Andrew 5940 Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 I oczywiście mówię o powłoce takiej za 2800-3500zł (4-5 lat gwary na twardą warstwę) a nie o pseudo ceramice (która często potrafi być gorsza od fajnego kwarcu). Ja zamierzam sobie taką sprawić niedługo, łącznie z konserwacją podwozia. Wyjdzie jakieś 8k Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Za 8 koła to co ze dwa razy pomalujesz na nowo,w innym kolorze za każdym razem i będą Ci zazdrościć że sobie auta zmieniasz. 6 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Chyba mowa o ledach z alledrogo zamiast h7, wtedy można trafić na lipe gorsza od żarówki. Cytuj Link to post Share on other sites
QubaKpl 1842 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Jak dla mnie ceramika to głupota lepiej co 5 miesięcy nałożyć dobry wosk fusso a jak chce się ochronić lakier to się nakłada dobrej jakości folie, która ochroni przed rysami, kamykami i uv 3 Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Te folie są za******e bo same się regenerują w pełnym słońcu. Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Ja zamierzam sobie taką sprawić niedługo, łącznie z konserwacją podwozia. Wyjdzie jakieś 8k Nie lepiej sprzedać Peszrota a te 8k dołożyć do porządnego auta? 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 (edytowane) Za 8 koła to co ze dwa razy pomalujesz na nowo,w innym kolorze za każdym razem i będą Ci zazdrościć że sobie auta zmieniasz. Za 8 koła to sobie możesz połowę samochodu polakierować albo u mirka w garażu. Bardzo dobre lakiernie nie dotkną ci auta za mniej jak 15 tysięcy. Też kiedyś tak naiwnie myślałem gdy myślałem nad ożywieniem starego Camaro 3 gen, które leżało jak padlina w garażu w rodzinie (5.0). Ew. pomalujesz kompakta typu Fiesta/KA/Fabia. Ale o położeniu warstwy ocynku lakierniczo czy czymś podobnym to zapomnij za taką cenę. No i pomaluj takie 5 letnie auto albo młodsze i nie dość że wywalasz 15k+ to jeszcze auto traci kilkadziesiąt % na wartości na dzień-dobry. Nikt normalny nie maluje auta bo jest to super nieopłacalne - lepiej sprzedać i kupić nowe... Te folie są za******e bo same się regenerują w pełnym słońcu. Folia na całe auto to koszt pewnie od dychy do dwudziestu koła lajtem. Ale jest to idealne zabezpieczenie drogiego auta. Znam jeden przypadek gdzie koleś założył sobie na C-Klasę AMG (2015). Do tej pory auto wygląda jak nowe a ma prawie 300 tysięcy przebiegu. Ale to już trzeba mieć furę premium. Do takich aut jak CX5 itp poniżej 200 koła nie ma sensu w ogóle o tym myśleć. Ja zamierzam sobie taką sprawić niedługo, łącznie z konserwacją podwozia. Wyjdzie jakieś 8k 8k? Ile ta konserwacja podwozia wynosi? Topowe powłoki na wielkie SUV-y (Q7/Q8/CX9) wychodzą max 3,5k. Chyba że do tego zabezpieczanie wnętrza, ceramika na koła, powłoka hydrofobowa na wszystkie szyby itp. Edytowane 15 Marca 2019 przez Revenant Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 (edytowane) www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/czy-nowe-swiatla-naprawde-sa-lepsze/rnkyw3f.amp Audiawx Ty masz dwie takie same mazdy? Prawie kupiłem taką piątkę, wujek dał mi cenę nie do odrzucenia, ale przemyślałem że trochę dla mnie za duży i odpuściłem . Rodzina 2+1. Edytowane 15 Marca 2019 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/czy-nowe-swiatla-naprawde-sa-lepsze/rnkyw3f.amp Jeden z niemieckich nabywców Seata Leona po roku zauważył, że od początku niezbyt dobre światła jego auta jeszcze osłabły. Gwarant zbadał auto i stwierdził: wydajność świateł mieści się w normie Ktoś, komuś nie uznał gwarancji i mamy teorię, że LEDy są gorsze od "świeczek". Brawo. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 (edytowane) Tak 2 2.0 benzyna. Jedna 2005, a czarna 2007, do tego Corse 2008 i Octavie 2 2006. I kuźwa w taki sposób to już drugiego z salonu jak Skoda to się nie dorobię. Mazda 5 wcale nie jest duża. Dwa że mam 195 wzrostu i siedzenia kończą mi się w połowie podudzia i pleców a nie mogę normalnych dopasować z czegoś innego. Rdza i siedzenia to chyba jedyne wady. Jak sprzedasz Audi to masz 2 Mazdy, Corse i jeszcze na wakacje zostanie... Co do rodziny to standard 2+2 żeby sobie ktoś nie myślał że mam 2 autobusy 7 miejscowe i drużynę piłkarską... Edytowane 15 Marca 2019 przez AudiAWX Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Połowa wartości auta, które jest zwykłym niczym nie wyróżniającym się egzemplarzem wydana na konserwację i ceramikę brzmi jak żart. 9 Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Połowa? Z tego co widzę na otomoto, to sensowne egzemplarze kosztują po 10k Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Taki urok japońskich samochodów, że przy projektowaniu korzystają raczej z niższej średniej wzrostu niż powinni w naszych warunkach Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Mam 180cm i podpora pod lędźwiowy kawałek kręgosłupa jest w tej CX5 w idealnym miejscu. Z drugiej strony, już widzę że siedzisko było dłuższe w alfie więc dla kogoś sporo wyższego mógłby to być problem. U nas narazie 2+1 ale w najbliższej perspektywie jest 2+2. Z tego co widzę przy tym bagażniku i kufrze na dachu spokojnie się pomieścimy. Na pewno genialna jest wysokość z tyłu (łatwo młodego wyciągnąć z fotelika) i drzwi tylne otwierające się do 90 stopni. W porównaniu do Alfy, gdzie nie dość że zbierasz 11 kilowego klocka praktycznie z ziemii to jeszcze nie masz miejsca nad jego głową żeby porządnie go podnieść jest niebo a ziemia. Cytuj Link to post Share on other sites
TheDawidex 127 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Odnośnie mazdy 5, z fotelikiem umieszczonym za fotelem pasażera zostaje tragicznie mało miejsca, mając 197cm jazda z przodu jest praktycznie niemożliwa, jakieś nieporozumienie przy tak sporym samochodzie Cytuj Link to post Share on other sites
R4DZ1K 844 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Taki urok japońskich samochodów, że przy projektowaniu korzystają raczej z niższej średniej wzrostu niż powinni w naszych warunkach Dokladnie to ze oni sa mali nie znaczy ze ludzie w Europie tez tacy sa Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Mam 180cm i podpora pod lędźwiowy kawałek kręgosłupa jest w tej CX5 w idealnym miejscu. Z drugiej strony, już widzę że siedzisko było dłuższe w alfie więc dla kogoś sporo wyższego mógłby to być problem. U nas narazie 2+1 ale w najbliższej perspektywie jest 2+2. Z tego co widzę przy tym bagażniku i kufrze na dachu spokojnie się pomieścimy. Na pewno genialna jest wysokość z tyłu (łatwo młodego wyciągnąć z fotelika) i drzwi tylne otwierające się do 90 stopni. W porównaniu do Alfy, gdzie nie dość że zbierasz 11 kilowego klocka praktycznie z ziemii to jeszcze nie masz miejsca nad jego głową żeby porządnie go podnieść jest niebo a ziemia. Ja mam Giuliettę przy 2+2. I jeszcze na wakacje jeżdżę . 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 A jak byłem mały to rodzice w 2+2 jeździli z nami nad morze pod namioty maluchem Wszystko się da oczywiście Natomiast u nas, kiedy mieszkamy za granicą i regularnie jeździmy bardzo długie trasy do PL (czy ostatnio między domem w BE a tymczasowym labem w DE) zapakować/zabrać z PL wszystko co chcemy mając jeszcze wózek z gondolą w bagażniku ("A kochanie w PL taki tani ten tynk weźmy może 70 kilo")... cóż, wyglądało to w 159 jak cygański tabor. Zapakowani byliśmy regularnie pod sufit z walizkami na przednim siedzeniu, i Darią obudowaną z tyłu całym tym crapem. Dość Robię ponad 40kkm rocznie i nie na dojazdach do pracy tylko właśnie na takich długich drogach. Raz/dwa razy w roku wybrać się na wakacje z mocno zapakowanym autem nadal dałbym radę. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Ja mam Ludzie kiedyś to na wakacje do Bułgarii/Rumunii jeździli kaszlakami rodzinami 2+2, kwestia skłonności do sadomasochizmu. Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Połowa wartości auta, które jest zwykłym niczym nie wyróżniającym się egzemplarzem wydana na konserwację i ceramikę brzmi jak żart. Ja mówię o nowych autach. A nie o tych, które są warte tyle co przyzwoity komplet felg bądź. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Ja maluchem raz do Krakowa się puściłem, siedziałem 2 dni u ciotki i kombinowalem żeby ojciec po niego przyjechał a ja sobie jakimś Autosanem czy ikarusem wrócę. Nigdy więcej... Co do fotelika za mną w Mazdzie 5 jest ok. Przecież tylne siedzenia się też odsuwają do tyłu... Na pewno jest 2 razy tyle miejsca co w A4... Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Mam tez X3 w 2.0D i mialem dwa razy wymieniany EGR, jestem ciekaw czy dalej moze ulec samozaplonowi Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Union Jack i tak rządzi . A żeby nie było OT- Zabukowałem ceramikę na 30 marca. Gyeon syncro Q2 Nie mam zamiaru obrzydzac zakupu, ale Gyeon to kupa Polecam produkty GTechniq (sam mam Crystal Serum na dwoch autach juz kilka lat i sprawdza sie wysmienicie) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
TheDawidex 127 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Ja maluchem raz do Krakowa się puściłem, siedziałem 2 dni u ciotki i kombinowalem żeby ojciec po niego przyjechał a ja sobie jakimś Autosanem czy ikarusem wrócę. Nigdy więcej... Co do fotelika za mną w Mazdzie 5 jest ok. Przecież tylne siedzenia się też odsuwają do tyłu... Na pewno jest 2 razy tyle miejsca co w A4... Nie kombinowałem z odsuwaniem drugiego rzędu foteli, samochód kolegi więc tylko napisałem jaka była sytuacja Rdza na tym samochodzie też mnie przeraziła Nie wiem czy jego egzemplarz był bity i składany przez Mirka handlarza, czy ogólny problem Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 składany przez Mirka handlarza, czy ogólny problem Niestety problem podobny jak przy 6 z tych roczników. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts