Skocz do zawartości

Moje przygody z retro komputerem

Recommended Posts

Dobra, a z której dyskietki? Instalacyjnej Dosa czy startowej?

EDIT

Ok, czyli chyba ze startowej powinno się dać. Spróbuję później, bo na razie muszę wyjść.

Tylko zaraz, tam piszą, że do użycia sys dysk musi być pusty, a ja już tam zainstalowałem Dosa (który i tak nie działa), więc chyba i tak teraz muszę jeszcze raz go sformatować? Chyba że po prostu ręcznie wywalić wszystkie pliki z dysku? 

Edytowane przez kamiledi15

Włożyłem dyskietkę startową, wpisałem sys c: . Dyskietka chwilę pomieliła i dosłownie po 5 sekundach wyskoczyło "system transferred". Ale oczywiście nic to nie dało i dysk nadal pokazuje "missing operating system". Chyba nie tak to powinno działać, że po paru sekundach już jest system transferred? Może to dlatego, że już miałem zainstalowanego Dosa?

Za to plus jest taki, że przestały pojawiać się błędy HDD Failure i CMOS display coś tam, teraz mam tylko komunikat o braku systemu operacyjnego. 

Zrobiłem jeszcze raz format, tym razem poleceniem format c: /s . Na wszelki wypadek dodałem sys c: , znowu miałem system transfered. Potem jeszcze raz zainstalowałem Dosa, zainstalował się teoretycznie bez błędów. Niestety efekt ten sam - "Missing operating system". Chyba nic już z tego nie będzie.

Dobra, co powiecie na to? Sprawdzi się w moim przypadku?

https://allegro.pl/oferta/adapter-przejsciowka-ide-40-pin-ata-na-karty-cf-5292231029 i do tego karta.

Co prawda nie jestem zwolennikiem łączenia starego z nowym i wolałbym nadal mieć normalny twardy dysk, ale w przypadku retro kompów chyba jest to najlepsze wyjście, bo dyski potrafią paść bez ostrzeżenia i kupno twardego dysku z Allegro też nie gwarantuje, że za chwilę nie padnie, prawda? Bo to wszystko i tak są starocie, które w każdej chwili mogą przestać działać, tak jak mój. Dlatego w tym przypadku chyba muszę ustąpić "swoim przekonaniom" i zainwestować w tą kartę.

Ewentualnie, czy da się mieć podłączone dwa dyski naraz? Czyli kartę CF jako dysk główny, startowy i twardy dysk jako zapasowy na trzymanie plików? To byłoby najlepsze wyjście, bo skoro na twardym dysku da się nadal trzymać pliki, to mógłbym go choć w tym zakresie wykorzystać. Skoro moja taśma ma 3 złącza, to chyba da się do niej podłączyć dwa dyski (w sensie kartę i dysk)?

Z tego co widzę jest ustawiony typ 17 - chyba zły, bo jego rozmiar w Biosie pokazuje się jako 41 mb. Jak wybieram typ 47 to wszystkie dane muszę wpisać ręcznie, tylko skąd je wziąć?

Ogólnie to zauważyłem, że po twojej naprawie wszystkie ustawienia Biosu się rozregulowały, na przykład musiałem od nowa przypisywać stacje dyskietek do odpowiednich liter, więc może faktycznie tu jest problem z dyskiem, że ustawił się niewłaściwy typ i dlatego pierwsza próba modyfikacji danych (zmiana rozdzielczości w Windowsie) wywaliła wszystko.

Co do tego adaptera, to przede wszystkim powinien być wyraźnie szybszy od starego twardziela (niższe czasy dostępu). Jeśli szukasz takiego, który pozwoli na podpięcie 2 urządzenia na tym samym kanale IDE, to są np. takie. Szukaj raczej kart oznaczonych jako "Industrial", bo powinny mieć (teoretycznie) większą liczbę cykli zapisu.

Jeśli obawiasz się o trwałość kart (chociaż przy DOS i okazjonalnym korzystaniu z Win 3 to nie powinien być wielki problem), to możesz się pokusić o taki, który obsługuje karty (micro)SD. Co prawda urządzenie jest droższe, ale karty są tanie. Szukaj kart microSD oznaczonych jako "Endurance", bo one powinny mieć sporo większą liczbę cykli zapisu. Oczywiście pojemność powinna być możliwie niska...

Pamiętaj, żeby partycje (FAT16) zakładać pod Windows 7 lub nowszym, z optymalizacją SSD (można to zrobić np. darmową wersją Easeus Partition Manager).

Edytowane przez luk1999

Gdzie może być ta opcja wykrywania parametrów dysku? Nie widzę czegoś takiego. Typ 17, który jest aktualnie ustawiony, jest na pewno zły, choćby ze względu na nieprawidłowy rozmiar (41 mb, podczas gdy ja mam około 700 mb). 

UPMng31.jpg

Na dysku faktycznie jest naklejka z parametrami, ale chyba niektórych brakuje:

ZkmxvdN.jpg

Na naklejce dysku mam podane Cyl, Heads, Spt i rozmiar. Tymczasem Bios wymaga Cyln (czyli pewnie Cyl na naklejce), Head (czyli pewnie Heads na naklejce), Size (to mam też), ale wymaga też WPcom, LZone i Sect, a tego na naklejce nie ma.

Domyślam się, że 65535, o którym piszesz, jest do WPcom, bo tak podpowiada opis w Biosie na dole ekranu. A LZone?

Wrzucam fotki z Biosu, przy okazji zerknijcie, czy inne rzeczy są dobrze, bo może problem z myszą też wynika z jakichś błędnych ustawień:

PPsAflh.jpg

8sOd4Cj.jpg

DK7aPBX.jpg

PEEtIjR.jpg

Jest jakieś Hard Disk Utility, a wnim Auto Interleave i Media Analysis, ale obie opcje ostrzegają mnie przed utratą danych na dysku - oczywiście na dysku już nic nie mam, ale nie wiem, czy któreś z nich to jest to autowykrywanie?

Dobra, wpisałem te dane. Bios pokazał pojemność 697 mb, co mniej więcej się zgadza. Na starcie systemu komunikat się zmienił - już nie ma "Missing operating system", teraz jest "Non-System disk or disk error. Replace and press any key when ready". Chyba więc mamy postęp. Czy uruchomić teraz Scandisk, albo przeinstalować jeszcze raz Dosa?

Godzinę temu, luk1999 napisał:

Co do tego adaptera, to przede wszystkim powinien być wyraźnie szybszy od starego twardziela

Akurat ten dysk jest bardzo szybki i nic nie można mu pod tym względem zarzucić - zawsze otwiera wszystko bez chwili zastanowienia. Może uda się ten dysk uratować, wówczas oczywiście zrezygnuję z kart, przynajmniej na jakiś czas, dopóki będzie działać. Ale to się dopiero okaże, czy uda się go uruchomić.

Teraz, Tymianek napisał:

Już podaję: Cyln:1010 H:12 WPcom:65535 LZone: 1010 Sec:55 pojemność dysku w biosie: 325MB

Ale to są kompletnie inne dane niż u mnie, włącznie z rozmiarem, więc chyba nie powinienem ich u siebie stosować? Ewentualnie ten LZone mogę wpisać taki jak u Ciebie, bo tego parametru nie znam.

Ok. A skąd wziąłeś LZone na moim dysku?

Ustawię go tak, czyli na 1416. Pytanie co z formatem, bo tak jak piszę, instalacja Dosa sama z siebie nie formatuje dysku, przynajmniej u mnie - najpierw sformatować z parametrem /s, a potem wgrać Dosa, czy od razu go wgrać? Wolę o wszystko dopytać, żeby znowu czegoś nie zepsuć.

Matko Bosko Częstochowsko - udało się! Zrobiłem jeszcze raz format, wgrałem Dosa kolejny raz - i wreszcie, Dos wystartował z dysku twardego. Jeszcze puściłem mu Scandisk i zobaczymy, co teraz pokaże. Ale chyba najgorsze mamy za sobą.

Resztę zostawię na jutro - muszę powgrywać pliki i Windowsa. Zobaczymy, jak z myszką.

Pozostaje też kwestia telewizora crt - znalazłem w jego wnętrzu potencjometr regulujący geometrię, ale to nie pomaga, nadal ten centymetr jest ucięty. Rozwiązaniem na pewno będzie zmiana rozdzielczości, bo ten sam problem mialem w Windows 10 na nowym komputerze i zmiana rozdzielczości go naprawiła. Jednak w Windows 3.11 pamiętam, że były do wyboru tylko standardowe rozdzielczości - 640x480, 800x600 itd. Ja potrzebuję trochę nietypowej, np. 640x512, na takiej rozdzielczości Windows 10 poprawnie wyświetlał się na crt, a na 640x480 był przycięty. Pytanie, czy w Windows 3.11 da się taką rozdzielczość ustawić? Jeśli nie, może jest jakiś inny system operacyjny, w którym da się to zrobić?

EDIT

Scandisk doszedł do końca. Zgadnijcie, ile teraz wykrył bad sectorów? Z-E-R-0. Dosłownie ani jednego. Czyli dysk jest w pełni sprawny. Ogromne dzięki dla Coogera, że wpadł na przyczynę i dla was wszystkich za pomoc.

Jeszcze pytanie do was - w Windows 3.11 można odpalić Dosa w oknie, co prawdopodobnie rozwiązałoby problem z telewizorem. Jednak czy gdy w tym oknie Dosa uruchomię grę dosową, to ona też będzie w oknie? 

A zapomniałem jeszcze dodać, że po naprawie  4 kości ram, które wcześniej nie działały, teraz działają, więc na starcie teraz pokazuje mi ponad 4700 mb Ram zamiast 3700, które miałem wcześniej.

Na zagranicznej stronie polecili mi sterowniki dosowe vga na telewizor: http://www.geocities.ws/podernixie/htpc/misc/dos-en.html

http://www.geocities.ws/podernixie/htpc/misc/dos-en.html

Może któryś z nich pomoże, sprawdzę później.