Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych AMD Big Navi / Navi 2 / RDNA2

Recommended Posts

Napisałem na ten temat dosyć obszernie w temacie o Amperkach. Tutaj trochę mniej rozwlekle się wypowiem - przestańcie zaglądać ludziom do portfeli. Tak naprawdę to śmieszne jest ciągłe komentowanie ile to ktoś przepłacił, a nie to, że ktoś mając pieniądze wydał je na coś co chciał mieć, szczególnie jeżeli to temat hobbystyczny. Są zegarki za 50zł i są zegarki za 50 000zł. Śmieszni są ludzie komentujący na każdym kroku, jacy to są zaradni, bo nie kupiliby drogiego zegarka, bo godzinę można sprawdzić na tanim, a nie ktoś kto zarobił i kupił, bo mógł. Żyjcie własnym życiem i dajcie żyć innym jak im się podoba. A jak macie ból zadka, bo ktoś kupił a wam szkoda siana, to sory, ale na to trzeba kupić maść.   PS: Ja też chciałem kupić, a nie kupiłem, bo dla mnie obecne ceny tam gdzie kary są dostępne są za wysokie, ale daleki jestem od oceniania kogokolwiek kto stwierdził, ze jemu wisi czy wyda na kartę 3000, czy 4000. Jeżeli nie nakradł, to szacunek, że go na to stać. 

Czy ja piszę że zaglądam komuś do portfela. Szczerze to gów** mnie obchodzą inni. Tak samo jak ich obchodzi mój los. Janusze biznesu dla mnie to pasożyty z moralnego punktu widzenia. Gonitwa i wyścig szczurów. Najbardziej będą ci poszkodowani co rzeczywiście potrzebują takich kart  do pracy. Janusz kupo 10 sztuk z bota w 30 sklepach. Zwykły szarak co potrzebuje gry do grania jakoś  sobie poradzi 

anusze bo żyją z handlu i chcą zarobić sprzedając coś po cenie rynkowej mając 5 sztuk na stanie? Januszowe to jest takie myślenie. Nie wpadłeś na to, że może by woleli sprzedać w tym czasie 300 kart zarabiając na każdej 300zł zamiast 5 i mieć na każdej 1200?

A RTX 3080 po ile sprzedają ? Po 5000-6000zł. To jest cena rynkowa ? Plus 20 zł za usługę "szybkiego pakowania". 
Mam nadzieję, że ich X-kom czy Morele z rynku wykoszą. 

Czy ja piszę że zaglądam komuś do portfela. Szczerze to gów** mnie obchodzą inni. Tak samo jak ich obchodzi mój los. Janusze biznesu dla mnie to pasożyty z moralnego punktu widzenia. Gonitwa i wyścig szczurów. Najbardziej będą ci poszkodowani co rzeczywiście potrzebują takich kart  do pracy. Janusz kupo 10 sztuk z bota w 30 sklepach. Zwykły szarak co potrzebuje gry do grania jakoś  sobie poradzi 

Zaraz zaraz, ale rozmawiamy o sklepie co sprzedaje po rynkowej cenie, czy o chłopach z allegro? Bo coś mi się wydaje że ktoś tu zmienia temat jak mu ktoś wytłumaczy że nie miał racji...

Przy czym Big Navi nie mają hardwarowego odpowiednika rdzeni Tensor w kartach Turing (2 generacja Tensor) i Ampere (3 generacja Tensor). Także brak jednostek wykonawczych niezbyt dobrze wróży w tej kwestii.

Edytowane przez EH_Gosu

Pobawiłem się wczoraj trochę, karta w grach działa bez problemów, 144hz, freesync, wszystko jak należy. Taktowania jak z pudełka. 

Chłodzenie jak można się domyślić nie jest najlepsze ale i daje radę. Oprogramowania jeszcze nie do końca umie czytać temperatury z gpu i czasem dziwne rzeczy się dzieją. Nic jeszcze nie widzi temp gddr6, vrm żadnego, Odpalony valley dla obciążenie, temp. gpu 55, hot spot 67 a wentylatory na chłodzeniu rozkręcone mocno, podejrzewam, że walczyły z temp pamięci. Tech Jezus pokazywał, że referent średnio sobie radzi z chłodzeniem memo. 

Tu z nietkniętym gpu, tylko oc cpu

https://www.3dmark.com/spy/15401267

Tu podniosłem gddr o 100mhz i rdzeń też się podniósł

https://www.3dmark.com/spy/15394495

SMT - nie działa :D Znaczy nawet nie wiem bo jak włączam to się pc nie bootuje. Staje na vga i tylko crl cmos pomaga. 

Wczoraj przeglądałem ponownie testy i zwróciłem uwagę na Hardware Unboxed, który zarówno w testach RX 6800XT vs 3080 jak i RX 6800 vs 3070 pominął całkowicie temat RT tak jak by chciał zatuszować słabą wydajność nowych kart AMD

Jego tłumaczenie dlaczego to zrobił jest niestety żałosne. 

kIwdYhy.jpg

Nie wiem jak oglądałeś ale mijasz się z prawdą w kwestii RT, były wykresy z RT i tu i tu, co prawda do 2 gier SOTR i DIRT5. Łatwo dało się przeoczyć;)

Potwierdzam że temat RT po łebkach i nic o DSLL, tłumaczenie że nie mieli czasu i w filmie było że to jest zoptymalizowane pod RTX wg mnie bardzo słabe Gamers Nexus lepiej ogarneli temat.

Edytowane przez wrobel_krk

Tak też uważam ale testerzy powinni chociaż wspomnieć o DLSS;) Dopiero co wyszły karty gdzie RT zaczną mieć znaczenie ale GPU się nie zmienia tak często, więcej się gier będzie pojawiać bo NVIDIA będzie promować RT, nie każdy jest taki obeznany jak większość tu na forum:)

Edytowane przez wrobel_krk

bo taka jest prawda, kilka gier obecnie z tymi ficzerami z czego może 1-2 warte uwagi, reszta to krapiszony , że i bez rt tego nie chce się ruszać

Może i tak, ale podobno w CP2077 implementacja jest już bardzo dobra (na podstawie tych 15h recenzji co wyszły wczoraj). Oby tak było.