Skocz do zawartości

Windows 10 Temat zbiorczy. Wrażenia, wątpliwości porady

Recommended Posts

Ech... Trochę dziwne, ale po kilku minutach korzystania z W10 zniknęło wszystko na ekranie, tylko czerń i myszka, potem system się uruchamiałc dwa razy  i wgl jakoś wolno działał... Teraz jest okej, ale mam jakieś czasami zwolnienia jak szybko piszę :o

Ok, ale jak się skończy, zostanę powiadomiony o tym i mam tylko jedno wyjście - kupić system, czy będzie można wrócić na stary?

Na stary będziesz mógł (tylko przy czystej instalacji) a kupić system ... jaki i po co ? Jak będziesz miał raz Windows 10, wrócisz do 7 i płacić za 10 która była wcześniej darmowa ? Wszystkie ,,testy" robisz w czasie tego 1 rocznego okresu darmowej aktualizacji.

• Popieram 1

Jutjub - Po aktualizacji do win10 stałeś się jego właścicielem (a właściwie twoja płyta główna).Nie ma okresów próbnych i za rok ci nie zabiorą prawa do jego używania na tym komputerze. Czytajcie drodzy użytkownicy informacje na stronie Microsoft....

• Popieram 1

Nie lubicie inwigilacji a jesteście na Windows 7 ? MS wciśnie wam to samo co na Windows 10 tylko w Windows Update - http://www.techworm.net/2015/08/new-windows-788-1-updates-spy-on-you-just-like-windows-10.html

[sarkazm on] Hmmm... A mieli już nie wprowadzać nowych funkcjonalności do Win 7... [sarkazm off] Jak by to powiedzieć - widziałem te aktualizacje, są opcjonalne, nie zainstalowałem. W Windows 7 tak można :D.

Mam jakiś dziwny problem z W10. Zrobiłem format bo coś się waliło, jakieś zawiechy, wywalanie czarnego ekranu, zużycie cpu czasami skakało do 99%. Teraz jest już ok ale nie mogę aktywować systemu. Zrobiłem tak jak poprzednio czyli pominąłem przy czystej instalacji krok z wpisywaniem klucza ale teraz zamiast aktywować system wywala mi że Windows 10 is not activated, Error code: 0xC004C003. Miał ktoś podobny problem?

Czy ktoś miał problem po aktualizacji win z windowsa 8.1 na windows 10 na laptopie z bateria?

Dopiero teraz to zauważyłem, bateria w moim laptopie się nie ładuje. Po podłączeniu ładowarki ikona ładowania chwile miga (normalnie jak przy ładowaniu) jednak po chwili przestaje i zatrzymuje się przy 7%, 4 min do końca ładowania.

Przeinstalowałem nawet energy menagement jednak bez zmian.

Przed aktualizacją wszystko działało normalnie.

Wczoraj robiłem aktualizację z Win7 do Win10 (poszło wyjątkowo sprawnie, szok, od kliknięcia, że chcę zarezerwować Windows do końca instalacji jakieś 2 godziny), bo muszę postawić czystą 7-kę. Czy jeśli mam na ekranie "Windows został aktywowany", mogę już formatować dysk i stawiać siódemkę?

W przypadku Insider Preview też miałem taki komunikat (dla build 10240), na forum MS zarzekali się, że nie powinno być problemu z instalacją na czysto, a po formacie okazało się, że się nie aktywował.

Edytowane przez radosuaf

Uruchom edytor lokalnych zasad grup (gpedit.msc)  - wpisuję to i pokazuje, że Windows cannot find gpedit.msc (mam angielską wersję windows 10), może da się to zainstalować lub włączyć w rejestrze? 

Wyłączenie zbierania danych przez Windows 10
porady z tego punktu, działają na każdej wersji systemu - czy jest jakieś ograniczenie, co działa na Home a co na Pro ?

jest możliwe podanie innego klucza , np gdy posiadamy wersję Home to podać klucz od Pro i czy to przejdzie ?