dragzor 149 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 RXy mają dziwne zachowanie, na ten moment raz wygrywają, nawet przebijają 3090, raz dostają ostre baty. Widać, że ten cache w jednej grze robi swoje, w drugiej nie, i gruby bottleneck 256bit. Z RT jest też różnie, ale ta wydajność 2080t 3070 póki co tyle trzeba liczyć. Reszty ficzerów nie ma-niby można się ratować downsamplingiem+RIS ale to walczyło na równi z dlss 1.0, do 2.0 nie ma startu. Ogólnie niby spoko(patrząc na historie, idą dobrą drogą), ale j/w w tej cenie msrp 3080 jest ogólnie lepsze na ten moment. Ale jesteśmy tam gdzie jesteśmy... póki będzie można wyhaczyć rx blisko msrp to dobry deal. Jak będzie później cenowo podobnie jak rtx, wybór będzie 1;) Co do referenta, to nie spodziewam się masywnej ich ilości- zrobią parę rundek i trzeba będzie powiedzieć do widzenia jak widać całkiem spoko coolerowi. Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 RXy mają dziwne zachowanie, na ten moment raz wygrywają, nawet przebijają 3090, raz dostają ostre baty. Widać, że ten cache w jednej grze robi swoje, w drugiej nie, i gruby bottleneck 256bit. Bo walka teraz trwa na wielu polach. Nie tylko surowa wydajność. - "surówka" - Raytracing - DLSS i podobne technologie Ale także: - dostępność kart (możliwości produkcyjne) - TDP i pobór prądu - możliwość OC (ważne dla grupy entuzjastów) - kryptowaluty (wpływa na ceny i dostępnóść + generuje zysk u innej grupy odbiorców) Jak dla mnie nie da się wybrać co jest lepsze, czy 3080 czy 6800XT. Bo zawsze jest kilka "ale". Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 i w świetle tego faktu dopłata 100 pln do mega przyzwoitego referenta 6800 tj całkiem otwarta kwestia. Obawiam się, że dopłata 100 pln to była/jest tylko dziś. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 @kingisdead MSRP 3070 to Ty zobaczysz jak świnia niebo. Poza mikro-ilością referentów Nv z premiery realna cena to 2700-2800 za wynalazki typu Asus Dual - i w świetle tego faktu dopłata 100 pln do mega przyzwoitego referenta 6800 tj całkiem otwarta kwestia. @Dodo z tego co ja widzę, to już 6800 (bezXT) jest kartą szybszą niż 2080Ti (z RT włącznie). Ja już zobaczyłem, pic related Co prawda mi Media Expert sprzedać już nie chciał, ale co najmniej 5 osób dostało. Cytuj Link to post Share on other sites
EH_Gosu 1277 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Ja gram w 2160p i DLSS z 1080p/1440p. Mam już kilkaset H nabite w grach z RT (głównie Metro i Control). Wiem co mówię, tym bardziej że godzinami bawiłem się z tym i testowałem głównie 4fun. W Metro nie masz DLSS 2.0, w Control DLSS 2.0 działa i wygląda rewelacyjnie. Gram w 3440x1440p i w 4K (ale preferuje 21:9). Jakie masz artefakty u siebie, używasz może wyostrzenia obrazu w panelu NV? Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Dostałem dwa maile. Jeden z zamówieniem i drugi: "co najmniej jeden produkt z Twojego zamówienia nie jest jeszcze gotowy do wysłania. Planujemy wysłać Twoje zamówienie 19.11.2020." To tak licząc to dostałem 3 maile Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 (edytowane) Są gry powstające we współpracy z AMD to są zoptymalizowane lepiej pod kątem radeonów, np Godfall ,Assassin’s Creed Valhalla, DIRT 5. Pytanie czy z tym że gry są pisane pod konsole gdzie siedzi AMD to nie będzie taki trend, z drugiej strony NVIDIA znowu promuje RT i DLSS gdzie na razie wygląda, że jest generacje do przodu w tych technologiach. Edytowane 18 Listopada 2020 przez wrobel_krk Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 zamiast dlss zmniejszę sobie af i aa, efekt ten sam, tym bardziej jak ktoś gra wyżej niż 1080p Tylko DLSS to jest właśnie AA i po włączeniu niweluje aliasing a Ty chcesz wyłączyć AA co sprawi, że aliasing się pojawi... Masz Ty logikę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lexus404 121 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 18 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Tego już nie anulują, cnie? 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Obawiam się, że dopłata 100 pln to była/jest tylko dziś. W tym sklepie, z którego @Ern wrzucał info nt dostępności nadal są dostępne sztuki nonXT, cena praktycznie 1:1 z pl - a mija półtorej godziny od otwarcia sprzedaży. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 dałem wam przykładowo jak zyskać fps ala DLSS ale mundre głowy już w tym jakiś podstęp widzą - to se zamiast AA cienie o jeden stopień zmniejsze - dzizas, ten dlss koło pióra mi wisi, komp to nie konsola, że musze z wszystkim grać jak mi devsi podadzą na tacy, chcę mieć RT i więcej klatek to sobie tak ustawię, ze będę miał jak na 3080 przy praktycznie żadnym spadku jakości obrazu, szczególnie jak pisałem w wyższej rozdzielczości niż 1080p Cytuj Link to post Share on other sites
BuNcOL5s 215 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 A gdzie kupiona ? Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 W tym sklepie, z którego @Ern wrzucał info nt dostępności nadal są dostępne sztuki nonXT, cena praktycznie 1:1 z pl - a mija półtorej godziny od otwarcia sprzedaży. Pisze że nieznany termin wysyłki, 0 sztuk w sklepie wysyłkowym Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 @wrobel_krk No, na to wygląda, gierki spod stajni nv. Radek sobie dobrze radzi w 1440p, w 4k rtxy mu odjeżdżają, po dlss czy rt to już w ogóle przepaść, Cache nie wyrabia przy 4k? W tytułach amd, podobnie ale rx ma się ogólnie dużo lepiej. Z RT, cała 1 gra?, i tutaj z kolei amd prowadzi i to nawet sporo. Wnioskowanie z 1 tytułu gdzie amd pracowało z devsami nad RT to duże przegięcie, ale może jednak jest coś na rzeczy... Na razie nic nie pozostaje jak tylko czekać, bo z dostępnością ciężko. Zobaczymy jak będą wyglądały pierwsze porty z next genów na pc z RT:P Im dalej w las tym powinno być klarowniej w tym temacie. Cytuj Link to post Share on other sites
Lexus404 121 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 (edytowane) a wam jaka date wysłali? PowerColor Radeon RX 6800 XT 16GB GDDR6 Edytowane 18 Listopada 2020 przez Lexus404 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6359 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Lexus Ty już nic nie zamawiaj biedoku, bo już nigdy nic nie dostaniesz w szybkim terminie XD 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Leminairre 515 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Noo tylko nie wszystkie gry to mają, dla mnie, osobiście RT nie jest kartą przetargową - nie jest wskazane używane w grach w które gram (multi FPS) Teraz duża ważniejszym aspektem jest dostępność. Nie zapominajmy, że 6800XT to ciągle szybsza karta od 2080TI za 60% wartości Wspomniałem o tym, o dostępności która byłaby kluczowa w sprzedaży RDNA 2. Mimo wszystko, zbyt bliska cena w zestawieniu z RTX3080, która jednak ma wspomniane "feature'y". RX-y będą atrakcyjne dla osób z procesorami Zen3 i dla tych, którzy grają w tytuły lepiej zoptymalizowane dla AMD, w których często DLSS brak. dałem wam przykładowo jak zyskać fps ala DLSS ale mundre głowy już w tym jakiś podstęp widzą Dałeś przykład, że nie warto z tobą dyskutować. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Pisze że nieznany termin wysyłki, 0 sztuk w sklepie wysyłkowym Nope - było info, że jeżeli będzie można kliknąć kup/zamów to znaczy że towar dostępny, bo nie będą podawać dostępności ani stanów magazynowych. PowerColor 6800 wciąż guzik na zielono "köp" (kup teraz), wszystko inne wyprzedane ("slutsåld") - sprawdzałem przed sekundą, dodałem do koszyka. Cytuj Link to post Share on other sites
mirai99 334 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 a wam jaka date wysłali? PowerColor Radeon RX 6800 XT 16GB GDDR6 W tym mailu 19.11 Dwie linijki niżej w tabelce data dostępności 2020-12-08. W mailu przed tym: dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą. Uprzejmie informujemy iż wybrany produkt: karta graficzna AMD Radeon RX 6800 XT jest oznaczony na naszej stronie jako "Wydłużony czas dostawy". Zamówienia realizujemy według kolejności chronologicznej. Wynika to z ograniczonej dostępności produktów u dystrybutora. Obecnie oczekujemy na potwierdzenie kolejnej dostawy. Czas realizacji jest bliżej nieokreślony. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 trochę gorzej jak z prockami, to jeszcze nie czas na AMD. Cytuj Link to post Share on other sites
Lexus404 121 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 W tym mailu 19.11 Dwie linijki niżej w tabelce data dostępności 2020-12-08. W mailu przed tym: dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą. Uprzejmie informujemy iż wybrany produkt: karta graficzna AMD Radeon RX 6800 XT jest oznaczony na naszej stronie jako "Wydłużony czas dostawy". Zamówienia realizujemy według kolejności chronologicznej. Wynika to z ograniczonej dostępności produktów u dystrybutora. Obecnie oczekujemy na potwierdzenie kolejnej dostawy. Czas realizacji jest bliżej nieokreślony. dziwne ja mam w obu miejscach te sama data czyli 02.12.2020 https://prnt.sc/vlm0vo Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 trochę gorzej jak z prockami, to jeszcze nie czas na AMD. Ja bym powiedział inaczej: co prawda 6900XT jeszcze przed nami ale myślę, on tu niewiele zmieni. Navi2 okazuje się dla rynku GPU tym, czym Ryzen 3000 był dla Cpu: ogromnym odrobieniem straty (High-end). Przewaga Zielonych pozostaje, ale mówimy tu o wynikach rzędu 10-15% na plusie średnio (pomijam RT i DLSS). Tym samym Czerwoni dają jasny sygnał rywalowi, "musicie za****dalać do przodu, bo siedzimy wam na ogonie". Co zaś się tyczy dostępności: referentów od AMD było/jest nieporównywalnie więcej niż foundersów od NV (uściślając: Ryzen 3000 dla rynku Cpu W GRACH). Cytuj Link to post Share on other sites
Asedar 4 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 U mnie też ciekawa sytuacja, udało mi się w X-KOM zamówić 6800 XT od Sapphire, jakieś pół godziny po opłaceniu zamówienia zadzwonił do mnie gość z X-KOMu i poinformował mnie że jest kolejka i przewidywany czas oczekiwania to maksymalnie 3-4 tygodnie, możliwe że szybciej ale nie chce mi nic na wyrost podawać, jakieś 20 minut po tej rozmowie dostałem takiego samego maila jak wy z datą 19.11 w obu miejscach Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 18 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 W tym mailu 19.11 Dwie linijki niżej w tabelce data dostępności 2020-12-08. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts