Lionelsq 106 Napisano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Witam, Od dłuższego czasu nie spotkałem się z "klientem", który byłby niezadowolony z jakości porad Może nie jestem bezpośrednio wspomnianym "klientem", ale w dziale z telefonami 2/3 tematów (z pierwszej strony przynajmniej) to głownie przepychanki między polecającymi lumie i smartfony z androidem. "Agresywne" posty i roztrząsane na kilka stron jakiś mitów na temat jednego i drugiego systemu jest tam wszechobecne. Temat nazywa się "Propozycje zmian na forum" więc proponuję wyłonić opiekuna tego działu (moderatora, moderatora lokalnego, eksperta, kogokolwiek) do sprzątania i eliminowania spamu. Po wczorajszym PW do jednego z moderatorów - 0 odzewu, zatem napisałem to tutaj. Dziękuję, Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 w dziale z telefonami Jesteśmy świadomi problemu i obecnie trwają dyskusje nad tym, co zrobić z telefonami. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) do sprzątania i eliminowania spamu Ile razy użyłeś przycisku "zgłoś"? Raz. Na ostatnie 50 raportów, właściwie tylko 3 były związane z niewłaściwym zachowaniem w Telefonach. Owszem, jak wspominał Nowaj, jesteśmy świadomi tego, że brakuje dedykowanej osoby do pilnowania tego działu i myślimy jak to wszystko usprawnić, ale... jest cała gromada moderatorów, przesiadujących tu prawie cały czas i cały czas słyszy się "zróbcie coś z telefonami", mimo to nie ma żadnego konkretu, żadnego dokładniejszego opisu w czym leży problem, już nie mówiąc o bezpośrednim raporcie. Ja osobiście powtarzałem wiele razy - podsyłać rozrabiaków do mnie na PM z linkami do tematów/postów, żebym wiedział czego się chwycić - zero odzewu do tej pory. Pamiętajcie więc, że forum to nie tylko moderacja, pracę powinno się zacząć u podstaw - dajcie nam informacje z którą możemy coś zrobić i z pewnością zaradzimy problemowi wspólnymi siłami. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez sid vicious 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lionelsq 106 Napisano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ile razy użyłeś przycisku "zgłoś"? Raz. Do części tematów zagląda jeden z moderatorów (nie będę już wywlekał publicznie kto), ale śmietnik po jego "przejściu" nadal istnieje. Jak wspomniałem napisałem też PW do moderatora. Moim zdaniem, to nie jest jeden odosobniony jeden temat, gdzie przycisk "zgłoś" załatwi sprawę (no chyba, że poleciałby bany - tylko czy to dobry sposób? Nie wiem). IMO dział wymaga kogoś kompetentnego na stałe. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Wszelkie sugestie na temat takich osób są bardzo mile widziane. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
TheSpeed 2105 Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Wyższa ranga, to większa ilość punktów reputacji dziennie do przyznania. Moderatorzy nie mają ich nielimitowanych, a progi są tak dopasowane, że dla normalnego użytkownika znacznie przekraczają średnią dzienną liczbę rozdanych repów Pomysł ze zbieraniem poparcia co do zmian w regulaminie IMO bez sensu. Jeśli ktoś ma dobrą propozycję, link jest podany. Ta na pewno trafi pod głosowanie (o ile to nie będzie coś w stylu +1000 repów dziennie za zalogowanie czy inne głupoty) Zgłaszanie nieregulaminowych postów zawsze bardzo nam pomaga. Cały czas staramy się poprawiać moderację w działach, gdzie nie działa to może tak sprawnie. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Lionelsq 106 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) @sid vicoius Skoro brak raportów, to może tylko ja widzę problem i mnie należy wyeliminować . Wybacz, nie śledzę pilnie całego forum, długo zaglądałem tutaj jako niezalogowany i teraz też tak często bywa. Kontekst problemu nakreśliłem wyżej i jest to chyba istota tej niedoskonałości działu, którą widzę (ja). Niektórym może brakuje obiektywizmu, inni znowu wyolbrzymiają. Wystarczyłoby może nie dać się niektórym przepychać w każdym temacie związanym z wyborem telefonu. Gdzie leży dział z telefonami każdy wie, wszyscy mogą tam zajrzeć i sami ocenić, zobaczyć gdzie leży źródło problemu. Może moje "narzekania" są jedynie subiektywną opinią, skoro jest tak słaba reakcja innych. Jeżeli tak jest, moją prośbę proszę zignorować gdyż nie czuję się szeryfem powołanym do zgłaszania co drugiego postu. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Lionelsq Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 No i tak możemy dyskutować Generalnie nie odkryję już nic nowego, poza to co powiedziane - może zdradzę trochę jak wygląda to od kuchni, aby nieco uspokoić, bo problem jednak jest nagłaśniany i my również go czujemy choć nie widzimy dokładnie osób przyczyniających się do tego stanu rzeczy bezpośrednio. Męczymy temat telefonów już od jakiegoś czasu i ciężko jest wyłonić obiektywnego osobnika dedykowanego do tego działu, stąd obraliśmy drugą opcję, czyli każdy po trochę, na ile jest w stanie będzie tam zerkać i czyścić. Na plan przejściowy jest to jako-tako, ale znów, potrzeba nam tu właśnie bezpardonowego zgłaszania, wtedy łatwo się rozeznać kto robi najwięcej szumu i nie dać mu prowokować przepychanek.Myślę, że niektórym się zwyczajnie przejadło zaglądanie tam, czy uczestniczenie (a więc i raportowanie) tych szamotanin, bo to może zmęczyć, dlatego nie winię użytkowników. Moderatorowi który nie siedzi dokładnie w temacie telefonów też trudno poznać gdzie, co i jak, także mamy niejako impas choć starań nie brakuje. Jednak powoli dojdziemy do celu, to mogę zapewnić, bo uważamy, że dział telefonów jest bardzo istotną częścią naszego forum. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Zmiana punktu VII 2 na: Zabronione jest publiczne oczernianie innych użytkowników forum. Wszczynanie kłótni będzie surowo karane. Niezadowolenie należy zgłaszać jedynie poprzez prywatną wiadomość do Moderatora lub Administratora. Zmiana punktu VII 4 na: Regulamin może ulec zmianie. Wszelkie sugestie do Regulaminu są mile widziane ( KLIK ). Jeśli przynajmniej 5 osób poprze daną inicjatywę, to w ciągu 15 dni od osiągnięcia wymaganej liczby głosów za, zostanie przeprowadzone jawne głosowanie wśród moderacji Forum czy dany projekt wcielić w życie. Jeśli głosowanie skończyło się pomyślnie dla inicjatora, to administracja ma 15 dni na wprowadzenie zmian w regulaminie. Usunięcie punktu IV 6 lub doprecyzowanie stwierdzenia "niedawne wydarzenia". Nie. Zmiana punktu II 10 na: Funkcja cytowania i cytowania selektywnego służy do precyzyjnego odpowiadania na pytania piszących w wątku użytkowników. Cytowanie całych postów bezpośrednio poprzedzających naszą wypowiedź będzie karane. za! Dodanie punktu IV 8 o następującej treści: Osoba, która otrzymała blokadę konta ma możliwość komunikacji z moderacją i administracją Forum, jeśli uważa, że kara jest niesłuszna. OK.ALE pod warunkiem możliwości wysłania tylko JEDNEJ wiadomości(''Co? jak? i dlaczego?" się nie zgadzam a administracji polecam w wypadku wiadomości jawnie prowokującej kłótne dać bana na + 3dni za W********e moderatora) Cytuj Link to post Share on other sites
Popularne posty kubbak 10135 Napisano 3 Stycznia 2014 Popularne posty Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Zmiana punktu VII 4 na: Regulamin może ulec zmianie. Wszelkie sugestie do Regulaminu są mile widziane ( KLIK ). Jeśli przynajmniej 5 osób poprze daną inicjatywę, to w ciągu 15 dni od osiągnięcia wymaganej liczby głosów za, zostanie przeprowadzone jawne głosowanie wśród moderacji Forum czy dany projekt wcielić w życie. Jeśli głosowanie skończyło się pomyślnie dla inicjatora, to administracja ma 15 dni na wprowadzenie zmian w regulaminie. Ok, to ja zaczynam. Wnoszę o perm bana dla użytkownika: Gwynbleidd. Czekam na pięć osób z poparciem. 19 Cytuj Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Nie dotyczy to forum, ale kiedy wreszcie będzie edycja komentarzy pod newsami? @Tarrok Jedna wiadomość do tego, kto dał warna + jedna do obera. Co Ty na to? Edytowane 5 Stycznia 2014 przez Gwynbleidd Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Jest możliwość wysyłania wiadomości w czasie blokady tworzenia zawartości, a po powrocie z zawieszenia można pisać do wszystkich ile się komu spodoba. Wszelkie blokady przyznawane są z automatu, w co każdy użytkownik ma wgląd (nie są one długie, dzień przerwy od forum nikomu krzywdy nie zrobi) i jeśli dał powód do wlepienia sobie "zwycięzkiej" liczby punktów, to jest to tylko i wyłącznie jego wina. Dodatkowo, każde ostrzeżenie ma wyraźnie podany powód, bo aktualna ekipa jest bardzo solidna i skrupulatna jeśli o to chodzi. Do czego zmierzam? My tworzymy tutaj poważne forum dla entuzjastów IT prowadzone w dość luźnej atmosferze aby każdy się tutaj odnalazł i swobodnie czuł, a nie obóz dla uchodźców, przedszkole czy mirror czatu onetu. Nikt o zdrowym umyśle nie będzie wkładał tyle pracy w kodowanie aby jakiś rozrabiaka mógł wysłać dokładnie jedną wiadomość do danej osoby bo dostał bana, skoro ten czas można spożytkować znacznie lepiej na rozwój forum.Żarty się skończyły. Jak ktoś ma już bagatela 27 ostrzeżeń to nie wynika to z "pomyłki" moderatora i jakiekolwiek jego sugestie o zmiany w regulaminie do już chyba dowcip. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Gwynbleidd 377 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Oj Sidku mój ty ulubiony moderatorze, raz była sytuacja, że moderator nie załapał żartu (związanego z Rest in P.C) i mi wlepił warna za obrażanie Xora. Całe szczęście, że to nie był mój 4 czy 5 warn i z Xorem wszystko od razu wyjaśniliśmy, a warna mi cofnięto. Gdyby to nie była sprawa z kimś, kto by to od razu poza mną wyjaśnił, to bym odsiedział za niewinność tam ile się siedzi, tydzień chyba, albo dwa. Pomyłki się zdarzają, a Ty się tak nie popisuj, że wiesz, ile mam tych ostrzeżeń. Zwłaszcza, że spora część jest za rzekomy spam i nabijanie postów, a pewnego czasu modzi szaleli i nie tylko mi w temacie o W3 wlepiali takie warny kompletnie na wyrost. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Wiemy Gwynbleidd, że jesteś niewinny. A teraz idź być niewinny gdzie indziej. 5 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 wszystko od razu wyjaśniliśmy Dziękuję za potwierdzenie mojej opinii o tym, że wyjaśnić wszystko można a Twoje sugestie (wiadomościowo-banowe) są, delikatnie ujmując, bezsensowne. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Kiedy będzie włączona funkcja (lub dodana wtyczka) automatyczna zmiana linku na tekst? Widziałem takie coś na innych forach na IPB i bardzo dobrze to funkcjonuje (oraz wygląda). 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 kiedy wreszcie będzie edycja komentarzy pod newsami To pytanie do redakcji bo my jako forumowicze nie mamy żadnego wpływu na to co dzieje się na portalu. Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Jak ktoś ma już bagatela 27 ostrzeżeń a myślałem, że moje 17 to dużo Ale nikt nie robił takiej rozpierduchy jak Dziady Spamerskie Ktoś pamięta jeszcze akcję jak na phpBB przez przypadek wszyscy mieli dostęp do panelu moda? Edytowane 5 Stycznia 2014 przez mICh@eL 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MSI Team 50 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Szkoda ,że zniknęły działy pomocy technicznej, było znacznie łatwiej znaleźć problemy użytkowników 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 659 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) @ up Zgadzam się i również było łatwiej dowiedzieć się czegoś od strony technicznej danej marki. A działy techniczne chociażby najbardziej popularnych u nas firm mogłyby gościć na forum i w ten sposób podnieść jeszcze bardziej rangę wyspecializowanej pomocy technicznej. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Han44 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FFilkry22 66 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Jestem za Wiem, że na naszym forum jest wiele pracowników różnych firm związanych z komputerami. Mają oni jakąś wiedzę na temat produktów danej firmy. Takie osoby mogłyby dostać eksperta w danym dziale np. osoba x pracuje w firmie y i orientuje się co i jak więc dostaje eksperta w dziale o nazwie y Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Pracownicy firm dość często wciskają, bez wazeliny, produkty swojego pracodawcy i bardzo daleko im do bycia bezstronnymi i obiektywnymi. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5522 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Jeśli byłaby to sama pomoc techniczna, jestem za. Ale jeśli mają doradzać wtedy mija się to z celem. Cytuj Link to post Share on other sites
WiGoR 544 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Ok, to ja zaczynam. Wnoszę o perm bana dla użytkownika: Gwynbleidd. Czekam na pięć osób z poparciem. no to jak z tym banem będzie perm ? Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 659 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Oczywiście chodzi tylko o pomoc techniczną , czyli odpowiedzi na zadane pytania o sprzęt który posiadamy a mamy z nim problemy natury technicznej lub programowej a nie o polecanie swoich produktów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts