Skocz do zawartości

Moje przygody z retro komputerem

Recommended Posts

Co ja poradzę, że lubię stare technologie? :P Ale już stację raczej odpuszczę, bo trafienie na sprawną graniczy z cudem, tym bardziej jednogłowicową. I tak mam szczęście, że mam sprawną dwugłowicową.

Sprawdzę jeszcze tą drugą, którą mam w szufladzie. Chyba, że umiecie sprawdzić, ile ta druga ma głowic - szukam w Googlach i nie widzę. Model Panasonic JU-475-5 .

Edytowane przez kamiledi15

No trudno, muszę się jakoś z tym pogodzić. Ach ta nowoczesność, żeby nie trzeba było obracać dyskietki, w głowach się poprzewracało... 

Tymczasem mały pokaz mojej stacji:

Za parę dni dojedzie CD-ROM, to też wrzucę filmik. 

• Lubię to 2

Cd-Rom odebrany. Teraz muszę Was prosić o pomoc w instalacji... Po pierwsze, podłączyłem kontroler tutaj:

232392637_520594655718279_1654024783594433670_n.thumb.jpg.b3dce30127edf9fac3138bd7a78a2ae9.jpg

Więc pierwsze pytanie - czy to jest dobre gniazdo? Pasuje, ale obok mam jeszcze 2 takie same.

Ściągnąłem też sterownik stąd:

http://manmrk.net/tutorials/DOS/cdrom.htm

O nazwie: Adaptec SCSI Driver Kit for DOS and Windows

W środku była taka instrukcja:

image.thumb.png.612c54c5152bd84e88d5d90a8cfeb347.png

Wybrałem model AVA-150x, ponieważ on się nazywa AVA-15021. Nie było nic innego podobnego do wyboru.

Mam dokładnie ten model kontrolera:

https://allegro.pl/oferta/retro-kontroler-scsi-50-pin-plus-tasma-cd-rom-scsi-10979792023

Robię wszystko według instrukcji, czyli wypakowałem wszystkie pliki na dyskietkę, stworzyłem też na niej pliki config.sys i autoexec.bat z kodem, który jest podany, ale próba odpalenia z dyskietki wygląda tak:

Brak opisu.

No więc pytanie - co robię źle? Cd-Rom się świeci, więc reaguje, ale to tyle.

Nie widzi odpowiedniego sterownika. Z tego co pamiętam najpierw się instalowało sterownik a potem podłączało CD-ROM. Ja miałam CD-ROM i jak dołączałam nagrywarkę to pamiętam jeszcze, że zworkami ustalałam, które urządzenie jest Master i które Slave.

Próbowałem instalować bez cd-romu, ale efekt ten sam.

Być może, że to kwestia zworek - po odłączeniu poprzedniego cd-romu zaczęło wywalać komunikat "HDD Controller failure". Musiałem przestawić zworkę w dysku twardym, żeby błąd zniknął. W "nowym" cd-romie zworki wyglądają tak:

Brak opisu.

Nie jest podane, która to master, a która slave. Czy są dobrze ustawione?

Jak dobrze widzę, w pierwszych 3 od lewej wybierasz ID.

Potem jest jakieś Parity, SCSI termination, Test i Block. I z nich chyba musisz mieć zaznaczone SCSI termination, bo to znaczy, że to urządzenie końcowe. Co prawda nie jestem pewny, bo w budzie kiedyś przy drukarkach były takie osobne fizyczne terminatory ale chyba chodzi o to samo.

Edytowane przez buszi

Sprzedawca twierdził, że będzie działać.

W dysku twardym w tej chwili zworka jest ustawiona na ostatnim, trzecim polu, bo na dwóch pierwszych wywalało "hdd controller failure", jeśli nie było podłączonego starego cd-romu.

Stary cd-rom był podłączony taśmą do dysku twardego, nowy oczywiście nie jest do niego podłączony, tylko idzie prosto do kontrolera scsi.

Może w biosie jakoś trzeba to włączyć?

Znalazłem takie opisy:

Parity setting. Leave this ON. The parity check provided by the ON setting enhances the reliability of the SCSI bus. Set to OFF only if your computer system or SCSI interface board specifically requests that parity be disabled.

Termination setting. This enables or disables (turns ON or OFF) SCSI termination. Factory setting is enabled (ON).

Test. Leave this OFF. It is for factory use only

Block size. Leave this OFF, unless you are working in a UNIX environment.

Zobacz co będzie jak zostawisz zworki w 3 od lewej (ID1 urządzenia), w 4 (parity) i ostatniej (termination)?

Edytowane przez buszi

Trochę nie rozumiem... U mnie w cd-romie zworki są oznaczone tak jak na zdjęciu - SCSI ID, PRTY, TEST, TERM, AUTO. Nie mam tam żadnego Parity ani Termination. Poza tym te zaczepy do zworek mam tam dwie, więc nie mogę ustawić trzech naraz...

Chyba, że mówisz w tej chwili o kontrolerze, a nie o cd-romie. Kontroler wygląda tak:

image.thumb.png.d79ea69e8762c61f4eac5c551d8023b8.png

To z prawej to chyba też są zworki? Ale nie ma do nich "zaczepów".