ernorator 3643 Napisano 2 Października 2022 Udostępnij Napisano 2 Października 2022 W dniu 2.09.2022 o 14:31, pendzel_3 napisał: Dostawca pożywki propagandowej Moskwie... Tj. tylko taki wybieg wyprzedzający ew. roszczenia strony niemieckiej co do sytuacji na Odrze? bo w to że wierzy, iż kiedykolwiek zobaczy te pieniądze to go nie podejrzewam, chyba że postradał już zmysły. No i kurcze się doczekałem, jakieś podrygi geopolityki się zaczynają tworzyć. Jestem prawie pewien, że to spieprzą ale i tak jestem zaskoczony, że jakieś ruchy się zaczynają. Akcja z samolotami dała mi nadzieję, że ktoś coś potrafi i może jednak się da. Tu nie chodzi o odrę, tu chodzi o układ sił w EU i co się stanie z naszym kawałkiem świata w najbliższej przyszłości. Obecnie USA są zainteresowane spacyfikowaniem Rosji, walczą o to w swój ulubiony sposób, nie u siebie, nie swoimi żołnierzami. Tym samym jesteśmy zainteresowani my, kraje nadbałtyckie, Rumunia, mniej Czechy i Słowacja. Natomiast szybkim powrotem do poprzedniego stanu Niemcy i Francja bo tania energia, robole z centralnej i wschodniej europy i łatwa kasa + wpływy ekonomiczne, nawet za cenę Ukrainy. Niemcom z USA jest nie po drodze już jakiś czas, raz, że interesy się rozeszły a dwa że jednak dużo wojska USA jest za odrą i trzeba się jakoś liczyć z tym co mówi USA. Rosja gra o kontrolę nad centralną i wschodnią europą, odsunięcie NATO i ciepłe interesy z zachodnią EU. Rosja przegrała i próbuje uratować co się da. USA wygrało i próbuje docisnąć jak się da najmocniej żeby nie musieć myśleć o europie jak zacznie się rozgrywka z Chinami + trochę stłamsić Niemcy i przy okazji Francję. My i reszta dawnego bloku wschodniego mamy szansę trochę przeciągnąć środek ciężkości (militarny, decyzyjny, ekonomiczny) na wschód EU, Niemcy mają teraz moralny dołek a my górkę, takie zagrywki jak te reparacje są mało finezyjne ale zawsze coś biją echem po świecie a Niemcy raz, że przez swoją bierną pomoc Ukrainie są na słabej pozycji na wejściu nie mogą mocno odpowiedzieć. Piłsudski ślinił by się będąc w takiej sytuacji. Problem jest natomiast z umiejętnościami do wykorzystania potencjału jaki stoi przed nami. Raz, że możemy zostać liderem ale nie możemy zostać przywódcą środkowej i wschodniej europy, dwa, że możemy skonsolidować kraje międzymorza (nie lubię tej nazwy) i dołączyć do nich Ukrainę, trzy, że możemy zbudować blok będący przeciwwagą dla tandemu DE-FR i przeskoczyć z bycia odlewnią zderzaków do VV na poziom źródła nowych technologii i jednocześnie mieć w swoim bloku kraje, które będą pełniły rolę dla nas taką jaką my pełnimy obecnie dla Niemiec. Jeszcze na koniec wytłumaczenie samolotów bo to było arcydzieło. Najpierw wystawiasz prezydenta RP i on mówi, że damy samoloty dla UA i już to obgadaliśmy z USA. Potem USA mówi, że nic nie obgadaliśmy i oni się nie zgadzają. Potem my się kajamy medialnie, że jak USA się nie zgadza to my jednak nie dajemy. UA ma jednak jakoś więcej samolotów, do tego niektóre mogą używać rakiet NATO a są 2 ośrodki, które pracowały nad tym (w stanach i Bydgoszczy). Koniec końców nikt samolotów nie dał, samoloty się pojawiły, USA się nie zgodziło, my się słuchamy USA a UA samolotami, których nie ma strzela rakietami NATO do ruskiej obrony przeciwlotniczej. Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 10 Października 2022 Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Ostatnio oglądałem rozmowę z byłym żołnierzem troszkę o tym wspomniał a USA miało nas w planach już 2010r. Jak ktoś się interesuje to drugi odcinek z nim jest dobry pewnie wielu z was nie wie że jest ktoś taki jak JTAC. Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) Naszego eksperta od dzietności, teoretyka, podziwia już cały świat.. Koniec końców, zamieszka u nas część Ukraińców, co mi nie przeszkadza, a Polaków rodzić się więcej nie będzie. I ja tu nie widzę innego finału tej sprawy. Nawet jak zmieni się władza, ludzie nie chcą mieć wielu dzieci bo to nie średniowiecze. Żeby nie było, jeżeli ktoś ma, to podziwiam i szanuję. Jedynie likwidacja powszechnego systemu emerytalnego, coś by mogła zmienić w tej sprawie, czyli cofamy się cywilizacyjnie- moim zdaniem. Kiedy politycy wbiją sobie do głowy, że żadne programy socjalne, zapomogi nic nie zdziałają, a wręcz przeciwnie. Dobra polityka rządu, która nam nie grozi teraz ani jutro, budowanie właściwego środowiska do życia, pomogło by. Ale na cuda też nie ma co liczyć. Zachód już to przerobił. Edytowane 8 Listopada 2022 przez leto87 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 45 minut temu, leto87 napisał: że żadne programy socjalne, zapomogi nic nie zdziałają Ależ owszem działają. Tylko na korzyść polityka a nie narodu. Bo to polityk "kupuje" głosy. Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysiek313 39 Napisano 22 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 1 Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Fenomen Konfederacji mnie trochę zadziwia, ale też coraz bardziej przeraża. Przecież w tej partii siedzą goście, którzy jeszcze niedawno paradowali ze swastykami, świętowali urodziny wujka Adolfa i "zamawiali piwo" ku chwale Trzeciej Rzeszy. A teraz nagle wielcy liberałowie się znaleźli. Nie wiem kim trzeba być, żeby głosować na takie coś. 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3759 Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 A mnie nie, bo to ulep 10 gangów, a każdy z nich ma inne poglądy.Więc zależy kto kogo słuchał czy oglądał.Ja uwielbiam wywiady z Korwinem. Mentzen ogólnie to inteligentna gadzina, też lubię posłuchać.Ale na całość w życiu nie zagłosuje. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 4 minuty temu, AudiAWX napisał: Mentzen ogólnie to inteligentna gadzina No chyba że do inteligencji wliczymy pospolitą pozerkę. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3759 Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Tak jak słucham co w trawie piszczy to większość młodzieży idzie za nimi.Ja jeszcze pomyślę, bo gdyby Korwin zakończył rządy mojej żony i zagonił do garów to jest o co walczyć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 9 Października 2023 Udostępnij Napisano 9 Października 2023 24 minuty temu, AudiAWX napisał: większość młodzieży idzie za nimi. młodzieży się nie dziwię... Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 7 godzin temu, pendzel_3 napisał: młodzieży się nie dziwię... Też byłem debilem jak byłem młody Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3759 Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 To wychodzi ze nadal jestem, bo reasumując moje poglądy itd się wielce nie zmieniły. Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Jak po debacie? ja jestem w trakcie. Przerażające jest to, że dla fundamentalnej sprawy dla naszego sytemu politycznego, poświęcono 60 min.. Ta nasza demokracja jest taka papierowa.. nie ma w niej już tego antycznego ducha. Inna sprawa, dlaczego ludzie tak boją się podwyższonego wieku emerytalnego? Kolejna sprawa, kpina i skandal. Prowadzący jawnie i bez krępacji chwalili PIS a ganili PO. I ostatnie, lewica nigdy nie była tak słaba. Cytuj Link to post Share on other sites
MrGolden 10 Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Konfa jest jaka jest, ale jak zrobiłem kilka quizów wyborczych to we wszystkich zgodnie - PiS i lewica (choć bardziej PiS ostatnie, a lewica przedostatnie) na ostatnim miejscu, konfa na pierwszym. Także ten.. Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Stąd wychodzi że wyborcy "konfy" w większości nie osiągnęli jeszcze wieku wyborczego Cytuj Link to post Share on other sites
MrGolden 10 Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Dlatego właśnie zajmie - z dużym prawdopodobieństwem - 3 miejsce? Na miejscu kolegi zgłosiłbym ten "przekręt". No bo jak to jest, że zwolennicy konfederacji głosują wbrew ustawie. Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 (edytowane) w netach 90% [piszę to na podstawie tego co obserwuje na forach i portalach w sekcjach komentarzy] poparcia, w realu 10%. Czyli wychodzi na to że większość jej zwolenników jest albo za młoda by móc realnie głosować, albo zbyt leniwa żeby się udać na wybory. Oni będą mieć swój czas, bo ludzie są coraz.. no są jacy są. Po latach nieudolnych rządów powiedzmy lewej strony, przychodzi pora na prawą. Może sam bym na "nich" głosował, gdybym nie był zwolennikiem demokracji, ze wszystkimi jej pozytywnymi i negatywnymi cechami. Edytowane 10 Października 2023 przez leto87 Cytuj Link to post Share on other sites
MrGolden 10 Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Pff, a jak ktoś popyta się w necie albo w życiu realnym, to PiS nie ma żadnych, bądź nie wielką grupę wyborców i generalnie wszyscy są przeciwko partii. Jednak wyniki sytuują partię na pierwszym miejscu. Jakieś te dziwne błędy są w tej kwestii, tym naszym Matrixie. Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 (edytowane) My mamy w wyborach z reguły 50% frekwencji, w necie widzisz tak naprawdę głosy ilu osób? Kilku tysięcy? A jeszcze z reguły ludzie w sieci piszą pod nickami, więc tak naprawdę możesz mieć trolla co pod różnymi nickami będzie pisał na trzech forach, i już się obraz zaciemnia. Mnie od Konfy odrzuca Braun, od czasu jak stał się prorokiem starego testamentu, z wyglądu i poglądów, to gościa nie da się słuchać. A był przecież z niego całkiem niezły reżyser dokumentalista. Korwin to już stary zdziadziały tetryk którego poglądy są tak naprawdę żywcem wzięte z XIX wieku, dla niego ideał kraju to USA z tego okresu, każdy kto zna nieco historię wie czym wtedy był ten kraj, i raczej nikt normalny by żyć tam nie chciał, no chyba że byłby niezwykle majętny. Podobnie jak jego poglądy na służbę zdrowia, gdzie chciałby powrotu do czasów dr Queen i płacenia lekarzowi kurami i jajkami... Zresztą panowie z Konfy podobno idą do wyborów przewrócić stolik, ale pierwsze co zrobili to wciągnęli na listy swoich pociotków, Mentzen brata nieudacznika, a Bosak żonę. Czyli w nepotyzm już umią, tera jeszcze spółeczki skarbeczki, i panowie już wypisz wymaluj typowa polska partia. Edytowane 10 Października 2023 przez Mst74 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Jeszcze 3 pokolenia musicie spłodzić aby przestali was rozgrywać Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 (edytowane) pisowcy raczej siedzą w kościołach, telewizorach, albo są na garnuszku państwa. Ja jestem nonkonformistą, i moje głosy przeważnie przepadają.. Ogólnie to perspektywy na Polskę są złe. Jacy wyborcy tacy politycy. Większość chciałby żyć łatwo i przyjemnie i żeby mu dobrze robić. Wielka afera się robi gdy się mówi o podwyższeniu wieku emerytalnego. Jest źle, żyjemy w głupich czasach. Edytowane 11 Października 2023 przez leto87 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3759 Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Jestem pisowcem "w pewnym sensie, czyli do czasu aż po upadnie", pracuje i ja i żona i mam tylko dwoje dzieci i psa. Tak tradycyjnie jak pisaki. Chociaż pewnie trzeba mieć kota. I kuźwa nie trawię POyebow. Amen. Nie każdy ma lekką pracę, życie to nie tylko stołki po znajomości i układach. Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Ostatnio w metrze starsza pani chciała przykleić mi do bluzy serduszko koalicji, grzecznie odmówiłem. Uśmiech owej pani zniknął z twarzy a następnie zwyzywała mnie od pisiorów i kazała wypierd@lać tam skąd przyszedłem i nie brać udziału w wyborach bo tacy wyborcy jak ja niszczą kraj . Kopara mi opadła, słowem się nie odezwałem bo po co sobie podnosić ciśnienie głupotą innych po ciężkim dniu w robocie... ale naszło mnie później na rozkminy takie jak np. co się z tymi ludźmi dzieje? wariatkowo normalnie, wszyscy powariowali do reszty. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3759 Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 No właśnie, w internetach odwrócono rzeczywistość że niby pisowcy to oszołomy.I dla POyebow było to łatwe zadanie bo cały psychiatryk to ich wyznawcy. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 A ja nie znoszę i PiSu i PO i wysłałabym ich razem z Konfederacją na Księżyc albo i dalej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts