Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niejedno już na Alledrogo sprzedawałem ale nigdy prowizji nie przerzucałem na kupującego. Co najwyżej odbiór osobisty z pominięciem pośrednika. Tak samo nigdy nie miałbym śmiałości wystawić tak aroganckiego opisu.

Jedyny pozytyw to że w granicach 8k zł można "już" zaczynać szukać sensownego RTX 3080, niedawno stały po 12-13. Chociaż jeżeli byłbym na "musiku" kupienia na już GPU to chyba wydałbym 10k cebuliona (z wielkim bólem wprawdzie, za tyle można sobie kuchnie w niewielkim mieszkaniu zrobić) na nówkę 3080Ti z normalnego sklepu :( Jednego janusza już nakarmiłem więcej nie zamierzam.

34 minuty temu, Artok napisał:

Uwielbiam jak takie rzeczy piszesz. Czuć skumulowaną złość wobec odpowiedzialnych za całą sytuację.

Nie da się ukryć że obecna sytuacja straszliwie mnie irytuje :( i zakładam że nie mnie jednego.

Średniej wersji bez potencjału OC z wykastrowanym power limitem. Szczęście co najwyżej połowiczne :) Natomiast znajomych wielu zostało bez GPU - gdy ja kupowałem swoją 3080 z podatkiem januszowym pukali się w czoło. Teraz klną na czym świat stoi niestety a ja nie mam z kim w teamie w Hunta grać :( Łącze się z takimi ludźmi w bólu  po prostu :)

25 minut temu, joker5513 napisał:

Niejedno już na Alledrogo sprzedawałem ale nigdy prowizji nie przerzucałem na kupującego. Co najwyżej odbiór osobisty z pominięciem pośrednika. Tak samo nigdy nie miałbym śmiałości wystawić tak aroganckiego opisu.

No faktycznie buractwo i cwaniactwo aż się wylewa z tego opisu. Dla zasady nie dobijałbym z taką osobą targu choćby puszczał w cenie premierowej. 

Cytat

Były ustawione na +70 power limit, +80 core i +800 pamięć co skutkowało około ~95MH/s przy około 255-260W. 95MH/s NA SZTUKĘ!

Tutaj coś nie pasuje albo +70 PL albo 255-260W. Może miało być -70 PL albo 355-360W, nie wiem. No i kto normalny kręci rdzeń do kopania :sciana: Sądząc po powyższym to "klimatyzacja" w pomieszczeniu pewnie wyglądała tak:

Wentylator USB IBOX - IBOX | AGD Sklep EMPIK.COM

23 minuty temu, BuNcOL5s napisał:

Ja osobiście olałem kupno GPU i zaopatrzyłem się w PS5

No i to jest zdrowe podejście, mam nadzieję że kupiłeś w miarę tanio :) 

• Popieram 1
12 minut temu, zbiku90 napisał:

No i to jest zdrowe podejście, mam nadzieję że kupiłeś w miarę tanio :) 

Tak udało się kupić za normalną cenę jaką sobie SONY życzyło, bez płacenia ani złotówki januszowej prowizji :D

Najlepsze jest to że mogę sobie pograć w takiego COD Warzone na klawie i myszce. Mam nadzieję, że BF6 też mi to umożliwi.

Edytowane przez BuNcOL5s
1 godzinę temu, joker5513 napisał:

Średniej wersji bez potencjału OC z wykastrowanym power limitem. Szczęście co najwyżej połowiczne :) Natomiast znajomych wielu zostało bez GPU - gdy ja kupowałem swoją 3080 z podatkiem januszowym pukali się w czoło. Teraz klną na czym świat stoi niestety a ja nie mam z kim w teamie w Hunta grać :( Łącze się z takimi ludźmi w bólu  po prostu :)

Ile zapłaciłeś tego Januszowego? 
Ja wziąłem TUF OC za 4900 w listopadzie.

Odpaliłem na szybko parę gier na 11800H i 3060.

Co ciekawe HWInfo wielokrotnie zanotował 100-105W na RTX'ie. MSI podaje TGP max 85W. 

Przy 144Hz tempy mocno podbija i7. Wieczorem podł. zewn. 2160p i będzie prawdziwy i brutalny test ile potrafi mobilny amperas. Sprawdzę Cyberszrota 2077 i Exodus Enhanced. 

W HWInfo pokazuje max clock 1972MHz ~~~. Ale nie wierzę w to. Realnie avg jest pewnie kilkaset Mhz mniej. Muszę poustawiać OSD i będę widział na graphu real time.

Ehh i trafiłem ofc. na chamsko docisniętą ramkę matrycy w prawym dolnym rogu, aż jest żółty wylew... :D

• Lubię to 1
4 godziny temu, BuNcOL5s napisał:

Tak udało się kupić za normalną cenę jaką sobie SONY życzyło, bez płacenia ani złotówki januszowej prowizji :D

Najlepsze jest to że mogę sobie pograć w takiego COD Warzone na klawie i myszce. Mam nadzieję, że BF6 też mi to umożliwi.

I jak to działa? Identycznie jak na kompie?

Nie mogę zrozumieć czemu  oni nie wprowadzą opcji grania na mysz + klawiatura w standardzie. Wtedy na prawdę można by byłoby zrezygnować z kompa.

A tak w crpg czy strategie jednak daje się grać komfortowo tylko na kompie.                    

3 godziny temu, joker5513 napisał:

4800 w październiku łącznie z kosztem jechania po kartę 400km w jedną stronę. Żałuje bo docebuliłbym 500-700zł i miałbym Asusa Strixa którego chciałem właściwie od początku.

Wtedy te 4800 to było już bardzo drogo. Dorzucić do tego jeszcze 500pln w tamtym czasie mogło wydawać się nieracjonalne.

2 minuty temu, k0zik napisał:

I jak to działa? Identycznie jak na kompie?

Samo celowanie w takim Warzone, czy innym Fortnite działa niemal identycznie jak na PC, przynajmniej w moim odczuciu więc jest dobrze.

Trzeba tylko sobie ustawić czułość pod siebie, ale to obowiązuje również na PC.

Pierwszy 3DMark stresujący GPU, Time Spy Extreme: https://www.3dmark.com/3dm/62544333?

Core: +100Mhz (na odwal wklepana wartość)

Mem: +1000MHz

Funny thing, moja mobilna 3060 na pamiątkach samsunga kręci się do 2000MHz (x8=16 000MHz) :D nie zauważyłem spadku wydajności (o artefakty raczej ciężko na GDDR6). 

Biorąc pod uwagę że 3060 (M) ma 3840 shaderów, to jest całkiem znośnie nawet przy TGP +- 85W.  

• Popieram 1
2 godziny temu, Revenant napisał:

Funny thing, moja mobilna 3060 na pamiątkach samsunga kręci się do 2000MHz (x8=16 000MHz) :D nie zauważyłem spadku wydajności (o artefakty raczej ciężko na GDDR6). 

Sprawdz czy na pewno jest przyrost wydajności (punktów w 3d smarkach) po OC pamięci - u mnie powyżej 600mhz jest stabilnie i artefaktów brak ale wydajność spada (korekcja błędów).

18 godzin temu, BuNcOL5s napisał:

Ja osobiście olałem kupno GPU i zaopatrzyłem się w PS5 (lepsza inwestycja dla mnie). Poza tym uświadomiłem sobie, że nie ma sensu brać karty pokroju 3080 do grania tylko i wyłącznie w World of Warcraft :D

ja z zasadzy mało bawię się na PC w gierki.

Raczej to jest tak, że może z 2 krotnie była sytuacja, że na PC znalazłem gierkę w którą bym zagrał a mój 10603g nie podołał ;-) 

Też wybrałem lata temu konsolę, ale sam niewiele gram, jeśli już to w COD-a lub ostatni Subnautica 2

14 godzin temu, BuNcOL5s napisał:

Samo celowanie w takim Warzone, czy innym Fortnite działa niemal identycznie jak na PC, przynajmniej w moim odczuciu więc jest dobrze.

Yo, a jak sytuacja z FPS-ami ? PS5 daje 120? Czy 60?

14 godzin temu, BuNcOL5s napisał:

mnie się wydaje, że to wszystko kwestia praktyki. 

dziś przypuszczam, że na k+m zostałbym mocno ograny w COD-a - natomiast co do pojedynku na padach (pad vs k+m) , wynik nie jest przesądzony

10 godzin temu, joker5513 napisał:

Sprawdz czy na pewno jest przyrost wydajności (punktów w 3d smarkach) po OC pamięci - u mnie powyżej 600mhz jest stabilnie i artefaktów brak ale wydajność spada (korekcja błędów).

Nie zanotowałem spadku a przyrost był minimalny. Wydaje mi się że mogę mieć te same pamięci samsunga co desktopowe karty 15,5Gbps (?). Ale nie rozbierałem jeszcze lapka.

Wiem jedno, jest ciepło - szczególnie jak zdejmie się kaganiec 45W z CPU (leci wtedy nawet do 70W) i wywala temp w kosmos. No ale cóż, lapek nalesnik.

Pograłem przed chwilą trochę w Cyberszrota, ograniczał mnie bardzo mocno RAM (8GB single channel). Ale samo GPU wygląda tak:

2160p (High, DLSS Performance): 40-52fps, powerlimited, 1430-1470MHz

1080p (Ultra Raytracing, DLSS Quality): 35-60fps, powerlimited, super ram bottleneck, 1560-1650MHz

1080p (Ultra Raytracing bez cieni RT, DLSS Quality): 45-60fps, powerlimited, super ram bottleneck, 1710-1860MHz

8GB RAM single-channel to srogi bottleneck. %-)

Ale mam wrażenie że DLSS daje % więcej niż na turingu. Ale to tylko wrażenie, nie mam cyferek na poparcie (nie zapisałem sobie wartości z 2070S przed sprzedażą peceta...). 

Będę musiał jeszcze na dniach pobawić się z krzywą napięć dla 3060, tzn. zrobić lekki uV by trzymała większe zegary przy tym samym limicie TGP.

Edytowane przez Revenant
9 minut temu, lukasz272015 napisał:

w rtv euro agd był rtx 3060 msi gaming z dwoma wentylatorami za 3699 zł, miałem go już w koszyku, ale się rozmyśliłem bo i tak przegięcie pały dobrze że zrobiłem że nie kupiłem ? czy warto dopłacać do rtx 3070 względem 3060 ? tu mamy 12gb vram a w 3070 8gb. 

Mogłeś zrobić to co każdy w tym momencie robi, czyli kupić i potem sprzedać drożej.

A tymczasem ja odpaliłem Metro Exodus Enhanced na 3060 (Mobile 85W). Procek 11800H (TDP 45W zablokowany, 55W short boost - powyżej za bardzo wpływa na temp GPU). 

Ponownie 8GB RAM daje o sobie znać... dotkliwie.

Ale ogólnie jestem zadowolony z implementacji DLSS 2.0. Ów RTX 3060 (M) daje radę w 3840x2160 Medium przy DLSS Performance, Raytracing Normal oraz teselacją i psyhx. Bez hairworksa (dla mnie gimmmick i pożeracz fps). Wyłączony blur (nienawidzę go). 

W 1080p jeszcze się nie bawiłem bo nie chce mi się odpinać lapka, pewnie jutro. Ew. z lenistwa sobie go podłączę pod TV i wtedy wyjdzie czy da radę na Ultra (na najwyższe ustawienia nawet nie liczę). 

DLSS robi robotę, jak zwykle maga plus. A pomyśleć że na początku nim się rozpowszechnił szczekałem że to będzie useless syf. %-)

Edytowane przez Revenant
info o booście cpu