lothar 0 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 sami policjanci albo goście którzy "moralnie" nie kupią bo nie mają kasy pytałem tylko czy ktoś kupił, poprzednie generacje kupowałem w dniu premiery a tu d..a Cytuj Link to post Share on other sites
micin3 0 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 (edytowane) 3 minuty temu, lothar napisał: sami policjanci albo goście którzy "moralnie" nie kupią bo nie mają kasy pytałem tylko czy ktoś kupił, poprzednie generacje kupowałem w dniu premiery a tu d..a I jakbyś przeczytał chociażby dwie ostatnie strony wątku, zobaczyłbyś że niektórzy kupili Edytowane 12 Października 2022 przez micin3 Cytuj Link to post Share on other sites
lothar 0 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 nie wierzę ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
micin3 0 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 1 minutę temu, lothar napisał: nie wierzę ;-) Jak chcesz dowodów to będziesz musiał poczekać chociażby do piątku, prędzej nikt pewnie i tak karty nie dostanie. Po pierwszej wysyłce na pewno ktoś tutaj będzie się chwalił i testował nowe karty. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 3 godziny temu, EH_Gosu napisał: Ode mnie kilka osób polowało na RTX 4090 FE, RTX 4090 STRIX i RTX 4090 SUPRIM X. Tylko jedna osoba dorwała zarazem STRIXa i SUPRIM X w KTR. Szansa na upolowanie tych kart w dniu premiery sklepowej była marginalna, inne modele do ogarnięcia. Przy czym pewnie od groma boty podebrały i będzie potem wysyp po 16/17K Tak swoją drogą dziś się dowiedziałem, że nie ma już szansy kupić kart FE przez stronę NVIDII. Trzeba polować w scan.co.uk itd. Dziwactwo jakieś totalne. E: Dobra, upolowane 2x RTX 4090 STRIX, poratowała mnie dystrybucja. Normalnie przez sklepy zero szans. Jeszcze tylko 4 sztuki i mam komplet do konfigów. Szkoda, że cholerstwo nie ma NVLINK bo tak Ada by poszła na dwa baty Benchyki, teściki i takie tam niewinne zabawy. 51 minut temu, willis81 napisał: Miałem tego Strixa już w koszyku w KTR, finalnie wywaliło na sam koniec, czyli ktoś ubiegł ;/ Trudno będzie jeszcze okazacja. @lothar - teraz wierzysz? Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Za ile można sie spodziewać RTX 4060Ti ? 500$ ? Wydajność 3080Ti ? Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 https://www.eurogamer.pl/rtx-4090-ti-jest-tak-mocne-ze-az-sie-topi-nvidia-podobno-wstrzymuje-prace 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 53 minuty temu, Kawabonga napisał: Za ile można sie spodziewać RTX 4060Ti ? 500$ ? Wydajność 3080Ti ? Wydajność 3080 Ti ma tfu 4080/12, jeśli wierzyć slajdom Nv. 4060 Ti powinien być szybszy kilka % od 3070 Ti i kosztować ok 3000 (±10%) Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Teraz, Rebelmind napisał: Wydajność 3080 Ti ma tfu 4080/12, jeśli wierzyć slajdom Nv. 4060 Ti powinien być szybszy kilka % od 3070 Ti i kosztować ok 3000 (±10%) Czyli wymiana 3060Ti na 4060Ti średnio się opłaca Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 (edytowane) 9 minut temu, Rebelmind napisał: Wydajność 3080 Ti ma tfu 4080/12, jeśli wierzyć slajdom Nv. 4060 Ti powinien być szybszy kilka % od 3070 Ti i kosztować ok 3000 (±10%) W testach typowych może i będzie miał ten przebieraniec 4080 12 GB wydajność 3080 Ti, ale z niskimi PT. Zestawienie konkretnych konstrukcji autorskich 3080 Ti z PT 430/450W plus przeciętne dla nich OC i 4080 12 GB pozamiatane, nawet kręcone. Szczególnie wyższe rozdziałki. Zmiana RTX 3080 Ti na RTX 4080 12 GB będzie strzałem w kolano. Chyba, że ktoś koniecznie DLSS 3 chce mieć to temat jasny. Szyna 384 Bit i dodatkowe możliwości pchania memek vs szyna 192 Bit to jest temat nie do przeskoczenia dla ułomka Ada AD103. Większe L2 za wiele nie pomoże, rzecz bardzo wątpliwa wręcz. Na ten moment żeby zastąpić RTX 3080 12 GB / RTX 3080 Ti to nic poniżej RTX 4080 16 GB nie będzie dobrym kierunkiem. Edytowane 12 Października 2022 przez EH_Gosu Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Poczekajmy do testów, bo to aż nieprzyzwoite żeby to była aż taka kupa. No i zostaje liczyć na AMD... Ja też @EH_Gosunie wierzę, żeby dobrze dokarmiony 3080 Ti był cokolwiek słabszy od TRUE_4070. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 @EH_Gosu rozumiem, że Twoja specyfika wymaga, by kupować karty z PT na poziomie 10 KW, ale są też "inne" komputery. Można zwiększyć PT o 30 % i zyskać całe 10% wydajności, dzięki temu mamy Top of The Top Top, woow, etc. Można też kupić kartę paździerza, zrobić UV, obniżyć PT i cieszyć się z 95% wydajności i 50% niższego zapotrzebowania na energię. Wtedy nawet te paździerze mogą być ciche, chłodne i dalej dają radę. Zawsze jest też ta druga strona medalu. Taki np 3070 VENTUS 2x po UV może nawet pracować w trybie całkowicie pasywnym przy średnim obciążeniu 60%. To sprawia, że można go zamknąć np w wodoszczelnej szafce i wstawić pod wodę. Ciepło odprowadzane przez ścianki szafki 1 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Jesteś w stanie podać JEDEN powód dla którego warto kartę trzymać w wodoszczelnych pojemniku pod wodą? Ja na uv nie mam cierpliwości i nie liczę każdej kilowatogodziny prądu - jeszcze tyle mnie stać póki co. Wiem za to że kupno anemicznej, słabej konstrukcji GPU zawsze odbija się czkawką. Albo kończysz z wyjącym helikopterem, albo temperatury z kosmosu, albo wydajność nieprzystojaca modelowi. Warto dopłacić kilkaset złotych do porządnej autorskiej wersji nawet gdy planujesz uv i inne dziwne zabiegi. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 2 minuty temu, joker5513 napisał: Jesteś w stanie podać JEDEN powód dla którego warto kartę trzymać w wodoszczelnych pojemniku pod wodą? http://www.ai.fish/ Np: Obserwacja i analiza behawioralna rybek Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 (edytowane) 37 minut temu, Adames napisał: @EH_Gosu rozumiem, że Twoja specyfika wymaga, by kupować karty z PT na poziomie 10 KW, ale są też "inne" komputery. Można zwiększyć PT o 30 % i zyskać całe 10% wydajności, dzięki temu mamy Top of The Top Top, woow, etc. Można też kupić kartę paździerza, zrobić UV, obniżyć PT i cieszyć się z 95% wydajności i 50% niższego zapotrzebowania na energię. Wtedy nawet te paździerze mogą być ciche, chłodne i dalej dają radę. Zawsze jest też ta druga strona medalu. Taki np 3070 VENTUS 2x po UV może nawet pracować w trybie całkowicie pasywnym przy średnim obciążeniu 60%. To sprawia, że można go zamknąć np w wodoszczelnej szafce i wstawić pod wodę. Ciepło odprowadzane przez ścianki szafki Tam 10 KW, 16 KW od razu Tu nie chodzi o to, że jak masz kartę z możliwością ustawienia PT 600W to trzeba to robić, czy jak przy Ampere możliwość ustawienia 480W to też trzeba to robić. Sęk w tym, że karty pozwalające na wyższe PT nawet przy ustawionych niższych PT realnie wyżej boostują niż karty słabsze z analogicznie takim samym PT. Mocniejsza sekcja, lepszej jakości komponenty, efektywniejsze chłodzenie to się na wszystko przekłada. Sam przy "starociu" RTX 3090 STRIX pomimo możliwości używania PT 480W, mam jeden z głównych profili 24/7 przy PT 103% czyli 400W, takie optimum. Niedawno porównywałem sobie kartę ustawioną na PT 375W vs 480W oraz ujednolicone zegary i przy PT 480W było +10/+11%, to dużo w tym segmencie. Z kolei jak zestawiasz taką kartę z inną która ma max PT 375W i też ujednolicisz zegary to już dobijasz do 15% różnicy. Dodatkowo wyższe PT pozwala efektywniej kręcić nie tylko rdzeń ale i pamięci, a jak masz zdjęte chłodzenie standardowe, odpięte wtyczki od wentyli to zawsze parę W dodatkowo do wykorzystania na rzecz PT karty. Z wentylami wpiętymi taki 3090 STRIX dobija do 480/482W, a z wypiętymi przekracza nawet 495W na def biosie więc daje zawsze jakieś profity do maksowania wydajności jeśli się ten kierunek obiera. Jest również druga strona medalu. To, że ja wybieram i polecam karty z wysokimi PT nie jest równoznaczne z tym, żeby zawsze żyłować na maksa. Lepiej mieć możliwość niż nie mieć. Przykładowo jak na wodzie taka karta lata to za sprawą bardziej rozbudowanej sekcji masz też niższe temperatury VRM niż analogicznie na karcie ze słabszą sekcją. Nawet jak używa się sprzętu na air to również ma to swoje benefity podobne do wymienionych wcześniej, tylko skala jest nieco mniejsza. Inaczej wygląda rozłożenie temperatur na poszczególne mosfety, a to wpływa na temperaturę pcb, rdzenia, VRAM, całokształt. Podobnie jak z mobasami. Weźmiesz przykładowo do i9-12900K mobasa z VRM 16x90A i jest i tak więcej niż zapas, ale weźmiesz mobasa z 24x105A i masz niższe temperatury mosfetów, okolic pcb przy CPU, slotach pamięci etc. No i efektywniej możesz regulować całą platformę robiąc sobie nawet zoptymalizowane energetycznie profile zapewniające wysoką wydajność przy jak najniższych temperaturach. W mega skrócie o to chodzi z topowym sprzętem, nie żyłowanie i męczenie (ale można takie profile robić pod benche i dla zajawki) ale właśnie konkretne optymalizacje wydajnościowo napięciowe jakie się przekładają na niskie temperatury, zoptymalizowaną sprawność energetyczną etc. Spójrz na to w ten sposób Po za tym też element taki jak późniejsza odsprzedaż. Efektywniej sprzedać wysoki model kierowany do węższego grona odbiorców, niż typową masówkę jakiej jest wysyp na aukcjach. I nawet jak się trafi ktoś kto taki model sprzedaje w podobnych cenach jak masówki to sam sobie jest winien bo na topach topów zawsze masz najlepszy przelicznik w kwestii amortyzacji kosztu w czasie używania. To też istotne. Podsumowując, zawsze najwięcej traci się na najsłabszych modelach z najwyższego segmentu i najmniej traci na topkach. To też warto mieć na uwadze Edytowane 12 Października 2022 przez EH_Gosu Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 32 minuty temu, joker5513 napisał: Jesteś w stanie podać JEDEN powód dla którego warto kartę trzymać w wodoszczelnych pojemniku pod wodą? Zakładam Dżokiero że będzie extremalnie cicho Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Rozumiem Ciebie i Twoje podejście, tylko Ty zajmujesz się desktopami "premium", gdzie takie rzeczy mają znaczenie. Jak ktoś kupuje dla siebie z zamiarem odsprzedaży kiedyś przy upgrade, to "model" też ma znaczenie. Wiadomo, Toyota inaczej traci na wartości niż Dacia. Istnieje też inny świat. 51 minut temu, EH_Gosu napisał: To też warto mieć na uwadze A jeżeli obudowa się rozszczelni, to lepiej utopić w słonej wodzie tanią kartę, niż topkę. Jak karta pracuje na 40% to te 10% nie robi różnicy. Mam takiego MSi 2070 Super, który już 3 lata pracuje 24/7. Tu mówię serio, karta pod stałym obciążeniem ok 45% od momentu odpalenia, do dziś. Jak chcesz np. zrobić AI, które analizuje zachowanie ludzi w markecie, to wtedy kupuje się kartę przewymiarowaną np: RTX 3070 (gdzie taki RTX 3050 by wystarczył wydajnościowo) po to aby mieć dużą responsywność systemu. Nie ma wtedy znaczenia kultura pracy, hałas, jakość sekcji zasilania i te wszystkie detale, o których piszesz. Cena odsprzedaży wtedy też jest nieistotna. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 No wiadomo, inne priorytety, inne zastosowania, inne podejście itd. O to chodzi, żeby każdy miał coś dla siebie, bzika na jakimś punkcie itd. Generalnie to i ja się zajmuje niszą i Ty jakby nie patrzeć. Podrzuć jakieś foty czy filmy jak masz, odnośnie projektów w akwarium bo to mega ciekawy i unikalny temat, lubię takie zajawki. Jak coś wal na PW. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciech spychała 80 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Będę testować w najbliższym czasie jeszcze jednego RTX 4090. Czy chcielibyście, aby przy tej okazji już na spokojnie coś więcej sprawdzić, niż w naszej premierowej recenzji? O DLSS 3.0 już sporo napisałem ale i tak przygotuje osobny materiał jak będą oficjalne wersje gier, czyli pewnie bliżej końca miesiąca albo i w listopadzie. Ale może właśnie jakieś dodatkowe zastosowania? Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 844 Napisano 12 Października 2022 Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Czy ktoś kupił 4090 w Komputroniku i ma normalnie opisane zamówienie? Mam dziwaczny status zamówienia: Komentarz obsługi Zamówienie oczekuje na odczytanie uwag Klienta. Za 2-4 dni robocze zamówienie będzie gotowe do odbioru, skontaktujemy się niezwłocznie po otrzymaniu dostawy uzupełniającej do tego zamówienia Komentarz Zamówienie nie realizowane jako automatyczne, ponieważ nie udało się dodać Kontrahenta w MAXeBiznes. Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 3 godziny temu, Karister napisał: Czy ktoś kupił 4090 w Komputroniku i ma normalnie opisane zamówienie? Mam dziwaczny status zamówienia: Komentarz obsługi Zamówienie oczekuje na odczytanie uwag Klienta. Za 2-4 dni robocze zamówienie będzie gotowe do odbioru, skontaktujemy się niezwłocznie po otrzymaniu dostawy uzupełniającej do tego zamówienia Komentarz Zamówienie nie realizowane jako automatyczne, ponieważ nie udało się dodać Kontrahenta w MAXeBiznes. Zły NIP podałeś może i im wyskakuje błąd w systemie ERP? Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Info z zagranicznego forum. "From what Ive read most EU countries didnt get any FE cards and all. I think Germany got some tho." "Nvidia webshop is the only place to get the FE cards in EU as far as i know, and most EU countries didnt get any FE cards to be sold on the Nvidia website. If you want a FE card the best bet is prolly to look on Nvidias German page or try to buy one from BestBuy and hope they ship to EU. But that will prolly cost more then to just buy the Strix in EU due to import tax and shipping." To wygląda na to że temat nie opłacalny:( Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 13 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2022 26 minut temu, kampers napisał: To wygląda na to że temat nie opłacalny:( Sprowadzenie karty z Notebooksbilliger.de będzie cię kosztować jakieś 42 złote. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 https://www.krsystem.pl/palit_geforce_rtx_4090_gamerock-item-68899.html - Palit 4090 11600https://www.krsystem.pl/msi_geforce_rtx_4090_gaming_x_trio_24g-item-68900.html x-trio 12500 Coś się boję ze następne dostawy będą bliżej tych cen, w tym sklepie mała marża jest (nawet w czasach boomu kopalnianego tam była relatywnie najtaniej). Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 844 Napisano 13 Października 2022 Udostępnij Napisano 13 Października 2022 4 godziny temu, mirai99 napisał: Zły NIP podałeś może i im wyskakuje błąd w systemie ERP? Nie podawałem NIP, ale mam już potwierdzenie, że karta w drodze. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts