Outlaw666 588 Napisano 4 Września 2015 Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Ja osobiście wolałbym jeździć cały czas mpkiem niż ciągnąć od rodziców kasę na paliwo/jakieś naprawy czy na samo kupno samochodu. Nawet jeżeli dokładaliby się tylko do jakiejś małej części. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
B o r o 389 Napisano 4 Września 2015 Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Zaczyna sie kolejny ciekawy temat widze Jedno z najlepszych uczuć, kiedy za swoja kasę kupujesz swój pierwszy samochod. @Outlaw, majac 18 lat mozesz juz jezdzic, ale wciaz zostaje Ci kilka lat nauki, a z praca roznie bywa. I zastanow sie teraz, co zrobisz jak nie masz tymczasowo pracy, ale potrzebujesz cos wymienic w samochodzie? Samochodu raczej nie sprzedasz ze wzgledu na taka glupote, a rodzicow ma sie raczej po to zeby pomagali, co? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 4 Września 2015 Udostępnij Napisano 4 Września 2015 a rodzicow ma sie raczej po to zeby pomagali, co? w życiu przychodzi ten moment, że jest na odwrót. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 4 Września 2015 Udostępnij Napisano 4 Września 2015 (edytowane) Mnie i moich trzech braci rodzice wychowali na zasadzie bycia samodzielnym. Mimo, że wszyscy mieliśmy prawa jazdy już w wieku 18 lat to każdy z nich kupował samochód jak znalazł pracę i był w stanie go utrzymać i ja idę dokładnie tą samą drogą. Ale w sumie życie na wsi, kiedy w domu się nie przelewa uczy pokory i mimo że bardzo chciałbym mieć własny samochód i np przez ostatni rok technikum mieć lepsze połączenie ze szkołą niż jeżdżenie pół godziny pociągiem i później prawie na koniec Lublina przez samo centrum trolejbusem to nigdy nawet nie pomyślałem o tym żeby przekonać rodziców do kupienia mi samochodu.Tak czy siak - było, minęło. A teraz nie mam pracy, więc na uczelnię śmigam Warszawskimi mpkami (można powiedzieć, że @Szarik jest moim szoferem ). Można? Można! Chociaż powoli szlag mnie trafia i rozważę przesiadkę na jakiś samochód jak w najbliższym czasie ktoś mnie zatrudni.. Edytowane 4 Września 2015 przez Outlaw666 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 4 Września 2015 Udostępnij Napisano 4 Września 2015 (edytowane) Ile ludzi tyle sytuacji życiowych... Ja tam uważam, że jeśli rodzice mają kasę to rzeczą oczywistą jest, że będą dawać też dzieciom, nawet jak kasy nie mają, a nie są patolami to też dają dzieciom, ale w innym stopniu, bo dla nich szczytem możliwości jest danie dziecku jeść, kupienie ubrań w second-hand. Rozumiem kiedy ktoś powie, że nie ciągnie kasy od rodziców na zbytki, markowe ciuchy, najlepszy sprzęt itd., ale kupno samochodu i dokładanie do jego utrzymania to obecnie rzecz normalna. Nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy to w przyszłości moje dziecko zarobi sobie jakieś grosze i kupi starego rzęcha, jeżeli będę miał pieniądze to mu dołożę do lepszego auta, choćby dla jego bezpieczeństwa, czy wygody (nie wyobrażam sobie jazdy na uczelnię komunikacją miejską...codziennie traciłbym ponad 3h na dojazdy...). Edytowane 4 Września 2015 przez Johny3 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 4 Września 2015 Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Nie, no, jak najbardziej masz rację. Chodziło mi bardziej o sytuację, kiedy rodziców nie do końca stać na utrzymanie dziecku samochodu. A 3h dziennie na dojazdy to jeszcze nie jest tak źle. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 nie wyobrażam sobie jazdy na uczelnię komunikacją miejską...codziennie traciłbym ponad 3h na dojazdy...). A 3h dziennie na dojazdy to jeszcze nie jest tak źle. to prawda, nie źle, to smutne i tragiczne, że coś takiego w ogóle ma miejsce, a wszystko idzie ku jeszcze gorszemu żeby nie było, studiowałem łącznie prawie 7 lat i tłukłem się w tym czasie MPK, jakoś żyję (ale ile mi to krwi napsuło to inna historia) teraz nie wyobrażam sobie dojazdów do pracy inaczej niż autem, pomimo korków, bo to i tak jest prawie dwa razy szybciej o wygodzie nie wspominając natomiast korki w miastach mamy (abstrahując od idiotycznych rozwiązań) z powodu zmotoryzowanych studentów, których uważam za plagę 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 (edytowane) kiedy rodziców nie do końca stać na utrzymanie dziecku samochodu. To jest sprawa oczywista, myślę, że normalne dziecko nawet nie powinno wymuszać na rodzicach zakupu auta w takiej sytuacji. Nie ma w domu kasy - idź i zarób na to co chcesz, a może nie do końca potrzebujesz, albo jeśli jest to relatywnie drogie. studiowałem łącznie prawie 7 lat i tłukłem się w tym czasie MPK, jakoś żyję (ale ile mi to krwi napsuło to inna historia) Ja komunikacją miejską tłukłem się dwa lata w liceum (wcześniej oczywiście też, ale szkoła była 15 min busem od domu, w miarę dobre połączenie i bilety darmowe), miałem szkołę jakieś 16 km, wybrałem ją po części z własnego widzimisię, ale to inna kwestia. W jedną stronę jechałem ponad godzinę, autobusem od domu do szkoły, a później jeszcze tramwaj, wychodziłem z domu o 7:05 na autobus i wchodziłem do szkoły o 8:15-8:20, mając lekcję na 8:15, podczas gdy koledzy z klasy sobie spali do 7:40. Przeżyłem, zrobiłem prawko, miałem mało palące auto i sobie mogłem jeździć do szkoły. Teraz na studia to byłaby masakra, autem jadę ~30 min, a autobusami (ze 2,3 przesiadki) to nawet te 1,5h w jedną stronę byłoby mało doliczając czekanie na przesiadkę... Także jak widać wszystko sprowadza się do kasy, niestety nie każdy może sobie pozwolić na to samo, jeden nie może sobie pozwolić na posiadanie taniego samochodu, drugi woli coś sobie kupić innego niż auto + paliwo + ubezpieczenie + naprawy, a trzeci ma wszystko czego chce. Mnie tylko denerwuje taka polaczkowa mentalność, był swego czasu (może dalej jest) fanpage na FB "Samochody uczniów", dawno nie widziałem tyle jadu, kiedy ktoś wrzucił lepsze (nawet nie droższe) auto niż jakieś stare Punto/Golf 3 itp. Od razu teksty "Zawód syn", "tatuś kupił". Przynajmniej tutaj jest jakaś konstruktywna dyskusja Edytowane 5 Września 2015 przez Johny3 Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 6 Września 2015 Udostępnij Napisano 6 Września 2015 (edytowane) sprawdziłem dział i nic nie ma a zakładać specjalnie dział raczej nie ma sensu.. jakie opony 195/65/15 zimówki do Foczki II/100? Kolejność według tego co znalazłem na forach i z moich spostrzeżen bo patrząc na ostatnie zimy to więcej deszczu i lodu niż śniegu... ktoś coś podpowie? 1 - Nokian WR D4 / 750zł2 - Vredestein Snowtrac 5 / 760zł 3 - Yokohama W.Drive / 680zł 4 - Sava Eskimo S3+ / 705zł 5 - Dębica Frigo 2 / 605zł jedynka czy dwójka? Edytowane 6 Września 2015 przez Vieworld Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Września 2015 Udostępnij Napisano 6 Września 2015 jeżdżę na nokianach WR, tylko ze starszej serii, na nasze polskie warunki zajefajna opona, świetnie radzi sobie z błotem pośniegowym oraz zimnym suchym, na białym trochę gorzej ale nadal bardzo dobrze z dębicą mam wyłącznie negatywne doświadczenia Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 6 Września 2015 Udostępnij Napisano 6 Września 2015 (edytowane) czytam opinie o tych nokianach D3 i ludzie słodzą jak mogą - zastanawiałem się czy nie będzie za miękka ta opona, na minusie fajnie, ale gdy temperatura w grudniu 20 stopni to już może być zbyt miękka, ale chyba je zakupię... D4 nie mogłeś mieć bo bodajże w czerwcu tego roku je zaprezentowali - marka z Finlandii tylko produkcję przenieśle do Rosji i to już mi się tak nie podoba, ale co zrobić.. pozostało się zastanowić Nokian czy Vredestein typu W... Edytowane 6 Września 2015 przez Vieworld Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Września 2015 Udostępnij Napisano 6 Września 2015 D4 nie mogłeś mieć bo bodajże w czerwcu tego roku je zaprezentowali tylko ze starszej serii dwójki konkretnie Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 6 Września 2015 Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Nokiany wybrane... teraz pozostaje przełożyć je na felgi z letnich a do letnich dokupić alusy... tylko jedne znalazłem ciekawe a tak to w tym rozmiarze nic nie ma niestety albo ja szukać nie umiem w Polsce Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 6 Września 2015 Udostępnij Napisano 6 Września 2015 w tym rozmiarze nic nie ma niestety albo ja szukać nie umiem w Polsce https://www.facebook.com/groups/KupSprzedajFelgi Zapytaj. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 6 Września 2015 Udostępnij Napisano 6 Września 2015 dzięki! nie chcę też szaleć z wydatkami bo za ~3 lata po zakupie giulietty będzie trzeba ją jakoś ubrać... Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 6 Września 2015 Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Nokiany wybrane... IMO dobrze zrobiłeś. W bawarce też mam Nokiany jako zimowe papcie i sprawują się świetnie, o stokroć lepiej od Fuldy którą mam w Viki. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Pany pokazcie mi jakies fajne auta, bo zastanawiam sie nad jakims zakupem na przyszly rok a chcialbym poszerzyc moje horyzonty motoryzacyjne Obecnie patrze na 650xi lub M6 (w piatce za malo miejsca). Budzet nie ma wiekszego znaczenia Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 6 Września 2015 Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Łe,Panie,bierz Pan PORSHE. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17830 Napisano 6 Września 2015 Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Budzet nie ma wiekszego znaczenia http://img.photobucket.com/albums/v291/thesilverboy/1280787764160.gif Ciężko byłoby mi się zdecydować na coś, ale jak dla siebie to wziąłbym coś twardego i głośnego 3 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Łe,Panie,bierz Pan PORSHE. Jezdzilem Cayenne, Panamera, 911 turbo s. Zadne mi nie podpasowalo, poza tym strasznie drogie jak na to co oferuja i co soba reprezentuja. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 6 Września 2015 Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Hmm,to będziesz miał większy problem.Może Corvette? Albo Camaro? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 6 Września 2015 Udostępnij Napisano 6 Września 2015 jak nie ma znaczenia to roczny Mercedes S500 z full wyposażeniem... za 43% ceny tylko 389,000 - http://allegro.pl/s-500-4-matic-first-class-nk-900-000zl-3d-amg-long-i5647404911.html a z nowych to Jaguary XJL są piękne, w sierpniu jeden z klientów do mnie tym podjechał i rozmowa na temat projektów skończyła się w aucie... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
QubaKpl 1842 Napisano 6 Września 2015 Udostępnij Napisano 6 Września 2015 (edytowane) Jezdzilem Cayenne, Panamera, 911 turbo s.Zadne mi nie podpasowalo, poza tym strasznie drogie jak na to co oferuja i co soba reprezentuja. GT-R , RC-F, California, SLS, GS-F Edytowane 6 Września 2015 przez QubaKpl 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Może Corvette? Albo Camaro? Wyprobuje jak znajde to gdzies w Polsce do jazd probnych. jak nie ma znaczenia to roczny Mercedes S500 z full wyposażeniem... za 43% ceny tylko 389,000 - http://allegro.pl/s-...5647404911.html a z nowych to Jaguary XJL są piękne, w sierpniu jeden z klientów do mnie tym podjechał i rozmowa na temat projektów skończyła się w aucie... Mercedes mi nie bardzo pasuje - mam zle doswiadczenia z dealerami Merca, ale jak znajde eske na test drive to rozwaze. Jaguar to wogole jakos srednio mi sie podoba z wygladu GT-R , RC-F, California, SLS GT-R rozwazam, RC-F nigdy bo to lexus , California to ferrari dla biednych i malo soba reprezentuje pod wzgledem zarowno wygladu jak i osiagow i podobnie SLS (ten z kolei jest calkiem rozsadny pod katem osiagow, ale ogolnie malo soba reprezentuje jak za cene ktora sie placi) Cytuj Link to post Share on other sites
Popularne posty Biafra 16739 Napisano 6 Września 2015 Popularne posty Udostępnij Napisano 6 Września 2015 California to ferrari dla biednych http://static2.fjcdn.com/thumbnails/comments/A+god+amongst+men+_0671aadd16999a5a0d69144eb9b9d8e5.gif 17 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts