Skocz do zawartości

Temat o polityce - wchodzisz na własne ryzyko

Recommended Posts

Najlepsze w tym wszystkim jest, że mastermind całego pisu czyli prezes, w razie kryzysu leje na wszystko, zaszywa się w swojej kanciapie na Żoliborzu, a kot z parapetu filuje na całą sytuację. I co mu zrobią? To oficjalnie tylko szef partii. Dlatego zawsze śmiech mnie bierze jak nazywają go patriotą, mężem stanu itd. Gość, który chce rządzić i faktycznie rządzi bez umocowania prawnego, ale nie chce za to odpowiadać to tchórz.

• Popieram 2

Najnowsze przecieki mówią że ludzie poszaleli z wyciąganiem kasy z banków i będzie pewnie ustawa że płatności tylko kartą bo papier przenosi wirusa. W ciągu dwóch tygodni się okaże.

Ale banki proszą już o pomoc jak najszybciej.

Dzisiaj w większości sklepów w jakich byłem wisiała kartką płatność tylko kartą, chyba ze względów bezpieczeństwa. Nawet dwie śrubki za grosze brałem i było tylko kartą, wielu klientów zmarszczyło się z tego powodu.

To pewnie nie wyjątek, ale u mnie sytuacja ma się tak

https://gp24.pl/slupski-szpital-apeluje-o-pomoc-brakuje-plynow-do-dezynfekcji-maseczke-fartuchow-ochronnych/ar/c1-14865103

Mówiłem, że wirus przetrzepie du... naszej ledwo zipiącej i wiecznie olewanej przez rządzących służbie zdrowia. Karmili plebs bredniami, że zagrożenie to Rosja i Putin (zero ofiar), uchodźcy (zero ofiar), potwór gender (zero ofiar) etc. Przyszedł wirus i pozamiatał. Plus taki, że może po pandemii priorytety się prawidłowo poustawiają w głowach.

• Popieram 2

Pomijając to, ze powyższy artykuł to papka w tytule pisząca o tym jak szpital prosi o pomoc, kiedy z treści wynika tylko, że prosi firmy o składanie ofert na te środku to jak tak to wszystko czytam, to największym problemem jest nie sama służba zdrowia tylko biurokracja. Ludzie, ojciec dzisiaj pojechał do lokalnego sklepu z narzędziami po trochę gratów do firmy. Wrócił ze wszystkim z listy i z 6 opakowaniami płynu do dezynfekcji (żeby było czym odkażać klamki w firmie itp) wyprodukowanych przez firmę która dostarcza do tego sklepu też inne rzeczy jak mydła przemysłowe, płyny do odtłuszczania itp. Na opakowaniu wielkie "skutecznie zwalcza koronawirusy", czyli wnioskuję, że do produkcji wszedł po rozwinięciu się tej całej afery. Dodam, ze te płyny majątku nie kosztowały.

Jak czytam w tej sytuacji, że w szpitalach brakuje takich rzeczy jak ten płyn to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera. Jeżeli zwykły sklep narzędziowy w powiatowym miasteczku może sobie zamówić na stan płyn za przeciętne pieniądze, to wyjaśnijcie mi dlaczego szpital który musi być w obecnej sytuacji odkażany non stop po prostu go nie kupi od producenta, tylko cięgle słyszę, że brakuje, że proszą o składanie ofert itp. No zwyczajnie nie ogarniam tej biurokracaji.

Jedno wystąpienie ministra który przed kamerą oświadcza, że kupią każdą ilość płynu na bazie takiej i takiej substancji po cenie mniejszej niź X, każdą ilość maseczek typu takiego i takiego za mniej niż Y i podejrzewam, że zaraz by się znalazły. Ale nie, lepiej niech na każdym portalu co 5 godzin pojawia się informacja, że jakiś szpital organizuje przetarg bo mu czegoś brakuje, albo, że szyją maseczki na własną rękę, bo nie mają.

Po co mają szyć? Przecież w każdej pipidówie jest kilka firm zajmujących się szyciem ubrań roboczych. Określić jaką maseczka ma mieć konstrukcję, jakie wymiary, zrobić rysunek, szablony, opublikować w skali 1:1 na stronie ministerstwa, określić cenę skupu i zaraz by się okazało, ze w każdym gminnym mieście 2 firmy szyją standardowe maseczki. Jedne więcej, drugie mniej, ale idę o zakład, że by szyły jeżeli kasa by się zgadzała, bo pieniądze nie śmierdzą, szczególnie, że grozi nam recesja. 

No ale nie. 90% urzędników potrafi co najwyżej zadzwonić do hurtowi, dowiedzieć się, że nie ma na stanie i opowiadać, że mają wielki problem, bo brakuje i nie ma skąd wziąć. 

Edytowane przez wojciechu15
  • Popieram 2

Jeszcze trochę i pacjent po wypadku na stole, będzie czekał na przetarg wśród chirurgów...

No niestety, chyba tak będzie.

https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-uziemil-lecha-walese-mam-6-tys-zl-emerytury-i-bankrutuje-6490508039419521a

Kurde, bidok. Może jakąś zbiórkę niech dla niego zrobią. A co mają powiedzieć zwykli obywatele? Niech ograniczy wydatki.

Żeby drzeć łacha z PO to rozumiem, bo mają sporo na sumieniu. Ale z Owsiaka? Plebs z własnej inicjatywy daje czarnym pasibrzuchom na tacę i na co ta kasa idzie? Na wielkie NIC. A mają problemy z Owsiakiem, dzięki któremu kupa sprzętu idzie na oddziały szpitalne?

Plebs z własnej inicjatywy daje czarnym pasibrzuchom na tacę i na co ta kasa idzie? Na wielkie NIC.

