Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Pewnie w niemczech. W lipcu pewnie pojadę sobie na tygodniowy urlop to bym zahaczył o mindfactory albo inny sklep.

Na pewno chcę przytulić GPU. RTX 2080S lub teraz znów pod uwagę biorę 5700 XT. 
Jakoś bardziej usatysfakcjonowany jestem z GPU niż CPU po tej konferencji. 

Weź pod uwagę że Intel ma ciągle "renomę" i wiele osób kupi go w ciemno. AMD mogło by sporo zyskać gdyby jednak było trochę tańsze. Np. 449$/€ zamiast 499 tak jak 9900K. AMD powinno odrobić udziały na rynku. A pewnie niewiele by stracili bowiem sprzedało by się jeszcze więcej sztuk. 

16C na pewno nie biorę pod uwagę. Nie potrzebuję takiego cepa do 4K. Mooooże gdybym miał 165Hz QHD nano-IPS lub AUO (jakimś cudem bez wad fabrycznych). 

Edytowane przez Revenant

Pamiętaj, że ceny premierowe Cpu u AMD prawie zawsze są zawyżone (i potem relatywnie szybko spadają LUB pojawiają się chwilowe promocje) - to nie intel, u którego ceny mogą tylko iść w górę ;)

Poza tym, do Black Friday jest już relatywnie blisko :D

przecież to jest śmiech na sali te wykresy wyglądają tragicznie $400 cpu w 7nm jest gorszy w większości gier ewentualnie notuję identyczny performance jak dziadzia  i7 9700k za jedyne $374 w heeeszkowym memeowym 14nm +++++++ procesie

I5pzQuB.jpg

PS.TPU właśnie podał ceny płyt X570 od Asusa powołując się na zródła z Taiwanu gdzie ceny zostały przeliczone na dolary amerykańskie w tym momencie eko system AMD Ryzen 3000 jest już trupem jaja jak berety :D płyty z serii Prime gdzie na X470 zostały wycenione na $150 pod chipset X570 już $250 to 66% wzrost ceny bhuhbuhbubhuhbu najtańsze mobasy z serii ROG $300 to cena jak za płyty główne z HEDT gdzie tu logika ? gdzie to rozum ? gdzie ja mam widzieć sens składanai nowego kompa pod Ryzen 3000?

R7 3800X $400 oklepany równiutko i wyjaśniony długo przed pojawieniem się go w sklepach przez i7 9700k za $374

średnie-dobre płyty pod X570 jak Asus Prime Asrock Extream Gigabyte Elite MSI Gamign Carbon etc.. za 950zl !

The cheapest AMD X570 motherboard from ASUS is the Prime X570-P, which is priced at USD $159.99. Its slightly bolstered twin, the TUF Gaming X570-Plus will go for $169.99. A variant of this exact board with integrated Wi-Fi 6 will be priced at $184.99. This is where things get crazy. The Prime X570-Pro, which is the spiritual-successor of the $150 Prime X470-Pro, will command a whopping $249.99 price-tag, or a $100 (66 percent) increase! The cheapest ROG (Republic of Gamers) product, the ROG Strix X570-F Gaming, will ship with an HEDT-like $299.99 price. This is where the supposed "high-end" segment begins.

Edytowane przez apostol

przecież to jest śmiech na sali te wykresy wyglądają tragicznie $400 cpu w 7nm jest gorszy w większości gier ewentualnie notuję identyczny performance jak dziadzia  i7 9700k za jedyne $374 w heeeszkowym memeowym 14nm +++++++ procesie

I5pzQuB.jpg

Do tego jak znam życie Intel wsadzony w najgorszą płyte razem z syfiatym ramem :D, puscisz takiego intela na 5.0 z dobrym ramem i będzie pozamiatane. Jedyne czego zazdroszczę AMD to ich wyznawców, bo to zahacza o religie, dużo wiary potrzeba żeby dać wiarę takim obrazkom.

Ja jedynie czego co oczekuje od Zen2 to IPC, poprawiony kontroler pamięci bo był gó*****y i żeby nie ograniczał 2080tki.

Co do Ramu weźmy pod uwagę że szybszy ram daje większego boosta u AMD niż u Intela. IMHO obie platformy powinny być testowane na 2400 albo 2666Mhz. Już ją widzę jak ktoś kupuje super drogiego bdie i kręci na R3 lub R5 (pomijając mnie, jestem dziwny i kupiłem 2600 jako tymczasowy zapychacz).

Edytowane przez Revenant

2200-2400zł to trochę sporo jak za 12 rdzeniowca... za tyle spodziewałbym się raczej flagowca.
 Intel w tej cenie oferuje 8 rdzeni także nadal jest dużo lepiej. 

Wyżej to ja widzę dwóch wyznawców Intela. Trzeba być niesamowicie krótkowzrocznym aby śmiać się i cieszyć z niepowodzeń AMD (czy innych słabszych firm w duopolach) bo brak realnej konkurencji prowadzi do dojenia ludzi przez firmę dominującą.  

Osobiście kibicuję AMD nie dlatego że jestem fanbojem  tylko dlatego że jest słabsze (prawie całe życie miałem intel + nvidia). 

Poza tym ceny poprzednich Ryzenów na premierę były trochę zawyżone i rynek szybko je zweryfikował, tutaj zapewnie będzie podobnie. Intel z kolei zamiast tanieć to drożeje.

• Popieram 4

Intel w tej cenie oferuje 8 rdzeni także nadal jest dużo lepiej. 

Wyżej to ja widzę dwóch wyznawców Intela. Trzeba być niesamowicie krótkowzrocznym aby śmiać się i cieszyć z niepowodzeń AMD (czy innych słabszych firm w duopolach) bo brak realnej konkurencji prowadzi do dojenia ludzi przez firmę dominującą.  

Osobiście kibicuję AMD nie dlatego że jestem fanbojem  tylko dlatego że jest słabsze (prawie całe życie miałem intel + nvidia). 

Poza tym ceny poprzednich Ryzenów na premierę były trochę zawyżone i rynek szybko je zweryfikował, tutaj zapewnie będzie podobnie. Intel z kolei zamiast tanieć to drożeje.

Jak NV albo intel wydaje coś nowego to zawsze lecą gromy, pomimo że to dobry sprzęt. Jak AMD wydaje cokolwiek to zawsze jest  radość czego by nie wydali, miały być fajne tanie procesory, sa takie sobie i drogie, nie mówiąc już o płytach głównych. Zawsze jest jakieś usprawiedliwianie a to słabej wydajności albo cen itp itd. ta firma tak samo was doi jak każda inna, klapki z oczu.

Jestem dziwny i kupiłem 2600 jako tymczasowy zapychacz).

Gorzej, jeżeli ten tymczasowy zapychacz zostanie na dłużej. Gry i tak są robione pod mainstream, a w niedługim czasie mainstreamem zostanie 6 rdzeni. Nie 4, nie 8, ale właśnie 6.

Imho przeskok jest zazwyczaj x2. 1 > 2 > 4 > 8 > 16 itp. 6 rdzeni to chwilowy półśrodek, który niedługo odejdzie do lamusa lub będzie tylko w low-endzie. 8C/16T może zostać z nami na długo, tak jak było to z 4C/8T.

2600 raczej na bank wymienię. Gdybym kupił 2600X to mógłby zostać na dłużej, ale za duża dopłata byłaby (nieopłacalna a ja wszystko przeliczam na cebuliony).  

Pytanie brzmi czy 8C czy 12C. Muszę poczekać na testy i zobaczyć co się lepiej kręci. Z 3900X mógłbym zostać już do końca żywota platformy z czystym sumieniem - solidny overkill od 4K (nic tylko wymieniać samo GPU co jakiś czas). 

Jak NV albo intel wydaje coś nowego to zawsze lecą gromy, pomimo że to dobry sprzęt.

Bo ten dobry sprzęt zostaje "niedobrze" (nieadekwatnie) wyceniony do tego, co oferuje? Przypomnijmy sobie co się stało z cenami 8. gen gdy wchodził Coffee Lake Refresh: taki 8700k podskoczył z ~1250 PLN na ~1750 pln. Wtedy nagle minimalnie lepszy 9700k był tylko nieznacznie droższy.

Poza tym jakie nie mają lecieć gromy na Intela gdy kolejne generacje (2 - 7) dają symboliczny progres? Gdyby nie konkurencja to by obecna nadchodząca 10. gen nadal oferowała 4C/8T w topowym modelu.

• Popieram 2

Jak AMD wydaje cokolwiek to zawsze jest radość czego by nie wydali
 Przy premierze Buldozerów czy Vegi nie widziałem ani jednej osoby która była by zadowolona i klepała amd po ramieniu za zrobienie "dobrej roboty". Oddziel fanbojów-wyznawców  od ludzi którzy po prostu chcą mieć dobry sprzęt w dobrej cenie. Gdyby AMD było liderem rynku i postępował antykonsumencko a Intel ledwo ciepał procesory to kibicowałbym tym drugim. 

Ale to jednak niebiescy klepali  4 rdzenie przez dekadę w mainstreamie i 3% "progresu" co generację. Gdyby nie Ryzeny to nadal miałbyś 4c za 1000zł. A teraz w tej samej cenie masz 8c + płytę o wydajności wielowątkowej niedoszłego HEDT Intela za ponad 5

Bo ten dobry sprzęt zostaje "niedobrze" (nieadekwatnie) wyceniony do tego, co oferuje? Przypomnijmy sobie co się stało z cenami 8. gen gdy wchodził Coffee Lake Refresh: taki 8700k podskoczył z ~1250 PLN na ~1750 pln. Wtedy nagle minimalnie lepszy 9700k był tylko nieznacznie droższy.

Poza tym jakie nie mają lecieć gromy na Intela gdy kolejne generacje (2 - 7) dają symboliczny progres? Gdyby nie konkurencja to by obecna nadchodząca 10. gen nadal oferowała 4C/8T w topowym modelu.

Analogicznie w AMD w kartach, kilka razy wydają to samo i jest ok. I czy uważasz że te procesory/płyty AMD są dobrze wycenione ? Jeszcze nawet sie nie pojawiły a AMD zaczyna z wysokiego C że nie chcą być tańszą alternatywą, ale sorry jeżeli mam za takie same pieniądze NV/intel to co przemawia za nimi ?

Przy premierze Buldozerów czy Vegi nie widziałem ani jednej osoby która była by zadowolona i klepała amd po ramieniu za zrobienie "dobrej roboty". Oddziel fanbojów-wyznawców  od ludzi którzy po prostu chcą mieć dobry sprzęt w dobrej cenie. Gdyby AMD było liderem rynku i postępował antykonsumencko a Intel ledwo ciepał procesory to kibicowałbym tym drugim. 

Ale to jednak niebiescy klepali  4 rdzenie przez dekadę w mainstreamie i 3% "progresu" co generację. Gdyby nie Ryzeny to nadal miałbyś 4c za 1000zł. A teraz w tej samej cenie masz 8c + płytę o wydajności wielowątkowej niedoszłego HEDT Intela za ponad 5

Tylko że to zawsze się kończy na gonieniu intela lub nvidii, wieki temu udało im wyskoczyć na prowadzenie, i tego samego oczekuję teraz, nowa technologia 7nm cuda wianki a oni z taką znikomą różnicą wydajności vs intel ? Nie uważasz że to skok na kasę i działanie antykosumenckie. Ich nowa technologia ledwo pozwoliła im się zrównać ze starym intelem ? Dlaczego nie przebiją intela przynajmniej o 30%. To wygląda trochę jakby im zależało bardziej na wskoczeniu do tego samego przedziału "dojenia klienta" zamiast na byciu liderem i faktycznej rewolucji. Jeżeli faktycznie wyskoczyli by znacząco do przodu to bym kupił na premierę.

Edytowane przez r1023

Gdzie masz za te same pieniądze Intela?;o Procek AMD jest tańszy, albo ma ekstra 6/8wątków. 9920x czy 9960x są już zdecydowanie droższe, ale przynajmniej otrzymujesz quad channel i inne hedt benefity, ofc póki nowy threadripper się nie pojawi;p

Na to co czy będą to najlepsze procki to czas pokaże, na razie wygląda to na dobry deal jeśli kwestia to cena/wydajność. Tutaj nawet 200-300zł różnicy może sprawić, że wybierając cpu od amd zmieścisz się z np z gpu 2060s, 2070 a intel+2060.

Wszystko zależy od potencjału OC cpu jak i pamięci, bo testy stock pokazane przez amd nie pokazują informacji dot. płyty i taktowania pamięci. Jeśli Intel używał 2666 v 3200 amd, to wiadomo, że wówczas intel jest te 5% szybszy, ale amd wyciąga ekstra wydajność z każdym oc pamięci, tak więc przy taktowaniu 3733 różnica może znowu się zacierać.

Wszystko wskazuje, że płyty x570 będą drogie, ale kierowane są głównie do 12+rdzeni. Sekcja zasilania b. dobrze wygląda, praktycznie nie widziałem sekcji poniżej 8faz, topologia płyty przygotowana pod oc pamięci 4,4Ghz+ i ofc linie pci-e.

Trzeba poczekać co pokaże B550, ostatnio MSI potrafiło je przygotować pod oc 8rdzeni:)

Ich nowa technologia ledwo pozwoliła im się zrównać ze starym intelem ?
Nie masz najmniejszego pojęcia o czym mówisz. AMD jest 10 razy mniejsza firmą od Intela, 10 000 vs 100 000 pracowników, 6 mld vs 70 mld dochodu. Przez dobrych kilka lat było rok do roku na minusie jeśli chodzi o dochody. A mimo wszystko potrafili sie odbić Ryzenami a teraz możliwe, że przegonią dużo większego molocha. To jest ogromne osiągnięcie i tylko pokazuje jak bardzo Intel zmarnował ostatnie lata na pierdzenie w stołek i dojenie klientów wykorzystując pozycję lidera. Teraz wali się ostatni bastion niebieskich - wydajność w grach i jeśli tu się zrównają, to za Intelem nie przemawia już żaden argument.
  • Popieram 2

Każda konkurencja na rynku to plus dla nas (klientów). Nie ma nic gorszego niż monopol, zresztą widać to przy kartach graficznych. Nvidia nie ma konkurencji na najwyższym szczeblu więc dyktują ceny jakie im się podobają. Dlatego kibicuję zarówno jednym jak i drugim ;)  

• Popieram 1

Wychodzi na to, że najtańsza płyta x570 asusa (msrp 169,99$) Prime x570-P będzie miała sekcję 10 soc 2 a w najgorszym wypadku 5+5 soc 2, x470 hero miały 5+5 soc 2. Właściwie jak patrzę na zdjęcie to wygląda na przeszczep. 

Tylko że to zawsze się kończy na gonieniu intela lub nvidii, wieki temu udało im wyskoczyć na prowadzenie, i tego samego oczekuję teraz, nowa technologia 7nm cuda wianki a oni z taką znikomą różnicą wydajności vs intel ? Nie uważasz że to skok na kasę i działanie antykosumenckie. Ich nowa technologia ledwo pozwoliła im się zrównać ze starym intelem ? Dlaczego nie przebiją intela przynajmniej o 30%. To wygląda trochę jakby im zależało bardziej na wskoczeniu do tego samego przedziału "dojenia klienta" zamiast na byciu liderem i faktycznej rewolucji. Jeżeli faktycznie wyskoczyli by znacząco do przodu to bym kupił na premierę.

Chłopie myśl.

AMD na tle Intela to tak jak Polska na tle Hitlerowskich Niemiec. Intel dysponuje kilkadziesiąt razy większym budżetem na rozwój i przez 6 lat rok do roku dawał 3% wydajności jednocześnie systematycznie podnosząc cenę. 

Zobacz jak wielki krok tak mała firma na tle Intela zrobiła przy wprowadzeniu Ryzenów 1 generacji. Względem swojego flagowego FX. Ryzen podniósł wydajność pojedynczego wątku o prawie 50%. Wprowadzenie do mainstreamu 12 i 16 wątkowych procesorów całkowicie zmusiło Intela do zmiany swojej polityki dzięki temu masz teraz 6 i 12 wątkowe i5/i7. Druga generacja była lekko odświeżona i w minimalnym stopniu poprawiała błędy z pierwszej generacji natomiast 3 generacja miała całkowicie rozwiązać problem z kontrolerem pamięci + dodatkowo przejście na niższy proces 7nm. 

Sam niższy proces nie jest wyznacznikiem wyższej wydajności czy mniejszego poboru. Stopień skomplikowania układów Intela jest duuużo wyższy stąd Intel ma trudności w przejściu na niższy proces i tutaj właśnie pojawia się ten budżet, którym Intel  kładzie AMD jak chce. 

To w dalszym ciągu jest walka Dawida z Goliatem. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Popieram 2

Poza tym chciałbym Państwu przypomnieć że świat nie kończy się na gamingu.

Składając staję roboczą raczej nikt się nie będzie zastanawiał. Chociaż sporo opłacanych chłoptasi wciska kit na potęgę - ale nie oceniam, to ich praca biorą za to "piniążki" za które utrzymują swoje rodziny - odzywa się tutaj moja empatia (a raczej jej resztki).

https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-Xeon-W-2155-vs-AMD-Ryzen-Threadripper-1920X-vs-AMD-Ryzen-Threadripper-2970WX/3178vs3062vs3345

Tak jak by fanboye intela nie byli w temacie:

https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-Xeon-W-2155-vs-AMD-Ryzen-Threadripper-1920X-vs-AMD-Ryzen-Threadripper-2970WX/3178vs3062vs3345

https://www.x-kom.pl/g-5/c/2554-procesory-amd-ryzen.html?f[1749][93469]=1

https://www.x-kom.pl/p/461248-procesor-amd-ryzen-amd-ryzen-threadripper-2970wx.html

https://www.proshop.pl/Procesor/Intel-Xeon-W-2155-Procesor-33-GHz-Intel-LGA2066-10-rdzeni-OEM-bez-chodzenia/2657599?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=searchengine&gclid=Cj0KCQjwov3nBRDFARIsANgsdoHVrslqSSXeQq1bGnyGMhpPPeO969YJiVRSDO5OcT1XbbHUn2mAZNoaAvBMEALw_wcB

Mam jednak wrażenie, że ten wątek to takie "NeverEnding Story". Ktoś coś kupił - spuścił w kiblu hajs a teraz oglądając się za siebie i patrząc co zrobił szuka na siłę potwierdzenia słuszności swojego wyboru...

Każda konkurencja na rynku to plus dla nas (klientów). Nie ma nic gorszego niż monopol, zresztą widać to przy kartach graficznych. Nvidia nie ma konkurencji na najwyższym szczeblu więc dyktują ceny jakie im się podobają. Dlatego kibicuję zarówno jednym jak i drugim   

Sedno tematu 

Edytowane przez pendzel_3