Skocz do zawartości

Dyskusja na temat okazji cenowych

Recommended Posts

Zamiast kluczy wszystkim, którzy kupili należy się:
http://vignette2.wikia.nocookie.net/nonsensopedia/images/c/c0/Darwin_Awards.jpg
Na prawdę nie wiem jak naiwnym trzeba być żeby pomimo ceny budzącej podejrzenia i milionem ostrzeżeń wydać chociażby złotówkę na taki szwindel.
Żaden wiarygodny sklep na świecie nie jest w stanie zaoferować ceny niższej niż 350 zł (80$) za Windows, a wyskakuje jakaś firma "Krzak" sprzedaje za 35 zł i są tacy co w to wierzą. Litości...

Zamiast kluczy wszystkim, którzy kupili należy się:

http://vignette2.wikia.nocookie.net/nonsensopedia/images/c/c0/Darwin_Awards.jpg

Na prawdę nie wiem jak naiwnym trzeba być żeby pomimo ceny budzącej podejrzenia i milionem ostrzeżeń wydać chociażby złotówkę na taki szwindel.

Żaden wiarygodny sklep na świecie nie jest w stanie zaoferować ceny niższej niż 350 zł (80$) za Windows, a wyskakuje jakaś firma "Krzak" sprzedaje za 35 zł i są tacy co w to wierzą. Litości...

http://i1.memy.pl/obrazki/d206883438_ten_hejt_jest_.jpg

A tak serio, to może i fakt, 30 zł piechotą nie chodzi, ale mój budżet się nie załamie przez to.

Poza tym jest coś takiego jak zwrot kasy, a myślę że taka instytucja jak PayPal da sobie z tym radę.

Tym bardziej że nie jest to anonimowa osoba. Faktura przyszła wraz z NIPem i osoba z PayPal-a jest tą samą osobą która założyła firmę więc myślę że mają od kogo sobie to odbić.

Firma

Czy tylko mi ten link do pobrania wydaje sie podejrzany?

No raczej.

Hejt? Raczej proste stwierdzenie faktu. 

Hejt, faktem jest to że jest to  był lipny sklep. A jeżeli się nie mylę, to wrzucił tą okazję ktoś wyższy rangą na forum, potwierdzając kogoś słowami że jest to legal. Ale mniejsza z tym.

Skąd oni biorą w ogóle te klucze? Wyprzedając zasoby z firmy?

Edytowane przez Nareau

ktoś wyższy rangą na forum

Nope. "Bloger" nie jest żadną rangą w forumowej hierarchii.

Skąd oni biorą w ogóle te klucze?

Nie mam pojęcia, ale ich legalność jest zbliżona do tych z TPB.

A co do samej "oferty" - jeśli ktoś na rogu ulicy proponuje mi roczną S-klasę za 2k PLN to wycieczka do bankomatu jest raczej ostatnią rzeczą, jaka przychodzi mi do głowy ;) 

A co do samej "oferty" - jeśli ktoś na rogu ulicy proponuje mi roczną S-klasę za 2k PLN to wycieczka do bankomatu jest raczej ostatnią rzeczą, jaka przychodzi mi do głowy ;)

Jak najbardziej się zgodzę ;) jednak 30 zł nie jest aż tak wielką sumą. No ale, co się stało to się nie odstanie, a zobaczymy teraz jak to jest rzeczywiście z tymi zwrotami z PayPal-a

Klucze w dużej części biorą się z MSDN - czy to dla studentów czy firm. Z jednego konta można wyciągnąć kilkadziesiąt kluczy do praktyczne wszystkich produktów Microsoftu.

I to nie jest w żaden sposób kontrolowane przez M$ ?

Edytowane przez Nareau

gdy tak sobie sprawdzałem z ciekaowisci tę domenę to kilku minutach doszedlem do ogloszenia tego sprzedawcy (autor sklepu) gdzie napisal ze ma do sprzedania trochę keyów do windowsa 7/8/10, które to pochodzą z komputerów lenovo z rynku GB czy jakoś tak... ok, rozumiem, kilka czy kilkanaście wtedy kluczy ale obecnie postawil stronę z kluczami do innych produktów i tutaj już to nie jest "lenovo" czy klucze serwisowe z produktów (po)leasingowych tylko cwaniactwo

a tamto ogłoszenie z dzialu 'okazje cenowe' samemu zglosilem do usuniecia by sie nikt nie wkopał, no ale niestety dyskusja przeszla do tego tematu no i du*a... ;)

Edytowane przez Vieworld
Klucze w dużej części biorą się z MSDN - czy to dla studentów czy firm. Z jednego konta można wyciągnąć kilkadziesiąt kluczy do praktyczne wszystkich produktów Microsoftu.

Z kluczami tego typu jest jeszcze taki problem że są one ważne średnio przez 2 lata lub też na okres nauki. Przynajmniej tak było u mnie jak jeszcze miałem ze szkoły potem klucz wygasał i jedyne co pozostało to obraz iso windowsa :P Czasami dało się jeszcze takiego windowsa aktywować telefonicznie. 

Z kluczami tego typu jest jeszcze taki problem że są one ważne średnio przez 2 lata lub też na okres nauki. Przynajmniej tak było u mnie jak jeszcze miałem ze szkoły potem klucz wygasał i jedyne co pozostało to obraz iso windowsa :P Czasami dało się jeszcze takiego windowsa aktywować telefonicznie.

Moje klucze działają już bodajże 7 rok :)

Przez jakiś czas urzędowałem na angielskim Win7, bo rodzinie poinstalowałem na kilku komputerach wersję polską i potem samemu nie mogłem już użyć klucza, ale przynajmniej 5 pecetów widziało tego OSa :) W każdym razie Politechnika Poznańska, co jakiś czas odświeża klucze i w sumie udało mi się jeszcze na inżynierze przejąć 2 partie kluczy, bo wtedy można było brać wszystko do bólu (XP, Visty, Win7 wszystko w kilku wersjach językowych oraz 32/64bit itd.). Obecnie można pobrać tylko 1 wersję każdego systemu.