I pół kraju ciśnie ich za to non stop. A przecież to ich pieniądze (tego "plebsu" jak to nazwałeś) i mogą je dawać na co chcą.

Jakoś nie widzę na każdym możliwym portalu internetowym pocisku na hazardzistów, a też wrzucają masę kasy która idzie na nic. Dlaczego po prostu niektórzy wiecznie narzekający na wrzucających na tacę nie mogą ich potraktować podobnie? Jedni maja psychiczną potrzebę podejmowania ryzyka za własne pieniądze, a drudzy mają psychiczną potrzebę chodzenia na mszę i wrzucania pieniędzy na tacę.

Równie dobrze można zacząć cisnąć graczy, że marnują godziny życia na klikanie w jakichś grach które nic nie wnoszą do realnego życia. Ile to pieniędzy wysyłają do firm by dostać jakieś tam bonusy, punkty czy inne DLC?

Nie rozumiem, dlaczego ktoś potrafi zaakceptować, że jeden uprawia hazard, drugi wydaje pieniądze na relaks w postaci gier, czy inne rozrywki nie wnoszące nic realnie do życia, ale nie może przeżyć człowieka który godzinę w tygodniu poświęca na wyciszenie w kościele i wrzuci przy okazji 2zł na tacę.  Tylko dlaczego skoro  zjawiska są tak podobne ciągle widzę pocisk na tylko jedną z tych grup?

Ludzie, żyjcie własnym życiem i dajcie żyć innym. @@xbk123, ciśniesz w swojej wypowiedzi katolików od "plebsu" a bulwersuje cię humorystyczny mem o Owsiaku w internecie? Litości. 

@Wojciechu,

gracze i hazardziści nie krytykują zaciekle faceta, który wyposaża co roku szpitale w sprzęt, tylko znane środowiska katolickie, dlatego do nich się odniosłem. Każdemu, który zazdrości Owsiakowi proponuję zorganizowanie podobnej akcji i zarządzenie wszystkim. Przecież to taka góra złota i nic robić nie trzeba. Ja nie mam nic przeciwko wsparciu duchowemu ale są jakieś priorytety. Ludzie i ich wiedza, dobry sprzęt ratują zdrowie i życie, a nie składanie rączek do pacierza. Jak widzę jak Kościół i ich wyznawcy krytykują faceta i sugerują, że jest złodziejem to tak, trochę mnie to bulwersuje.

Owsiak byłby cacy gdyby do kościoła chodził, no bo jak to bezbożnik może pomagać...

Albo jak śmie pomagać, przecież powinien kraść i zabijać...

Chyba to taka logika bo inaczej nic nie rozumiem. Ważne że ludzie mają gdzieś i kupują serduszko...

Tylko dlaczego jak zwykle wrzucacie wszystkich do jednego worka? To, że jakaś grupa krytykuje, to nie znaczy, że trzeba od razu wszystkim łatkę przyklejać i ubliżać. Znam ludzi którzy katolikami nie są, a też nie wiadomo dlaczego mają coś do WOŚP'u, a z drugiej strony większość znajomych katolików, w tym ja gdybyśmy mogli, bez 2 sekund zawahania zalecilibyśmy umieszczenie pewnego zakonnika z Torunia w jakimś klasztorze klauzulowym na drugim końcu świata.

Cisnąc wszystkich katolików za same przekonania, zachowujecie się dokładnie tak, jak grupa popapranych wyznawców tej religii cisnący kogoś tylko dlatego, że otwarcie oświadcza, że jest niewierzący. Po prostu ten sam poziom. 

Edytowane przez wojciechu15
  • Popieram 2

Wojciechu, nie bierz tego "plebsu" tak do siebie. W PL są grupy związane z gościem z Torunia, tvpis, gazetą polską itd, które szczują na Owsiaka non stop. I to je miałem na myśli.

Ludzie dają dla ludzi z dobrego serca, Owsiak jest w tym wszystkim małym trybikiem równie dobrze może to być edek z fabryki kredek.

Nie jest małym trybikiem, bo to on rozkręcił, a ludzie mu zaufali. Jak Edek z fabryki kredek coś podobnego rozkręci to też go będę bronił.

• Popieram 2

Tu nie chodzi o branie do siebie. Ja się nie obrażam, bo rozumiem, że nie pisałeś tego bezpośrednio do mnie. Zwracam tylko uwagę na pewien problem i skłaniam do refleksji na ten temat, bo ostatnio nagminne stało się bezmyślne pisanie często bardzo obraźliwych rzeczy w kierunku jakiejś, tej czy innej grupy osòb bez zastanowienia się czy naprawdę nie obrażamy przy okazji innych ludzi, ktòrym tak naprawdę nie mamy nic do zarzucenia. To trochę jak z tym pociskiem na przedsiębiorcòw z ktòrym też często mamy do czynienia. Nieraz ktoś pisze, że to poganiacze niewolnikòw, wyzyskiwacze itp. Jak w tej sytuacji czuje się ktoś, kto słucha/czyta te wypowiedzi, nie śpi po nocach żeby w kryzysie ludzie mieli co robić i nie musiał zwalniać, płacący im za siedzenie w domu chociaż dokłada do interesu? Są tacy i tacy. Po prostu nie można wrzucać wszystkich do jednego worka, bo tym uczciwym i porządnym przedstawicielom ròżnych grup zwyczajnie już nudzi się ciągłe chodzenie w masce, bo a nòż ktoś postanowi im napluć w twarz, by po zwròceniu uwagi dowiedzieć się, że właściwie to chodziło o kogoś innego i że nie potrzebnie się unoszą, bo powinni to rozumieć.

• Popieram 1