Player120 52 Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 (edytowane) w 2021 złożyłem nowego mocnego peceta z monitorem ultrawide MSI Optix MPG341CQR, wszystkie podzespoły zakupione zostały w niższych cenach z VAT w zachodnich sklepach w porównaniu do cen w naszym kraju w momencie zakupu a trwało to kilka miesięcy, z Niemiec zamówiłem sobie obudowę phanteks evolv x silver, w Polsce kupiłem jedynie nową klawiaturę marki corsair - po podliczeniu całości wyszło mi ok 600 euro oszczędności, czyli wcale nie mało, jak widać różnica w cenie była warta składania komputera na zachodzie Edytowane 31 Stycznia 2022 przez Player120 3 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 A to nie jest teraz tak że jak się zamawia dajmy na to z Niemiec z dostawą do Polski to różnica w vacie jest doliczana do ceny? Ja ostatnio miałem 23% vat na niemieckiej fakturze. Mimo wszystko trafiają się na zachodzie realne promocje co u nas jest rzadkością. Cytuj Link to post Share on other sites
Player120 52 Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 (edytowane) Ja na Niemieckiej fakturze mam 19% vat za obudowę marki phanteks, co to za niemiecki sklep? że naliczyli Ci nasz pl 23% vat, resztę podzespołów kupiłem w Austrii, gdzie mają 20% vat oraz we Włoszech z 22% podatkiem vat. Edytowane 31 Stycznia 2022 przez Player120 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 2 godziny temu, Player120 napisał: co to za niemiecki sklep? że naliczyli Ci nasz pl 23% vat amazon.de Cytuj Link to post Share on other sites
JanekD 76 Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 (edytowane) 35 minut temu, zbiku90 napisał: amazon.de Zasadniczo tak powinno być, że VAT jest naliczany taki jak w kraju docelowym a że u nas jest jeden z najwyższych w UE to mamy "niefart" Wyjątkowo VAT z kraju pochodzenia mogą stosować przedsiębiorcy, którzy nie sprzedadzą do PL w ciągu roku towaru powyżej 100k EUR (i w praktyce nie sprzedają też do firm w PL). https://www.ifirma.pl/blog/jak-rozliczyc-sprzedaz-towarow-na-rzecz-osob-fizycznych-z-krajow-ue.html#1 Edytowane 31 Stycznia 2022 przez JanekD 1 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 1 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Amazon.de z odbiorem w Görlitz (paczkomat) + 50 pln za przerzut do paczkomatu po PL stronie dla @mutissj. Do we have a deal czy How dare they? 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 1 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 1 minutę temu, Rebelmind napisał: 50 pln za przerzut do paczkomatu po PL stronie dla @mutissj. kopać się mniej opłaca, to za mrówkę będzie robił. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 1 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Niech se kopie dalej, jemu się złom już zamortyzował więc nawet jak szitcoin na pysk padnie to jego nie zaboli. Mrówka dobry deal dla niego; ruszy odwłok to i zdrowie się poprawi, a i na bezrybiu to i Kazimierz Ryba Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2784 Napisano 1 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 jakbyśice mu 5k na łapę dali to ewentualnie. Za 5 dyszek to on nawet na drugi bok się nie obróci Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 1 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Czy ja wiem? 10 paczek przenieść tj 1h roboty, a 500 PLN/h to nawet w banku nie idzie zarobić Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 1 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 @Rebelmind @mutissj Niestety już ktoś wcześniej na to wpadł i marże ma o wiele niższe Także zamysł dobry ale chyba nie wypali. https://bodycar1.com/22-wysylki-paczek-de-pl--pl-de 2 Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 1 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 2 godziny temu, Rebelmind napisał: Czy ja wiem? 10 paczek przenieść tj 1h roboty, a 500 PLN/h to nawet w banku nie idzie zarobić No co ty, bańka rocznie to nie problem w banku Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 1 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 @mirai99nie zapiszę się do partii... Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 1 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Cześć wszystki, mam kilka pytań odnośnie rtx 3080 i jedno offtopowe 1. Które modele rtx 3080 mają wystarczające chłodzenie pamięci? są w ogóle taki,gdzie nie trzeba tego modować? pewnie też z myślą o OC 2. które 3080tki mają słabe chłodzenie pamięci ale można je zmodować bez utraty gwarancji? z tego co słyszałem np. gigabyte gaming oc nie mam plomb i można modować bez utraty pamięci. 3. czy są jakies karty ,których (3080 dalej) absolutnie nie kupować bo są słabe i ciepłe? czy takie nastawienie psychiczne jak z rtx3070 będzie ok tj. gigabyte gaming OC/Aourus/ FTW3/zotac/msi trio/ będą ok ? 4. temat gwarancji... tutaj chodzi o uzyskanie ok4-5lat gwarancji a) przy gaming OC od gigabyte dają 3 lata gwarancji + 4 rok po rejestracji na stronie... zakłądając,że kupuję kartę używaną i pierwotny właściciel na swoje konto ten rok gwarancji dodał to czy ona przejdzie na mnie jakimś cudem? a gdybym miał dostep(login i hasło) to konta pierwszego właściciela ? b) przy zotacu jak temat wygląda ? też przy zakupie z drugiej ręki, czesto nawet nówka sztuka ale z drugiej ręki - przejdzie to na mnie? c) evga... są3 lata sklepu (to na podstawie dowodu zakupu przejdzie) a potem ta płatna i tutaj kilka pytań - próbowałem zrozumieć coś ze strony producenta i dalej nie wiem co i jak. Skoro takie 3080 na dowodzie zakupu ma pewnie coś ok 7000-8500zł to i zgodnie z tym to 5 letnia gwarancja to koszt 160 dolarów z kolei oni mówią coś o cenie MSRP a zgodnie z tym 3080 nową cenę msrp ma ok 760 euro co by powodowało ,że 5 letnia gwarancja była by za jedyne 64 dolary no i kwestia jeszcze taka - ile i której gwarancji oficjalnie przeszło by na mnie? jakąś umowę musiałbym sporządzić ze sprzedającym tak? taką zwykłą, nie zgłaszaną do urzędu prawda? a) w przypadku jakby pierwszy kupujący już wykupił gwarancję na 5 lat b) nie wykupił a ja kupiłbym kartę od niego + dokupił gwarancję od evga sam Wiem,że technicznie sprzedający może mi dać swój numer telefonu, maila i fb itd. ,żebym w razie problemów z gwarancja sie z nim kontaktował ale takiej akcji wolę uniknąć bo nigdy nie ma pewności, czy człowieka kiedyś w razie czego znajdę PS. Rtx3070 gaming oc kupiony w pro shop ale na fakturze jest zastosowana promocja tj. był taki deal gdzie było 12700k+ płyta + ww. rtx 3070 - oddzielne pozycje na fakturze ale ale przy jej podsumowaniu jest -1500 euro jakby zniżki. Mają taki dokument + samą kartę to gwarancja w 100% będzie mi działać? karta z drugiej ręki kupiona Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 1 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 37 minut temu, under555 napisał: c) evga... są3 lata sklepu (to na podstawie dowodu zakupu przejdzie) a potem ta płatna i tutaj kilka pytań - próbowałem zrozumieć coś ze strony producenta i dalej nie wiem co i jak. Skoro takie 3080 na dowodzie zakupu ma pewnie coś ok 7000-8500zł to i zgodnie z tym to 5 letnia gwarancja to koszt 160 dolarów z kolei oni mówią coś o cenie MSRP a zgodnie z tym 3080 nową cenę msrp ma ok 760 euro co by powodowało ,że 5 letnia gwarancja była by za jedyne 64 dolary no i kwestia jeszcze taka - ile i której gwarancji oficjalnie przeszło by na mnie? jakąś umowę musiałbym sporządzić ze sprzedającym tak? taką zwykłą, nie zgłaszaną do urzędu prawda? a) w przypadku jakby pierwszy kupujący już wykupił gwarancję na 5 lat b) nie wykupił a ja kupiłbym kartę od niego + dokupił gwarancję od evga sam 3 letnia gwarancja producenta, sklep tylko pośredniczy w RMA. Imo i tak bym reklamował bezpośrednio u producenta omijając sklep... EVGA ma serwis w DE więc zero problemu. 5 letnia gwarancja jest bez sensu (ta przedłużona gwara nie przechodzi na następnych właścicieli tak jak podstawowa 3 letnia) Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 1 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 40 minut temu, under555 napisał: Cześć wszystki, mam kilka pytań odnośnie rtx 3080 i jedno offtopowe 1. Które modele rtx 3080 mają wystarczające chłodzenie pamięci? są w ogóle taki,gdzie nie trzeba tego modować? pewnie też z myślą o OC 2. które 3080tki mają słabe chłodzenie pamięci ale można je zmodować bez utraty gwarancji? z tego co słyszałem np. gigabyte gaming oc nie mam plomb i można modować bez utraty pamięci. 3. czy są jakies karty ,których (3080 dalej) absolutnie nie kupować bo są słabe i ciepłe? czy takie nastawienie psychiczne jak z rtx3070 będzie ok tj. gigabyte gaming OC/Aourus/ FTW3/zotac/msi trio/ będą ok ? 4. temat gwarancji... tutaj chodzi o uzyskanie ok4-5lat gwarancji a) przy gaming OC od gigabyte dają 3 lata gwarancji + 4 rok po rejestracji na stronie... zakłądając,że kupuję kartę używaną i pierwotny właściciel na swoje konto ten rok gwarancji dodał to czy ona przejdzie na mnie jakimś cudem? a gdybym miał dostep(login i hasło) to konta pierwszego właściciela ? b) przy zotacu jak temat wygląda ? też przy zakupie z drugiej ręki, czesto nawet nówka sztuka ale z drugiej ręki - przejdzie to na mnie? c) evga... są3 lata sklepu (to na podstawie dowodu zakupu przejdzie) a potem ta płatna i tutaj kilka pytań - próbowałem zrozumieć coś ze strony producenta i dalej nie wiem co i jak. Skoro takie 3080 na dowodzie zakupu ma pewnie coś ok 7000-8500zł to i zgodnie z tym to 5 letnia gwarancja to koszt 160 dolarów z kolei oni mówią coś o cenie MSRP a zgodnie z tym 3080 nową cenę msrp ma ok 760 euro co by powodowało ,że 5 letnia gwarancja była by za jedyne 64 dolary no i kwestia jeszcze taka - ile i której gwarancji oficjalnie przeszło by na mnie? jakąś umowę musiałbym sporządzić ze sprzedającym tak? taką zwykłą, nie zgłaszaną do urzędu prawda? a) w przypadku jakby pierwszy kupujący już wykupił gwarancję na 5 lat b) nie wykupił a ja kupiłbym kartę od niego + dokupił gwarancję od evga sam Wiem,że technicznie sprzedający może mi dać swój numer telefonu, maila i fb itd. ,żebym w razie problemów z gwarancja sie z nim kontaktował ale takiej akcji wolę uniknąć bo nigdy nie ma pewności, czy człowieka kiedyś w razie czego znajdę PS. Rtx3070 gaming oc kupiony w pro shop ale na fakturze jest zastosowana promocja tj. był taki deal gdzie było 12700k+ płyta + ww. rtx 3070 - oddzielne pozycje na fakturze ale ale przy jej podsumowaniu jest -1500 euro jakby zniżki. Mają taki dokument + samą kartę to gwarancja w 100% będzie mi działać? karta z drugiej ręki kupiona Wydaje mi się, że problem był tylko z 3090 z pamięciami, bo są po obu stronach PCB, a tylko z jednej strony jest heatsink i wiatraki. 3080 chyba nie ma problemu z chłodzeniem pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 1 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 W sumie podpinam się pod pytanie. Kto zna producenta GPU u którego gwarancja przechodzi na drugiego (i kolejnego) właściciela niech rzuci linkiem do warunków tejże. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 1 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 1 godzinę temu, under555 napisał: odnośnie rtx 3080 Wiesz co, skoro już masz 3070 to ja bym na Twoim miejscu czekał do premiery RTX 4000. Z tego co pamiętam masz monitor 1440p więc nie ma mowy, że ta 3070-tka gdzieś nie wyrabia. Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Czy cena 3949 zł za rtx 3060 ti Karta graficzna GIGABYTE GeForce RTX 3060 Ti Gaming OC LHR 8GB to znośna cena, można jeszcze coś liczyć na obniżki ? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 2 minuty temu, lukasz272015 napisał: można jeszcze coś liczyć na obniżki ? Co? Karty można w końcu jakoś dostać, a wy jeszcze obniżki chcecie? Nie za dużo tego dobrego? Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 1 minutę temu, MiK napisał: Co? Karty można w końcu jakoś dostać, a wy jeszcze obniżki chcecie? Nie za dużo tego dobrego? Ale ta karta ile jest tak naprawdę warta ? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 To ile jest warta nie ma żadnego znaczenia. Nie tak działa rynek. Dla ciebie może być bardzo wartościowa, a dla mnie to kawałek plastiku. Ty zapłacisz za nią 4000 zł. A mi na nic się nie przyda, bo mam załóżmy laptopa. Warta jest tyle ile ludzie za nią są skłonni zapłacić. Ile tak na prawdę kosztuje Mona Lisa? To tylko kawałek płótna i starej farby. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 37 minut temu, lukasz272015 napisał: Ale ta karta ile jest tak naprawdę warta ? 2000 Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Ktos cos wyczytał o premierze 3090ti kiedy ta może być? Cytuj Link to post Share on other sites
Gadget 119 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) 4 godziny temu, MiK napisał: To ile jest warta nie ma żadnego znaczenia. Nie tak działa rynek. Dla ciebie może być bardzo wartościowa, a dla mnie to kawałek plastiku. Ty zapłacisz za nią 4000 zł. A mi na nic się nie przyda, bo mam załóżmy laptopa. Warta jest tyle ile ludzie za nią są skłonni zapłacić. Ile tak na prawdę kosztuje Mona Lisa? To tylko kawałek płótna i starej farby. W porównaniu nawet samego MSRP jakie teoretycznie być powinno mamy w segmencie entry level regres zamiast progresu. Gorsza wydajność za większe pieniądze tylko dodane "ficzery" które i tak nic nie zmienią bo te karty są po prostu słabe. W tym też mogę zliczyć całe portfolio sridii, śmieszny RTX3070 podczas premiery z 8GB VRAM, bo przecież 8GB jest "plenty enough", potem się pojawia 3060/Ti z 12GB i teraz na sam koniec 3050 z 8GB VRAM. Plus inne warianty, na siłę zapchane szczebelki, po co utrzymać dostępność, wrzućmy to dalej na krajalnicę. Obecny rynek GPU nie ma kompletnie nic wspólnego z wolnym rynkiem, gdzie GPU są wyceniane na podstawie ile kryptośmiecia to wykopie. Rynku spekulacyjnego, który się waha bo Musk czy inny oligarch sobie pierdnie "tłita". Porównanie z lisą, chłopie... Pomijam już jak sztuka i cała ta branża działa ale przytoczyłeś coś co jest jedyne w swoim rodzaju, jest bardzo stare, jest to dzieło i nie jest produkowane. Przytoczyłeś porównanie idealne do mojego sześciocylindrowego kazeta Kawasaki, który mi stoi w garażu i jest wart więcej niż litrowy sport z salonu, ale przecież jest to kawałek stali, plastiku z olejem i płynem chłodniczym. Jest rzadki, nie robi się więcej i jak coś się tam popsuje to masz naprawdę problem żeby to załatać do stanu jeżdżącego. To samo mam obecnie z pewnym czechosłowackim pojazdem który według polskiego myślenia powinien chodzić za 600zł i nara. Tak, "komuchy" też bardzo mocno zdrożały, bo nagle się skończył szrot. To są osobne rynki nie mają nic wspólnego z tym co jest obecnie produkowane i powinno być dostępne czym teoretycznie jest cała generacja ampere. To powinno być na półkach niczym paczka płatków, które zjadam. Chcę to biorę. Jednym słowem cofnęliśmy się do lat 90, słaba dostępność, spore ceny tylko niestety sztucznie zawyżane i utrzymywane bo "wolny rynek". Teoretycznie świat nas przyzwyczaił, że komputer powinien być obecnie dobrem powszednim, ale nie mówię że tak ma być. W 2015 poszedłem, kupiłem 970 z półki, zapłaciłem. To se ne vrati. Edytowane 5 Lutego 2022 przez Gadget Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts