fortunately102 124 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Ja bym chcial zeby nie tyle co wyszla prawda na jaw, bo to juz dawno wyszla, tylko zeby w koncu wyciagnieto konsekwencje wobec Bolka i przestano z niego robic bohatera, jest to zwykly sprzedawczyk ktory zyje i zyl w luksusie wraz z rodzina przez ostatnie 20 lat i wiecej, a prawdziwi bohaterzy ktorzy walczyli o nasz kraj, byli przesladowani, zyli w biedzie i zastraszeniu. To nie tylko rozliczenie sie z przeszloscia co takze znak na przyszlosc, zeby ostrzec tych, ktorzy chca krecic takie walki. I nie to ze ktos sie uwzial na Bolka tylko, sam Kiszczak opowiadal, ze w TV na codzien widzimy tych ktorzy wspolpracowali, wiec z nimi takze powinno sie zrobic porzadek. A moze Bolek sam jak bedzie upadal to pociagnie na dno kogos ze soba? Cytuj Link to post Share on other sites
alain 4 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Ostatnio powiedział, że w SB, 60% jej pracowników, to byli patrioci Osoby które mordowały takich bohaterów jak Generał NIL, jak Inka, jak Popiełuszko itd itd - nazwał ich bohaterami Cytuj Link to post Share on other sites
kbrbabzbtb 1123 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Nie rozumiem tylko dlaczego ta sytuacja jest wiązana z tymi idiotami z PiS'u. Przecież Wałęsa dawno przestał odgrywać jakąkolwiek rolę w polityce. Nie wiesz, że mały zawistny człowiek nie cierpi Wałęsy? Zanim pis doszedł władzy było między nimi wiele wojen i wzajemnych oskrarżeń. Jarek po prostu chce tak "naprostować" historię, żeby każdy wiedział, że on z bratem po tym jak ukradli księżyc to była jedyna siła opozycyjna w Polsce. Jedyni Jedi, którzy oparli się ciemnej stronie mocy. Jeden już leży na Wawelu i ma pomnik za to, że zginął w katastrofie lotniczej. Teraz drugi będzie realizował swoją paranoię i walczył z mitycznym wrogiem i również skończy jako bohater na Wawelu. Z braku lepszej argumentacji za tym użyje się tego, że bliźniaków nie wolno rozdzielać. Jak było z Wałęsą nie wiadomo. Raz mówi, że nic nie podpisał. Innym razem, że podpisał ale było nieistotne. Do tego jak był prezydentem dostał z archiwum UOP swoją teczkę, a oddał ją bez kilku kartek. Nigdy tego nie wyjaśnił. No ale w państwie, które tak ekstremalnie wstydzi się swojej historii, a głupią przynależność do pzpr traktuje jako dyskwalifikującą człowieka to może i zrobił dobrze nie wyjaśniając. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 fortunately102 - proponowałbym być jednak ostrożnym ze swoją oceną,że cała prawda dawno wyszła na jaw. Jest natomiast kilka pytań,które zadała Walentynowicz a po nich nastała cisza. Jest i będzie jeszcze wiele pytań,na które będziemy słyszeli różne odpowiedzi. Jedno jest moim zdaniem prawdziwe. Skłóconym i podzielonym narodem dużo łatwiej jest manipulować,sterować tak,żeby zbyt mocno nie przyglądał się temu co dzieje się w rzeczywistości,tu i teraz. Pieniądze dla Rydzyka się znalazły,ale dla naprawdę potrzebujących nie,itd...... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Swoją drogą Lech Kaczyński uczestniczył w obradach w Magdalence Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Karol, oglądałeś film Plusy dodatnie, plusy ujemne? Nope Ostatnio powiedział, że w SB, 60% jej pracowników, to byli patrioci Osoby które mordowały takich bohaterów jak Generał NIL, jak Inka, jak Popiełuszko itd itd - nazwał ich bohaterami Chyba oglądaliśmy ten sam wywiad. Pierwsze zdanie się zgadza, ale co do drugiego to trochę przekręciłeś. Nie powiedział, że te 60% to Ci, którzy zabili wymienionych przez Ciebie ludzi (podejrzewam, że w Jego mniemaniu ta pozostała część jest odpowiedzialna za zbrodnie, nie tylko te, o których wspominasz). I nie nazwał ich bohaterami. Patriotami owszem, nie bohaterami. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Całe to zamieszanie z Wałęsą nie ma żadnego sensu.Czasy były jakie były - ludzie donosili na Milicję lub do SB bo ich szantażowano, z chęci zysku lub że po prostu kogoś nie lubili. Wałęsa nigdy nie współpracował z SB ale musiał stwarzać pozory jakoby się z nimi układał.To był inteligentny, pokojowy wariant i zapewne ktoś mu to podpowiedział Dla mnie i wielu innych najistotniejsze jest to, że zmiana ustroju nastąpiła grzecznie i pokojowo a wcale tak być nie musiało. Komuniści pod koniec lat 80-tych myśleli mniej więcej tak:" Ok, oddamy stopniowo władzę bez rewolty ale wy zapominacie o tym, co robiliśmy pod batem Moskwy i nie zostawicie nas na lodzie". I tak też - w pewnym uproszczeniu - się stało. Gdzie indziej w Europie było gorzej np. w Rumunii w grudniu 1989r. wybrano wariant ostry -każdy pewnie z was wie jaki był tam finał rozpierduchy. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
fortunately102 124 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Rozwala mnie po prostu tok myslenia niektorych. Ktos tam donosil, ktos nie donosil, oj tam oj tam. Slyszeliscie kiedys o czyms takim jak honor albo zdrada? Czy pudelki juz Wam calkowicie wypraly mozg? Ludzie ktorzy sie nie dali zlamac w czasie komuny to bohaterzy. Walesa nie, malo ze sie dal zlamac to jeszcze w tym wszystkim uczestniczyl i donosil na kolegow, wiec dzialal na szkode Panstwa, podkreslam NA SZKODE! Kolejny super dowod, ze polacy cokolwiek mogli zrobic. Kiszczak z Jaruzelskim byli sterowani z Moskwy, jakby ruscy powiediedzieli ze mamy miec monarchie to i by monarchie wprowadzili. Dopiero Kolonko musi o tym powiedziec zebyscie zauwazyli jak jestescie zmanipulowani? Cytuj Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Jakby jeszcze za taką transformację mieli ludzie umierać to by dopiero szkoda było. Poza tym trochę ofiar było, m.in wśród górników. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Gdyby na moją rodzinę ktoś donosił, i przez to by była bieda i cierpienie przez lata... Raczej bym się z takim nie pogodził i zrobił odwet przy pierwszej lepszej okazji. Uważam że osadzic powinni go uwczesni koledzy i koleżanki. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ja przyznam się że za młody śpik jestem (33l) by ocenić ludzi którzy wtedy i walczyli z komuną, i jej pomagali. Czasy dla polskiego społeczeństwa były cholernie trudne i nie to co teraz że młody gówniarz na fejsie robi z siebie kozaka bo napisze "j..ć kaczora, tusk złodz..." kiedyś za takie coś przypuszczam dostałby wp*****l i konkretny wyrok. Także miejcie trochę pokory dla tych którzy to przeżyli i musieli sobie jakoś radzić. Mogę mieć swoje zdanie ale jest ono raczej mało ważne. Słucham dookoła ludzi którzy to przeżyli i prawie wszyscy sądzą że Lech był podstawiony, że to cwaniak i złodziej. Mnie osobiście irytuje to, że sam się wypowiada w tonie "ON to sam wymyślił, przeprowadził, że ON jest zbawcą Polski..." Może ma rację . ale mam pewne wątpliwości... Nie będę robił za kozaka jak fortunately który używa górnolotnych słów typu zdrada , honor ... Cieszę się z tego że na dzień dzisiejszy nie siedzę w zadymionym pokoju a sierżant Domagarow nie mówi do mnie: "Gadaj śmieciu co obywatel gtr76 ma w domu i co sądzi o komunistach albo obecny tu sierżant Suworow pojedzie do Twojego domu i zajmie się Twoją małżonką..." Zajmijmy się tym co obecnie dzieje się w naszym podwórku i zadbajmy o lepsze czasy dla naszych dzieci 4 Cytuj Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) Pozwolę sobie poruszyć jeszcze jedną bardzo istotną kwestię dotyczącą TW Bolka.Otóż reformy gospodarcze, czyli istotna przemiana miała miejsce przed rokiem 89, w roku 88 została wprowadzona ustawa Wilczka, czyli wtedy w Polsce było mniej-więcej tak jak chce Korwin-Mikke, aby było.Wtedy ludzie się bardzo szybko bogacili, powstawało wiele nowych firm i tempo wzrostu gospodarczego było bardzo wysokie. Jednakże w roku 89 władza została przekazana typom, którzy stopniowo zaczęli wprowadzać coraz to nowe regulacje i podatki. Ówczesna władza, przed 89 wiedziała, że zmiany muszą nastąpić, więc przekazała władzę w ręcę "opozycji". Przedstawienie pt. okrągły stół było bardzo korzystne z punktu widzenia medialnego, jednakże sam gen. Kiszczak zapraszał ludzi do okrągłego stołu. To czy zaprosił swoich ludzi wśród opozycji czy nie odpowiedzcie sobie sami. Edytowane 23 Lutego 2016 przez mejor Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 24 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Powiem wam krótko. Jest mi coraz trudniej i cholernie niewygodnie.Po zwycięstwie jedynie słusznej partii, staram się w miarę możliwości nie korzystać z usług mojej lewej ręki. Ukrywam również fakt,że w wyniku nieszczęśliwego wypadku utraciłem całkowicie słuch w prawym uchu (totalna prawostronna głuchota). Na lewą nogę utykam ,a sąsiadom się skarżę,że jest już do du*y.Nie bardzo wiem,co zrobić z mięśniem sercowym,bo nie będę walił głupa,że mam z prawej. Biorąc pod uwagę nowe uprawnienia służb specjalnych,poruszam się pieszo tylko prawą stroną ulicy. Mimo wszystko uważam to za bezpieczniejsze.Założyłem sobie również teczkę,w której opisuję swoją walkę z lewymi elementami mojego życia (lewe zwolnienia itp.). Najtrudniej jest jak idziemy z żoną spać bo zawsze ktoś jest po lewej stronie drugiego.Myślimy więc ,że chyba bezpieczniej będzie spać osobno.Ukrywam również,że mój pierwszy syn narodził się z nieprawego łoża.Czeka mnie jeszcze dużo pracy.... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 JAkież to nowe uprawnienia mają teraz słuzby specjalne ? Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Bez zgody sądu będą mogły pozyskiwać dane od operatorów telekomunikacyjnych, np. billingi i lokalizację internautów. (wcześniej za zgodą sądu) Za zgodą sądu - podsłuchiwać rozmowy telefoniczne, kontrolować korespondencję tradycyjną i e-mailową oraz nagrywać ludzi zarówno w środkach transportu, jak i niepublicznych pomieszczeniach - nawet do 1,5 roku (wcześnie do 3 m-cy) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 No tak ale to nie jest wina PiS-u tylko ludzi, którzy ich wybrali.Rząd jest przedstawicielem narodu.Pracują naprawdę bardzo szybko, to będą ciekawe 4 lata. Komuna końca lat 40. i początku 50. XXw. wraca pełną parą. Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Ty chyba nie wiesz co to jest komuna... Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Synergia- masz rację. Mrqvs miał na myśli tylko pewne sposoby,ale tych sposobów imają się wszystkie ,nawet najbardziej demokratyczne państwa (tzn, ich władze) o czym już nieraz słyszeliśmy. Ja mam dość krytyczny stosunek do nowej władzy(do starej też) ale myślę,że naprawdę za wcześnie na oceny,szczególnie te gospodarcze. Moim zdaniem,wszystkie zdobyte "teczki" powinny być ujawnione natychmiast i bez sprawdzania co tam jest.To by było uczciwe.A tak to skąd możemy wiedzieć czy coś z nich nie zostało usunięte,coś co może być dla niektórych niewygodne? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 pisałem już o tym raz, ale napiszę ponownie, wszystko w temacie "teczek" zostało powiedziane w maju 92, a fakt, że to Wałęsa złożył wniosek o wotum nieufności jest całkiem wymowne i tyle w temacie, grzebanie się w tym teraz to przepychanki pod publikę i robienie wody z mózgu, jak zawsze, gdy opinia publiczna powinna być zaaferowana czymś błahym, a w tle przepychane są kurioza 5 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Teczki z PRL-u to kolejny temat zastępczy - tym sposobem można skutecznie odwrócić uwagę społeczeństwa od istotnych reform i obietnic wyborczych, na które nie ma i nie będzie pieniędzy. No chyba, że VAT 27% i jakieś sto nowych podatków. Jakie to teraz dla losowo wybranego obywatela ma znaczenie czy Wałęsa czy ktokolwiek inny był współpracownikiem czy nie był. Tym się nie da wykarmić rodziny niestety. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 PiS wie, że Polacy lubią niskie podatki. Dlatego już opracowuje wiele różnych niskich podatków 1 Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 26 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 pisałem już o tym raz, ale napiszę ponownie, wszystko w temacie "teczek" zostało powiedziane w maju 92, a fakt, że to Wałęsa złożył wniosek o wotum nieufności jest całkiem wymowne i tyle w temacie, grzebanie się w tym teraz to przepychanki pod publikę i robienie wody z mózgu, jak zawsze, gdy opinia publiczna powinna być zaaferowana czymś błahym, a w tle przepychane są kurioza bo nie wszyscy nie zdają sobie sprawy ,ze upadku komuchy tak do końca, to nie było.Co prawda system się zmienił ale układy pozostałe te same.Bolek zwyczajnie się dogadał , a oni z nim. Nie mi to oceniać ale społeczeństwo zostało trochę oszukane. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kbrbabzbtb 1123 Napisano 26 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 @up Ten film wczorajszy, który miał oczerniać Wałęsę we mnie wzbudza same pozytywne emocje. Fajnie, że dwie strony potrafiły się dogadać i napić wódki razem. Jak Ci się ten upadek komuny marzył? Żeby polała się krew, a wszyscy związani z tamtą władzą zawiśli na drzewach? Transformacja przebiegła łagodnie. Poza tym teraz jest u władzy odwieczny wróg i krytyk tamtej władzy. I co robi? Wszędzie gdzie się da wsadza swoich, w tvp, w spółkach. Nawet stadnina koni nie umknęła czystkom personalnym bo mylnie zinterpretowano dyspozycję prezesa żeby rozprawić się z arabami. Takie obsadzanie swoimi, z klucza partyjnego, wszystkich ważnych stanowisk to co to jest jak nie układ? Te kaczki to cholernie mściwe i zawistne zwierzęta. Pamiętajcie, że wódka jest dobra i wskazana. Jak odstawicie na za długo to będziecie mieć wyraz twarzy jak Pani Pawłowicz i będziecie wzbudzać podobną sympatię. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
mejor 2848 Napisano 26 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Kaczyński jest gdzieś między Piłsudskim a Gomułką, nic dobrego to nie wróży. Jest to zaprzeczenie wartościom prawicy krb. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 26 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 No niestety nie wróży. Za 4 lata o ile Polacy otrzeźwieją, sprzątanie po prawie radykalnych rządach Nadprezydenta i Prezesa K. będzie wymagało równie prawie radykalnych kroków. Na pewno będzie ciekawie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts