kamiledi15 20 Napisano 6 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 (edytowane) No, są dwa - niebieski i czerwony: Kazałeś ustawić 3. Może czegoś nie kumam, ale jeśli mam ustawić tak jak piszesz - ID1, PRTY i TERM - to powinny być 3, a nie 2. Edytowane 6 Sierpnia 2021 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 (edytowane) To są zworki Nie masz trzeciej? Z jakiegoś innego napędu na chwilę wyciągnij czy dysku. Chociaz obawiam się, że jak przykdzie @cooger to na start nas wyśmeje, że uja wiemy, a się za to zabieramy i masz ustawić tak i tak i od razu będzie działać Edytowane 6 Sierpnia 2021 przez buszi Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 6 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Ok, to wyciągnę z tego poprzedniego cd-romu. Czyli rozumiem, że mają być tak? Przy okazji znalazłem jeszcze inną instrukcję, może spróbuję jej użyć (mam te pliki, o których tu piszą i ta instrukcja była do nich dołączona): Cytat Follow these steps if you want to enable SCSI CD-ROM access from either a bootable DOS diskette or a bootable hard drive. The following systems files will be modified: - CONFIG.SYS - AUTOEXEC.BAT 1. Copy the files ASPI8U2.SYS, ASPI8DOS.SYS and ASPICD.SYS from the DOS directory of the Adaptec Family Manager Set driver diskette to the appropriate drive (either A: or C:) and directory in which they will be used (for example c:\SCSI). 2. Using a text editor, modify the CONFIG.SYS file for loading ASPI8U2.SYS, ASPI8DOS.SYS, and ASPICD.SYS. If you do not currently have a CONFIG.SYS file, create this file in the A:\ or C:\ directory. Otherwise, add these lines to the existing CONFIG.SYS. Below is an example of what the command strings should look like: DEVICE=C:\SCSI\ASPI8U2.SYS /D DEVICE=C:\SCSI\ASPI8DOS.SYS /D DEVICE=C:\SCSI\ASPICD.SYS /D:ASPICD0 NOTE: Make sure you customize the command strings above to reflect the actual location or path of the ASPI8U2.SYS, ASPI8DOS.SYS, and ASPICD.SYS files. The ASPI8DOS.SYS driver is needed for any Legacy(non-Ultra2) adapters. The ASPI8U2.SYS driver is needed for any Ultra2 adapters. 3. Modify the AUTOEXEC.BAT file for loading MSCDEX. If you do not currently have an AUTOEXEC.BAT file, create this file in the A:\ or C:\ directory. Otherwise, add these lines to the existing AUTOEXEC.BAT. C:\DOS\MSCDEX.EXE /D:ASPICD0 /M:12 This will assign the CD-ROM to the next available driver letter, typically D: if there is only one DOS drive. NOTE: Make sure you customize the command strings above to reflect the actual location or path of the MSCDEX.EXE file. For example if your MSCDEX.EXE file is located in the c:\windows\command directory, either copy the MSCDEX.EXE file to the DOS directory above or change C:\DOS to reflect the new path. Verify that the text string following the driver, i.e., /D:ASPICD0 is exactly the same for both the ASPICD.SYS driver and the MSCDEX.EXE command lines. NOTE: If you are using MS-DOS 5.0 and do not already have MSCDEX.EXE, you will need to either upgrade to MS-DOS 6.0 or above, or download MSCDEX.EXE from Microsoft BBS or CompuServe forum. 4. Reboot your system. You are now able to access your CD-ROM drive from the command line and from Windows or Netware. Pozostaje jeszcze kwestia zworek na dysku twardym i na samym kontrolerze. Bo na kontrolerze też jest jedna zworka, którą można przestawić: Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 A to jest w sumie ten zestaw co pisałeś od jednego sprzedawcy? Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 6 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 (edytowane) Tak, wszystko od niego. Pisał, że w razie czego pomoże w instalacji, więc napisałem do niego i czekam czy odpisze. Jeszcze jedną rzecz znalazłem: Cytat If the adapter is not at the driver default of I/O Port 340h and IRQ 11, the following parameters must be added to the driver command line. Consult your installation guide or Adaptec Interactive Fax at (303)684-3400 for jumper settings for your host adapter. The installation guides are also posted on the Adaptec Web site at http://www.adaptec.com/support/manuals/installation.html#isa For I/O Port address 140h /P140 For IRQ 9, 10, 12 /Q9, /Q10, or /Q12 Tak jak wspominałem, mam 3 gniazda, do których pasuje ten kontroler. Skąd będę wiedział, jaki to jest port I/O i IRQ? Edytowane 6 Sierpnia 2021 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Może niech ten koleś odpisze jak to miał podłączone i od tego trzeba wyjść. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 6 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 (edytowane) Dobra, ja to jednak jestem mądry człowiek. Zworka na kontrolerze była ustawiona na I9. W dokumentacji było napisane, że ma być iRQ11. Zmieniłem więc zworkę na I11 i... nagle cała instalacja doszła poprawnie do końca. Litera dysku przypisała się na E:\ i byłem w stanie przeglądać pliki na płycie. Ale, nie do końca wyszło - mogłem przeglądać pliki po instalacji z dyskietki. Ale po zrestartowaniu systemu i wejściu na dysk, cd-rom nie był zainstalowany. Na razie więc mogę go używać tylko przez dyskietkę. Ale to już szczegół, zaraz przekopiuję wpisy do config i autoexec i pliki i powinno śmigać. Edytowane 6 Sierpnia 2021 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 (edytowane) Musisz to chyba właśnie wpisać na stałe Edytowane 6 Sierpnia 2021 przez buszi Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 6 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 (edytowane) Pełen sukces. Właśnie grałem w Dooma prosto z płyty Zrobię jeszcze transplantację narządów, bo wyjęcie starego cd-romu nie jest takie proste (siedzi pod stacją dyskietek) i wrzucę filmik. EDIT Już można podziwiać Okazało się, że ten cd-rom ma jedną dodatkową zaletę - pamiętacie może, że poprzedni cd-rom za nic w świecie nie chciał otwierać płyt nagranych własnoręcznie? Otóż ten... otwiera je bez żadnego problemu Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez kamiledi15 3 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 7 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2021 Powoli to już tam nie masz miejsca by coś dorzucać do tego zestawu. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 7 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2021 Raczej nie planuję już nic więcej dorzucać. Raczej przeciwnie - teraz w szafce mam zapasowy CD-ROM, klawiaturę, myszkę i stację 5'25. Zastanawiam się czy lepiej trzymać to na zapas, na wypadek gdyby w kompuyerze któryś z tych elementów kiedyś się zepsuł, czy lepiej to sprzedać? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 7 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2021 Jak wiesz, że sprawne to zostaw Cytuj Link to post Share on other sites
spiro 9 Napisano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 A propos dyskietek double sided i single sided. Te oznaczenia wynikają z tego że kiedyś były napędy które czytały tylko dyskietki jednostronne (i 5,25 i 3,5). Dyskietki DS nie będą działać na napędach SS. Tzn będą jeśli się je przeformatuje na SS (360k dla 5,25; 720k dla 3,5). Kiedy zaczynałem swoją przygodę z pecetami ok 1995 to już wtedy dyskietki SS były jako ciekawostka (albo dla użytkowników amigi, 3,5 cala). Jedną dużą ss miałem z driverami do myszki, a w sklepach nie widziałem już żadnych. Tylko DS 1,2mb. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 11 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 To ciekawe. Jakie więc napędy czytały dyskietki dwustronne w ten sposób, że przekręcało się je do góry nogami żeby odczytać drugą stronę? I rozumiem, że istniały też dwustronne dyskietki 3,5? Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17832 Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 8 godzin temu, kamiledi15 napisał: przekręcało się je do góry nogami żeby odczytać drugą stronę? Chociażby dyskietki 5,25" do c64 robiło się dwustronne. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Stacja (chyba CA-2001) do mojej Atarynki też obsługiwała dyskietki dwustronne. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 12 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) Czyli do pecetów raczej się takich stacji nie używało? W sensie że trzeba było obracać dyskietkę? Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Godzinę temu, kamiledi15 napisał: W sensie że trzeba było obracać dyskietkę? A teraz rozumiem No chyba nie było takiego napędu co sam by sobie obrócił. Może i się mylę, ale w tych czasach to byłby przerost formy nad treścią i pewnie cena x2. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 12 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Ale mi nie chodzi o automatyczne obracanie Tylko o napędy, w których dyskietkę dwustronną trzeba było ręcznie obrócić do góry nogami, żeby odczytać drugą stronę. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Hej, komputer działa doskonale, cd-rom też. Naszło mnie jednak jedno pytanie - jak się przyjrzycie, w tym cd-romie jest gniazdo minijack oraz pokrętło głośności. Każdy normalny pomyśli - w starych cd-romach w ten sposób słuchało się muzyki z płyt. Ale, w tym cd-romie nie ma przycisków do kontroli muzyki. Nie ma play, stop, nic, jedynie przycisk otwierania klapki. Wiem, że można poprowadzić kabelek w obudowie do karty dźwiękowej i wtedy muzyka z płyty może się odtwarzać przez tylne gniazdo audio. Ale w takim razie do czego jest w tym cd-romie przednie wyjście audio? Gdy miałem zamontowany w tym komputerze nieco nowszy cd-rom z przyciskami to wszystko działało poprawnie - miał przyciski do kontroli muzyki, podłączałem wieżę lub słuchawki bezpośrednio do cd-romu i muzyka grała. Tutaj nie ma jak uruchomić płyty. Jestem więc ciekaw, jak to wygląda w tym sprzęcie? Jeśli cd-rom nie jest podłączony do karty dźwiękowej, to programy do obsługi muzyki raczej też nie dadzą nic, a jeśli podłączę go do karty to muzyka będzie szła przez tylne gniazdo, a nie przednie z cd-romu. Oczywiście pytam o to z czystej ciekawości, bo raczej nie mam zamiaru używać tego komputera do słuchania płyt - od tego mam odtwarzacz w wieży. Ale jednak ciekawi mnie ta kwestia. Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 Odtwarzanie płyty możesz uruchomić programowo. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 13 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 A więc jednak. Dzięki, to spróbuję w wolnej chwili. Ale w takim razie pokrętło głośności na cd-romie jest trochę bezużyteczne, skoro i tak całość się obsługuje programem. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 Pokrętło steruje glosnoscia wyjścia na froncie. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 13 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 No wiem, ale jeśli cd-rom nie jest podłączony do karty dźwiękowej to program też będzie sterował wyjściem na froncie, nie? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Tak to powinno działać, wyjście z tyłu kabelkiem 3/4 pin jest analogowe. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts