Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych NAVI 3 / RDNA3

Recommended Posts

Tj "tylko" 600 PLN lub "aż" 600 PLN. 4GB różnicy VRam między gtx 1050 Ti a gtx 1070 miało ogromne znaczenie; gdy jednak tańsza karta ma 20GB to myślę, że te 4GB nie będą już miały takiego znaczenia. 

Z innej beczki: jeśli przyrost średniej wydajności RDNA3 w porównaniu do RDNA2 faktycznie wyniesie x 1.5 dla wszystkich segmentów (i przy zachowaniu zbliżonych MSRP) to 7700 XT powinien zaoferować wydajność pomiędzy RTX 3080 a RX 6900 XT :o

Wydajność 3080 w cenie używanej 3080 (~3000 PLN). 

Odnośnie wydajności RDNA3 na tle 4080:

https://ithardware.pl/aktualnosci/porownanie_wydajnosci_w_grach_radeona_rx_7900_xtx_z_geforcem_rtx_4090-24193.html

Jest spora szansa, że nawet 7900 XT pozostanie z bezpieczną przewagą na 4080. Cóż to za podły kastrat jest to aż szkoda gadać :/

3 godziny temu, ernorator napisał:

Może czas się konkretyzować przy wypowiedzi. Bo skoro gry i obrabianie wideo Ciebie nie interesuje przy doborze GPU to trochę nam się zawężają dziedziny a jeszcze bardziej ludzie, których to interesuje. 

Gry jak najbardziej mnie interesują. Wydajność w grach jest dla mnie bardzo ważna ale nie decydująca. 

2 godziny temu, Rebelmind napisał:

Oczywiście, nie wszyscy wykorzystują Geforce'y/Radeony głównie do gierek, ale myślę że mało kto używa tych kart TYLKO w zastosowaniach pro (uczenie maszynowe, obróbka video, itp) bo od tego są dedykowane, inne linie produktów - droższych produktów, oczywiście. 

Sęk w tym, że począwszy od GeForce 8800, nvidia pokazała, jak wiele można zrobić fajnych rzeczy na "tanim" sprzęcie domowym. Taki np RTX 3050 już pozwala na robienie naprawdę super rzeczy, które w przypadku AMD są zarezerwowane dla segmentu PRO, np kart Radeon Instinct (cena których zaczyna się od kilkudziesięciu tysięcy zł). Zieloni też robią takie karty ale masz opcję, by przy niższej wydajności, robić fajne rzeczy na zwykłym PC, który zwykle jest do grania. Liczyłem, że AMD w końcu skopiuje ruch nvidii w tej dziedzinie, ale nie tym razem :(  Czerwone GPU niestety atm są upośledzone do roli konsoli do gier. Jednym to odpowiada, dla mnie to za mało. 

W moim odczuciu w topowych modelach nie mam miejsca na kompromisy i osoby, które kupują karty za 5k+ wymagają aby wszystko dało się ustawić na ultra, nawet jeżeli tego nie potrzebują. Dlatego Radeony 7800/7900 będą niszą tak samo, jak 6800/6900 dla bardzo świadomych klientów (i fanatycznych zwolenników AMD). Co innego w średnim i niskim segmencie - myślę, że tu jeszcze w tej generacji RT nie będzie kluczowym aspektem, zatem tu AMD umocni swoją dominację (jak już wyda RX 7600/7500/7400). 

Ale to znaczy @wojciech spychałaże nie wróżysz sukcesu 7900 XT/X? Że pomimo ceny ludzie będą woleli dopłacić do 4080 / 4070 Ti aka 4080/12GB lub wziąć za te same pieniądze 4070 o znacząco gorszej wydajności ogólnej? 

Czyżbyś wiedział coś więcej niż my wiemy już teraz? A tak swoją drogą, nie powinna być na dniach u Was w redakcji 4080?

Obstawiam ze Nvidia mocno obniży ceny. Albo nie tyle co obstawiam, co mam pewne informacje które na to wskazują ;) zreszta umówmy się ze 1200$ za 4080 nie mogło przejść… A jezeli ceny będą bliższe tym które widzieliśmy 2 lata temu miedzy tymi kartami (RX6800/6900 i RTX3080/3070) to tak, uważam ze ludzie ZNOWU wybiorą karty NV (w tym przedziale cenowym). Tu nie ma czegoś takiego jak wydajność ogólna - liczy się tylko wydajność w nowych grach z wszystkim na ultra/max/on. 

2 godziny temu, wojciech spychała napisał:

Obstawiam ze Nvidia mocno obniży ceny. Albo nie tyle co obstawiam, co mam pewne informacje które na to wskazują

A czy na podstawie tych informacji jesteś w stanie zgadnąć do jakich kwot może siąść cena 4080? Mówimy o 899$ może 

2 minuty temu, zbiku90 napisał:

Cały marketing serii 4000 DLSSem 3.0 stoi.

Szkoda, że nie jest wstecznie kompatybilny, zaimplementowany tylko DLSS3 oznacza brak wsparcia dla DLSS2 i serii 3xxx - chyba, że coś źle zrozumiałem 

Godzinę temu, Rebelmind napisał:

A czy na podstawie tych informacji jesteś w stanie zgadnąć do jakich kwot może siąść cena 4080? Mówimy o 899$ może 

To już mocno optymistyczne założenie  ;) 

37 minut temu, dodo napisał:

Szkoda, że nie jest wstecznie kompatybilny, zaimplementowany tylko DLSS3 oznacza brak wsparcia dla DLSS2 i serii 3xxx - chyba, że coś źle zrozumiałem 

Nie słyszałem jeszcze o grze z implementacja DLSS 3.0 (FG) ale bez DLSS 2.0 (SR) - implementacja przebiega tak samo wiec to musiałby być złośliwość ze strony studia/NV aby dać jedno bez drugiego. 

Ale ogólnie to offtop się robi, wiec dodam tylko, że na warsztatach objętych dalszym NDA dowiedziałem się całkiem sporo o nowej architekturze RDNA3 i wyglada to bardzo obiecująco, zwłaszcza dla laptopów. No ale to czas pokaże, teraz czekamy na sampla do testów. 

18 godzin temu, wojciech spychała napisał:

Nie słyszałem jeszcze o grze z implementacja DLSS 3.0 (FG) ale bez DLSS 2.0 (SR)

Wrócimy do tematu za kilkanaście miesięcy.

18 godzin temu, wojciech spychała napisał:

implementacja przebiega tak samo

Tego nie mogę wiedzieć, wiem jednak, że sama technologia się od siebie różni w istocie działania.

W dniu 4.11.2022 o 23:11, wojciech spychała napisał:

Nie słyszałem jeszcze o grze z implementacja DLSS 3.0 (FG) ale bez DLSS 2.0 (SR) - implementacja przebiega tak samo wiec to musiałby być złośliwość ze strony studia/NV aby dać jedno bez drugiego. 

Z tego co kojarzę to ma być wsteczna kompatybilność. Tj 3.0 dla 4000, dla reszty 2.X.

Edytowane przez zbiku90

No i większość ludzi na świecie interesuje konkurencja nawet ten paść jak rtx3050 jest popularniejszy od jakiegokolwiek rx6000. Widziałem że NVIDIA jest popularniejsza ale w sumie sprawy jaka jest różnica to sobie nie zdawałem wg steam:

https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/

To rtx3050 używa więcej ludzi niż wszystkie radki serii 6000. Zresztą 3080ti czy 3090 jest wyżej od 6000

15 minut temu, wrobel_krk napisał:

No i większość ludzi na świecie interesuje konkurencja nawet ten paść jak rtx3050 jest popularniejszy od jakiegokolwiek rx6000. Widziałem że NVIDIA jest popularniejsza ale w sumie sprawy jaka jest różnica to sobie nie zdawałem wg steam:

https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/

To rtx3050 używa więcej ludzi niż wszystkie radki serii 6000. Zresztą 3080ti czy 3090 jest wyżej od 6000

Weź pod uwagę dwie rzeczy.
1. Większość ludzi nie interesuje się sprzętem i co sprzedawca wciśnie to kupią.

2. Podane zestawienie dotyczy chyba również laptopów, a tu również większość konfiguracji jest domyślnie z Gefroce. Jestem przekonany, że właśnie % z 3050 czy 3050Ti są właśnie z laptopów w granicach 4k.