drVanSteiner 12589 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 ceny raczej nie ale sprzedaż napewno Jak spada sprzedaż (spada popyt), to i spadają ceny. Jeśli rzeczywiście ludzie przestana kupować 970, to ich ceny stopniowa zaczną spadać. Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) rynek już się nasycił 970 skoro wypuścili 960 a za chwile 960Ti więc nie mogą obniżyć ceny 970 bo wówczas cena za 960/960Ti musiała by być niższa wiec z punktu marketingowego NV lepiej tego nie robić bo jak obniżą do 1200zł to za ile będzie 960Ti czy 960 ? NV chce zarobić ( choć i tak dużo zarabia ) więc podejrzewam że cena niespadnie. Spadek cen może spowodować tylko AMD z nową serią i wyższą wydajnością. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez davidoff Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Tak bajdałejem, wiadomo już czym jest 960Ti? 960 to chyba pełny układ, więc na logikę wychodzi, że Ti pewnie będzie kastratem z GM204. Bajdełejem, 970 na wiki http://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_900_series#GeForce_900_.289xx.29_series Edytowane 28 Stycznia 2015 przez szatkus Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 za mało wiemy poza tym co powiedział główny inżynier NV prawdopodobnie będzie 3GB z 192bitową szyną a jak będzie naprawdę to niewiadomo..... Cytuj Link to post Share on other sites
Arcathic 50 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Kiedyś widziałem na YouTube filmik, gdzie było porównanie GTX-ów 970 od różnych producentów pod względem głośności w spoczynku i pod obciążeniem. Teraz za cholerę nie mogę tego znaleźć, mógłby mi ktoś podesłać link do tego? Cytuj Link to post Share on other sites
Głowa 216 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Może o to Ci chodzi? Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Głowa 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Arcathic 50 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Może o to Ci chodzi? Dokładnie, dzięki wielkie Nie mogłem tego znaleźć, bo wpisywałem w wyszukiwarkę angielskie nazwy, a tutaj tytuł po niemiecku. Cytuj Link to post Share on other sites
Głowa 216 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) No nie wiem dlaczego, ja wpisałem po prostu GTX 970 sound i znalazło Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Głowa Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Mam jakiś rarytas moja 970tka milczy jak grób cichutka, albo to 9 wentyli 2200 ją zagłusza ;D Cytuj Link to post Share on other sites
Arcathic 50 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) No nie wiem dlaczego, ja wpisałem po prostu GTX 970 sound i znalazło Wpisywałem "gtx 970 noise comparison". Teraz sprawdziłem i faktycznie znalazło też ten filmik, nie wiem jakim cudem go nie widziałem Mam jakiś rarytas moja 970tka milczy jak grób cichutka MSI? Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Arcathic Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Jeśli to prawda, to... nVidia pogrążaj się http://www.purepc.pl/audio_foto_video/gsync_mozna_wlaczyc_na_monitorach_bez_tego_modulu#new Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Jeśli to prawda, to... nVidia pogrążaj się http://www.purepc.pl/audio_foto_video/gsync_mozna_wlaczyc_na_monitorach_bez_tego_modulu#new tu masz osobny temat http://forum.benchmark.pl/topic/163683-nvidia-g-sync-bez-specjalnego-monitora/ Cytuj Link to post Share on other sites
Arcathic 50 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Zainstalowałem Assassin's Creed Unity, żeby zobaczyć jak faktycznie u mnie jest z tym VRAM-em. Ustawiłem wszystko na ultra high i MSAA x4. Pobiegałem trochę po Paryżu i było używane ~3200MB. Przestawiłem MSAA na x8 i gra "zjadała" mi ~3860MB. Klatki spadły z około 40 do 30, a potem zaczęły się wahać 22-30 (ale wiadomo jakiej mocy potrzebuje MSAA x8), i żadnych artefaktów, ani stutteringu nie doświadczyłem. Mogę powiedzieć, że było nawet płynnie, tak trochę "konsolowo" (niby 30 klatek, ale czasami spadki do ~20... niczym na PS4 ). Pobiegałem tak z 10 minut i wszystko było ok, przestawiłem na MSAA x4 i użycie pamięci nie spadło (dziwne... bez różnicy czy TXAA, MSAA x4, czy x8... cały czas 3,8GB... ale to zapewne wina gry). Ostatecznie pograłem chwilę na ultra high z MSAA x4, użycie VRAM-u wynosiło momentami prawie 3,9GB i było 35-50 klatek. Żadnych problemów nie doświadczyłem. Także u mnie chyba wszystko jest w porządku... Zastanawiam się tylko, dlaczego w Kombustorze miałem taki spadek wydajności, jeśli używany był cały VRAM, ale co tam... przecież w benchmarki się nie gra Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Czasami spadki do ~20 i powiadasz że stutteringu nie doświadczyłeś ? Śmiechłem Już widzę, jak to zauważasz przy tak niskim fps, kolejna sprawa z tego co czytałem w wypowiedziach NV, to programy pokazujące użycie vramu mają problemy z tą "drugą partycją" i nie był bym taki pewny tych wszystkich odczytów. Edit, najłatwiej to chyba można by zmodować skyrima tak by tekstury tyle zżerały i wtedy sprawdzić bo na skyrimie ta karta spokojnie wyciągnie stałe 60fps Edytowane 28 Stycznia 2015 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (dziwne... bez różnicy czy TXAA, MSAA x4, czy x8... cały czas 3,8GB... ale to zapewne wina gry) Afterburner pokazuje tylko zajętość VRAM. Tu po prostu miałeś pełną pamięć i reszta leciała do pamięci systemowej. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcathic 50 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Czasami spadki do ~20 i powiadasz że stutteringu nie doświadczyłeś ? Śmiechłem To był normalny spadek płynności, a nie coś takiego jak na tym filmiku. programy pokazujące użycie vramu mają problemy z tą "drugą partycją" i nie był bym taki pewny tych wszystkich odczytów. Tego nie wiem, może i tak. Napisałem to co widziałem. Afterburner pokazuje tylko zajętość VRAM. Tu po prostu miałeś pełną pamięć i reszta leciała do pamięci systemowej. Możliwe. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Na tym filmiku to w ogóle koleś ma coś zwalone, być może te dodatkowe 500mb mu zdechło A stuttering to są właśnie spadki płynności ale nie tylko takie długie i duże, to równie dobrze mogą być mikroprzycięcia a takich ni cholera nie zauważysz mając tak niski fps. Tak myślę, że najlepiej można by to właśnie na zmodowanym skyrimie sprawdzić. Wystarczy dowalić tekstur i płynność powinna być zachowana i właśnie wybitnie widoczne te przycięcia będą jak przekroczy dostępną pamięć, co do nowych gier, to ile gry potrafią wrzucić do ramu/vramu a ile rzeczywiście potrzebują to czasem różnie bywa i nie koniecznie musi powodować duże spadki. Fajnie to czasem widać jak na jednej ruskiej stronie testują i na kilku różnych kartach z różną ilością pamięci widać, że zajęty vram nie jest na max a im dostępnej pamięci na karcie, tym więcej zajęte w tym vramie i przykładowo jak przy karcie z 3GB zajęte jest max 2600MB to na Titanie jest ponad 3GB zajęte. Wg mnie problem się ujawni na prawdę, jak przekroczą tę "wymaganą" przez grę pamięć a to chyba szybko nie nastąpi. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcathic 50 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Tak myślę, że najlepiej można by to właśnie na zmodowanym skyrimie sprawdzić. Spróbuję w wolnej chwili, ale muszę poszukać jakichś poradników w internecie, bo nigdy się nie bawiłem w modowanie Skyrima. Nawet nie za bardzo wiem, co by tam wgrać. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Dość łatwo się to robi. Polecam stronkę http://www.nexusmods.com/skyrim/? Tylko nie wiem czy znajdziesz takie tekstury lub tyle modów tekstur by przekroczyć tą ilość pamięci, może być ciężko. Ja jak dość ostro zaszalałem to miałem zaledwie coś koło 2600-2700MB zajęte. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Najlepiej jak dojedziesz tak w okolice 3400MB. Karta powinna wtedy alokować w tej "martwej strefie", a jednocześnie nie powinno nic wyciekać z VRAM. Cytuj Link to post Share on other sites
lisurwis 0 Napisano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Na stronie Palit-a pojawił się nowy bios do GTX970 Jetstream, wie ktoś może co wprowadza/poprawia?? Cytuj Link to post Share on other sites
vincent88 8 Napisano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Czy ktoś natknął się może na recenzję GTX 960 Palit Jetstream? Wszędzie widzę tylko Super Jetstream, a nawet tam gdzie w recenzji pisali "Jetstream" to tak naprawdę recenzowali Super Jetstream (co nie ukrywam mocno mnie drażni, bo wychodzi albo niekompetencja osób recenzujących albo wprowadzanie w błąd czytelników). Cytuj Link to post Share on other sites
Piospi 6 Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Czy referencyjny GTX 980 jest ograniczany przez limit TDP? W tym modelu też są takie problemy z podkręcaniem jak w GTX 970 (zbijanie taktowania)? Cytuj Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Kupił ktoś z was GTX 960 ? I czy jest coś wiadomo nowego o GTX 950 ? Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin2 0 Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Hej, wie ktoś czy EVGA GeForce GTX 970 FTW ACX 2.0 naprawdę jest mocniejsza od produktów konkurencji?? Według http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/67958-evga-geforce-gtx-970-ftw-acx-2-0-review.htmlprzerasta nawet kartę od Gigabyte o.o! Ktoś coś wie? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts