dulu1 263 Napisano 19 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Godzinę temu, pancerny24 napisał: Wiesz gdzie dorwać bllok wodny pod socket 462? Allegro/olx, odpowiednie działy do zakładek i polujesz. Nie ma zmiłuj 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) Zaczyniam się powoli skłaniać do jakiejś teorii że to są jakieś problemy z kompatybilnością. Trójkąty pojawiły się po jakiś 20 minutach, raz są, później znikają, nie ma reguły. Mam na stole inne 8500le które ma identyczne objawy. Kilka miesięcy temu zwracałem herculesa 8500le- identyczne objawy. Maya miała podobne ale już w 100% nie pamiętam czy dokładnie takie. I jeszcze ze dwie po drodze miałem z rodziny 8500 ale tamte to już w ogóle chyba były trupy. Trochę nie mam na to teraz czasu ale muszę popróbować z kilkoma platformami. Chociaż tego herculesa to odpalałem jeszcze na testbenchu z i440bx, tam też tak było Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez dulu1 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Odoo22 322 Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Zdecydowanie przy takiej ilości kart z problemami sprawdź na innej platformie. Ja z nForce 2 też miałem różne przygody - artefakty, lub np. wywalanie na pulpit w tym samym miejscu w 3D Marku i sporo innych . Trochę mi zajęło ich rozwiązanie i dojście do tego, że to jednak nie problem ze sprzętem Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Radeony zwłaszcza testuję na 3 różnych płytach i różnych slotach o ile płyta ma więcej niż jeden. Na Omegach też próbowałeś testować? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Mi ot wygląda na problem ze sterami. Kiedyś opisywałem walkę z czymś podobnym na forum. Tylko nie pamiętam który to był Radek. Problemem okazały się stery, na innej wersji było OK. Cytuj Link to post Share on other sites
Odoo22 322 Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 12 godzin temu, buszi napisał: Radeony zwłaszcza testuję na 3 różnych płytach i różnych slotach o ile płyta ma więcej niż jeden. Na Omegach też próbowałeś testować? Tak testowałem też na Omegach. Tu czasami są dziwne zależności między ustawieniami BIOS i sterownikami od grafiki i chipsetu. Na Vogons jest dużo do poczytania na ten temat i dzięki temu doszedłem do ładu z tą platformą. Zanim zacząłem czytać to zrobiłem recap na dwóch Abitach NF-7 oczywiście to nie była przyczyna. Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) i440bx, via z athlonem, nforce - wszędzie to samo, a teraz wali już nawet w biosie. 8500 bardzo chciałem mieć do pary z gf3, ale powoli się poddaję, gdzie to już druga kupiona jako sprawna testowana i wychodzi lipa Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez dulu1 Cytuj Link to post Share on other sites
Odoo22 322 Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Przyglądałeś się PCB? Jak kupowałem FireGL X1 to dostałem 3 karty i za każdym razem artefakty Sprzedawca miał już wysyłać czwartą kartę... ja zrezygnowany stwierdziłem że je obejrzę. Okazało się że karta nr2 miała zwarcie na jednym scalaku - dostała strzała przy magazynowaniu i 2 albo 3 piny były połączone. Efekt był taki że w BIOS czasami artefakty, pulpit czysty, 3D Mark sieczka jak u Ciebie. Na szybko poprawiłem te piny no i zaczęła działać. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 27 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 jeszcze rok i 15 lat stuknie ehh, czas zap******* 2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 31 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2023 Wiem że się tu kręcą osoby co lutują. Sieciówka nie działa, chciałbym wymienić układ bo to na ali jakieś grosze kosztuje. Robiłem to już z kilkoma dźwiękówkami, zawsze z powodzeniem. Tutaj jest gorzej. Co zrobić, żeby nie stopić portu pci-e??? Już się kiedyś bawiłem na brudno - obklejenie taśmą kaptonową nic nie daje. Musi być jakiś "patent serwisowy" na to Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin2k5 151 Napisano 31 Października 2023 Udostępnij Napisano 31 Października 2023 Lipne miejsce na naprawę.. spróbowałbym kilku rzeczy na raz - po pierwsze folia aluminiowa, kilka warstw ale nie zbitych grubo (tak, by był jakiś niewielki odstęp między nimi). Po drugie taśma kaptonowa przylepiona do wtyku mimo wszystko - dla dodatkowego osłonięcia i przede wszystkim utrzymania folii. No i prowizora, czyli wentylator - najlepiej turbina ala. laptop - dmuchający w miejsce największego udaru cieplnego. Najlepiej tak, by strumnień nie powodował ochłodzenia się chipu lutowanego. Jak masz płyty to zabawy /na brudno/ to przetestowałbym ten patent, może wypali 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Odoo22 322 Napisano 31 Października 2023 Udostępnij Napisano 31 Października 2023 Koszyk bateryjki też bym osłonił bo może się przytopić. Sporo zależy ile w tej okolicy jest miedzi w PCB i jak bardzo będzie rozpraszać ciepło. Do osłonięcia PCIe polecam grubą folię aluminiową, kapton i kawałek blachy - może być śledź. Idealnie byłoby podgrzać trochę PCB od spodu, ale zakładam że podgrzewacza nie masz Czasami takie małe układy mogą potrzebować więcej temperatury i bez podgrzewania od dołu może spuchnąć PCB z tej strony. W każdym razie powoli podgrzej hotem okolice tego układu zanim zaczniesz go mocno nagrzewać. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 27 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Kupione za browara dla bloku, który i tak cieknie Ciekawie zepsuta, bo jak wchodzi na pełne obroty, to system się wiesza, ale jak odpalę hl2 z synchronizacją pionową (tylko 60 klatek) to normalnie działa 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 28 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Patrząc na to jak wygląda w środku to się nie dziwię, że cieknie, uszczelka pewnie w proszku jest. Zobacz czy baran nie dokręcił za mocno bloku. Miałem taki przypadek, że pcb wygięło w 3 różne strony 2 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 1 Lutego Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego Pierwszy raz od czasu kiedy bawię się w pc graty wystąpiła sytuacja, w której oddanie karty agp na przekulkowanie będzie finansowo uzasadnione. pokazuje parę kropek w biosie, czasami się wiesza, ale próbowałem kilka razy i najdłużej w 3d podzialała 5 minut. Duża szansa że przepucowanie styków pomoże ale nie mam czasu na to teraz bo ciężko później przykleić te radiatory od ramów 3 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 2 Lutego Udostępnij Napisano 2 Lutego Nie pamiętam kiedy ostatnio zwykłą widziałem, a gdzie pińcetke Graty. Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 2 Lutego Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego (edytowane) Nie mam Radka 8500, nie mam GF2U, za to mam 2 identyczne TI500... Ostatnią zwykłą jaką widziałem to leadtek i kupiłem ją za stówkę rok temu. A ostatnie TI500 to może nie wyskoczyła ci przez filtrowanie, bo poszła w licytacji za 800zł Edytowane 2 Lutego przez dulu1 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego To już choroba A chwilę po tym jak zrzucałem zdjęcie na kompa to przypomniałem sobie że w sumie to w szafce wala mi się jeszcze niebieski gigabyte pod am3 xD Nie pamiętam czy to druga czy trzecia, wiem że na pewno raz już kupiłem z olx sprawną która hehe sprawna nie była. Ta ma działać, ale sprawdzę na weekend -_- 2 2 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 7 Lutego Udostępnij Napisano 7 Lutego Choroba? W tym dziale? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Royal.S 18 Napisano 12 Lutego Udostępnij Napisano 12 Lutego GF2U jak chcesz może się dogadamy Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 13 Lutego Udostępnij Napisano 13 Lutego W dniu 6.02.2024 o 20:18, dulu1 napisał: To już choroba Gdybyś chciał do kompletu GA-7VAXP rev 1.1. (KT400 + RAID od Promise) to daj znać. Wymaga odrobiny troski, ale zdaje się pasować do Twojej niebieskiej hordy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 13 Lutego Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 18 godzin temu, Royal.S napisał: GF2U jak chcesz może się dogadamy Nie stać mnie na ten moment. Ale cenę na priv możesz rzucić Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 31 Maja Autor Udostępnij Napisano 31 Maja (edytowane) Jeszcze panele muszę ogarnąć, bo tam mata bitumiczna była z jakimś gumowym podkładem, którego nie rozpuszcza aceton. Podjadę do castoramy i spróbuję nitro. Poza tym, zobaczę czy puści ogniska pleśni. Kupiłem w zasadzie tylko na przeczekanie dopóki nie dorwę bardzo podobnej, ale starszej rocznikowo ATC-200 lub ATC-201. Przy czym zależy mi na znalezieniu którejś z tych obudów w wersji "przedliftowej" - datowanej według recenzji na 1999/2000 rok. Poliftowe ATC-201 to rok 2002, ten praetorian tutaj to 2005 jak dobrze pamiętam. Edytowane 31 Maja przez dulu1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja Widać, że garażowana... znaczy piwniczona xD 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dulu1 263 Napisano 31 Maja Autor Udostępnij Napisano 31 Maja Z jednej strony chciałem coś składać na slocie z tą płytą, z drugiej strony jakoś tak pustawo 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts