Silver Fox 1687 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Czarni-Znów trafnie. Nissany. Jak widać każde nacje ma jakieś swoje ulubione marki Dziś widziałem dwóch afroamerykaninów wysiadających z czarnej E46, trochę dziwny widok. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 W Twingo u znajomego „cyfra" mi się nie podobała, w VTS'ie zestaw jednak bardziej mi leży. Obrotomierz jak skala w lampowym radiu z 1945r Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Ktos wie co ile rozrzad robic w focusie mk2? 1,6/100 2011 W instrukcji ani slowa, w serwisie gdzies wyczytalem ze mowia 160k a mi sie nie chce wierzyc.. 128k na liczniku i nie wiem czy do stycznia czekac przy okazji wymiany oleju Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17818 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Fenio - ważne, że jest czytelny i razem z shiftlight'em, przez co nie trzeba odwracać wzroku. Cytuj Link to post Share on other sites
CyborgDE 4319 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Ktos wie co ile rozrzad robic w focusie mk2? 1,6/100 2011 W instrukcji ani slowa, w serwisie gdzies wyczytalem ze mowia 160k a mi sie nie chce wierzyc.. 128k na liczniku i nie wiem czy do stycznia czekac przy okazji wymiany oleju Poszperałem chwilę i wszędzie piszą nawet o 200-240kkm lub co dziesięć lat. Niby informacje potwierdzone przez ASO. Najlepiej zadzwonić do ASO i upewnić się samemu. Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Tak to normalne ze przychodza tzw. "noty techniczne" z tym ze inne marki staraja sie je w 100% naprawic jesli maja okazje , a Peugeot co nie jest jakies niebezpieczne lub oczywiste olewa. Doslownie jest napisane jesli klient sie nie skarzy , nie naprawiac. Nawet Renault tak nie robi , wszystko co mozliwe jest naprawiane/poprawiane nawet bez wiedzy klienta przy okazji serwisu. Mialem jeszcze dostep do dokumentacji Hondy i Renault. I wierz mi Honda to inna galaktyka z iloscia poprawek, a Renault ta sama kupa , ale serwis powaznie do niej podchodzi. Tak naprawde nie chce nikogo urazic ale Citroen C4 ,Peugeot 307 i Renault Laguna to auta dla Polaka za granica co dzwoni do domu zeby pochwalic sie jak mu sie na emigracji powiodlo. I zamiast kupic starsze lepsze auto to nie, bo w polsce rocznik sie liczy , nie stan techniczny, a na przebieg to juz nikt nie patrzy. Mowie o naszych rodakach co nie stac ich na Passata w TDI-ku bo to jest swiety gral dla 90%. . "Sorka" za taka wzmianke , ale widze to codziennie w pracy nie moglem nie wspomniec. Litwini dla odmiany musza du*e wozic BMW lub Audi w obojetnie jakim stanie. Azjaci lubia japonskie auta. Muzyni lubia Nissany , normalnie 85% aut jakie posiadaja (zawsze brudne ,obite i smierdzace) . Ale prawie kazde auto polskiego emigranta jest w bardzo dobrym stanie technicznym , czyste i kokpit ocieka "plakiem" i co czwarty pyta czy nie dalo by sie czegos zalatwic "bo kolega ma tam takie autko co niedlugo przeglod mija..." Powa To może napiszesz, dlaczego dla Audi żłopanie 7 litrów oleju na 10 tys. km w silniku TFSI było zużyciem "w normie" i trzeba się było wykłócać o wymianę wadliwych elementów? Albo dlaczego na liście najbardziej chłepcących olej silników na świecie przewija się słynna niemiecka trójca? http://www.cheatsheet.com/automobiles/30-new-cars-that-burn-way-too-much-oil.html/?a=viewall A jakiej firmy samochód padł w teście łosia, co firma ta "skorygowała" zmianą ustawień ESP? Wszyscy mają za uszami, tylko trzeba dobrze poszukać... Jasne, Japończycy to jest inna planeta (dlatego mam monitor Eizo, bo to ostatni, który jest od A do Z produkowany w Japonii) - bo to zupełnie inna kultura i system wartości (chociaż sprzęgła w dieslach Subaru też padały podobno z winy użytkowników), ale wśród pozostałych producentów jest po równo w zasadzie. Moim osobistym zdaniem lepszego kompaktowego kombi niż 307 i 308 I SW (nowe 308 to jakaś padaka) na rynku nie ma i co mi zrobisz? Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez radosuaf Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14022 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Pany, jak w aucie ręczny nie odbija, a z jednej strony wcale nie porusza się, to wystarczy mi do naprawy tego to: http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-zacisku-tyl-galaxy-alhambra-38mm-i5359197286.html czy brać razem z tłoczkiem?: http://allegro.pl/tloczek-uszczelka-zacisku-galaxy-alhambra-sharan-i5525447663.html Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Poszperałem chwilę i wszędzie piszą nawet o 200-240kkm lub co dziesięć lat. Niby informacje potwierdzone przez ASO. Najlepiej zadzwonić do ASO i upewnić się samemu. w dieslu ASO potwierdza 200k/10lat ale co ASO to inaczej mówią o benzynie 1.6... jedni 120k inni 180k... weź bądź mądry, nie mogą powiedzieć wprost? chyba trzeba zadzwonić i nagrać rozmowę Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Raczej żeby ręczny działał to trzeba nowa linkę, lub samoregulator nowy. Zdejmij linki z zacisków i zobacz czy jest ok bo najczęściej to wina linki. Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Moim osobistym zdaniem lepszego kompaktowego kombi niż 307 i 308 I SW (nowe 308 to jakaś padaka) 308 to technicznie identyczne auto jak 307, nic sie nie zmienilo poza wygladem i ladniejszym wnetrzem. To w zasadzie FL nie nowy model. Zawieszenie, silniki i elektryka to ta sama "jakosc" co 307. i co mi zrobisz? Nic , juz sam zafundowales sobie najwieksze zlo... i to w kombi. To może napiszesz, dlaczego dla Audi żłopanie 7 litrów oleju na 10 tys. km w silniku TFSI było zużyciem "w normie" i trzeba się było wykłócać o wymianę wadliwych elementów? Albo dlaczego na liście najbardziej chłepcących olej silników na świecie przewija się słynna niemiecka trójca? Faktycznie Niemcy , szczegolnie VW sie troche opuscili z silnikami , ich jakoscia/trwaloscia. Ale zwroc uwage ze np. taki Peugeot klepie stare silniki (te w 207 nawet 208 1.1/ 1.4 to troche odgrzane jednostki z lat 70-tych) . BMW,WV Audi to nowoczwsne doladowane lub nie silniki z wtryskiem bezposrednim (benzynowe) czesto ze zmiennymi fazami rozrzadu, zmienna dlugoscia kanalow dolotowych itp . Jasne mozna klepac stare silniki ale sa kraje gdzie podatek drogowy placi sie od emisji CO lub nawet do miasta cie nie wpuszcza starym autem. Za takiego P308 1.6 ,zaplacisz tyle samo podatku co za VW Golfa GTI. chociaż sprzęgła w dieslach Subaru też padały podobno z winy użytkowników To auto ze stalym 4x4 i sprzeglo wymieniasz zwykle co 80kkm. To jest taka norma dla tego auta. I trzeba tym umiec jezdzic, przyzwyczaic sie. Ja czesto lekko, niechcacy przypalam sprzegla w Subaru, szegolnie Imprezach jak mam na test. Nie jerzdze na co dzien i nie zwracam uwagi jak sie z tym obchodzic i czasem smiedzi sprzeglem. Poszperałem chwilę i wszędzie piszą nawet o 200-240kkm lub co dziesięć lat. Niby informacje potwierdzone przez ASO. Najlepiej zadzwonić do ASO i upewnić się samemu w dieslu ASO potwierdza 200k/10lat ale co ASO to inaczej mówią o benzynie 1.6... jedni 120k inni 180k... weź bądź mądry, nie mogą powiedzieć wprost? chyba trzeba zadzwonić i nagrać rozmowę Lepiej na to nie patrzec, zawsze w instrukcji jest gdzies tam napisane ze jesli auto uzytkowane jest w ciezkich lub miejskich warunkach nalezy skrocic okresy miedzy wymianami paska,oleju itp. Nie precyzuja za bardzo co to te ciezkie warunki ,a w miescie kazdy kiedys byl . A te dlugie okresy przeglodowe, wymiany oleju i paska dobrze wygladaja w folderach serwisowych pokazujac jak tanie bedzie serwisowanie danego auta. Firmy "leasingowe" tez na to patrza. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez keczu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Nic , juz sam zafundowales sobie najwieksze zlo... i to w kombi. Faktycznie Niemcy , szczegolnie VW sie troche opuscili z silnikami , ich jakoscia/trwaloscia. Ale zwroc uwage ze np. taki Peugeot klepie stare silniki (te w 207 nawet 208 1.1/ 1.4 to troche odgrzane jednostki z lat 70-tych) . BMW,WV Audi to nowoczwsne doladowane lub nie silniki z wtryskiem bezposrednim (benzynowe) czesto ze zmiennymi fazami rozrzadu, zmienna dlugoscia kanalow dolotowych itp . Jasne mozna klepac stare silniki ale sa kraje gdzie podatek drogowy placi sie od emisji CO lub nawet do miasta cie nie wpuszcza starym autem. Za takiego P308 1.6 ,zaplacisz tyle samo podatku co za VW Golfa GTI. To auto ze stalym 4x4 i sprzeglo wymieniasz zwykle co 80kkm. To jest taka norma dla tego auta. I trzeba tym umiec jezdzic, przyzwyczaic sie. Ja czesto lekko, niechcacy przypalam sprzegla w Subaru, szegolnie Imprezach jak mam na test. Nie jerzdze na co dzien i nie zwracam uwagi jak sie z tym obchodzic i czasem smiedzi sprzeglem. 1. Nie zamieniłbym na żadne inne - auto jest bardzo krótkie (mam porównanie ze 147 czy Giuliettą) i ma do tego mnóstwo miejsca w środku, w 307 jest dodatkowo genialna widoczność i bardzo jasno (szklany dach), w tylnym rzędzie są 3 osobne fotele, czyli możesz wrzucić narty, deski, rowery czy co tam chcesz i komfortowo przewieźć 2 osoby z tyłu (przy kanapie 40/60 jest średnio), w dodatku przynajmniej 307 jest dość wysokie, więc po odkręceniu przedniego koła rowery wchodzą na stojąco - rewelacja. Znajdź mi drugi samochód o długości ~4,40m, w który zapakujesz 4 osoby, 2 rowery, namiot i kilka toreb. Prowadzenie nie jest sportowe, silniki nie są przesadnie dynamiczne - ale nie do tego ten samochód służy. 2. Zieloną plakietkę w Niemczech mają wszystkie benzyniaki z katalizatorem - czyli tak na oko każdy samochód młodszy niż 25 lat wjeżdża bez problemu. Co do niemieckich silników - jak się czegoś nie umie robić, to może lepiej tego nie robić? VAG ma taką listę (1.4 TSI, 2.0 TDI, TFSI itp. itd.), że szkoda gadać... Podatki to trochę inna sprawa, ale co mi po podatkach, skoro samochód stoi w serwisie ciągle? Znam przypadek nowiutkiego Volvo V40 z jakimś debilnym filtrem tylko na rynek holenderski (bo tam te podatki są posunięte do granic absurdu), które pierwszy raz w serwisie wylądowało po 3 tygodniach od zakupu. A obok stały 2 albo 3 egzemplarze z tym samym problemem . 3. Poczytaj o sprzęgłach w dieslach Subaru . W benzynie jest OK, ale w dieslu moment obrotowy przez dłuższy czas masakrował sprzęgła: "Awaria najczęściej występowała po przejechaniu 30-40 tys. km. Subaru w Polsce zrzucało winę na nieumiejętną eksploatację i przeważnie odmawiało naprawy w ramach gwarancji – cena w ASO: ok. 6000 zł (np. w Niemczech nie było problemu i naprawę przeprowadzano na koszt producenta)." Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez radosuaf Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Nie zamieniłbym na żadne inne Spoko...enjoy. Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) A te dlugie okresy przeglodowe, wymiany oleju i paska dobrze wygladaja w folderach serwisowych pokazujac jak tanie bedzie serwisowanie danego auta. Firmy "leasingowe" tez na to patrza. niby tak, ale w książce serwisowej wymiany oleju mam równo co 19,500-20,500 więc te 20k faktycznie musi działać, wypija obecnie niecałe 0,1l/1000km więc wszystko w porządku. Trzeba do ASO zadzwonić w poniedziałek i dopytać o rozrząd aby nie było jaj, bo następna wymiana przy mojej jeździe wypada w połowie grudnia a na liczniku będzie prawie 140k więc rozrząd gdzieś w tej okolicy.. chyba we wrześniu wszystko zrobię aby mieć spokojną głowę bo koszt wyjdzie z 800zł a tak może być o zero więcej... przy okazji klimatyzacja jest do ogarnięcia bo tego chyba nikt nie robił na ostatniej wymianie oleju i czuć ciągle jakąś dzwną woń w powietrzu.. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Vieworld Cytuj Link to post Share on other sites
ramzesx 163 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Na co dzień pomykam Julką 1.4 MA, 2010r, 51500 km przebiegu, rzadziej Madzią 6 2013r, 2.0 benzyna, a jeszcze rzadziej Ypsilon 2013r 1.2 benzynka ;p Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 w dieslu moment obrotowy przez dłuższy czas masakrował sprzęgła No i tak było zawsze. Jak się na jedynce depta do spodu, to tak będzie. Każdy diesel o dużym momencie boryka się z tym samym problemem. Cytuj Link to post Share on other sites
Silver Fox 1687 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Każdy diesel o dużym momencie boryka się z tym samym problemem. Dlatego sprytni producenci w silnikach z dużym momentem pokroju już 400-500nM oferują tylko automat Żeby nie umiejętna jazda nie przerodziła się w zarzuty co do awarii sprzęgła i wady w samochodzie którą należałoby naprawić za darmo. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Silver Fox Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 A kto pałuje klekota na jedynce do spodu?Jedynie jakiś debil. Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Nie chodzi o obroty chudy, a o sposób ruszania. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Co nie zmienia faktu że sprzęgła w dieslach 2.0 od Subaru były wadliwe i nie jest to opinia użytkowników laików tylko specjalistów mechaników. Była o tym mowa w mediach jak np. http://www.gazeta.tv/wideo/10,89018,8062002,Motodziennik__Oburzenie_Subaru.html (od 1 minuty filmu) ale Subaru nigdy oficjalnie nie przyznało się do wpadki, nie było akcji serwisowej tylko kasowali po 6000zł naprawę usterki niby z winy użytkownika. Wina użytkownika polegała na tym że kupili wadliwe auto Cytuj Link to post Share on other sites
Courius 24 Napisano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Bo z napędem awd trzeba też potrafić jeździć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 to jak się jeździ z napędem AWD? Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 to jak się jeździ z napędem AWD? O tak: http://demotywatory.pl/uploads/201010/1287041485_by_Biesik_600.jpg 7 Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Nie do końca się zgodzę. W obrazku zimowym z fwd mając rwd tylko czekałem na taką pogodę by polatać lajtowo bokiem bez pałowania i katowania opon. Dwa lata temu jednej zimy 6 razy dmuchałem przez taką jazdę . 3 Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14022 Napisano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 http://demotywatory.pl//uploads/201211/1353439340_iiubw9_600.jpg 7 Cytuj Link to post Share on other sites
d i l 173 Napisano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 9-3 produkowany był z przerwami bo tam jakieś zmiany inwestorów były, ale od lutego tego roku ponownie ruszyła produkcja. 100 sztuk złożonych z zalegających w fabryce części trudno określić wznowieniem produkcji. Szkoda marki, która moim zdaniem robiła swego czasu dużo ciekawsze auta niż Volvo. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts