Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Bawiłem się krzywą, ustawieniami na sztywno, zmianą limitów, a na koniec zostałem w zasadzie na stock (tylko z limitami płyty), IF 1800 i zaciśniętymi timingami RAM (5900x, msi x570 ACE, 4x8GB b-die). Zabawa w OC procka daje mniej niż dodanie do parametrów uruchamiania jądra linuksa "mitigations=off" (wyłączenie łatek na dziury security w prockach), albo zabawa w kompilację jądra z własnymi opcjami.

• Haha 1

AMD potwierdza utrzymanie obecnego Core-count w Ryzen 7000 "Raphael" oraz obecność iGpu RDNA2 we wszystkich modelach. 

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-9-7950x-ryzen-9-7900x-ryzen-7-7700x-oraz-ryzen-5-7600x-producent-potwierdza-procesory-zen-4-dla-pc

Musi być team Red mega pewnym swego, skoro przy takim 13600k (6P/8e) wystawia "tylko" 6R/12W w 7600x... 

Żeby się zaraz nie okazało, że i5 będzie szybszy w grach niż 7900x :/

32 minuty temu, Rebelmind napisał:

Ja przewiduję typowe problemy (głównie związane z AGESA/Biosami) szczególnie biorąc pod uwagę nowe ficzery i igpu. 

Tym bardziej liczba rdzeniufff bez zmian... imho najlepiej czekać na 2 gen pod AM5. Choroby wieku dziecięcego, progress pewnie lepszy na papierze niż w rzeczywistości a realnym problemem ciągle pozostają GPU.  

A intela też można chwilowo olać, ich perf per watt woła o pomstę do... Kremla? Pekinu? Pyongyangu? 

JayZTwoCents ostatnio ładnie to podsumował (chyba na początku lipca) - "mature and reliable platform without any childhood problems vs completely new platform with all problems yet to be discovered and solved". 

Przypomnijmy sobie ile było problemów z Zen1. Nie mówiąc o Zen2 i Zen3 (co imo nie powinno mieć wtedy miejsca). 

A ceny Zen3 są teraz boskie... ja dorwałem 5600X za 175€... regularne ceny są już <200€. A jego odpowiednik Zen4 na bank będzie stał między 320 a 360€ przez pierwsze kilka miesięcy + chore ceny płyt głównych. Dopłata patrząc perf per € nie będzie ani trochę rozsądna + sporo potencjalnych problemów na głowie. Ja się już oduczyłem bycia betatesterem - płaciłem jak za zboże za nie zawsze sprawny produkt %-)

53 minuty temu, Revenant napisał:

Nie mówiąc o Zen2 i Zen3 (co imo nie powinno mieć wtedy miejsca). 

Chyba tylko skaczące napięcie/temperatura w stocku. W porównaniu z 1 i 2 generacją uważam je za bardzo dobre procesory. A, jeszcze coś tam z USB było chyba.

Plotki, ploteczki, przecieki nt Zen4:

Kolejna próbka R5 7600x przetestowana z wynikami w bazie UserBench. 

https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_ryzen_5_7600x_z_ogromna_wydajnoscia_pojedynczego_rdzenia_intel_core_i9_12900k_to_przy_nim_pikus-22506.html

"6 cores, 12 threads

Base clock 4.4 GHz, turbo 4.95 GHz (avg)

Wyniki? SC 20% wyższy od średniego wyniku 12900k, 55% wyższy od 5600x. W teście MC już tylko jednak 23% szybsza od Zen3. 

13 godzin temu, Rebelmind napisał:

Plotki, ploteczki, przecieki nt Zen4:

Kolejna próbka R5 7600x przetestowana z wynikami w bazie UserBench. 

https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_ryzen_5_7600x_z_ogromna_wydajnoscia_pojedynczego_rdzenia_intel_core_i9_12900k_to_przy_nim_pikus-22506.html

"6 cores, 12 threads

Base clock 4.4 GHz, turbo 4.95 GHz (avg)

Wyniki? SC 20% wyższy od średniego wyniku 12900k, 55% wyższy od 5600x. W teście MC już tylko jednak 23% szybsza od Zen3. 

Imo spodziewałem się większego skoku... 

Skoro 7600X ma mieć aż 120W TDP na booście według wielu źródeł... słabo. Dawać Zen6. :D

(iGPU pewnie samo w sobie dodaje parę watów)

W 1080p @low już RTX 3080 wykręcał 1000 fps, ale w 1440p - w której to rozdziałce ja gram - jest "tylko" 600 fps avg (czyli praktycznie dobrze ponad 500) i jest wystarczające pod monitor 240 Hz; jeśli ktoś jednak celuje w 360 Hz to każda klatka jest potrzebna ;)

18 godzin temu, Rebelmind napisał:

Kolejna próbka R5 7600x przetestowana z wynikami w bazie UserBench

Właśnie zauważyłem, że zmienili nazwę modelu na: Advanced Marketing Devices 7600X :hahaha:

https://cpu.userbenchmark.com/SpeedTest/1898605/AMD-Eng-Sample--100-000000593-20-Y

Niezły jest też komentarz, który widnieje obok wyników tego proca:

Dosłownie w ciągu kilku minut od pojawienia się tej złotej próbki w userbenchmarku, marketingowa machina AMD aktywnie promowała Zen 4 jednocześnie oczerniając userbenchmark poprzez setki "newsów" i tysiące kont na twitterze, reddicie, forum i youtube. Gdyby AMD miało zamiar wypuścić wiodący w swojej klasie procesor (lub układ graficzny), nie miałoby motywacji do przyjęcia takiego podejścia. W obecnej sytuacji kupowanie nowych produktów AMD jest podobne do kupowania używanych samochodów. Trudno jest konsumentom dokonywać racjonalnych wyborów, gdy AMD całkowicie zdominowało "newsy" i kanały mediów społecznościowych. Dziesięć lat temu, kiedy AMD balansowało na granicy płynności finansowej, ekstremalny marketing był zrozumiały. Dziś, przy kapitalizacji 150 mld USD, jest to obraza dla własnych użytkowników. Jeśli te praktyki marketingowe będą kontynuowane, Ryzen może szybko skończyć w tym samym stanie co Radeon. Łączny udział w rynku wszystkich kart graficznych AMD Radeon RX 5000 i 6000 (statystyki Steam z czerwca'22) wynosi zaledwie 2%, podczas gdy samego RTXa 2060 posiada 5% graczy. Oczywiście, jeśli Zen 4 faktycznie zapewni wzrost udziału pojedynczego rdzenia o 57%, złożymy pokłon, nazwiemy AMD królem i popełnimy seppuku!

• Haha 1

Można to też tłumaczyć inaczej: agresywny marketing stosowany był już przy granicy płynności finansowej więc mając kapitalizację spółki w setkach mld $ może być jeszcze bardziej agresywny ;)

Mnie zastanawia znikoma ilość przecieków nt Zen4 jak na chwilę obecną... Jedyna analogia, jaką widzę tj premiera RDNA2 - gdzie ludzie wątpili w realnego konkurenta 3070, Czerwoni siedzieli dosyć cicho, aż tu jebut! 6900 XT był baaardzo blisko topowego 3090. 

Bardzo bym chciał zobaczyć AŻ taki skok wydajności jednowątkowej - intel bardzo lubi dostać solidny kop w rzyć, bo wtedy lepiej spogląda na rywala we wstecznym lusterku. 

Wszedłem do biosu by zmienić krzywą wentylatorów bez innych zmian i znów XMP nie działa... coś mnie strzeli zaraz. VSOC voltage i DRAM Voltage, mnożnik itp też spr i ustawiłem ręcznie... 

Post 2:

Zacząłem sprawdzać kości 1-by-1... 

na pierwszej XMP działa aż miło, na drugiej za cholerę nie chce bootować... :x 

Post3:

"Słabsza" kość często okazuje się niestabilna przy bootowaniu nawet przy minimalnych zmianach. Ale na 2666MHz (stock bez XMP) jest stabilna, jak już jej przejdą fochy z bootowaniem...

Ci co chcą niech szykują portfele. Będzie zajefajnie drogo, niedostępnie oraz z toną nowych problemów (nowa platforma). :D Plus zabawa z DDR5. 

Przez pierwsze pół roku aż wyjdzie seria update'ów do Agesa i ceny się nie ogarną to dałbym sobie spokój i traktował to jako "zwykły news".

Za to 2 generacja pod AM5 z 3D Cache będzie realnym* turbo ptysiowym upgrade. I AMD jak i vendorzy już do tego czasu rozgryzą jak się je to ciasteczko i czym się je popija.

Edytowane przez Revenant
  • Popieram 1
1 godzinę temu, Revenant napisał:

Ci co chcą niech szykują portfele. Będzie zajefajnie drogo, niedostępnie oraz z toną nowych problemów (nowa platforma). :D Plus zabawa z DDR5. 

Przez pierwsze pół roku aż wyjdzie seria update'ów do Agesa i ceny się nie ogarną to dałbym sobie spokój i traktował to jako "zwykły news".

Za to 2 generacja pod AM5 z 3D Cache będzie realnym* turbo ptysiowym upgrade. I AMD jak i vendorzy już do tego czasu rozgryzą jak się je to ciasteczko i czym się je popija.

Jak wymyślą jak chłodzić ten 3d cache...

10 godzin temu, mirai99 napisał:

Jak wymyślą jak chłodzić ten 3d cache...

Dadzą radę, w końcu mają na to parę lat. 

Mi się chyba udało ogarnąć XMP na tym Gruzenie i Corsairach. Przy 1.35v i 1.4v nie chciały chodzić... przy 1.42v nagle wydają się bootować i śmigać... wstępnie.

Czy to normalne przy gruzenach że przy XMP czasami trzeba podbić napięcie DRAM powyżej 1.4v by utrzymać 3600MHz i FLCK 1:1?
Co prawda kości 16GB czyli dual-rank...

Na Intelu (12700K) i DDR4 nigdy takie cyrku nie widziałem. A B-DIE z Zen1+ śmigało jak 7 cud świata... a tutaj mam microny E-Die czy du*y nie urywa...

5 minut temu, Revenant napisał:

Dadzą radę, w końcu mają na to parę lat. 

Mi się chyba udało ogarnąć XMP na tym Gruzenie i Corsairach. Przy 1.35v i 1.4v nie chciały chodzić... przy 1.42v nagle wydają się bootować i śmigać... wstępnie.

Czy to normalne przy gruzenach że przy XMP czasami trzeba podbić napięcie DRAM powyżej 1.4v by utrzymać 3600MHz i FLCK 1:1?
Co prawda kości 16GB czyli dual-rank...

Na Intelu (12700K) i DDR4 nigdy takie cyrku nie widziałem. A B-DIE z Zen1+ śmigało jak 7 cud świata... a tutaj mam microny E-Die czy du*y nie urywa...

Moje skille 3600 cl14 b-die mają xmp na 1.45v więc wiesz...

• Lubię to 1
3 minuty temu, mirai99 napisał:

Moje skille 3600 cl14 b-die mają xmp na 1.45v więc wiesz...

U mnie corsair poleciał po bandzie i dał 1.35v... Może na IMC by poszło z 12700K ale nie będę jechał z DE do PL do kumpla by to sprawdzać. :D

To zostawiam, nie zwracam i będę monitorował sytuację.