dulu1 263 Napisano 2 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca Pierwszy z czterech potrzebnych. Poszukiwania na całego, tj. zakładki porobione itd. rozpoczęte 2 tygodnie temu. U sprzedawcy brak badów, u mnie jeden bad, relokowane sektory. Dostałem zwrot kasy. 2 lata sobie dawałem na skompletowanie czterech sztuk, ale w tym tempie to chyba optymistyczny wariant Druga rzecz - GA-7zxr. Sprawdziłem w tym temacie, 2 strony wcześniej jak wstawiałem zdjęcie tej płyty po zakupie 2 lata temu. Pisałem że to rev 1.0 i obsługuję FSB 133, później cooger napisał że dla roku 2000 najlepszy będzie athlon 1200C, a ja odpowiedziałem że akurat takiego nie mam. Po dwóch latach się zabrałem za zabawę tą płytą i po pierwsze - był w nią włożony athlon 1200C, którego za cholerę nie wiem skąd mam, a po drugie - ta płyta nie odpala na FSB133. Porąbało mi się to już to kompletnie. Był chipset VIA KT133 i KT133A, wydawało mi się że któryś z nich natywnie obsługuje 133 ale wychodzi na to że jednak nie. Nie pamiętam który był który, ale w tej płycie którą teraz mam, wg strony gigabyte i recenzji powinien być KT133, a CPU-Z pokazuje KT133A. Radiatora nie zdejmę bo jest przyklejony fabrycznie i nie widzę oznaczenia. Tak czy inaczej, w starych recenzjach pisali że żadna z płyt z tymi chipsetami nie miała problemu z odpaleniem fsb133 jeżeli procek był 133, a ta - nie odpala. Czyli muszę zamienić na athlona B. Z drugej strony pomyślałem że mógłbym podkręcić mnożnik ołówkiem, żeby na fsb100 osiągnąć nominalne taktowanie. Nigdy tego nie robiłem, zacząłem czytać, próbowałem na athlonie 1200 i 1400. W żadnym z nich nie udało mi się zmienić mnożnika, próbowałem różnych wartości. Wiem że ołówek dawał połączenie, bo na jednym i drugim procesorze jak próbowałem ten mnożnik obniżyć do 5 lub 6 - to płyta nie wstawała Edit: Dobra ogarnąłem to, KT133 nie działa fsb133 a KT133A działa. Zmyliło mnie to, że w poprzedniej płycie-GA-7ZX były dwie rewizje z chipsetem KT 133. Czyli na tej płycie o fsb 133 można zapomnieć. Pozostaje pytanie, dlaczego mnożnik nie chcę mi się zmienić po zaołówkowaniu, chociaż jak zamalowuję jedno połączenie, żeby zmniejszyć mnożnik z 9 na 6, to ewidentnie łapie bo płyta mi nie wstaje. Jakbym wiedział jak to ogarnąć to nie dość że mógłbym go przerobić na athlona B to jeszcze podbiłbym napięcie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 21 Lipca Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca @BlackCoffeco z możliwością edycji postów? Chciałem zaktualizować linki do zdjęć, jak nie będę mógł tego zrobić to cały temat może iść do kosza Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 21 Lipca Udostępnij Napisano 21 Lipca Z tego co pamiętam to userzy po jakimś czasie nie mogą edytować postów. Mogę spróbować ja podmienić linki do zdjęć, może popsute forum pozwoli. Cytuj Link to post Share on other sites
Navier 373 Napisano 22 Lipca Udostępnij Napisano 22 Lipca @dulu1 KT133 obsługuje RAM 133, FSB 100, max ile daje się podkręcić to jakieś 112MHz. KT133 obsługuje FSB 133. Mam dwie bliźniacze płyty solteka na tych chipsetach (SL-75KV+ i SL-75KAV). Dobre w tych płytach jest to, że to w zasadzie ostatnie "cywilne" chipsety do AMD posiadające ISA. No i oba obsługują Bartony (niektóre z pewnymi problemami, ale...). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
luk1999 189 Napisano 23 Lipca Udostępnij Napisano 23 Lipca @Navier sprawdzałeś może, jak 75KV+ zachowuje się po przełączeniu DIP switcha na płycie na FSB 124 lub 133? Cytuj Link to post Share on other sites
Navier 373 Napisano 23 Lipca Udostępnij Napisano 23 Lipca @Navier sprawdzałeś może, jak 75KV+ zachowuje się po przełączeniu DIP switcha na płycie na FSB 124 lub 133?Nie działa. Dawno ją podłączałem, moja KV+ żadną siłą nie daje się zmusić do POST powyżej 112MHz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 23 Lipca Udostępnij Napisano 23 Lipca 2 godziny temu, Navier napisał: 3 godziny temu, luk1999 napisał: @Navier sprawdzałeś może, jak 75KV+ zachowuje się po przełączeniu DIP switcha na płycie na FSB 124 lub 133? Nie działa. Dawno ją podłączałem, moja KV+ żadną siłą nie daje się zmusić do POST powyżej 112MHz. I to raczej nie kwestia konkretnej płyty, KT133 kończyła się właśnie przy takich częstotliwościach. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts