MasterBarti 945 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) DjXbeat, no całkiem niezłe te temperatury masz. W sumie u mnie na początku też nie były zbyt tragiczne, ale ostatnio zauważyłem, że powoli zaczęły wzrastać, w czasie grania, to też skalpowanie szykowało się wcześniej czy później. Ogólnie pasta pod ihs była suchutka i zeskrobywałem ją paznokciem a przy pocieraniu palcami dosłownie sypała się r-auto, dokładnie tak jak pisał PatrykT. Po zastosowaniu clp/clu na ihs znikną wytrawione na nim napisy a przez to traci się gwarancję. A zastosowałem clp pod ihs, bo to jedna z najlepszych past termoprzewodzących a z tamtej strony i tak nikt nie zauważy. Ok, można powiedzieć, że straciłem gwarancję, bo go skalpowałem. Otóż zawsze można przykleić ihs z powrotem, a kto przy sprawdzaniu procka będzie go odklejał ? Ewentualnie zastanawiałem się też nad zakupem jakiegoś byle jakiego uszkodzonego procka pod lga1150, zdjąć mu ihs, oszlifować i założyć na ten proc oraz zastosować clp z obu stron, a oryginalny ihs schować do pudełka Aczkolwiek stwierdziłem, że ogólnie szkoda zachodu. Edytowane 5 Lutego 2016 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 miedzy ihsem a rdzeniem nie użyłeś gelid gc extreme wtedy nie byłoby sensu tracić gwarancję i skalpować. Jak coś robić to porządnie, czyli CLP/CLU @MasterBarti dobra robota Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) DjXbeat, no całkiem niezłe te temperatury masz. Przy 4.7Ghz 1.36V temperatury w tym samym teście dobijają już do 90C więc tutaj już zmiana pasty była by zalecana jednak nie używam takich ustawień na co dzień bo w zupełności wystarcza mi 4.5Ghz natomiast 4.7Ghz 1.36v jest w 100% stabilne W grach rzadko przekraczam 60C a wentylatory mam skręcone na ~500rpm. Edytowane 6 Lutego 2016 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 wtedy nie byłoby sensu tracić gwarancję i skalpować. Jak coś robić to porządnie, czyli CLP/CLU @MasterBarti dobra robota Nie widzę sensu w użyciu super efektywnej pasty a potem przyćmienie jej możliwości inną na bazie silikonu... To jak jakby kupić super dysk ssd a podłączyć go pod sata I Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Samo ponowne użycie jest bezsensu, także w przypadku pasty między IHS a chłodzenie nie ma różnicy co tam się nałoży. Także bez sensu niepotrzebnie tracić gwarancję Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) mr-auto, to nie do końca jest tak jak Ci się wydaje, fizyka się kłania (na 2x grubszej warstwie pasty silikonowej jest większy spadek efektywności). To dodatkowe kilka °C, które zawsze może się przydać (widziałem gdzieś kiedyś takie testy, ale nie umiem ich teraz na szybko znaleźć). Dlaczego nie użyję jej na IHS, już pisałem. Jeśli to nie jest dla ciebie wystarczający powód... to nie mamy o czym rozmawiać. No i jakoś wybitnie droga ta pasta nie była, 33zł. /edit http://overclock.pl/articles/show/id/596,3,5,testy-wydajnosci to nie dokładnie ten test o których myślałem, tam była większa różnica, ale widać o co mi chodzi. Edytowane 6 Lutego 2016 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
Balrogos 207 Napisano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Jestem z was dumy aczkolwiek sama zdjecie IHS to utrata gwarancji ja mam CLP polozone tez na IHS plus wypolerowane IHS i stope COOLERA na papierze wodnym sciernym podczas polerowania sie okazalo ze strasznie ten IHS nie równy. Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 10 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Temperatura w pokoju to 19 stopni. ty naprawde siedzisz w takiej temperaturze ? dla kompa dobrze ale dla mnie optymalna temperatura to 22 st. Co do skalpowania to pod koniec roku kończy mi się gwarancja na 4770K wiec może się zastanowie choć nigdy nie potrzebowałem podkrecać go wydajność jest wystarczająca teperatury też są OK - więc nie wiem czy jest sens bo jak nowa generacja będzie wydajnejsza sporo to po prostu go wymienie. Cytuj Link to post Share on other sites
bbartek93 3 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Nie wiecie może, czy jest ktoś sprytny na tym forum i potrafi zmienić pastę na lut na prockach? ;] Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Nie wiecie może, czy jest ktoś sprytny na tym forum i potrafi zmienić pastę na lut na prockach? ;] A da się krzem zlutować? bo z tego co pamiętam właśnie z tego składa się rdzeń procesora znajdujący się pod IHS'em Edytowane 12 Lutego 2016 przez mr-auto Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) @up, jakoś w innych prockach fabrycznie lutują Ale niekoniecznie takim samym stopem, jak lutujesz w domu kable. Kiedyś na jakimś zagranicznym forum widziałem, jak ktoś wymieniał pastę na lut i operacja się powiodła, ale koszta i czas tej zabawy był niewspółmierny do zysków, bo przy jakiejś paście opartej o ciekły metal było to samo a taniej, znacznie łatwiej i szybciej. Edytowane 12 Lutego 2016 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Nie wiecie może, czy jest ktoś sprytny na tym forum i potrafi zmienić pastę na lut na prockach? ;] W odmętach internetu jakiś czas temu pojawił się artykuł gdzie gość zlutował taki procek. Pomijając całą zabawe to sam koszt takiej zabawy dla jednej sztuki jest chory Cytuj Link to post Share on other sites
bbartek93 3 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Tak sobie pomyślałem, że bym takie coś zlecił, ale jak piszecie, że to spory koszt.. to nie będę się w takie coś bawił, jak mi minie gwarancja to sobie po prostu zeskalpuje i walne jakąś dobrą pastę. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 13 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Da się zrobić tak, że oskalpujesz, wymienisz pastę, skleisz z powrotem i nie będzie najmniejszego śladu bo zabiegu. Ja wytrzymałem 3h od odebrania nowej i7 do skalpa 2 Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 13 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Ja miałem swojego nie skalpować, ale jako że maszynka z drukarki 3d nie zdała egzaminu a procek był na to nie było wyjścia Edytowane 13 Lutego 2016 przez imiemichal Cytuj Link to post Share on other sites
rastashaggy 17 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Można dodać i5 6400 http://twojepc.pl/news33286/Procesor-Skylake-bez-oslony-na-zdjeciach.html#k Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Można dodać i5 6400 http://twojepc.pl/news33286/Procesor-Skylake-bez-oslony-na-zdjeciach.html#k Chodzi ci o dodanie do listy nielutowanych? Ja myślę że tą listę powinno się odwrócić i podawać procki które są lutowane, bo wydaje mi się że ich jest znacznie mniej Cytuj Link to post Share on other sites
rastashaggy 17 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Tak , chodzi o dodanie do listy nie lutowanych. Faktycznie powinna być zmodernizowana , teraz niemal wszędzie mamy klej Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Jakby co to jestem w stanie załatwić tzw. delid die guard. Są to ramki montowane wokół socket-u, zapobiegają ukruszeniu rdzenia poprzez krzywe zamontowanie chłodzenia Cytuj Link to post Share on other sites
rastashaggy 17 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Jak kupię w miarę przyzwoite chłodzenie to na pewno się odezwę po rameczkę Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Jakby co to jestem w stanie załatwić tzw. delid die guard. Są to ramki montowane wokół socket-u, zapobiegają ukruszeniu rdzenia poprzez krzywe zamontowanie chłodzenia Oryginalne MSI czy jakieś podróbki? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 A zapłacisz za oryginał z 50$ lub więcej o ile uda się znaleźć ? Ramki drukowane na drukarce 3D, jedynie co je odróżnia od msi to brak tych poprzeczek co utrzymują procka (wymiar nie osiągalny dla drukarki). Tą kwestie idzie załatwić kawałkiem taśmy izolacyjnej (wrzucałem foty wcześniej). Mam u siebie ramkę ok 2 tygodnie, u siebie zauważyłem wyrównanie temperatur rdzeń, z nią rozbieżność wynosi 3 stopni teraz, bez niej miałem 6 stopni różnicy na rdzeniach Cytuj Link to post Share on other sites
rastashaggy 17 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 A zapłacisz za oryginał z 50$ Jak wyceniasz swoje rameczki ? Cytuj Link to post Share on other sites
Yuntall 12 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Patryk gdzie dawales zdjęcia? Masz ją od tanczacego? Cytuj Link to post Share on other sites
rastashaggy 17 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Da się zrobić tak, że oskalpujesz, wymienisz pastę, skleisz z powrotem i nie będzie najmniejszego śladu bo zabiegu Powiedz mi jeszcze proszę jakim klejem trzeba to skleić aby nie było śladu ,,zabawy" ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts