AudiAWX 3766 Napisano 5 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Jeździsz 2.7/3.0 Tdi bo się zgubiłem? Nie tam są cztery łańcuchy rowerowe. ??? Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 5 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Merc 1.8 m271 kompressor. Andrew mam coś dla ciebie http://www.racingforum.pl/BILSTEIN-B14-Citroen-C4-Peugeot-307-308-t150373.html Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 5 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Znaczy tym. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 5 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Tak taki silniczek w w204 mam. W filmie nawet wspomniał o cenie 10tyś za rozrząd u mnie na szczęście kółka są jak nowe. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 5 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 10tyś za rozrząd Sporo Zmieniam co 10kkm czyli praktycznie co roku. I 10w40 to już mam czarny na koniec, a 5w30 wygląda świeżo. Ja się tam na olejach nie znam. Mogę Ci opowiedzieć jak robię u siebie od lat. Generalnie trzymam się tego, co zaleca producent auta. W moim przypadku od praktycznie 30 lat są to benzynowe autka Suzuki. Producent zaleca Shell Helix (ultra do nowszych bodaj po 2010), a oznaczenia, to przeważnie tak: Interwał czasowy / przebieg - to raz na rok / 15k km. Tego się trzymam, czasem wymieniam nawet częściej - bo jak jestem akurat z czymś innym (np jakiś przegląd, czy wymiana klocków, tarcz itd), to nawet jak upłynie 5k km, czy pół roku - profilaktycznie też zawsze zlecam, aby wymienili - dla silnika na pewno wyjdzie to tylko na dobre Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 5 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Kiedyś gdzieś był test jakiegoś Polskiego laboratorium i większość sławnych olejów poległo przy około 6 tys. kilometrów przebiegu. Niestety śladu po tym nie ma bo pewnie się ecoterror do pupy im dobrał. Te już są fajne. Edytowane 5 Listopada 2019 przez AudiAWX Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 5 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Teraz jest sporo zamienników , lub jak wspomniano w filmie są dostępne regenerowane koła lepsze od oryginalnych i da się to taniej zrobić . Nawet na aliexpress jest cały zestaw za 250 dolarów Ciekawe jak to działa i jak długo . Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 5 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Przebijajac się przez tematy Dacia / Nissan / Renault wychodzi że winę za zacięty napinacz ponosi prawdopodobnie pompa oleju, czyli uczą się od najlepszych, Fiata i VW. Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2297 Napisano 5 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Zastanawiam się nad zakupem padniętego subaru diesla, i przekładką mojego silnika. Mój motor jest po remoncie, w aso, powinien jeszcze trochę pociągnąć. Za to buda (legacy IV) wymaga poprawek lakierniczych i blacharskich, niestety auto miało ciężki żywot. Naprawy wycenili mi na 6k pln lekką reką..Ta "zabita" impreza kosztuje niecałe 10k pln. Stan ma być jak nowy. Na blacie niecałe 120k (austria), u mnie 180k, 70k od remontu, a raczej wymiany short blocka. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 A też masz takiego samego diesla? Bo jak masz benzynę to może to być nieopłacalne. Wtedy to nie wiem czy 10kpln się zmieścisz z przekładką. Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2297 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Takiego samego, rocznik ten sam, tylko mam w budzie legacy. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 No to sama przekładka silnika. Pewnie przy okazji sprzęgło można wymienić, bo chyba słabe tam są. Nie powinno być drogo i jeszcze trochę części Ci zostanie z uszkodzonego silnika. Musisz sobie to policzyć. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Hehe, też myślę o takiej przekładce w Mazdzie jak zardzewieje, mam nowy silnik u siebie i czekam na rozkład podłogi. Edytowane 6 Listopada 2019 przez AudiAWX Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Mirki doradźcie jaki olej byście zalali do 2.5 litrowego SkyActiv-G (bez GPF). CX5 IIAmsoil, Ravenol? Ravenola mógłbym mieć trochę taniej niż w sklepach. Silnik ma przetrwać co najmniej 4 budy! Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 jaki olej byście zalali do 2.5 litrowego SkyActiv-G (bez GPF). CX5 II Ja bym najpierw w papiery zajrzał, co producent radzi: https://owners-manual.mazda.com/gen/en/cx-5/cx-5_8ft1ee17b/contents/10020103.html https://owners-manual.mazda.com/gen/en/cx-5/cx-5_8ft1ee17b/contents/07030400.html Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Papiery znam doskonale. Tak naprawdę lał bym dalej ori olej mazdy gdyby moje ASO nie podniosło kretyńsko cen. To już wolę za te pieniądze zalać coś lepszego. Myślałem o RAVENOL EFS SAE 0W-20, RAVENOL DFE SAE 0W-20 lub Shell Helix Ultra SN 0W-20. Amsoil trochę drogi a parametry ma gorsze od Shella z tego co czytałem kartę ale głowy nie dam (średnio z moim zaufaniem do parametrów na kartkach). Może ktoś handluje olejami i ma jakieś większe pojęcie? Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Amsoil, Ravenol? A czemu nie oryginalną suprę? Teraz zobaczyłem drugą odpowiedź dopiero. W takim razie nie pomogę, ja do mojej leję w ASO to co mają lać. Skończy się gwarancja to będę rzeźbił za czymś innym/lepszym. Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 A czemu nie oryginalną suprę? Zaporowa cena względem parametrów... a nie widzi mi się robić kilkuset kilometrów do innego ASO (i nie mam na to czasu). Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Z ciekawości, jaka to jest cena zaporowa? U mnie w BE przegląd z olejem i filtrami to 120€. Samemu kupując olej i filtry do mojej poprzedniej alfy wynosiło mnie to u jakiegoś Zenka podobną kasę. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Ja mazdy na Millersie trzymam i dla mnie lepszy niż LM. http://www.millersoils.co.uk/which-oil A biorę jak większość posiadaczy Mazd od Michała. https://www.mazparts.pl[/url] I ogólnie, ori ASO olej do Mazdy to Elf robi. Edytowane 6 Listopada 2019 przez AudiAWX Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Do dupowozu to leje się cokolwiek markowego aby parametry producenta spełniało. Wymiana co max 15 tyś i 4 budy silnik przejeździ. Chyba że jeździmy z pedałem w podłodze niemieckimi autostradami to wtedy olej zrobi różnicę. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Dlaczego 0W20? Producent widząc po manualu dopuszcza 5W30 spełniającego norme ACPI SN albo ACEA A5/B5. W nasze temperatury 0W20 nie jest IMO szczęśliwym rozwiązaniem. To przy wysokich temperaturach będzie zapewniało znikome smarowanie. Ravenole w teorii są w pełni syntetycznymi olejami, niestety też bardzo drogimi. Ja w dotychczasowych autach jeździłem na Shellach (mam kumpla pracującego u dystrybutora więc oleje miałem za free), niestety do asterixa nie maja butelek z Dexos 1g2 (tylko beczki 209L). Na forum Astry temat z olejami ma kilkadziesiąt stron, podawali tam też linki do for w PL/RU gdzie wykonują testy olei, wychodzi z tego, że nie ważne co byś nie zalał to pod koniec okresu przewidzianego do zmiany to oleje w mniejszym lub większym stopniu nie trzymają norm i lepiej wymieniać częściej na tańszy niż jak książka przewiduje na topowy. Chyba że jeździmy z pedałem w podłodze niemieckimi autostradami to wtedy olej zrobi różnicę. Ale to też nie 0W20, do upalania są inne oleje Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Mazdy maja spierniczone pierścienie, często zapiekaja się więc raczej bym wyżej niż 5w30 nie szedł, ale znów 0w20 w naszym klimacie to chyba też przegięcie bo w wakacje to na wodę jeździ jak +30 na trasie. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) "Ale to też nie 0W20, do upalania są inne oleje :P" No wiem, dlatego leję ostatnio 5w40 motula, wcześniej jeździłem na 5w50 valvoline vr1. Te oleje głównie dlatego że są łatwo dostępne u mnie w hurtowni. Ow20 to chyba tylko dlatego leją aby ograniczyć emisję co2. Edytowane 6 Listopada 2019 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 6 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Ja właśnie jestem po pierwszej wymianie oleju w ASO, dziwnie patrzyli na mnie, że zgłaszam się przed 30tys, bo aktualnie auto ma 16k i przed tym jak komputer stwierdził, że czas na serwis. Koleś wymogu 30tys. skomentować nie chciał. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts