wrzesi0 821 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 w Astrach J (tu 2013) bywały tylko 4 cylindry - na szczęście to praktycznie najsłabsza wersja (było jeszcze 1.4 87KM), ale to również jedyna opcja by w kombinacji manual+benzyna uniknąć problematycznej skrzyni M32 Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 w Astrach J (tu 2013) bywały tylko 4 cylindry - na szczęście to praktycznie najsłabsza wersja (było jeszcze 1.4 87KM), ale to również jedyna opcja by w kombinacji manual+benzyna uniknąć problematycznej skrzyni M32 M32 w Astrze J jest już poprawiona(szczególnie w liftach), są dużo lepsze łożyska niż w starszych rewizjach. Cytuj Link to post Share on other sites
wrzesi0 821 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 taaaa..... miałem 2 Astry J - przedlift 1.7cdti i polift GTC 1.6T obie z M32 i obie z problemami skrzyni. To co poprawił Opel w lifcie to tylna obudowa skrzyni - tam gdzie mocowane jest łożysko , bo w przed-liftach potrafiły one nawet pękać w tym miejscu + zmienił typ oleju. To czego nie poprawił to ilość i jakość oleju. W Fiatach/Alfach nawet pierwsze rewizje nie miały takich problemów jak w Oplach bo tam jest inny olej w trochę większej ilości. To była kwestia 0,4-0,5 l różnicy z tego co pamiętam - Opel zakładał 2,2-2,5l (zależnie czy zalewane na sucho czy wymiana) gdzie u Fiata to było 2,7-2,9l....... długa historia... Jak mogę to omijam tą skrzynię w wydaniu Opla Cytuj Link to post Share on other sites
bumbel123 3110 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Dopiero była wiosna i letnie koła zakładałem, a już zima idzie . Żeby nie patrzeć przez kolejny sezon zimowy na brzydkie stalówki, wleciały alu 16. 5 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 W zasadzie żona jeździ Corsą D 1.2 i nie wiem jak silnik wygląda... Problem to tylko z hamulcami, na zasadzie jak nie urok to sr.... Cytuj Link to post Share on other sites
wrzesi0 821 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Rodzice mają Corsę D 1.2 i oprócz "kaprysów' silnika średnio raz do roku (dziwne zachowania przez 1 dzień - nie do zdiagnozowania)- to w sumie - tankowanie i jazda Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 U mnie też dzisiaj przekładka opon. 4 samochody. W zasadzie więcej wyciągania kół z garażu niż roboty przy przekładaniu, ale i tak mniej zamieszania niż jak bym miał z tym wszystkim latać do wulkanizatora. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Ja tam jeszcze z tydzień na letnich pojeżdżę i potem będę się przymierzał do wymiany. Spóźniłem się i teraz jest ciężki okres, dużo kolejek. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Z busami będę musiał jechać, bo w przeciwieństwie do osobówek nie mam po 2 komplety felg do do dostawczaków. Już mi się nie chce na samą myśl. Szczerze mówiąc jak mam umawiać się, jechać i czekać to wolę już sam z lewarkiem polatać i wymienić. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 @@wrzesi0 Jest inne łożysko na wałku sprzęgłowym i ogólnie łożyska są większe. Mieliśmy taką na regeneracji z Astry J i było porównanie do starszej M32. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Ja tam koła już zmieniłem dawno, a jeżdżę do wulkanizacji bo wolę wyważone. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Przejeździłem 3 sezony letnie(około 25tys km) na jednych felgach bez wyważania, i nawet nie wiem czy będzie mi się na wiosnę chciało jechać. Jedynie co to powyżej 150km/h zaczynają bić już. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Nie szkoda piast ? Zaraz łożyska wytłucze i wyć zaczną. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 (edytowane) We wszystkich samochodach osobowych od lat zmieniam sam. Nie tyle ze skąpstwa, co z wygody. Jak czuć, że coś jest nie tak to jadę i każę wyważyć. Każę też co jakiś czas sprawdzić na przeglądzie (który robię co roku z wymianą oleju, niezależnie od przebiegu - czyli realnie co około 12-15kkm) i zazwyczaj okazywało się, że nie ma czego poprawiać, albo, że korekta jest bardzo nieznaczna. Na podstawie tego doświadczenia z iluś lat stwierdziłem, że nie ma sensu co roku wyważać w moim przypadku i fatygować się z wymianą w serwisie kiedy są największe kolejki tylko po to by włożyli na wyważarkę i zrobili minimalną korektę. Jak ktoś robi w sezonie 40k km na danych oponach to raczej nie lata co 3 miesiące wyważać. Ja robię poniżej 15k rocznie danym samochodem licząc zimówki razem z letnimi, więc też nie widzę takiej potrzeby. Samochody które są w domu od nowości nigdy nie miały potrzeby wymiany łożysk/piast, a te kupione używane wymieniam raz jak potrzeba i zapominam. Nie uświadczam czegoś takiego jak zużycie od niewyważonych opon. Edytowane 2 Listopada 2019 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Ja to nawet na letnie nie zmieniałem więc cały rok zima a że Leo więcej stoi jak jeździ to są jak nowe a w zeszłym roku kupowałem. