mirai99 334 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 34 minuty temu, k0zik napisał: Ależ Ty masz fart Najpierw 6800XT na premierę w ludzkiej cenie, teraz 3080 TUF... No właśnie dziwne, bo niby 1 karta na osobę, a sprzedali mi i tego 6800xt i teraz 3080 tuf z premiery No i mam moje januszowe 3080 tuf oc z grudnia w kompie, może puszczę tego po januszowej z grudnia i wyjdzie że zapłaciłem za mojego premierową cenę Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3722 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 39 minut temu, k0zik napisał: Ależ Ty masz fart Najpierw 6800XT na premierę w ludzkiej cenie, teraz 3080 TUF... Ty @k0zikteż niespecjalnie powinieneś marudzić, co? Swojego 6800 XT też masz w bardzo przyzwoitych pieniądzach Swoją drogą ten PowerColor nie był czasem od @mirai99? Cytuj Link to post Share on other sites
k0zik 123 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 18 minut temu, mirai99 napisał: No właśnie dziwne, bo niby 1 karta na osobę, a sprzedali mi i tego 6800xt i teraz 3080 tuf z premiery No i mam moje januszowe 3080 tuf oc z grudnia w kompie, może puszczę tego po januszowej z grudnia i wyjdzie że zapłaciłem za mojego premierową cenę Koniecznie sprzedaj którąś z 3080 po januszowej cenie. Wtedy ja będę usprawiedliwiony sprzedając 6800XT od Ciebie po januszowej cenie Liczę, że też w końcu dostanę swojego 3080 z mirabelek. 14 minut temu, Rebelmind napisał: Ty @k0zikteż niespecjalnie powinieneś marudzić, co? Swojego 6800 XT też masz w bardzo przyzwoitych pieniądzach Swoją drogą ten PowerColor nie był czasem od @mirai99? No dokładnie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 Słyszałem na YT taką teorię (podobno jest to informacją od pracownika jednego z Polskich dużych sklepów), że sklepy wcale nie kupowały w ostatnim czasie kart graficznych po cenach z Września / Października, tylko też słono za nie przepłacali. Jeśli by tak było, to powinni mieć na magazynie mnóstwo kart po wysokiej cenie zakupu i może dlatego np. X-kom tak niechętnie spuszcza z ceny, a mniejsze sklepy się wzajemnie licują i dziennie np. po RTX 3080 po 500 zł opuszczają. Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 19 minut temu, lor3ddr8d napisał: Słyszałem na YT taką teorię (podobno jest to informacją od pracownika jednego z Polskich dużych sklepów), że sklepy wcale nie kupowały w ostatnim czasie kart graficznych po cenach z Września / Października, tylko też słono za nie przepłacali. Jeśli by tak było, to powinni mieć na magazynie mnóstwo kart po wysokiej cenie zakupu i może dlatego np. X-kom tak niechętnie spuszcza z ceny, a mniejsze sklepy się wzajemnie licują i dziennie np. po RTX 3080 po 500 zł opuszczają. Ceny z września/października nie istnieją. Wyższe koszty podzespołów a nawet pudełek, taryfy wszędzie itp. Stare MSRP nie istnieje na żadnym poziomie łańcucha dystrybucji. Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 No dobra. Ale czy RTX 3080 za 11 tys w detalu kosztowała w zakupie 10 tys ? Podobno 10% marży miały największe sklepy. Zastanawiam się jaka jest granica obecnych zniżek, tzn. jakie teraz są ceny katalogowe. Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 4 minuty temu, lor3ddr8d napisał: No dobra. Ale czy RTX 3080 za 11 tys w detalu kosztowała w zakupie 10 tys ? Podobno 10% marży miały największe sklepy. Zastanawiam się jaka jest granica obecnych zniżek, tzn. jakie teraz są ceny katalogowe. Sprzedaż za 11.000 przy zakupie za 10.000 to by była marża 9.09%, to narzut byłby 10% w tej sytuacji. Częsty błąd. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 3 minuty temu, lor3ddr8d napisał: Zastanawiam się jaka jest granica obecnych zniżek Mam nadzieję że wkrótce się przekonamy Ja to już mam tak sprany łeb że z automatu kwalifikuję 3080 za 5k jako dobrą okazję, a to wciąż prawie +50% względem ceny premierowej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 2 minuty temu, zbiku90 napisał: Mam nadzieję że wkrótce się przekonamy Ja to już mam tak sprany łeb że z automatu kwalifikuję 3080 za 5k jako dobrą okazję, a to wciąż prawie +50% względem ceny premierowej. Nie wiem jak ~25% może być "prawie 50%". Cena premierowa jakiegokolwiek porządnego modelu to było 3800-4000zł Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3073 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 5 listopada była taka cena 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 Miałem zamówionego MSI Xtrio 3080 za 3360 zł w Morelach to było we Wrześniu. A w Listopadzie był już cyrk z kopaniem i dostępnością kart, więc chyba 4799 to nie była normalna cena. 21 minut temu, mirai99 napisał: Sprzedaż za 11.000 przy zakupie za 10.000 to by była marża 9.09%, to narzut byłby 10% w tej sytuacji. Częsty błąd. Masz racje, chodziło mi o 10% narzut W dniu 18.06.2021 o 20:58, zbiku90 napisał: Który to już raz w tym roku? Piąty, szósty? Nie wstyd ci się nabierać na clickbaity wciąż? Nie wstyd, obniżenie wydobycia krypto w Chinach zmniejszyło ceny kart graficznych nawet o 45%https://www.tomshardware.com/news/china-clampdown-crypto-mining-gpu-prices-plunging Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 14 minut temu, mirai99 napisał: Ceny z września/października nie istnieją. Wyższe koszty podzespołów a nawet pudełek, taryfy wszędzie itp. Stare MSRP nie istnieje na żadnym poziomie łańcucha dystrybucji. Dokładnie tak. Nikt nie zabrania też sklepom sprzedawać poniżej ceny zakupu 22 minuty temu, mirai99 napisał: Nie wiem jak ~25% może być "prawie 50%". TUF OC był za 3499 w dniu premiery Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 2 minuty temu, zbiku90 napisał: Dokładnie tak. Nikt nie zabrania też sklepom sprzedawać poniżej ceny zakupu TUF OC był za 3499 w dniu premiery Nie, nie był. Albo inaczej, gdzie niby był? Próbowałem w kilku sklepach, w Morele ukryty produkt był tylko TUF nie-OC 3850. W X-komie 3869 TUF OC. Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 17 godzin temu, mistela222 napisał: Konkurs na zakup karty robią Odpowiedzialności karnej za sprzedaż tylko brakuje. Może małym druczkiem napisane...???? A po ile można bylo kupić ? Bo widzę, że już sprzedają na OLX: 1 4 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4588 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 (edytowane) 54 minuty temu, lor3ddr8d napisał: A po ile można bylo kupić ? 5k i to by było na tyle co są warte takie "konkursy" dla prawdziwych graczy. Januszerka pełną parą i to pewnie jeszcze nie ma hajsu żeby to opłacić to za "odstąpienie" chce 2100... no dramat idę bo mi oczy łzawią od cebuli... Edytowane 22 Czerwca 2021 przez pendzel_3 1 2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 Napisałem mu, że ją wezmę za 5000 i dorzucę 100 zł za fatygę Rzeczywiście nie ma nawet kasy, żeby ją wykupić. Fajny ten konkurs Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3722 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 A wystarczyłoby, żeby w warunkach konkursu dopisać, że gw realizowana jest przez sklep Blacka i przysługuje jedynie osobie, która wzięła udział w konkursie. Żenada Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 3070 Ti za 4300 już https://www.komputronik.pl/product/726008/gigabyte-geforce-rtx-3070-ti-gaming-8gb-oc.html Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 Przyszło to 3080 TUF OC z X-komu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tiamina 781 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 20 minut temu, pendzel_3 napisał: 5k i to by było na tyle co są warte takie "konkursy" dla prawdziwych graczy. Januszerka pełną parą i to pewnie jeszcze nie ma hajsu żeby to opłacić to za "odstąpienie" chce 2100... no dramat idę bo mi oczy łzawią od cebuli... Przypomniałeś mi znajomego który miesiąc temu odstąpił zamówienie gościowi za 3300zł rtx3080 - był czas odebrania karty osobiście nie wysyłali karty do Polski i gościowi się udało normalnie jak w totolotku.Wiesz w tej cenie kupić kartę i nie odwdzięczyć się w żaden sposób to frajerstwo do potęgi i to uczy na przyszłość,ze lepiej niech przepadnie okazja i firma wystawi kartę za 10000zł niż odstąpić komuś zamówienie. 2 godziny temu, lor3ddr8d napisał: Słyszałem na YT taką teorię (podobno jest to informacją od pracownika jednego z Polskich dużych sklepów), że sklepy wcale nie kupowały w ostatnim czasie kart graficznych po cenach z Września / Października, tylko też słono za nie przepłacali. Jeśli by tak było, to powinni mieć na magazynie mnóstwo kart po wysokiej cenie zakupu i może dlatego np. X-kom tak niechętnie spuszcza z ceny, a mniejsze sklepy się wzajemnie licują i dziennie np. po RTX 3080 po 500 zł opuszczają. Przekonałem się osobiście bo kilka telefonów wykonałem w tej sprawie,drążyłem kto tak naprawdę rucha nas na cenach i pisałem już to chyba gdzieś. Ceny są normalne przez kolejno:producent (nvidia) / subvendor - mają dość układów i nie wysyłają wszystko / dystrybutor -nie znacznie podnosi cenę i sklepy które załatwiły ceną rynek na cacy.To wszystko pod pretekstem pseudo covida i górników dwa w jednym.Górnicy są tylko małym dodatkiem na którego wszyscy chcą najwięcej zwalić winę bo przypomnijcie sobie czasy kopania na GTX 1080 Ti, GTX 1080, GTX 1070 Ti i GTX 1060 - czegoś takiego nie było.Mało tego dystrybutor w Niemczech po nie znacznie wyższej cenie chciał mi sprzedać karty pod warunkiem że prowadzę działalność i jestem u nich zarejestrowany więc jasne jak słońce,że za ceny tak absurdalne są odpowiedzialne sklepy. Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 16 minut temu, Tiamina napisał: Przypomniałeś mi znajomego który miesiąc temu odstąpił zamówienie gościowi za 3300zł rtx3080 - był czas odebrania karty osobiście nie wysyłali karty do Polski i gościowi się udało normalnie jak w totolotku.Wiesz w tej cenie kupić kartę i nie odwdzięczyć się w żaden sposób to frajerstwo do potęgi i to uczy na przyszłość,ze lepiej niech przepadnie okazja i firma wystawi kartę za 10000zł niż odstąpić komuś zamówienie. Przekonałem się osobiście bo kilka telefonów wykonałem w tej sprawie,drążyłem kto tak naprawdę rucha nas na cenach i pisałem już to chyba gdzieś. Ceny są normalne przez kolejno:producent (nvidia) / subvendor - mają dość układów i nie wysyłają wszystko / dystrybutor -nie znacznie podnosi cenę i sklepy które załatwiły ceną rynek na cacy.To wszystko pod pretekstem pseudo covida i górników dwa w jednym.Górnicy są tylko małym dodatkiem na którego wszyscy chcą najwięcej zwalić winę bo przypomnijcie sobie czasy kopania na GTX 1080 Ti, GTX 1080, GTX 1070 Ti i GTX 1060 - czegoś takiego nie było.Mało tego dystrybutor w Niemczech po nie znacznie wyższej cenie chciał mi sprzedać karty pod warunkiem że prowadzę działalność i jestem u nich zarejestrowany więc jasne jak słońce,że za ceny tak absurdalne są odpowiedzialne sklepy. Tak sobie myślę, na pewno stacili sprzedając mi tego TUF'a w cenie z premiery, może po prostu na innych kartach tak duży narzut robią żeby opłacić moją cenę z premiery Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 (edytowane) @lor3ddr8d Zgłosiłem ten proceder bezpośrednio ASUSowi, zaraz typ wyleci z tematu rezerwacji karty. Chamówa cebulacka będzie ukrócona. Jak zobaczycie gdzieś takie aukcje, dawajcie znać Edytowane 22 Czerwca 2021 przez EH_Gosu 6 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 21 minut temu, Tiamina napisał: Ceny są normalne przez kolejno:producent (nvidia) / subvendor - mają dość układów i nie wysyłają wszystko / dystrybutor -nie znacznie podnosi cenę i sklepy które załatwiły ceną rynek na cacy Czyli jednak kłamali No tak, ale jak wystawiali 3070 po 9 tys i ktoś je jednak kupował. 2 minuty temu, EH_Gosu napisał: Zgłosiłem ten proceder bezpośrednio ASUSowi, zaraz typ wyleci z tematu rezerwacji karty. Chamówa cebulacka będzie ukrócona. Jak zobaczycie gdzieś takie aukcje, dawajcie znać On ma dwa ogłoszenia, jedno w Katowicach a drugie Gliwice: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/4EZvO/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 2 godziny temu, lor3ddr8d napisał: obniżenie wydobycia krypto w Chinach zmniejszyło ceny kart graficznych nawet o 45%https://www.tomshardware.com/news/china-clampdown-crypto-mining-gpu-prices-plunging No nie wierzę W końcu coś zaczęli robić zamiast tylko mówić. Przepraszam i zwracam honor, nie siedzę ostatnio w temacie i newsy mnie ominęły. 2 godziny temu, mirai99 napisał: Nie, nie był. Albo inaczej, gdzie niby był? Próbowałem w kilku sklepach, w Morele ukryty produkt był tylko TUF nie-OC 3850. W X-komie 3869 TUF OC. Te ceny które podajesz to były wieczorem, już od pierwszych godzin rosły w oczach. Nie pamiętam dokładnie w którym sklepie ale sam widziałem gdzieś za 3499 w parę minut po "premierze". 1 Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 Już typ namierzony od tych aukcji. Temat załatwiony, Janusz aka Żul It (bo to co gość odwalił to istna żulerka) zbanowany z akcji parnterskiej Blacka i ASUSa. 3 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts