Skocz do zawartości

FILMY - warte obejrzenia

Recommended Posts

Southbound

Bardzo mocno taki sobie, nawet jak na mało znaną antologię horrorów. Ani to straszne, ani widowiskowe, ani zbytnio oryginalne.

Najlepszą częścią tego filmu jest chyba plakat :/

The Girl on the Train

Do bólu przewidywalny - od połowy wiedzieliśmy, jak się skończy. W przypadku thrillera coś takiego jest grzechem śmiertelnym. Bardzo duże rozczarowanie.

Secrets and Lies :D 

Świeżo odkryty serial jestem po pierwszym sezonie i moim zdaniem jeden z lepszych kryminałów jakie oglądałem, praktycznie nieprzewidywalny, można mieć swoje podejrzenia ale potem potrafią tak obrócić akcję że nie jesteśmy pewni co do typowanej osoby. Trzyma w napięciu nie jest smętny. Im więcej bym pisał tym więcej spoilerów :D Jest tam pewna detektyw która swoim wyglądem po prostu odstrasza, że ma się potem wrażenie iż wyskoczy nam z lodówki ale jest niezła, dociekliwa do bólu.

9/10 

Rogue One - trochę lepiej niż The Force Awakens ale znów, w kółko to samo, kolejny pseudo podchodzący remake. Tyle książek naprawdę ciekawych a oni dalej klepią... Jako film akcji ujdzie tyle o ile. Ocena 6/10 to i tak na wyrost. Mocno średnie kino z pięknymi efektami w stylu Baya.

Edytowane przez Szarik
  • Popieram 1
  • 2 tygodnie później...

Jeżeli do tego tematu można doczepić anime, to polecam JoJo Bizarre Adventures. Jestem mniej więcej w 1/3 drugiego sezonu (Stardust Crusaders) i mogę śmiało powiedzieć, że bawię się świetnie. I mówię to z perspektywy osoby, która anime, a raczej specyficzności tychże produkcji, nie trawi :D

Filmik z drugiej części pierwszego sezonu.

Edytowane przez Fanbooj
W sobotę zaliczyliśmy podwójny seans.

Nocturnal animals. Drugi film Toma Forda. Prawdziwa uczta dla oczu- praca kamery, kadry, ludzie, ubrania, wnętrza, budynki. Jeśli ktoś zwraca uwagę na takie rzeczy- dawno nie widziałem tak pięknego filmu. Świetna gra aktorska zarówno Adams jak i Gyllenhaala. Historia prosta i skupiająca się na uczuciach (fair warning). Film porywa, dusi klimatem i męczy poczuciem beznadziei mimo oszczędnej akcji. Trzeba mu jednak dać szansę i pozwolić wprowadzić się w odpowiedni nastrój (pewnie wiele straci przy seansie z domowej kanapy). 7 z dużym plusem.

Arrival. Tak, dopiero teraz nadrobiłem. To będzie klasyka kina SF naszych czasów. Rewelacja, pozycja obowiązkowa dla każdego fana gatunku. Logiczna, dobrze poskładana i świetnie przedstawiona fabuła, dobra gra aktorska, fantastyczni kosmici, piękne zdjęcia- oglądać i nie marudzić. 8/10

Ponadto:

Rogue one- podobał mi się bardziej niż przebudzenie mocy (które też lubię). Popcornowe arcydzieło, bardzo dobra historia ze świata SW. SW zmienia się troszkę w dostarczaną nam co roku widowiskową paszę i mnie to nawet pasuje (na skali irytacji- 0/10 jar-jarów).

Nowy sezon Sherlocka. Po IMHO strasznie kiepskiej abominable bride jest lepiej. Niestety poziom scenariuszy w tej serii nadal jest wyraźnie gorszy niż w S1 i S2 (bo S3 uznaję już za mocny spadek formy).

• Popieram 2

Zmarł Rene z 'Allo 'Allo :(

Smutna wiadomość. Niech spoczywa w spokoju.

Nie przepadam za serialami ale 'Allo 'Allo zalicza się do wyjątków w moim przypadku, obejrzałem większość. Kultowa seria.

jest lepiej

To prawda, ale mimo wszystko żaden z odcinków tego sezonu nie zrobił na mnie większego wrażenia. To oczywiście cholernie wysoki standard, ale pierwsze serie postawiły poprzeczkę zdecydowanie wyżej.

@UP 

Dokładnie. Mimo sporych oczekiwań wyszło tylko przyzwoicie, daleko tu do zachwytu jaki wywołały we mnie pierwsze dwie serie. Z biegiem czasu elementary wyrósł na dostarczającego mi najwięcej frajdy sherlocka. 

• Popieram 2

Rogue One - trochę lepiej niż The Force Awakens ale znów, w kółko to samo, kolejny pseudo podchodzący remake. Tyle książek naprawdę ciekawych a oni dalej klepią... Jako film akcji ujdzie tyle o ile. Ocena 6/10 to i tak na wyrost. Mocno średnie kino z pięknymi efektami w stylu Baya.

Właśnie to mnie też zastanawia. Z chęcią np. zobaczyłbym film o genezie Vaapad.

• Popieram 1

Obecny sezon (5) jest chyba najgorszy

To raczej kwestia kiepskiej postaci "starego znajomego" Watson. Każdy sezon ma jakąś taką postać, niektóre udane (stary Holmes), niektóre mniej (brat). Same sprawy w odcinkach 10, 11 i 12 trzymają ogólny poziom.  

Arrival. Tak, dopiero teraz nadrobiłem. To będzie klasyka kina SF naszych czasów. Rewelacja, pozycja obowiązkowa dla każdego fana gatunku.

Napalałem się bardzo na ten film ale dopiero wczoraj obejrzałem i zgadzam się w pełnej rozciągłości. Co prawda film opiera się na odgórnym założeniu że zmysły obcych działają na podobnych zasadach do naszych zmysłów co bardzo upraszcza sprawę ale i tak świetne kino z naprawdę dobrym dylematem moralnym.