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 4 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Opadają ręce Co ludzie mają w tych głowach? Edytowane 4 Listopada 2019 przez Succubus 3 Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 4 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 To powinno być jakoś grubo usankcjonowane. Stwarzanie zagrożenia życia czy coś w ten deseń i winno być ścigane z urzędu... a znając polskie realia to te ameby nawet mandatu nie otrzymają... Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 4 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Teraz wchodzą te nowe przepisy z trzymaniem rąk na kierownicy podczas kontroli i obowiązek zrobienia "korytarza życia", jak i jazdy na " suwak" mandat chyba 500zł, do tego jazda pod prąd by doszła i można by jakieś zagrożenia w ruchu dorzucić lub jakieś inne utrudnianie ( trochę wymyślam ), tak czy inaczej niezła suma mogła by się uzbierać. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 4 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Zasadniczo jak by odpowiednia osoba chciała, to bez problemu może ukarać takiego delikwenta bardzo dotkliwie. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 4 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 obowiązek zrobienia "korytarza życia", jak i jazdy na " suwak" mandat chyba 500zł, Tylko tu korytarz życia był zrobiony, ludzie go tylko blokowali zawracając. Druga sprawa co to jest 500zł w przypadku utrudnienia w dotarciu służb ratunkowych i śmierci człowieka przez to? Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 4 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Mogliby więcej niż 500. Przywalili by 500 za korytarz, do tego za utrudnianie ruchu, zawracanie w miejscu niedozwolonym, jazdę pod prąd i zrobiło by się 1500. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 4 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 W Polsce o ile mnie pamięć nie myli łączony mandat nie może przekroczyć 1000zł. To powinna być grzywna - 5/10/15k albo nie wiem, 10/20% ubiegłorocznych zarobków bo dla jednego 5k to będzie dużo a dla drugiego 15k to pryszcz. W każdym razie powinno być to dotkliwe. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 4 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Wierz mi, nawet 1000zł by sprowadził jednego z drugim na ziemię i odechciałoby się cwaniactwa. Zresztą policjant zawsze może skierować wniosek o ukaranie do sądu, a sąd ma dużo większe pole manewru w kwestii grzywny. Ostatnio u nas w okolicy był przypadek, że facet ostro przegiął, policja go dorwała na gorącym uczynku i jak zaczął cwaniakować, że mają wypisać to 500zł bo mu się spieszy i jedzie dalej, to skierowali sprawę do sądu o ukaranie. Nie wiem na jakiej karze się skończyło, ale na pewno nie chodziło o prosty mandat na 500zł. Z tego co mi wiadomo sąd za wykroczenie może dać nawet do 5000zł. Edytowane 4 Listopada 2019 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 4 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Dokładnie, policja do 1000, jeśli się więcej uzbiera to sprawa jest kierowana do sądu. W sądzie raz byłem, chodziło o 500zł. Na szczęście sprawiedliwość była po mojej stronie Z tym mandatem od zarobków to mogło by być tak że my więcej byśmy płacili. Firmy jadą na stratach lub na 0 bardzo często. Edytowane 4 Listopada 2019 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 4 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 A to widzicie, nie byłem świadomy, że policja może skierować wniosek o ukaranie do sądu sama z siebie. W takim wypadku powinni to robić z marszu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts