Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych AMD Big Navi / Navi 2 / RDNA2

Recommended Posts

2 godziny temu, zbiku90 napisał:

Tylko jakie tam masz zużycie karty średnio? 20-30%?

Widzę że kolejna gra co lubi VRAM, 16GB całe zapchane w 4k.

Yup, w TW:WH3 mam 13-15GB VRAM zazwyczaj okupowane na high z paroma bardziej przyciętymi settingami. A więc daleko od very high maxed-out.

Teraz odpaliłem Wiedźmina 3 i tbh zdziwiłem się że na FSR2 Quality wizualnie bardziej mi się podoba niż bez FSR, a konkretnie rośliny i drzewa. Bez tego wyglądają przeostrzone i zpixelowane (4K z wymaksowanymi ustawieniami, hairworks enabled x8, bez RT). 

Trochę dawno nie grałem to teraz będę miał 3-4 tygodnie spokoju to nadrobię zaległości. 

4 godziny temu, Rebelmind napisał:

No dobrze Revan, to znaczy że 6800 się dobrze starzeje. Pamiętaj jednak, że Adriannę też możesz uraczyć UV i robi się wtedy równie ciekawie. Taki mój 4070 Ti dla zegara 2200 MHz potrzebuje 0,85V i w CSGo pokazuje TBP oko 100W, podczas gdy @stock żarł 280W :o

Ty mi daj normalną grę lepiej a nie CS:GO, nie uznaję tego za pełnoprawną grę. :D
Dej wydajność i pobór prądu w D3, TW:WH3, TLOU, Hogwarts Legacy czy nawet w Cyberbugu. Czyli w normalnym scenariuszu. Wtedy 100W jest niemożliwe i pozostaje w sferze "ten typ z autokampą ciągle kampi na bananie..." (jestem pokoleniem Source'a i 1.6 hehe - w nienawiści do CS:GO żyje). 

• Haha 1
15 godzin temu, Revenant napisał:

Ty mi daj normalną grę lepiej a nie CS:GO, nie uznaję tego za pełnoprawną grę. :D

Oof_Size_Large.jpg

@Rebelminddo boju!

15 godzin temu, Revenant napisał:

Dej wydajność i pobór prądu w D3, TW:WH3, TLOU, Hogwarts Legacy czy nawet w Cyberbugu.

Szanowny sobie życzy z włączonym DLSS (2/3) czy bez? 

• Dzięki 1
18 godzin temu, zbiku90 napisał:

A, bo to CS2 już tak?

CS2 wg najnowszych przecieków ma wyjść oficjalnie dla wszystkich pod koniec lipca (27-28), ale tak grałem już we wcześniejszy build bety.

16 godzin temu, Revenant napisał:

Dej wydajność i pobór prądu w D3, TW:WH3, TLOU, Hogwarts Legacy czy nawet w Cyberbugu.

Nie mam nic z tej listy poza D3, którego kijem nie tknę już nigdy więcej. W Path of Exile @5120x1440, z wszystkim na max karta bierze 160W szczytowo.

16 godzin temu, Revenant napisał:

(jestem pokoleniem Source'a i 1.6 hehe - w nienawiści do CS:GO żyje).

To jesteśmy tego samego pokolenia, tyle że u mnie w Gimbazie informatyk zgodził się postawić serwer CSCZ zamiast "sterego" 1.6 i w to się tłukło więcej. Jest szansa że wrócisz przy CS2 (które nota bene powinno się nazywać CS:GO2)?

23 minuty temu, Artok napisał:

@Rebelminddo boju!

Nie triggeruje mnie to jak kiedyś, Artoku ;) 

5 na 10 woli blondynki,

4 na 10 woli brunetki/rude,

a ten 10ty pozostałych 9 :p

1 godzinę temu, Artok napisał:

Szanowny sobie życzy z włączonym DLSS (2/3) czy bez? 

W sumie to jest dobre pytanie. 

A co do D3 miałem na myśli D4, ciągle ciężko mi się przestawić na "istnienie "D4" po 10 latach. :D 

Godzinę temu, Rebelmind napisał:

To jesteśmy tego samego pokolenia, tyle że u mnie w Gimbazie informatyk zgodził się postawić serwer CSCZ zamiast "sterego" 1.6 i w to się tłukło więcej. Jest szansa że wrócisz przy CS2 (które nota bene powinno się nazywać CS:GO2)?

To u mnie zgadaliśmy się i założyliśmy sieć serwerów. :D Ale 1.6 stricte. W Condition Zero przegrałem może tylko miesiąc albo dwa. A jeszcze kto miał Steama zamiast NS to wgle był fejm na dzielni. 

Edytowane przez Revenant
6 godzin temu, Rebelmind napisał:

Ja zaczynałem jeszcze od CS 1.5 na moim pierwszym PC. Nie pamiętam skąd dokładnie ale miałem w posiadaniu wersję na płycie, chyba z jakiejś gazetki  :co: Grało się w to jeszcze z botami, bo internet przynosiło się od zamożniejszych znajomych na dyskietkach, płytach czy pendrajwach. Niedługo potem pierwszy ADSL 256kb/s i przesiadka na 1.6 gdzie niejedną nockę się zarwało :D W technikum na kompach mieliśmy Q3:Arena i Unreal Tournament. Source'a i CZ skipnąłem całkiem a w GO mam ledwo ponad 600h, kiedyś się coś tam grało ale jakoś z czasem znudziło się bieganie po paru tych samych mapach ;)

Spokojnie wystarczy
Rację miałeś.
Naczytałem się opinii jak prądożerna jest ta karta i w ogóle, że nie należy schodzić z mocą zasilacza niżej niż rekomenduje producent, bo będą problemy, ale jak widać niepotrzebnie zacząłem się wkręcać.
Podłączyłem cały mój zestaw pod miernik i maksymalny pobór prądu przez komp to 510W.
Standardowo koło 460W.
W weekend posiedzę nad UV, więc zobaczymy ile jeszcze zejdzie.
Metro Exodus na ultra 3440x1440 średnio 105 klatek wyciąga.

Patrząc po tematach na forum dobieranie zbyt mocnych zasilaczy i przykładanie zbyt dużej uwagi do szybkości RAMu to ostatnio najczęstsze błędy przy składaniu/ulepszaniu zestawów. Zaoszczędzone kilkaset złotych lepiej dołożyć do mocniejszego procka albo grafiki, bardziej opłacalne ;)

• Lubię to 1
  • Popieram 1

Z mocą zasilacza sprawa jest prosta:

+++++ przestrzelisz => nie dzieje się nic, zupełnie nic

-- niedoszacujesz => spore problemy mogą się pojawić

Dając zbyt wielki zasilacz do słabego zestawu, to w najgorszej sytuacji to trafisz po prostu w bardzo niską sprawność całego układu i będzie trochę więcej prądu pobierał pracując w idle. Taki dobrej jakości zasilacz 1600W wsadzony do r5 5600G (bez gpu) to może faktycznie w idle zamiast 50W to pobierać 60W( 90+ sprawność vs 75% sprawności). To nie znaczy, że tak powinno się robić, tylko to taki "bezpieczny" błąd. 

• Popieram 2

Wg mnie do zasilacza warto dołożyć zwłaszcza że się kupuje to na 7-10 lat więc niejedne GPU przeżyje. Tak to racja, dużo osób przepłaca dla 1fps gdzie można dołożyc do CPU/GPU. Kupuje się ram tzw sweet spot dla danej platformy

• Lubię to 1
1 godzinę temu, Adames napisał:

Z mocą zasilacza sprawa jest prosta:

+++++ przestrzelisz => nie dzieje się nic, zupełnie nic

-- niedoszacujesz => spore problemy mogą się pojawić

Dając zbyt wielki zasilacz do słabego zestawu, to w najgorszej sytuacji to trafisz po prostu w bardzo niską sprawność całego układu i będzie trochę więcej prądu pobierał pracując w idle. Taki dobrej jakości zasilacz 1600W wsadzony do r5 5600G (bez gpu) to może faktycznie w idle zamiast 50W to pobierać 60W( 90+ sprawność vs 75% sprawności). To nie znaczy, że tak powinno się robić, tylko to taki "bezpieczny" błąd. 

Mimo wszystko ciężko tutaj przesadzić. Większość PC nawet z mocnymi CPU i GPU nie bierze więcej jak 450W-500W. Więc jeżeli ktoś kupi zasilacz 550-600W Gold/Plat to może spać spokojnie. Jedynym ograniczeniem będzie ilość złącz (np. 8pin, nie spodziewałbym się więcej jak 2x8pin). 

Do 7900XT/4080/R7/i7 bez chorego OC spokojnie by to wystarczyło. Problem zaczyna się przy 12-16C Ryzenach oraz kręconych i7 czy i9 parowanych z XTX'em lub 4090. 

Co innego bieda-zasilacz 550W za 150zł-250zł. Wtedy nie chciałbym ryzykować Fukushimy %-)

• Popieram 2
  • 2 tygodnie później...
Ja dobrze widzę, że max pobór mocy tego 6950 XT tj 261W po UV? Jeśli tak to legancko! 

No tyle pokazuje. Zdjęcie robiłem tak po 40 minutach grania. Nic nie wywaliło do pulpitu, ale Wołga to nie jest wymagająca lokalizacja raczej. Zobaczymy jak będzie dalej.
Skąd taka różnica?

Na hotspocie tyle masz?
Może dlatego, że wentylatory w kompie mam ustawione inaczej, kręcą się na 60% przy temperaturze na procku do 60 stopni.

• 2 tygodnie później...

Chyba ostatecznie po wielu bojach zostanę przy 6700 10GB (Sapphire Radeon)... Dorwałem pozwrotową za 1425 zł, może nie ma szału, ale przyzwoicie.

Dało się to zbić do 1060 mV (chyba, jeszcze testuję), a rdzeń podbić do 2655 MHz (ustawione 2800 MHz max bez ustawiania min). Pamięć problemu 2150 MHz ze skróconymi timingami. Pobór mocy z GPU-Z przy Time Spy w 3DMarku - na limicie, czyli 183W :). Ale w benchmarku CP2077 (1080p RT Medium - 51 FPS) średnio 127W. 

Edytowane przez radosuaf

Wiem, widziałem, ale mam jeden kabelek z zasilacza 550W, wolałem nie ryzykować... Na jakiś czas na pewno wystarczy, a potem się zmieni na nową :). Bardziej od tego żałuję, że się na Starfielda nie załapię...

Edytowane przez radosuaf