PatrykT 6221 Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Największe mocowe ograniczenie tego auta, to mały intercooler, tak uważam, bez jego zmiany nie ma co się bawić w podnoszenie mocy. no to teraz ubiłeś dolot, ciekawe ile do serii mu teraz brakuje Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2282 Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 no to teraz ubiłeś dolot, ciekawe ile do serii mu teraz brakuje To teraz zobacz jak blisko silnika jest ta plastikowa rura, fabrycznie zaprojektowana, nie ma żadnej osłony termicznej. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 (edytowane) Wykres moze się trochę poprawił. Ciężko powiedzieć, tak naprawdę mogłeś go zdusić dostarczając mu mniej powietrza, to że dźwięk się zmienił no to pewnik. Tyle, że mocy to prędzej ubyło jak przybyło. Filtr powinien być przynajmniej półtora raza większy no i osłonięty od silnika. Ja bym zmienił na oryginalny i nie bawił się w to na twoim miejscu. Edytowane 19 Czerwca 2020 przez Andrew Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 (edytowane) Jedno jest pewne, bez osłony termicznej będzie gorąco i moc spadnie. Tym bardziej że nie widzę żadnego wlotu powietrza z grilla czy dołu. Edytowane 19 Czerwca 2020 przez AudiAWX Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14022 Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Pany będę wrzucał nowe hample do bawarki, duo Zimmerman wentylowany gładki + klocki ferodo będzie git? Cytuj Link to post Share on other sites
wrzesi0 821 Napisano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 u mnie bawaria na Zimmermanach - przód Sport'y wentylowane i nawiercane / tył wentylowane gładkie + klocki ATE Ceramic super do działa Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14022 Napisano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Na początku myślałem o sportach ale jednak ponad 250zł za jedną tarcze do e36 to sroga kwota, więc będzie zmiana z 286x12 na 300x22 na tańszej tarczy, zaciski z e46 2.8. Tył zobaczymy, może z e36 2.8 ale jeszcze kwestia do przemyślenia. Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2282 Napisano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 półtora raza większy Miałeś kiedys filtr k&n w ręku? wlotu powietrza Wlot powietrza jest, przecież widać wyraźnie że go zostawiłem..Kolanko mam, brakuje mi kawałka rury aluminiowej żeby umieścić stożek w inne miejsce.Pierwsze co trzeba by zrobić to osłonić termicznie plastikową rurę, może intercooler od spodu. Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 U mnie w e36 2.0 jeżdżę na textarach przód, i tył(tarcze, klocki). Jestem zadowolony. W międzyczasie klocki przód zmieniłem na trw i też nie widzę większej różnicy. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Wolał bym tańsze tarcze , ale z większą średnicą , czyli swap hebli . Ostatnie dwa auta tak zrobiłem i jestem dużo bardziej zadowolony z hamulcy . A dodatkowo taniej finansowo to wychodzi . Mam pytanie , w moim nowym nabytku brakuje mi chyba mocy (2.2cdi 204km) . Program i tak mam w planie w niedalekiej przyszłości , ale wolał bym go doprowadzić do serii wcześniej . Powód taki że auto przyspiesza w 8.7 do 100 zamiast katalogowych 7.4 . DPF mógł by go blokować ? Aktualne wypełnienie to 64% , popiół to chyba 4 gr . Turbiny pompują 1.6 bara .Pomysł to wyczyszczenie kolektora . Ale może jeszcze coś trzeba sprawdzić . Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14022 Napisano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Wolał bym tańsze tarcze , ale z większą średnicą , czyli swap hebli . Do tego samego wniosku doszedłem, moje już nie raz zostały przegrzane, jak hamuję ze 120/140 km/h przed rondem to czuć dosyć mocne bicie, w dodatku słabo hamulują. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Miałeś kiedys filtr k&n w ręku? O dziwo tak i myślę że to nie jeden. Mam pytanie , w moim nowym nabytku brakuje mi chyba mocy (2.2cdi 204km) . Program i tak mam w planie w niedalekiej przyszłości , ale wolał bym go doprowadzić do serii wcześniej . Powód taki że auto przyspiesza w 8.7 do 100 zamiast katalogowych 7.4 . DPF mógł by go blokować ? Aktualne wypełnienie to 64% , popiół to chyba 4 gr . Turbiny pompują 1.6 bara .Pomysł to wyczyszczenie kolektora . Ale może jeszcze coś trzeba sprawdzić . Weź go na autostradę i przegoń trochę, może jakiś leśny dziadek tym jeździł. Edytowane 20 Czerwca 2020 przez Andrew Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 To teraz zobacz jak blisko silnika jest ta plastikowa rura, fabrycznie zaprojektowana, nie ma żadnej osłony termicznej. Tylko fabrycznie ta rura zasysa powietrze o temperaturze panującej na zewnątrz auta, teraz cięgnie Ci ogrzane powietrze przez silnik . I co z tego że dalej masz fabryczny snorkel, jak stożek nie jest nie jest odsłonięty. Cytuj Link to post Share on other sites
Popularne posty fiend_ 393 Napisano 20 Czerwca 2020 Popularne posty Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Nowy stary grat BMW 335i 2007 3.0 R6 twin turbo z manualną skrzynią w kolorze Monacoblau. 15 Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14022 Napisano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 No nieźle, teraz to zazdroszczę 3 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Ja kupiłem dopiero merca , ale też zazdroszczę Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 3 Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2282 Napisano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Tylko fabrycznie ta rura zasysa powietrze o temperaturze panującej na zewnątrz auta, teraz cięgnie Ci ogrzane powietrze przez silnik . I co z tego że dalej masz fabryczny snorkel, jak stożek nie jest nie jest odsłonięty. Projekt nie jest skończony.. Tutaj podobna aplikacja.https://www.youtube.com/watch?v=rMFfjEDpdxAPojeżdże zobaczę co i jak będę dalej kombinować. Moim zdaniem stożek teraz ładuje za dużo powietrza.Pierwsza sprawa, osłonię termicznie rurę, pojadę na hamownię. Niekoniecznie żeby dodawać mocy, ale żeby było zgodnie ze sztuką. Mój mechanik, narazie powiedział że jest spoko i nie ma co dawać stożka pod zderzak, co byłoby dla mnie bardzo prostą sprawą do zrobienia.. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Po bardzo sentymentalnej przygodzie z Corsą D, udało się upolować coś nieco większego. Asterkę J 2.0 CDTI 160KM(2011) w automacie. Tak, te felgi na pewno wymienię albo jakoś doprowadzę do ładu . Za 3k euro z silnikiem do roboty - myślę, że dobra cena. Spokojnie, nigdzie po napoju w cupholderze nie jechałem . Pierwsze wrażenia - super, chyba póki co największe wow wywołały u mnie te reflektory bi-ksenonowe z AFL i Flex Ride. Teraz tylko ogarnąć motor do ładu i dopieścić lakier. Chociaż po Corsie D ciężko chyba o downgrade względem Astry J. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 A co się motorowni stało , w sumie silnik odpalony na zdjęciu ? Czy cena dobra to się okaże , bo często różne inne kwiatki wychodzą . Ale ja jestem pesymistą w takich sprawach 2 lata temu brat chciał kupić identyczną , ale po testach się rozmyślił . Wtedy chcieli za to 25k z 2012r. Nie był to jakiś parch , ale parę rzeczy trzeba było zrobić . Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 A no ciekawe co z tym silnikiem, widzę, że sam w miarę pewny słupek (tj "regenerowany" z gwarancją to jakieś 6k zł) podobnie kosztują zresztą mniej pewne jednostki z demobilu, ale z układem paliwowym. Tak, że jak to tylko jakiś problem z osprzętem to koszty zabójcze nie będą, ale jak cała jednostka i część osprzętu do wymiany to się nazbiera i może doliczając cenę auta przeskoczyć bez problemu 20k zł. Z drugiej strony jeżeli ci zależało na takim wyposażeniu, to tak czy siak za 20k nie kupisz sprawnego auta na wypasie. No i jak by nie patrzeć jak silnik zrobisz na tip top, to jesteś pewien, że jest igła, a kupując "sprawny" też nigdy nie wiesz czy zaraz się coś nie wyłoży. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Silnik w sumie dobry , tylko wymienić oring pompy oleju . To chyba jedyna wada silnika na którą trzeba zwrócić uwagę , chyba że już panewka stuka to pewnie od tego . Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 A co się motorowni stało , w sumie silnik odpalony na zdjęciu ? W ogłoszeniu Niemiec napisał, że pracuje nierówno i na około 70% mocy(pewnie sprawdzali kompresję). Odpalaliśmy z bratem zobaczyć jak będzie to wyglądało wraz z rosnącą temperaturą. widzę, że sam w miarę pewny słupek (tj "regenerowany" z gwarancją to jakieś 6k zł) Sprawdzony słupek od zaprzyjaźnionej firmy dostanę za 4rkę, więc nie jest źle. No i jak by nie patrzeć jak silnik zrobisz na tip top, to jesteś pewien, że jest igła No i właśnie dlatego zdecydowałem się na zakup. Środek jest świetnie zachowany, szukałem właśnie takiego wyposażenia, a jak zrobię silnik to będę wiedział co mam. Ogólnie zauważyliśmy, że pod maską mieszkała kuna i narobiła zamieszania na wiązce od silnika. Widać, że jest świeża pompa wysokiego ciśnienia i sprawdzali wtryski(tutaj wierzę bratu na słowo jak chciało mu się tam pogrzebać dłużej). Na pewno zacznę od zakupienia nowej wiązki i będę myśleć dalej. Dla przykładu na zdjęciu auto informuje o niskim stanie czynnika chłodniczego, co mija się z prawdą, tak samo czasem potrafi dowalić komunikat o niskim ciśnieniu oleju zapalając lampkę alladyna. Będą jaja jak się okaże, że chodziło po prostu o wiązkę, a co za tym idzie złą komunikację silnika z komputerem. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Będą jaja jak się okaże, że chodziło po prostu o wiązkę, a co za tym idzie złą komunikację silnika z komputerem. Tego ci życzę. Fajne auto za fajne pieniądze. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3753 Napisano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 To je fajne auto. https://streamable.com/pioriq 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts