BlackCoffe 14071 Napisano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Ładna a patrząc po rękawiczkach podejrzewam, że tak jak moje mają laboratoryjne pochodzenie Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Sądzę, że te klawisze to tak w oryginale, sugeruję nic nie kombinować oprócz delikatnego czyszczenia. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Na innych zdjęciach tego modelu (nie z aukcji, tylko w internecie) klawisze są w jednolitym kolorze z klawiaturą, więc te raczej wyglądają na wymieniane. Zobaczę jak to wygląda jak już do mnie dojedzie. Ale najważniejsze, żeby w ogóle działała. Edytowane 9 Grudnia 2020 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Nie bardzo rozumiem: Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Ale czego nie rozumiesz? Przecież widać, że klawiatura i spacja jest żółta, a klawisze śnieżnobiałe. Są z jakiegoś innego materiału, że klawiatura zżółkła, a klawisze nie? Dałem 2 linki - w tym drugim klawiatura też jest dużo bielsza, więc nie odróżnia się od klawiszy. Stąd wniosek, że raczej naturalnie była biała i potem zżółkła. Edytowane 9 Grudnia 2020 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Albo patrząc, że sprzedający jest w rękawiczkach, jakimś związkiem chemicznym została ubrudzona spacja. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Ale ogólnie cała obudowa jest przecież żółta, nie tylko spacja. Choć spacja jest jeszcze żółciejsza Mimo wszystko klawisze się mocno odróżniają i muszą chyba być z wyższej półki, jeśli przez tyle lat nie zżółkły w przeciwieństwie do obudowy. Porównajcie sobie to ze zdjęciem z drugiego linku, tam spacja i obudowa są białe, tak samo jak klawisze. Edytowane 9 Grudnia 2020 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Odrobina etanolu albo 2-propanolu i lepiej wygląda sprzęt Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Właśnie ja bym wolał w drugą stronę, zżółcić to, żeby było jednolite To nadaje takiego starego wyglądu. Ale zastanowię się jak zobaczę to na żywo i przede wszystkim jak się okaże, że działa, bo pamiętajcie, że to stan nieznany. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Ja sprawdzę tą swoją staruszkę jak będę w pracy z innym kompem, którego musze z szafki wyjąć. Co prawda sprawdzę ją tylko w BIOSie bo padł mu HDD i bateryjka BIOSu. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Spacja zapewne z tego samego plastiku co obudowa, dlatego zżółkła. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Właśnie odebrałem złote CD-R i dokonałem próby zapisu z prędkością 2x. Rezultat niestety taki sam, stary komputer nie chce ich odczytać. "Error on drive E, Read fault". Szkoda. Edytowane 9 Grudnia 2020 przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 A może jeszcze doczyść mu soczewkę? Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Wyszorowałem ją dość porządnie, więc to raczej nic nie da. Zresztą nawet mocno porysowane płyty czyta w parę sekund bez problemu i to chyba lepiej niż nowy dvd-rom, ale nagranych za nic nie chce ruszyć. Po prostu idealne zabezpieczenie antypirackie. Na pocieszenie - wspominałem, że kupiłem grę Colonization na płycie, działa doskonale. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 No to super chociaż z tym Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 11 godzin temu, kamiledi15 napisał: Właśnie odebrałem złote CD-R i dokonałem próby zapisu z prędkością 2x. Rezultat niestety taki sam, stary komputer nie chce ich odczytać. "Error on drive E, Read fault". Szkoda. A jak Ty w ogóle nagrywasz te płyty? W starych napędach płyta musi być jednosesyjna i zamknięta od razu. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Tak właśnie robię - nagrałem parę gier z prędkością 2x i zamknąłem plyte od razu za jednym nagraniem. Nawiasem mówiąc ten CDrom jest niesamowicie szybki. Porysowane płyty czyta w niecałą sekundę, a przy tych nagranych też wystarcza mu niecała sekunda, żeby wywalił błąd. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Wywalił błąd bo już w pierwszych sektorach coś mu nie pasowało. A jak nagrywasz płyty, za pomocą programu czy po prostu przerzucasz dane na płytę? Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Przez program CDBurnerXP, bo on pozwala nagrywać z bardzo niskimi prędkościami, od 1x w górę. Standardowe przerzucanie na płytę w Windows 10 jest możliwe tylko z dużo wyższymi prędkościami, więc wolałem tego nie używać. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Chodziło mi właśnie o program, dobrze, że tak robisz. Cytuj Link to post Share on other sites
spiro 9 Napisano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 @kamiledi15 poniżej masz nasze pliki konfiguracyjne autoexec i config Wrzucone opisy mają zrobione opcje w menu dla różnych potrzeb (XMS, EMS, CDrom...). Twoja 386 ma 8mb ramu a to jest prawdziwy tygrys, pamiętam że kiedyś z kumplem na takiej konfiguracji zainstalowaliśmy os2... fakt, uruchamiał się parę minut, ale... Dołączę się do namawiania na pierwszego dooma, może być nawet sharewarowy (zajmował 2 dyskietki, z czego jedną 720) - grałem na 386, daleko mu było do płynności wolf3d, ale za to można było chodzić w górę/dół po schodach Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Dzięki, ale ja mam 4 mb ram, a nie 8 :p Ale pliki na pewno się przydadzą. Jest jakiś szybki sposób na ich podmianę w razie potrzeby? A klawiatura dojechała, ale... W paczkomacie zabrakło dla niej miejsca. Czeka w jakimś magazynie i muszę po nią pójść, ale to jutro spróbuję załatwić. Cytuj Link to post Share on other sites
spiro 9 Napisano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 @kamiledi15 na poprzedniej stronie na zdjęciach płyty i biosu wyraźnie widać że masz 8. Albo to jakiś inny sprzęt... Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Na poprzedniej stronie zdjęcie wrzucił Tymianek, a nie ja. Moje zdjęcia są gdzieś wcześniej w temacie. Cytuj Link to post Share on other sites
spiro 9 Napisano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Aj - faktycznie, mea culpa ale to warto pomyśleć nad dodatkową czwórką w twoim Co do plików to pamiętaj, że są to konfiguracje dla innych maszyn więc należy je traktować raczej jako kierunek niż cel (np. moje są dla kompa z 16mb ram). Z wątku wynika, że musiałeś już przerabiać co najmniej 2 konfiguracje dla różnych gier i na tej podstawie można zacząć tworzyć swoją wersję, a z czasem dopisywać kolejne. Też grałem w xwinga/tie.fightera, ale za chiny ludowe nie pamiętam na jakiej konfiguracji (XMS/EMS). Pamiętam, za to, że używałem programu do myszki (imouse.com) bo trzeba było zwiększyć czułość przy poruszaniu - na standardowej statek był bardzo nieruchawy. Generalnie jeśli gra była wydawana na od razu na CD to 386 już była za słaba... Z gier na 3.11 to pamiętam jakieś przygodówki w 2D, miałem jedną strategiczno-zręcznościową (metal marines) z fajnymi efektami dźwiękowymi, ale ją uruchamiałem tylko na 486... Dodatkowo, namawiam abyś wziął pod uwagę format dysku i instalację świeżego systemu z dyskietek. Będziesz miał pewność że wszystkie narzędzia i piki są na swoim miejscu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts