Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych NAVI 3 / RDNA3

Recommended Posts

Nadchodzi kolejna karta RDNA3! 

https://www.telepolis.pl/tech/sprzet/karty-graficzne-amd-radeon-rx-7000-korea

Na razie przeszła certyfikację na Tajwanie, ale to już bliżej niż dalej. 

D702 = AMD Radeon RX 7900 XTX

D704 = AMD Radeon RX 7900 X

D707 =  ?

Mnie wychodzi na to, że to będzie 7700 lub 7600 XT. Jakby nie patrzeć to szykuje się konkurent bardziej dla 4060/Ti niźli dla najbliżej będącego premiery RTX 4070, bo z tym ma konkurować 7800/XT (nie wierzę @Artok, że skipną bezpośredniego następce 6800/XT). Coś bardzo dziwnego dzieje się w RTG, bo nie dość że tych zapowiedzianych dostaw autorskich 7900 XTX ani widu ani słychu (ba, nawet recenzenci tych kart nie widzieli zbytnio) to nawet w temacie przecieków tańszych kart to jest w sumie ciszej niż zazwyczaj. :/

Czyli na tańsze RDNA3 jeszcze sobie poczekamy, może nawet do połowy czerwca :/:

The company is stating that the remaining graphics cards that have not been released will most likely be delayed a bit. The company may be waiting for the Chinese 618 Shopping Festival, which could be risky as the newest generation of graphics cards would continue to be missing from the marketplace

According to MyDrivers, AMD plans of launching the Radeon RX 7800, RX 7700 & RX 7600 "RDNA 3" GPUs next which would be very competitive and cost-effective against NVIDIA's RTX 40 mainstream lineup.

https://wccftech.com/amd-to-introduce-radeon-rx-7800-rx-7700-rx-7600-rdna-3-gpus-at-competitive-prices/

Z drugiej strony jeśli obok tańszych lecz dopracowanych 7800, 7700 i 7600 mieliby od razu rzucić Refresh w Topie - takie 7950 XT i XTX, podnoszące wydajność o dalsze 5-8% bez zmiany cen to... może jest na co czekać? 

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...

W AMD obudzili się z FSR 3. Z tego co widzę po slajdach, to wciąż mają problemy z kolorami tj. nie mogą bazować na color clampingu aby uzyskać prawidłową barwę. Dodatkowo interpolacja nieliniowego ruchu jest trudna, gdy do dyspozycji są tylko wektory 2D.

No i cały post-processing oraz interfejs też musi być interpolowany. 

• 3 tygodnie później...

Na chwilę przed premierą RTX 4070 Czerwoni przypominają, że "VRam matters" 

https://videocardz.com/newz/amd-says-more-memory-matters-just-as-nvidia-is-set-to-launch-its-12gb-rtx-4070-gpu

A ja się pytam: gdzie jest uRwał 7800 XT? Gdzie 7700 XT? Zapewne pod stertami RDNA2 :/

To będzie serio Turbo słabo wyglądało jak wyjdą recenzje 4070 i na wykresach będzie RX 6800 XT o podobnej wydajności ogólnej, identycznej cenie, o wiele gorszym poborze mocy i tragicznym na tle Lowelasa RT :cenzura: Gdzie to AMD kiedy jest potrzebne.... 

• Popieram 1

Mam tylko nadzieję, że jak już te "nienajdroższe" RDNA3 wyjdą, to AMD będzie pamiętało co teraz pier*oli ich marketing o VRam'ie. 

7800 XT 20 GB

7700 XT 16 GB

7600 XT 12 GB

A nie, czekaj - już przecież był cyrk z usuwaniem niewygodnego marketingo bełkotu z własnych stron (niewystarczające 4 GB VRam i premiera RX 6500 FU) 

• Lubię to 3
  • Popieram 1
W dniu 12.04.2023 o 06:09, Artok napisał:

Znalazłem na YT test Patch Tracingu na Radeonie 7900 XTX. W rozdzielczości 1920x1080 i FSR ustawionym na jakość autor filmu wyciągnął.... 40 klatek na sekundę :rudolph:

W dniu 12.04.2023 o 07:12, MiK napisał:

Ponoć fejk. 

Na PurePC w 1080p wyszło średnio 38 klatek na sekundę. Czyli podlinkowany film był w 100% prawdziwy. 

5 minut temu, zbiku90 napisał:

Co nie zmienia nic, przechodzenie tej gry w tych ustawieniach to sado-maso, ani ładnie ani wydajnie. Może poza rtx4090 wyłącznie na tą chwilę, gdzie w 1080p z FG jest faktycznie klatkaż odpowiedni.

Co Ty gadasz wygląda bardzo fajnie, ale jak widać nie tylko ilosc vram sie liczy ;)

Mogę Ci powiedzieć na podstawie własnych odczuć, że 5120x1440 Ultra ale bez RT wygląda lepiej niż 1440p DLLS Ballanced z RT overdrive na moim Odyssey G9. Może na 27" 'piksekoza' jest mniejsza przy 1440p, ale mając do wyboru 2K z OV RT i rozmydlaczami oraz 4K + zwykle RT na takiej samej, małej przekątnej to wybieram zawsze natywną rozdzielczość. Im bardziej dynamiczna gra = im wyższy fps ma większe znaczenie tym te nowe wynalazki od Nv nabierają znaczenia. 

W dniu 27.02.2023 o 15:46, janek20 napisał:

Ani dlss ani FG i wez to kup :P

Następny zaślepiony przez marketing Nvidii LOL . Ja czekam z niecierpliwością na nowe Radki i duża szansa że zmiennie mojego RTX na Radka. Wszystko zależy od cen jakie będą . Gram dużo w Warzone 2.0 a Radki są duże szybsze w tej grze :)

Edytowane przez Kawabonga
8 godzin temu, Kawabonga napisał:

Ja czekam z niecierpliwością na nowe Radki i duża szansa że zmiennie mojego RTX na Radka

Obawiam się że zbytnio nie ma na co czekać, według przecieków szału nie będzie. 7800xt ma mieć wydajność mniej więcej 6950xt, ale z mniejszym poborem mocy i pewnie w podobnej cenie tj 3k pln, chyba że w międzyczasie będą jeszcze jakieś większe obniżki. Premiera prawdopodobnie w drugiej połowie czerwca, być może razem z 7800 i 7700xt. 7600(xt) raczej dopiero na jesieni.

• Lubię to 1

RX 7600 prezentacja na Computex 2023, z premiera sklepowa 2-3 tygodnie pozniej?

https://ithardware.pl/aktualnosci/radeon_rx_7600_partnerzy_amd_szykuja_sie_do_prezentacji_na_computex-26960.html

Nie wierze, ze te karty mialy by byc wolniejsze od RX 6700/6750 XT - raczej stawiam na to, ze beda milimalnie szybsze -> czyli POWINNY zastapic w klepach karty RDNA2 z segmentu sredniego (oby to byly cenowi nastepcy 6600/XT). Tylko gdzie sa 7700 i 7800? :o