pegasusa i przyznali opozycji rację?

Aaa... aaa... kotki dwa. Zakładamy klapki na oczy i śpimy dalej.

• Lubię to 1
2 minuty temu, wodego napisał:

Że w TVN w "Faktach" powiedzą o chorobie prezydenta po trzeciej dawce?

Nie, bo tam jest przegięcie w drugą stronę i bezkrytyczna agitacja proszczepionkowa. To by się zdecydowanie nie kleiło do tamtejszej narracji.

4 minuty temu, wodego napisał:

Abo przeprowadzą wywiad z rodziną, której zaszczepiony członek odszedł?

To akurat ciekawe by było ale nigdzie nie widziałem, nawet na prawicowych portalach. Jak masz linka to chętnie poczytam.

5 minut temu, wodego napisał:

A wyobrażasz sobie, żeby w TVP powiedzieli o zakupie Pegasusa i przyznali opozycji rację?

Oni może i podsłuchują ale tamci podsłuchiwali bardziej :D

6 minut temu, wodego napisał:

Zakładamy klapki na oczy i śpimy dalej.

No właśnie te klapki z oczu usilnie próbuję tutaj paru osobom zdjąć. Ale póki co z marnym efektem.

10 godzin temu, leto87 napisał:

Umiejętność logicznego myślenia- często wystarcza, i nie jest domeną tylko ekspertów. Najlepiej interesować się wieloma dziedzinami. Eksperci specjalizują się w jednej i też mogą mieć problem ze spojrzeniem na sprawę z perspektywy. Wydaje się że właśnie tego w kryzysie zabrakło..

Jak masz problem z samochodem, idziesz poradzić się mechanika, nie do doktora nauk humanistycznych. Jak siada serducho to konsultujesz się z kardiologiem, a nie z ortopedą, logopedą, chemikiem molekularnym, fizykiem teoretycznym czy policjantem. Logiczne myślenie to za mało, aby pretendować do miana autorytetu w danej dziedzinie.

• Popieram 1

Mechanik kazałby mi wymienić pół samochodu, doktor nauk humanistycznych odebrał maturę z polskiego, każdy specjalista może wystawić inną diagnozę. Jeden lekarz powiedział żonie, nie ma sensu płacić prywatnie, bo uraz już się nie pogorszy, drugi, przyszła pani za późno, już nic się nie dało z tym zrobić.
Ekolodzy zakazaliby jazdy autami spalinowymi. Nasz obecny premier, jest ekspertem, wszechstronnie wykształconym, tylko coś rządzenie krajem mu nie idzie.
Nie róbcie z ludzi idiotów, dostęp do wiedzy i informacji jest teraz bardzo duży, jeżeli ktoś się czymś interesuje, może ogarnąć temat.  Eksperci na swoich diagnozach i pracy, zarabiają, i tu pojawia się konflikt interesów.
Kiedyś kupiłem komputer u eksperta informatyka, wywaliłem worek pieniędzy, żałowałem i przeklinałem go 5 lat. Żadnym ekspertem nie jestem, na informatyce nie znam się prawie wcale, komputer od tamtego czasu zawsze składam sam, i żyje.

Też nie jestem mechanikiem, ale wiem co mam do zrobienia w aucie :D Właściwie musiałem mojemu mechanikowi wytłumaczyć, jaki element układu napędowego w jakiej części auta trzeba zregenerować. I wysłałem link do youtuba. A nie jest to oferma, bo zrobił mi cały swap silnika, z jednego auta do drugiego, i bujam się tym już 3 rok.

Edytowane przez leto87
1 godzinę temu, leto87 napisał:

Jeden lekarz powiedział żonie, nie ma sensu płacić prywatnie, bo uraz już się nie pogorszy, drugi, przyszła pani za późno, już nic się nie dało z tym zrobić.

Ubolewam bo już nigdy się nie dowiesz który miał rację, ale czy to znaczy, że trzeba było iść do Szeptuchy? :co:

, dostęp do wiedzy i informacji jest teraz bardzo duży, jeżeli ktoś się czymś interesuje, może ogarnąć temat. 

Pod jednym mały ale za to kluczowym warunkiem, że ten ktoś potrafi odróżnić rzetelną informacje od fałszu. W przeciwnym razie zaczyna się oklejać w jedną czy w drugą stronę, szukając poparcia tezy nie w logicznych argumentach a przyjmując za pewnik to co akurat podstawi mu się pod nos i co pasuje do ogólnej koncepcji którą ustawił już sobie w głowie.

Eksperci na swoich diagnozach i pracy, zarabiają, i tu pojawia się konflikt interesów.

nikt nie lubi się przyznawać do własnych błędów i dotyczy to właściwie wszystkich zawodów, dlatego wszystkie informacje należy traktować z odpowiednim dystansem.

Też nie jestem mechanikiem, ale wiem co mam do zrobienia w aucie :D Właściwie musiałem mojemu mechanikowi wytłumaczyć, jaki element układu napędowego w jakiej części auta trzeba zregenerować. I wysłałem link do youtuba. A nie jest to oferma, bo zrobił mi cały swap silnika, z jednego auta do drugiego, i bujam się tym już 3 rok.

Nie znaczy to wcale, że dziś możesz stanąć za niego i poprowadzić warsztat, bo już pierwszego dnia wyłożysz się na stosunkowo prostych rzeczach.

Edytowane przez pendzel_3
23 minuty temu, leto87 napisał:

Mechanik kazałby mi wymienić pół samochodu, doktor nauk humanistycznych odebrał maturę z polskiego, każdy specjalista może wystawić inną diagnozę.

Czytałeś w ogóle to zdanie przed publikacją komentarza? Co tu chcesz udowodnić, na co odpowiadasz? Bo na pewno nie na tezę, że w celu zasięgnięcia rzetelnej opinii na dany temat, należy zapytać się człowieka, który się w danej dziedzinie specjalizuje.

32 minuty temu, leto87 napisał:

Nie róbcie z ludzi idiotów, dostęp do wiedzy i informacji jest teraz bardzo duży, jeżeli ktoś się czymś interesuje, może ogarnąć temat.

I co z tego? Czy w związku z tym opinia przykładowo Jurka, piątkowego studenta fizyki, wygłoszona na temat wirusologii jest równorzędna z twierdzeniem zasłużonego specjalisty w tej dziedzinie? Jurek ma być traktowany jak wykładnia, autorytet? A co z Anetą, przecież zrobiła dwugodzinny risercz na jutubie i "ogarnia temat", dlaczego jej zdanie ma być traktowane gorzej niż Jurka czy zasłużonego eksperta?

45 minut temu, leto87 napisał:

Kiedyś kupiłem komputer u eksperta informatyka, wywaliłem worek pieniędzy, żałowałem i przeklinałem go 5 lat. Żadnym ekspertem nie jestem, na informatyce nie znam się prawie wcale

Nie ma czegoś takiego jak ekspert informatyk. Są specjaliści bazodanowi, programiści różnego rodzaju, analitycy systemów, projektanci systemów itp. itd. W sklepie komputerowym nie obsługuje Cię "ekspert informatyk" tylko sprzedawca. A sprzedawca chce sprzedać.

52 minuty temu, leto87 napisał:

komputer od tamtego czasu zawsze składam sam, i żyje.

A ja nie chodzę do lekarza i żyję. W związku z tym mogę pie*****ć opinie i diagnozy lekarzy specjalistów, bo "co łoni tam wiedzom".

54 minuty temu, leto87 napisał:

W związku z tym jesteś autorytetem w dziedzinie motoryzacji i serwisowania?

• Popieram 2
Godzinę temu, pendzel_3 napisał:

który miał rację

Moja umiejętność logicznego myślenia podpowiada mi że trzeba było zrobić operację niezwłocznie.. Niestety zawierzyłem pierwszemu lekarzowi.. i polskiej służbie zdrowia. W dodatku przez covid operacja była przekładana 3 razy.

Godzinę temu, 40rozbojnik napisał:

Co tu chcesz udowodnić

Dalej tłumaczyć nie będę..  nie ma sensu.

Edytowane przez leto87
4 minuty temu, leto87 napisał:

Dalej tłumaczyć nie będę..  nie ma sensu.

Ależ proszę kontynuuj. Przekonaj mnie, że "ogarnianie tematu" należy stawiać ponad rzetelną wiedzę i kwalifikacje.

Skoro wiedza leży na ulicy i każdy może "ogarnąć temat" to po co w takim razie szkoła, studia, specjalizacja, weryfikacja umiejętności za pomocą egzaminów, rozmów kwalifikacyjnych, po co komu stopnie naukowe? Doświadczenie w zawodzie i potwierdzone sukcesy w danej dziedzinie? A gdzie! Wystarczy przeczytać artykuł w Internecie. Albo lepiej - komentarz. Albo obejrzeć filmik, ogarnąć temat i abrakadabra! Jesteśmy autorytetem/ekspertem/specjalistą!

• Lubię to 1
  • Popieram 1

W powiecie kłodzkim 15 stycznia 43 zgony na covid. Tragedia nie?
A nie czekaj. Pomylili się, tak naprawdę zmarła JEDNA osoba.
Ciekawe ile takich pomyłek powiększyło statystykę? W sumie to i tak nieważne, trzeba wierzyć tym co się na tym znają.

I teraz pokażcie mi portale które o tym napisały. Nie pokażecie zapewne, bo dla was te portale to nie jest wiarygodne źródło.
Wasze wiarygodne źródła natomiast milczą na ten temat.

48 minut temu, leto87 napisał:

na próbie zdyskredytowania drugiej osoby

Co ty kolego szanowny za bajędy opowiadasz. Ręce, nogi i gacie opadają. Spotkałeś się z polemiką, dostałeś kontrargumenty - o rany Boga! Jak śmią twierdzić, że opinia profesora danej dziedziny (czy innego eksperta tudzież specjalisty) jest więcej warta niż rewelacje jakiegoś anonima po internetowym riserczu! DYSKREDYTACJA!!! (dobrze, że nie rasizm i seksizm).

I żeby nie było: nie twierdzę, że należy bezkrytycznie wierzyć każdemu, kto ma jakikolwiek tytuł. Mietek mechanik może być gorszy od Antka mechanika, doktor Iksiński może mieć większą wiedzę od doktora Kowalskiego. Jeden rabin mówi tak, drugi rabin mówi nie. Ale wszyscy oni z pewnością mają większe pojęcie o swoich dziedzinach niż randomowy Anon po jutubowym filmiku.

• Popieram 1
5 godzin temu, 40rozbojnik napisał:

I żeby nie było: nie twierdzę, że należy bezkrytycznie wierzyć każdemu, kto ma jakikolwiek tytuł

Wiadomo, że nie każdemu... są fachowcy, są eksperci - ci drudzy stoją wyżej od fachowców i im trzeba wierzyć w ciemno. Dzisiejszy wywiad z wysokiej klasy ekspertem/kaznodzieją, który się ewakuował, ale ekspertem został, bo przecież wiedzy nie utracił - niezależny Simon.

Za paskudnej komuny mieliśmy epidemię ospy we Wrocławiu, byłem wtedy małym dzieckiem. Zamknięto miasto, wszystkich zaszczepiono, nikt nie protestował i było chyba tylko osiem zgonów - sprawdziłem i się zdziwiłem, bo tak było - zaskoczenie.

Dziennikarz mówi o przekroczeniu 30 tys, odpowiedź:

Gdzie są przepisy o certyfikatach covidowych i obowiązkowe szczepienia określonych grup? [...] Gdzie to jest wszystko? Takie są tego konsekwencje. - czyli zdaniem wysokiej klasy eksperta paszporty polsatu i ich sprawdzanie w jadłodajniach oraz przez pracodawców zlikwidowałoby falę natychmiast Aż chce się powiedzieć:

"Koniec epidemii widzimy w momencie, kiedy zaczną się masowe sprawdzania certyfikatów oraz szczepienia garstki lekarzy, nauczycieli (którzy się ostali) i te szczepienia po kilku tygodniach - podkreślam - po kilku tygodniach zaczną przynosić skutek, będziemy w dużo lepszej sytuacji" - tak sobie przerobiłem zdanie innego wysokiej klasy eksperta. Dlaczego? Bo ci eksperci mówią jednym głosem. Ekspert nie wie, że w wysoko wyszczepionych krajach epidemia dostała kopa pomimo sprawdzania paszportów polsatu nawet w miejskich szaletach.

Dziennikarz pyta jakie zalecenia promowali:

Nasze zalecenia nie były odkrywcze, tylko takie, jakie się stosuje w epidemiach chorób zakaźnych - oczywiście, że źle, bo powinien powiedzieć:

- Nasze zalecenia nie były odkrywcze, tylko skopiowane z innych krajów.

kwarantanna osób z kontaktu, którą można chyba skrócić - jak "chyba"? Przecież inne kraje już poskracały, wystarczy skopiować.

i konieczne certyfikaty covidowe w dostępie do miejsc, gdzie dochodzi do koncentracji ludzi - lekarstwo na wszystko. Zaszczepieni przecież nie zarażą zaszczepionych, w swoim gronie są bezpieczni.

potrójne szczepienie, które jest najbardziej efektywne - w Izraelu poczwórne.

Nie zdążyliśmy zaszczepić większości społeczeństwa trzema dawkami, które są gwarantem bezpieczeństwa. - kierownik Pfizera takiej gwarancji oficjalnie nie daje, ale on nie jest wysokiej klasy specjalistą.

Na kilkadziesiąt zgonów, jakie mieliśmy od początku grudnia, właściwie poza jedną osobą, wszystkie pozostałe były niezaszczepione - dane ze szpitala eksperta. Jest to wprost niesamowity wynik na skalę krajową. Ponieważ nie da rady tego potwierdzić, ekspert mógłby równie dobrze podać 120% zgonów niezaszczepionych.

Proszę zobaczyć, jak Australijczycy pięknie postąpili z tym bufonem i warchołem, który się nie szczepił - obywatel drugiej kategorii (sportowiec), bo niezaszczepiony. Widać, że ekspert wszystkich niezaszczepionych traktuje jak śmieci. Przekaz od eksperta: niezaszczepieni, to zło tego świata, pogardzajcie nimi jako i ja pogardzam.

A na następny post niech wrażliwi przygotują klapki na oczy. Będą dane.

• Lubię to 1
W dniu 18.01.2022 o 17:59, sznib napisał:

Ed/ zrobię jeszcze wyjątek i dam linka potwierdzającego konflikt interesów rady medycznej:

https://wprawo.pl/pobierali-pieniadze-od-producentow-szczepionek-maciej-pawlicki-demaskuje-czlonkow-covidowej-rady-medycznej/

tylko dlatego że czytają temat też osoby rozsądne i myślące.

Przeoczyłem, abstrahując od merytoryki całego tego tematu...

Niejaki Pan Pawilicki członek PIS, startujący z ich list (niestety z ostatnich jak dotąd miejsc) Publikuje ten artykuł (a właściwie stronniczą nawalankę) przypadkiem tego samego dnia którego większość członków rady medycznej składa rezygnację, cóż za zbieg okoliczności. To wcześniej nie było wiadomo, że jeden czy drugi brał w przeszłości jakieś granty od firm farmaceutycznych?  Jedna wielka szopka.

11 godzin temu, wodego napisał:

A na następny post niech wrażliwi przygotują klapki na oczy. Będą dane.

Trzymamy za słowo.:)

Pawlicki od dawna był w opozycji do działań rady medycznej. Był w programie Pospieszalskiego w którym krytykował prawie wszystkie działania rządu. Od tego momentu chyba już więcej w TVP nie zagościł.. raczej rada medyczna miała coś na sumieniu.

W dniu 18.01.2022 o 20:44, zbiku90 napisał:

wprawo.pl, wkraju24.pl, nie zawiedliście mnie z tymi źródłami

A zapis transmisji z parlamentu w Luksemburgu może być? No nie, orgie tam uprawiają i inne brzydkie rzeczy. Ludzie nie powinni tego oglądać, dlatego YT usunęło film z polskimi napisami po jednym dniu. W oryginale jeszcze się ostał (linka nie daję, bo po francusku). W roli głównej profesor i ekspert, który 15 lat doradzał rządom francuskim (kryzysy zdrowotne i epidemie), był przewodniczącym ekspertów do spraw chorób zakaźnych i szczepień przy WHO.

Nie szkodzi, YT to niewiarygodne źródło. Konto ma tam nawet Sejm RP i publikuje zapisy transmisji z posiedzeń.

A teraz zakładamy klapki na oczy i nie czytamy dalej...

Na CDA film się ostał.

Jutro to, co obiecałem:) Łapki w górę, subskrybujcie i takie tam.