Skocz do zawartości

Temat o kartach Nvidia Pascal (GP1xx).

Recommended Posts

Jak byś jeszcze ruszył orzeszkiem to zobaczył byś, że Radeony również zanotowały spadek. To też sterowniki NV?   :>

Ale co ty chcesz porównywać w radeonach na tym wykresie, 290x z 390? Rusz orzeszkiem i wytrzyj okulary. 

Zupełnie naturalne przecież jest ze po tych wszystkich zmianach, patchach, sterownikach, aktualizacjach, wyniki są gorsze o prawie 20% :) 

...ok

Ale co ty chcesz porównywać w radeonach na tym wykresie, 290x z 390? Rusz orzeszkiem i wytrzyj okulary. 

Sam wytrzyj okulary i porównaj 290X ze starych wykresów do wyżej taktowanego 390X na nowych wykresach

Wszystkie karty zanotowały spadek wydajności w nowych testach!

Zupełnie naturalne przecież jest ze po tych wszystkich zmianach, patchach, sterownikach, aktualizacjach, wyniki są gorsze o prawie 20% :)

Czemu więc na swoich wykresach zaznaczyłeś tylko maxwelle?

Chciałeś zabłysnąć i Ci nie wyszło - zdarza się.

Edytowane przez DjXbeat

Tak, tak, porównuj 290X z 390X, inaczej taktowany, inna ilość pamięci, inne pcb, zmiany w architekturze samego chipa - no świetnie świetnie. 390X spadek w stosunku do czego, gdzie masz dla niej punkt odniesienia. No litości, następny troll. Masz problemy z logicznym myśleniem.
Dla kogo sytuacja z 780Ti vs 970 nie była nauczką, zapewne i teraz poleci po nowości świeżo po premierze.

Tak, tak, porównuj 290X z 390X, inaczej taktowany, inna ilość pamięci, inne pcb, zmiany w architekturze samego chipa - no świetnie świetnie. 390X spadek w stosunku do czego, gdzie masz dla niej punkt odniesienia.

Chłopie ogarnij się!

290X niżej taktowany we wcześniejszych testach osiągał lepsze wyniki niż 390X z wczorajszych testów.

Takie relacje są zarówno na PurePC jak i PClabie a Ty jak pajac wyskakujesz, że maxwell ma zaniżoną wydajność względem wcześniejszych testów. Już afery ze sterownikami się doszukujesz? 

Nie wyszło Ci i tyle. :>

Wszystkie karty zanotowały spadek!

Posłużyłem się Twoim obrazem tylko zaznaczyłem jeszcze 290X i 390X.

http://i63.tinypic.com/2cqnp0p.jpg

Idąc dalej w 390X siedzi ten sam, identyczny rdzeń co w 290X. Jedyna różnica to Bios, ilość pamięci na PCB i taktowanie. Żadnych zmian w architekturze nie ma!

Możesz bez problemu wgrać bios 390X to 290X 8Gb i masz pełno prawnego R9 390X. Ja tak robiłem bo miałem  290X i 390X. :>

390x powinna być ciut wydajniejsza ze względu na taktowania

Powinna być ale nie jest bo wszystkie karty zanotowały spadek.

Edytowane przez DjXbeat

Nagle po premierze pascala, wszystkie maxwelle dostały zadyszki. Magia....

Niewiem, czy waść widział, ale przed premierą Pascali był artykuł o zmianach procedur testowych na PurePC...

Co do PcLaba, to oni zawsze mieli zwalone testy kart grafiki. Oni chyba sami nie wiedzą dokładnie co tam testują. Jaj u nich jest tyle, że zagraniczne fora się z nich naśmiewają, włącznie ze mną, bo też to zauważyłem już dawno.

I może ci co porównują dwie różne architektury/generacje (GTX780Ti vs GTX970) by się trochę ogarnęli i zachowywali bardziej profesjonalnie, zamiast wszem i wobec prezentować swój ból d.

Edytowane przez ReznoR
  • Popieram 1

Nie wiem, czy ktoś wstawiał spec 1070, jak nie to lecimy:

NVIDIA GeForce GTX 1070 has 1920 CUDA Cores

$379 - $449 co da pewnie ~2000zł, a może i więcej. Po wczorajszej premierze 1080 wcale mnie to nie zdziwi. :/  Ciekawe ile 1070 będzie miała rzeczywiście ROP, bo jak widzę TMU ścięto względem wyższej wersji aż o 40.

Update:

Odnośnie jeszcze Asynchronous Compute, to warto przeczytać na tej stronie (w dalszej części).

• Popieram 3
Czyli Async jest wreszcie sprzętowo wspierany czy nie na tej karcie?

Czesciowo , ale nie zupelnie. Pascal to nic innego jak skurczony do 16nm Maxwell lekko zoptymalizowany szczegolnie pod VR.

Wiec brak sprzetowego wsparcia takiego jak ma AMD w CGN, to bardziej sterownik ktory byl obiecany do Maxwella , ale nigdy nie wyszedl. Roznie to tlumacza w roznych analizach od braku sprzetowego wsparcia do czesciowego wsparcia. Tak czy inaczej nie jest to 100% -owe rozwiazanie. 

Jakie ma to znaczenie w DX12 ...ogromne ....w  "Ashes of the singularity" i zadne w "Rise of the tomb raider" . 

http://www.eteknix.com/pascal-gtx-1080-async-compute-explored/

Podsumowanie:

"Even with all of these additions, Pascal still won’t quite match GCN. GCN is able to run async compute at the SM/CU level, meaning each SM/CU can work on both graphics and compute at the same time, allowing even better efficiency. Nonetheless, Pascal is finally offering a solution with hardware scheduled async compute, bringing Nvidia closer to AMD. Either way, with both Nvidia and AMD working on async compute, developers are more likely to take notice and make sure our GPUs are fully utilized."

To nie jest referent NV tylko chłodzenie autorskie Galax!

Nie ma referencyjnego chlodzenia Nvidi , jest "founders edition" ! ;)

I chyba widzisz o co chodzi z tym "referencyjnym" typem chlodzenia. 95% kart wychodzilo z "dmuchawa/blowerem" jako referent.

Wiec ok , nazwijmy to chlodzenie takie jak referencyjne. Happy? 

Tu masz o co mi chodzil: referencyjne chlodzenie, takie jak referencyjne , no takie z dmuchawa. Takie z wydechem na zewnatrz obudowy. 

Takie dla przykladu:

Edytowane przez keczu

The Maxwell architecture already supported the equivalent of pixel-level preemption on the compute side by enabling thread-level granularity. Pascal has this as well, but adds support for instruction-level preemption in CUDA compute tasks. Nvidia’s drivers don’t include the functionality right now, but it, along with pixel-level preemption, should be accessible through the driver soon.

http://www.tomshardware.com/reviews/nvidia-geforce-gtx-1080-pascal,4572-3.html

Nie ma referencyjnego chlodzenia Nvidi , jest "founders edition" ! I chyba widzisz o co chodzi z tym "referencyjnym" typem chlodzenia. 95% kart wychodzilo z "dmuchawa/blowerem" jako referent. Wiec ok , nazwijmy to chlodzenie takie jak referencyjne. Happy? 

FE jest wersją referencyjną, bo właśnie takie znaczenie ma słowo "referencyjny". Układ elementów na laminacie i chłodzenie wraz z obudową zostały zaprojektowane przez NV jako przykładowa, poprawnie zbudowana karta z rdzeniem 1080 na pokładzie. Jednocześnie stanowi ona wyznacznik dla producentów-partnerów.

Wszelkie odstępstwa nie są już kartami referencyjnymi. "Authorized Board Partners" mogą i będą oferować:

• FE - referent
  • Referencyjne pcb + własne chłodzenie
  • W pełni autorskie wersje

Podlinkowany przez ciebie plastik zapewne wpada w drugą kategorię.

• Popieram 2

Niewiem, czy waść widział, ale przed premierą Pascali był artykuł o zmianach procedur testowych na PurePC...

Zmiana procedur i miejsc testowych tydzień przed premierą nowej generacji kart zawsze na propsie :)

Nikt nie mówi że 1080 to zła karta, jedynie komicznie źle wyceniona.

Edytowane przez ManiakXT

To dobra karta ale myślę że główną zasługą jest tutaj nowy proces  który jest ogromnym skokiem technologicznym pozwalającym bardzo wysoko podnieść taktowanie bez podnoszenia temperatur i zużycia prądu.

Różnica 0.5 Ghz w taktowaniu 980 i 1080 to przepaść.

A i dopracowane sterowniki nie zaszkodziły.

Edytowane przez Konrad_W

FE jest wersją referencyjną, bo właśnie takie znaczenie ma słowo "referencyjny".

O matko juz dobrze , wszyscy wiedza o co chodzi  , wszyscy tez potocznie nazywaja kazdy "blower" referentem . I to mi chodzilo. 

Tylko od lat się powtarza że przejście na niższy proces to niższe koszty, większy uzysk z wafla. Mają praktycznie niezmieniony gotowy cooler, sprawdzone rozwiązania. Sama architektura to tylko zmniejszony do 16nm maxwell z podniesionym zegarem. 
Rewolucji niema, za to +1000 do ceny startowej poprzednika jest. Gdyby inaczej to wycenili nie byłoby bóli du*y i narzekania.

Cena jest wysoka ale pamiętajmy że firmy trzecie mogą (choć nie muszą) sprzedawać nawet o ponad 100$ taniej, cena sugerowana przez NVidię nie jest wiążąca.

To oznacza że jest szansa na to że do końca czerwca cena unormuje się w granicach 3000 zł za karty Asusa i innych.

Ale może też być tak że cena takiego Asusa z autorskim chłodzeniem będzie wyższa niż FE  :D

Jakbym miał kupować to chyba nie wcześniej jak we wrześniu, czyli kiedy premierowe emocje opadną a świąteczna gorączka jeszcze nie zacznie.

Edit: patrząc na takie ceny rok po premierze uznaję że wszystko jest możliwe

https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-980ti-matrix-platinum-6gb-gddr5-384bit-dvi-hdmi-3xdp-90yv08s0-m0na00-828581/

Edytowane przez Konrad_W

Cena jest wysoka ale pamiętajmy że firmy trzecie mogą (choć nie muszą) sprzedawać nawet o ponad 100$ taniej, cena sugerowana przez NVidię nie jest wiążąca. To oznacza że jest szansa na to że do końca czerwca cena unormuje się w granicach 3000 zł za karty Asusa i innych. Ale może też być tak że cena takiego Asusa z autorskim chłodzeniem będzie wyższa niż FE 

Dokladnie. Tez nie sadze ze partnerzy Nvidi pozwola zeby ich super uber autorskie chlodzenia i wlasne czasem lepsze PCB bylo tansze niz "referent" .  

• Popieram 1

Czesciowo , ale nie zupelnie. Pascal to nic innego jak skurczony do 16nm Maxwell lekko zoptymalizowany szczegolnie pod VR.

Panie keczu ;) częściowo masz rację, ale pisanie, że "Pascal to nic innego jak skurczony do 16nm Maxwell lekko zoptymalizowany" jest już brednią do kwadratu.

Wyszukaj sobie schemat rdzenia układu gp100/gp104 i dobrze się przyjrzyj na jednostki SP i DP, a następnie porównaj je z poprzednią generacją, a nawet jeszcze wcześniejszą (gk110). Okazuje się, że bardziej przypomina ona gk110, niż GM.

Jest jeszcze inna sprawa. Firma projektując nowy GPU nie będzie robić wszystkiego od nowa mając tak ogromny dorobek w dziedzinie układów logicznych, a podda sprawdzone rozwiązania ulepszeniom, lub modyfikacjom, ewentualnie wprowadzając coś zupełnie nowego. Tak właśnie robi się postęp - małymi kroczkami. Bardzo sporadycznie spotyka się przełom na miarę np lamp, a tranzystora.

Pozdrawiam i czytaj więcej zanim napiszesz następnego posta.

• Popieram 3

Nie ma innych referentów od NV i nie będzie. 699$ płacisz za referenta a 599$ tyle mniej/więcej będą kosztowały konstrukcje niereferencyjne,.

To nie jest referent NV tylko chłodzenie autorskie Galax!

Zgodzę się że to nie jest chłodzenie referencyjne nvidii(founder edition),ale jest to najzupełniej w świecie klasyczne chłodzenie referencyjne od Galaxy.

Jest jeszcze inna sprawa. Firma projektując nowy GPU nie będzie robić wszystkiego od nowa mając tak ogromny dorobek w dziedzinie układów logicznych, a podda sprawdzone rozwiązania ulepszeniom, lub modyfikacjom, ewentualnie wprowadzając coś zupełnie nowego. Tak właśnie robi się postęp - małymi kroczkami. Bardzo sporadycznie spotyka się przełom na miarę np lamp, a tranzystora.

I dlatego :

Pascal to nic innego jak skurczony do 16nm Maxwell lekko zoptymalizowany szczegolnie pod VR.

Czytac potrafie ze zrozumieniem i nie tylko po polsku, i nie przez tlumacza w google.  ;)  Dodalem zoptymalizowany wiec cos zmienili ,ale bazuje na Maxwellu. Panie...

Ja dulczę przed monitorem normalnie jak dotychczas (tj. nie wiem do metra pewnie - tak, jak się siedzi normalnie przy biurku), a mam niezakrzywiony gb2888uhsu 28". Przeskalowanie w dół do FHD nie powoduje znacznego pogorszenia obrazu - obok stoi mi zawsze stary 22" FHD i w zasadzie różnice są niewielkie. Widocznie kupiłeś za duży telewizor do 1m.

Właśnie, że kupiłem telewizor wręcz idealny. Taka właśnie przekątna jest zalecana ekranu do 4K w odległości 1m, żeby je w pełni wykorzystać bez żadnego skalowania. Właśnie dzisiaj dotarł i testuje i powiem Ci że nie wyobrażam sobie teraz przesiadkę na mniejszy i nie wiem jak ty działasz w 4K na tak małym monitorze. Ja bym tak nie mógł, bo na 48" jest wszystko małe, a u ciebie bez ciągłego skalowania się nie obejdzie i gdzie tu realna korzyść z takiej rozdzielczości?

[YOUTUBE]

[/YOUTUBE]

Edytowane przez simondd

Keczu, nie będę już ciągnął tematu, bo i tak wiesz swoje. Portale zagraniczne bardzo lubię czytać bez tłumacza i ze zrozumieniem, szczególnie upodobałem sobie te rosyjskojęzyczne.

Porownanie architektury 1:40~3:00 min.

Po porównanie architektur, to odsyłam tutaj https://developer.nvidia.com i wyszukania sobie odpowiednich dokumentów. ;)

.

a u ciebie bez ciągłego skalowania się nie obejdzie i gdzie tu realna korzyść z takiej rozdzielczości?

Ciągłego to nie. Już Ci mówię jak to u mnie jest: w pulpicie (okienkach) pracuję zawsze z natywną rozdzielczością matrycy - wszystko widzę, nic nie jest dla mnie za małe, najwyżej zbliżę trochę facjatę do monitora, a w 3d (czyli w większości gierkach - gram mało, ale się zdarza :) ) w menu gry ustawiam sobie w zależności jak mi to działa rozdzielczość niższą o proporcjach zgodnych z natywną. Czasem jest to 1080, a czasem wyżej. To wszystko, widzisz już korzyść? :)

Pewnie, że chciałbym mieć 4k i tu i tu, ale .. cóż nie mam pieniążków na dwie mocne karty, lub jedną 1080 w tej chwili, więc muszę kombinować jak się da. ;)

Edytowane przez marek.murarz
  • Popieram 3