Skocz do zawartości

Temat o polityce - wchodzisz na własne ryzyko

Recommended Posts

Leto rozumiem, co chcesz powiedzieć, ale póki obecny system pozwala na rożnego rodzaju kreatywną księgowość to ludzie będą z tego korzystać. Czy to wina Trumpa, że wykorzystał możliwość odliczenia straty od podatków? Pytanie na jakiej podstawie to wyliczył i czy został w jakiś sposób skontrolowany?

Osobiście ciężko mi znaleźć osobę, która nie chciałaby być bogata i płacić większy podatek, ale na litość boską nie staniemy się bogaci od myślenia o tym, czy od zwykłych chęci.

Jak ktoś zarabia milion i ma 30% podatku to musi oddać aż 300 tysięcy, więc w takim samym stopniu go ten podatek dotyka jak kogoś biedniejszego. Dlaczego kogoś bogatszego ma on bardziej dotykać?
Co do krb, no niestety wytwarzają w krajach rozwijających się, ale dzięki temu kupujesz w sklepie produkty w bardzo niskich cenach. 

Jak ktoś zarabia milion i ma 30% podatku to musi oddać aż 300 tysięcy, więc w takim samym stopniu go ten podatek dotyka jak kogoś biedniejszego. Dlaczego kogoś bogatszego ma on bardziej dotykać?

Jak spojrzysz z perspektywy obciążenia dla budżetu rodzinnego i tego jaką stopę życiową zapewnia to co zostało po zapłaceniu podatku to chyba jednak trochę inaczej obciąża. Ten co zarabia milion na rok, na życie ma 700tys na rok, czyli żyć nie umierać. Ten co zarabia 50tys na rok, na życie ma 35tys na rok, czyli....halo? wonga?

• Popieram 1

Trump wykazywał straty między innymi na tym ze jego nieruchomości potencjalnie traciły na wartości, przez słabą koniunkturę.. Jego firmy chyba 4 razy zbankrutowały. Trump oficjalnie przyznał się że wykorzystał luke w prawie, bo jest dobrym biznesmenem.
W każdym razie wybory ma już z głowy.. Po dwóch debatach bardzo słabo wypadł.. Na tym zrównaniu i obniżeniu podatków, to najwięcej zyskaliby bogaci, czyli on. Bo teraz są progi podatkowe od 15% do 39,5%. On chciałby stopniowego zrównania bodajże do 14% dla wszystkich.. Troche to dziwne jak kandydat na prezydenta mówi że to dla dobra kraju, w momencie gdy to on najwięcej by zyskał.. Teoretycznie bo w praktyce podatku i tak nie zapłacił..

"Kryzys finansowy sprawił, że wielu ekonomistów zaczęło się krytycznie przyglądać podatkowi liniowemu. Kryzys uderzył szczególnie mocno w państwa posiadające podatek liniowy takie jak Estonia, Łotwa i Litwa, a także Ukraina i Słowacja. Międzynarodowy Fundusz Walutowy już w 2005 roku w swoich analizach zwrócił uwagę, że podatek liniowy na Słowacji nie spełnił pokładanych w nim nadziei[2]. W lipcu 2009 doradca ekonomiczny MFW Anna-Marie Gulde zaproponowała Łotwie zrezygnowanie z podatku liniowego na rzecz podatku progresywnego[3].

USA najwyższa stawka podatkowa wynosiła co najmniej 70% w latach 1936–1980, w tym co najmniej 91% w latach 1950–1963[4]. Tak wysokie stawki praktycznie ustanawiają limit zarobków, co spowodowało zmniejszenie rozwarstwienia dochodów[5]."

Z wiki

USA najwyższa stawka podatkowa wynosiła co najmniej 70% w latach 1936–1980, w tym co najmniej 91% w latach 1950–1963[4]. Tak wysokie stawki praktycznie ustanawiają limit zarobków, co spowodowało zmniejszenie rozwarstwienia dochodów[5]."

Z wiki

Ciekawe czy wprowadziliby 100%? :)

Przy podatku rzędu 91% jestem prawie pewien, że szara strefa miała się znakomicie :)

• 2 tygodnie później...

"Chris Marczak: Skąd zatem bierze się poparcie Trumpa ? Jego elektorat to w dużej większości ludzie ze szczytów oraz słabiej wykształceni robotnicy. Ci pierwsi wiedzą, o co w tej grze chodzi, i to oni będą prawdziwymi wygranymi. Drudzy nie są w stanie zrozumieć przytoczonych tu racji, jednak pamiętają lub znają z opowiadań Amerykę lat 70-80 i wierzą, że ktoś im ją odda z powrotem („Making America Great Again”). Nikt tego nie dokona, a już na pewno nie Trump"

Debata głównie dotyczy kwestii, czy Trump ma małego lub czy Hilary gnije (bo nazwisko ma Rodham co w wymowie brzmi trochę jak rotten). Takie standardy sprawiają, że do polityki nie pójdzie żaden człowiek na poziomie. Trump jest jak zepsuty bachor, dla którego bycie prezydentem będzie jak dostanie najdroższej zabawki z najwyższej półki sklepowej. Jest na luzie i ma poczucie humoru i tym kupuje ludzi.

• Popieram 1

Nie słyszalem tego bycia na luzie i poczucia humoru w debatach :D chyba nikt nie słyszał.
http://www.polskatimes.pl/fakty/swiat/a/amerykanski-dziennikarz-popieranie-trumpa-jest-jak-religia-ludzie-po-prostu-w-niego-wierza,10771752/
On sam siebie ma za jakiegoś Boga.. 
Clinton ogólnie sieje populizmy oparte o pozytywne emocje a Trump o negatywne. 

Clinton ogólnie sieje populizmy oparte o pozytywne emocje a Trump o negatywne.

Clinton naśladuje Obamę , myśli , że wygra głosami Latynosów i Murzynów . Trump jest bezkompromisowy w niektórych kwestiach tj polityki imigracyjnej stąd już inwektywy pod jego adresem , że jest faszystą .

I na koniec trade mark punch... UE powinna być zniszczona. Jak UE chce inicjować budowę lepszego świata to niech stosuje te same standardy do wszystkich. A nie, że ten kraj może mieć karę śmierci i broń jądrową bo mu ufamy albo jesteśmy za mali żeby się postawić, a drugi nie może mieć bo go nie lubimy i nam się nie podoba ich inna kultura. Druga sprawa jest taka, że usa i iran mają karę śmierci ale się zasadniczo różnią w wielu kwestiach. Iran to państwo wyznaniowe gdzie "głowy mogą się potoczyć" z powodów, które są nie do przyjęcia na zachodzie. U nas też jest czasem podobnie... powiesz, że jesteś niewierzący, a Biblia to stek bzdur i wygląda jakby była napisana przez naprutych gości i już masz wyrok ; - )

Nie słyszalem tego bycia na luzie i poczucia humoru w debatach :D chyba nikt nie słyszał.

Na podstawie tego co przedstawiają polskie stacje to też nie trafiłem na zabawne i z poczuciem humoru wypowiedzi. Ale już na youtube jest trochę.

Świr bo świr ale ciężko nie przyznać mu racji :D

w 90 latach mówi już głośno, że imigracja stanie się poważnym problemem , to go wyśmiali i nazwali świrem, no i świr ma rację po raz kolejny raz. Poglądy mocno kontrowersyjne ale on by się przydał w sejmie za takie dziadostwo jak PSL.  Przynajmniej nie zmienia za często zdania co 5 lat, jak znaczna cześć kłamliwych polityków. 

• Popieram 5
Iran to państwo wyznaniowe gdzie "głowy mogą się potoczyć" z powodów, które są nie do przyjęcia na zachodzie. U nas też jest czasem podobnie... powiesz, że jesteś niewierzący, a Biblia to stek bzdur i wygląda jakby była napisana przez naprutych gości i już masz wyrok

U nas za homoseksualizm , kary śmierci nie ma . Otwórz muzeum ateizmu i co ci zrobią ? Jeszcze dostaniesz  oklaski od ,, postępowych lewicowych ludzi od PO po UE  ,, . A Izrael  boi się Iranu , wykorzystując starą angielską zasadę równowagi sił .

Edytowane przez Yokai
@up-a za co u nas jest kara śmierci...?

Porównanie Polski do Iranu , państwa wyznaniowego gdzie jest policja religijna , żeby pokazać dysproporcje .

Poza tym w kilku innych krajach muzułmańskich za homoseksualizm jest kara śmierci . Nie słyszałem , żeby Komisja Wenecka lub  inne organizacje krytykujące Polaków za ksenofobię lub homofobię tam działały .

Edytowane przez Yokai

Rozumiem cie,ale mnie to się od dłuższego czasu wydaje,że my też jesteśmy państwem wyznaniowym...A te organizacje to działają w unii i są nastawione na kraje unijne. Tak myślę. Oceniają też czasem inne kraje,ale tak to i my możemy sobie tu oceniać i ma to taki sam wpływ na rzeczywistość...

A te organizacje to działają w unii i są nastawione na kraje unijne.

Uważam , że większość  organizacji działających w Unii i jak poza nią działa  na zasadzie ,,, Nie tego kogo trzeba tylko kogo można ,, . W Polsce nigdy wojen religijnych nie było . A obrzucanie nas inwektywami typu ciemnogród katotalibowie itp uważam za rażącą hipokryzję . Tolerancją jest poszanowanie praw innych , a NIE NARZUCANIE SIŁĄ swojego światopoglądu . Wolność wyznaniową  katolikom przyznano w Wielkiej Brytanii w 1829 roku . Od panowania Zygmunta Augusta do 2 wojny światowej w Rzeczypospolitej mieszkała największa społeczność żydowska w Europie . W czasie wojen burskich Brytyjczycy stworzyli pierwsze obozy koncentracyjne na świecie . Para  przykładów kto kogo próbuje uczyć tolerancji .

Edytowane przez Yokai
  • Popieram 2

No tak,i jeszcze powiedz,że kk nie narzuca siłą swojego światopoglądu. To samo próbuje robić każda istniejąca religia,wyznanie,organizacja.Tak było,jest i będzie. "Narzuca siłą" trzeba rozumieć ,że nie tylko mieczem ale i umysłem. W naszym kraju,jest to ta organizacja,która jest tu dość długo.Gdybyś od chwili urodzenia,wychowywał się wśród Chińczyków i nie miał możliwości zobaczenia swojego odbicia (obrazu),byłbyś pewnie przekonany w stu procentach o swoich skośnych oczach...:)

• Popieram 1
No tak,i jeszcze powiedz,że kk nie narzuca siłą swojego światopoglądu. To samo próbuje robić każda istniejąca religia,wyznanie,organizacja.Tak było,jest i będzie. "Narzuca siłą" trzeba rozumieć ,że nie tylko mieczem ale i umysłem. W naszym kraju,jest to ta organizacja,która jest tu dość długo.

Konformizm  a tolerancja  to 2 zupełne inne  zagadnienia . Oglądałem kiedyś świetny dokument ,, Kult Śmierci ,, na temat sekt religijnych pokazujący metody indoktrynacji . Był również ateizm państwowy , który ze szczególną pogardą i nienawiścią atakował chrześcijaństwo ,, religię słabych ,, . Osobiście jestem wierzącym katolikiem  i nie prowadzę akcji misyjnej wśród antyklerykałów czy agnostyków . Zacytuję ci fragment książki  Allana Bullocka Hitler  Studium Tyranii .

,, Starożytność nie znała 2 plag , syfilisu i chrześcijaństwa . Chrystus był Aryjczykiem , ale chciał zlikwidować żydowski kapitalizm i Żydzi go zlikwidowali ,, . Niemiecki dyktator chętnie wykorzystywał religię do swoich celów vide jego polityka wobec Kościoła Katolickiego czy protestanckiego .

Edytowane przez Yokai
  • Popieram 2

Chciałbym,abyś mnie dobrze zrozumiał. Nigdy nie atakuję ludzi przekonanych o swojej wierze i innym niż mój światopoglądzie. No chyba,że dadzą ku temu powód. Ty nie dajesz ,a ja mówię o organizacji ,nie o pojedynczym człowieku. Ja ,w odróżnieniu od Ciebie,nie wiem kim jestem,wierzącym czy ateistą. W każdym bądź razie szukam i coraz bardziej mi się wydaje,że im dalej jestem od jakiejkolwiek religii,tym bliżej jestem Stwórcy,który jest, jeśli jest...(można go nazywać Bogiem). Psychika ludzka jest jak plastelina i odpowiednie palce,są często w stanie ulepić z niej to,co chcą.Póki co,jestem zwolennikiem teorii (często udowadnianej w praktyce) związków przyczynowo-skutkowych.

Edytowane przez jarrino
  • Popieram 1
Chciałbym,abyś mnie dobrze zrozumiał. Nigdy nie atakuję ludzi przekonanych o swojej wierze i innym niż mój światopoglądzie

Rozumiem cię . Zawsze staram polemizować na poziomie . Przykład wojna w Syrii . Gdyby mocarstwa porozumiały się to ISIS zostałby zmieciony z powierzchni Ziemi w tydzień . Polska Syrii czy Libii nie bombardowała , dlatego nie chcę tutaj żadnych migrantów ekonomicznych liczących na socjal . W politologii nazywa się to proces upadku państwa . W polityce międzynarodowej  są 3 główne zasady

- W polityce nie ma sentymentów ( przyjazn polsko-radziecka , polsko-amerykańska itp )

- Dyplomacja i biznes zawsze wygrają z demokracją i prawami człowieka (  np Izrael utrzymywał ścisłą współpracę wojskową z RPA kiedy był tam apartheid ) Ofiary holokaustu oraz  najbardziej rasistowski rząd na świecie .

-Pecunia non olet ( pieniądze nie śmierdzą )

Edytowane przez Yokai
  • Popieram 2